Kterak Mariah k druhému vánočnímu albu přišla

17.11.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Vánoce se blíží, na obchody je třeba začít útočit sezónními alby s koledami. Mariah Carey jedno takové v diskografii má, z multiplatinového "Merry Christmas" vzešel megahit "All I Want For Christmas Is You", a nyní to zkouší podruhé. Udělejte si chvíli klidu, "Merry Christmas II You" je tu.
7/10

Mariah Carey - Merry Christmas II You

Skladby: Santa Claus Is Coming To Town (Intro), Oh Santa!, O Little Town Of Bethlehem / Little Drummer Boy, Christmas Time Is In The Air Again, The First Noel / Born Is The King (Interlude), When Christmas Comes, Here Comes Santa Claus (Right Down Santa Claus Lane) / Housetop Celebration, Charlie Brown Christmas, O Come All Ye Faithful / Hallelujah Chorus (featuring Patricia Carey), O Holy Night, One Child, All I Want For Christmas Is You (Extra Festive), Auld Lang Syne (The New Year's Anthem)
Vydáno: 15.11.2010
Celkový čas: 46:58
Vydavatel: Universal
Zatopte si v krbu, pohodlně se posaďte do vašich křesel a přehoďte přes sebe teplou vlněnou deku. Pohádka o vánočním albu Mariah Carey právě začíná.

Do santovského oblečku nasoukaná těhotná dívka se pokradmu vplíží do náhravacího studia. Aby si napravila reputaci po vydání nepříliš úspěšné desky, rozhodne se vsadit na líbivé vánoční album vhodné jako soundtrack pro pečení rohlíčků, vosích hnízd a dalšího cukroví. "Potřebuju hity, rozumíš?" křikne hlubokým hlasem vysloužilá zpěvačka. Producent Jermaine Dupri uvidí váček plný zlaťáků, který Mariah drží v ruce, a poté pouze přikývne. Po několika hodinách si spokojená zpěvačka odnáší singlovku "Oh Santa!". Doma si na oblíbeném YouTube.com do zblbnutí pouští video od dua OutKast k písničce "Hey Ya" a poté, posilněná nápady a výborným vaječným likérem, utíká natočit videoklip.

Opona se roztahuje, na scénu zasvítí tlumená světla a za zvuku rolniček ze sobího spřežení, zvonů, zvonků, zvonečků a dalších roztomilých cinkrlátek se Maruška začne smyslně kroutit před objektivem. "To bude hit!" ubezpečuje ji režisér. Spokojená Máňa se vrátí domu za manželem a začne zdobit stromeček. Pod něj nasází dárečky v podobě již notorických koled, které jako by utekly z Disneyho animovaných filmů, nahraných s okázale velkým orchestrem. "Není nic krásnějšího, než nadělit vlastnoručně vyrobené dárky, že? Ou, ale zrovna tyhle nejsou zrovna originální, co? Měla bych přidat ještě něco nového!" zamyslela se pomalu Mariah, hladíc přitom své nakynuté bříško.

O půlnoci se potajmu (do santovského stále oblečená) diva vydá na průzkum města sbírat inspiraci, díky které by mohla pod stromeček nadělit víc než jen předělávky známých koled. První zastávkou je kostel, ve kterém se koná mše. Udýchaná zpěvačka vtrhne dovnitř a předvede pár písní s místním gospelem. Všichni zúčastnění nestačí zírat, když se zpěvačka vytasí se svým hlasem o rozsahu pěti oktáv. V momentě, kdy už mají všichni výšek plné uši (o které navíc kvůli špatné akustice málem přišli), se Mariah zadním vchodem vypaří. Na ulici ji upoutá problikávající neonový nápis Retro disco. "To je ono!!" zaradovala se Maruška. "Vánoční písničky předělané do tanečního hávu ještě nikdo neudělal!" Do zaplivaného klubu téměř běží a uvnitř se vyškrábe na pódium. Ve spolupráci s obtloustlým DJem pouštějícím podnapilým návštěvníkům písně z cédéček vytvoří eurodiscem devadesátých let zatuchlou "Auld Lang Syne - The New Year's Anthem".

Unavená, ale spokojená čtyřicátnice se vrátí domů a usne v objetí milujícího manžela. Svému vydavatelství druhý den přinese písně, které získala při nočním výletu městem. Všichni jásají! Album je okamžitě nasazeno do všech supermarketů k navození nálady potřebné k utrácení celoročních úspor a také do obchodů s hudbou. Ti, kteří na albu chtěli najít něco více, mají štěstí. Především "When Christmas Comes" (stylem podobná nádherné "I Wish You Well" z E=MC2), operou ovoněná "O Come All Ye Faithful" / "Hallelujah Chorus" (na niž si pozvala svou matku, operní pěvkyni Patricii Carey) a r'n'b-soulová "The First Noel / Born Is The King" si vyslouží obdiv recenzentů a posluchačů na celém světě. Mariah Carey si tak může v klidu porodit s vědomím, že natočila milé vánoční album s prvky současného r'n'b, poškrábané několika ne příliš vydařenými výjimkami (především tou ze zapadlé diskotéky).

A tady, milé děti, pohádka prozatím končí. Někdy v budoucnosti uvidíme, na jaká dobrodružství nás Mariah zavede zase příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY