shop.musicserver.cz
Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

A umělcem desetiletí se stává...

Vydáno: 29.11.2010 00:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

... Kanye West! Po čtyřech oceňovaných deskách rapper a producent dokázal ještě dále povyrůst a o jeho novince "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" lze mluvit pouze v superlativech. Mimořádné album potvrzuje jeho sebejistá slova: není lepšího žijícího interpreta.

10/10

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Vydáno: 22.11.2010
Celkový čas: 68:42

Skladby: Dark Fantasy, Gorgeous feat. Kid Cudi & Raekwon, Power feat. Dwele, All Of The Lights (Interlude), All Of The Lights, Monster feat. Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj & Bon Iver, So Appalled feat. Jay-Z, Pusha T, Prynce Cy Hi, Swizz Beatz & The RZA, Devil In A New Dress feat. Rick Ross, Runaway feat. Pusha T, Hell Of A Life, Blame Game feat. John Legend, Lost In The World feat. Bon Iver, Who Will Survive In America

Vydavatel: Universal

Kanye West je urážlivý, nafoukaný, egoistický a rasistický rapper a producent. Jestli tyto vlastnosti přímo ovlivňují kvalitu hudební produkce, tak ať je na světě více takových lidí! Držitel čtrnácti cen Grammy nyní přichází s bezprecedentním dílem "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", a pokud se o tom předtím dalo polemizovat, tak nyní se nadobro stal největší žijící ikonou hip hopu a hudby celkově.

DJs need to listen to the models
You ain't got no fuckin' Yeezy in your Serato?
(Kanye West, Dark Fantasy)

Málokdo si dokáže být sám sebou tak jistý, aby opakovaně tvrdil, že je ve své branži nejlepší. Kanye se za to nestydí a pyšně to o sobě říká a nezbývá než mu jen dát za pravdu. Jeho čtyři předchozí desky bezpochyby patří úplně k tomu nejlepšímu, co kdy v hudbě vzniklo, a je tak neuvěřitelné, že Kanye nejen že latku nesnížil, nýbrž ji ještě zvedl. Páté album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" začal tvořit po životní pauze způsobené výstupem na VMA 2009: zavřel se do studia na Havaji a z USA si pozýval ty nejlepší zpěváky a producenty ke spolupráci.

Choke a South Park writer with a fishstick (Kanye West, Gorgeous)

Výsledkem je pompézní, velkolepé, nádherné, skvostné, grandiózní, pozoruhodné, vynikající, oslnivé, ohromné, fantastické, okázalé, honosné, kolosální, fascinující, mimořádné, extravagantní a bohaté album. Mnoho superlativních přívlastků se ještě dá doplnit.

I guess every superhero need his theme music (Kanye West, Power)

K absolutnímu hodnocení jednoznačně patří dvě poznámky: 1. někoho album prostě tak silně nemusí chytnout, to se stává, však si to také prokážeme brzy na makrorecenzi; 2. na druhou stranu i někdo neholdující hip hopu může desku považovat za skvost. Na "Fantazii" se sice rapuje, produkce jsou ale značně nadžánrové a spojení hiphopové syntetiky a nástrojů až do úrovně orchestru (téměř vždy klavír, často smyčce, elektrická kytara, i trumpety a jiné) je dokonalé.

I just needed time alone, with my own thoughts
Got treasures in my mind but couldn’t open up my own vault
My childlike creativity, purity and honesty
Is honestly being crowded by these grown thoughts
(Kanye West, Power)

První poslech

Kanye West - Runaway film
První celistvou představu o albu jsme dostali 23. října, kdy byl na internet vypuštěn film "Runaway". Určitě mnozí koukali všech 35 minut s otevřenou pusou a nastavenýma ušima. Některé skladby už fanoušci znali ze skvělé iniciativy "G.O.O.D Fridays", kdy Kanye každý pátek dával volně ke stažení novou pecku. Většina skladeb měla ale svou premiéru až s vypuštěním filmu. Dech beroucí intro v lese za "Dark Fantasy" nebo překrásné nelidské stvoření v zahradě se zvířaty při "Gorgeous" neměly chybu. "Runaway" je dokonalý doplněk alba, přesto někdy skladby působily lehce vytažené z kontextu: poslech finálního alba v celé délce a ve finálních aranžích tak byl ještě větší zážitek.

Sedmdesátiminutové fantazie otvírá pohádková úvodní řeč Nicki Minaj, hned poté se do předělaných a sborově zpívaných "In High Places" Mikea Oldfielda nastartuje neskutečně nakopávající beat, na kterém Kanyemu Westovi pomohl RZA z Wu-Tang Clanu. Právě u tohoto mocného introtracku si nejvíce vzpomenete na film: záběry projíždějícího supersportu tatry s rapujícím Westem se při poslechu stále vybavují. A chytlavý text dává tušit, že se i tentokráte budeme pousmávat Kanyeho ironiím o ženách, slávě, prachách, drogách, sexu.

Have you ever had sex with a pharoah
I put the pussy in a sarcophagus
Now she claiming I bruise her esophagus
Head of the class and she just want a swallowship
(Kanye West, Monster)

"Dark Fantasy" by klidně mohlo být ještě delší, dvě rapové sloky jsou skoro až málo. Navíc, když "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" jinak tvoří pěti- až devítiminutové skladby (u dvou počítáno včetně intra/outra). V následující "Gorgeous" poznáme jeden z nosných atributů alba: samplované elektrické kytary tvořící opravdu výborné melodie. Kytary ze starých rockových pecek nám vržou i v "Power" (originál patří "21st Century Schizoid Man" King Crimson) nebo "Hell Of A Life" (Mojo Men - "She's My Baby"). V "Gorgeous" druhou vrstvu tvoří basa a smyčce, v "Power" je zase využito tleskání a pokřikující vokál z "Afromerica" Continent Number 6 a bubnová linka z "It's Your Thing" Cold Grits.

If god had an iPod I'd be on his playlist (Prynce Cy Hi, So Appalled)

Nejohromnější orchestrací oplývá "All Of The Lights", která vynikne také tím, že se na ní vystřídá tolik vokalistů, že by seznam zabral dva řádky. Hlavními hvězdami jsou Rihanna a překvapivě i Fergie (Kanye<=>Fergie je zajímavá a nečekaná kombinace), vždy skvělý Kid Cudi, nepřeslechnutelně "ooh-ooohující" Alicia Keys či dokonce Elton John, který také doprovodil skladbu na piáno. Krásně tak doplnil všechny dechové a smyčcové nástroje (jejich seznam by také zabral dva řádky). Obrázky ohňostrojů, oslavy a pochodující kapely z filmu "Runaway" k písni fungují báječně. Přitom text o nešťastném rodinném životě je docela smutný.

Restraining order, can't see my daughter
Her mother, brother, grandmother hate me in that order
(Kanye West, All Of The Lights)

Kanye ale nezapomněl ani na klasické (vzpomeňme hlavně debut "The College Dropout") soulové samply. Nejvíc oldschoolově tak zní "Devil In A New Dress", která využívá zrychlenou smyčku z "Will You Still Love Me" Smokeyho Robinsona. Překvapivě se vysamplování dočkal i elektronický mág Aphex Twin: z jeho "Avril 14th" byl použit klavírový motiv pro baladu s Johnem Legendem "Blame Game", kterou uzavírá v zábavném skitu herec Chris Rock. V textově kontrastním textu se Kanye retrospektivně vrací k drsnému vztahu se ženou. Vlastně na celém albu se vyrovnává s náročnou minulostí, konfrontuje se s kritikou ostatních i sebe sama, ale také si sní své fantazie nebo vtipně komentuje svůj zhýralý život. A vždy jeho rap stojí za to.

I ordered you jerk, she said "you are what you eat" (Kanye West, Devil In A New Dress)

Hosté mu navíc náležitě sekundují, přece jen si vybral své osvědčené spolupracovníky. Jay-Z si jede standard, Rick Ross překvapil, Kid Cudi a Pusha T (z Clipse) jsou výborní. Pushova sloka v "Runaway" by si zasloužila otisknout zde celá, proč si ji ale radši hned nepustit. Procítěná skladba s doslova brečícím piánem je mnohými označována jako Kanyeho dosud nejlepší počin. V každém případě je ohromná. Stejně jako Nicki Minaj, která v hiphopové "Monster" předvedla životní výkon, a i když dokáže i iritovat, už není pochyb, kdo je nyní královnou rapperek.

Let me get this straight, wait, I'm the rookie
But my features and my shows ten times your pay?
50k for a verse, no album out!
Yeah my money's so tall that my barbie's gotta climb it
(Nicki Minaj, Monster)

O tom, kdo je nejlepší rapper, se můžou vést spory dále, leč pokud je Kanye West výborný rapper a více než výborný producent, titul krále nebo ikony hip hopu mu prostě náleží. Co se týče produkce, Mr. West si pochopitelně desku opět kompletně produkoval, tentokráte za asistence jmen jako No I.D., Jeff Bhasker, Mike Dean, Ken Lewis nebo DJ Frank E. Je těžké si představit, jak takové množství kreativních lidí vůbec do kupy fungovalo, výsledek však ušislyšně stojí za to. "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" po sedmdesáti minutách atmosféricky uzavírá předělávka "Woods" Bon Iver, jejichž frontman Justin Vernon má na desce také velké zásluhy, a úplně finální slovo bylo svěřeno Gilovi Scott-Heronovi a zkrácené verzi jeho působivého proslovu "Comment #1". Potom zbývá už jen jediné: pustit si nahrávku znovu a znovu a znovu.

I'll call you bitch for short
As a last resort, and my first resort
You call me motherfucker for long
At the end of it you know we both were wrong
But I love to play the blame game, I love you more
Let's play the blame game for sure
Let's call her names, names, I hate you, more
Let's call her names, names, for sure
(John Legend, Blame Game)

Verze nosičů

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
V některých státech a také na iTunes se deska dodává i s bonusovou skladbou "See Me Now", která svým soulovým kabátkem nejvíce připomíná Westův debut, do "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" ale nezapadá. Bonusy do konceptu alba naštěstí sedět nemusejí. Je možné, že nakonec Kanye uznal, že Beyoncé se k jeho skladbám vůbec nehodí, ale úplně zapomenout na jinak zábavnou píseň nechtěl.

Pro opravdové fanoušky je zde navíc limitovaná edice, která obsahuje i film "Runaway" na DVD.

A pokud přemýšlíte, co je obrázek vlevo, tak takto vypadá přední obal alba v některých zemích, původně byl zamýšlený pouze pro singl "Runaway". Znáte ale americké puritány, vyobrazený mezirasový sex a alkohol, i když je namalovaný, se nesetkaly s pochopením. U nás se však s pohoršujícím coverem naštěstí setkáme. Navíc pokud si album koupíte, tak v bookletu najdete ještě další návrhy předního obalu.


NÁZORY
  • comment (jack, 29.11.2010 01:15) Reagovat

    Nevím, jestli přívlastek "rasistický" je pro Westa s ohledem na jeho ostatní kolegy z branže zrovna nejpřiléhavější, nicméně s verdiktem se nedá nic než souhlasit a to vůbec nejsem vyhraněným fandou "hip-hopu", kam bych se recenzované album možná i zdráhal zařadit.

  • icq history (jarecek, 29.11.2010 06:44) Reagovat

    jarecek (13:52:37 13/11/2010)

    ten west je fakt dobrej .. uplne si predstavuji doupala, jak se z toho
    musi zesrat .. vsadim boty, ze to bude recenzovat a napari tomu devet nebo deset :)

  • Kanye vs Kid Cudi (vojta, 29.11.2010 08:59) Reagovat

    U mě vítězí poslední Cudi, ale i Kanye vydal zatraceně dobrou desku.

    • Re: Kanye vs Kid Cudi (Honya, 29.11.2010 16:11) Reagovat

      Podle me tyhle dve veci se nadaji srovnavat obě maji trochu jinej styl a obe sou skvěly...konečně po naky dobe zase poradna davka GOOD muziky.

  • Nejlepší rapper? (Miar, 29.11.2010 09:00) Reagovat

    Ano, Westova produkce bývá obvykle skvělá. Omlouvám se, ale mezi nejlepší rappery bych ho určitě neřadil. Rap by měl být zábavný, živý a hlavně ne monotónní. Navíc Kanyeův hlas a hlavně protahování některých slov mě silně irituje. Musím říct, že to není nějakou osobní nesnášenlivostí, jinak mi vůbec nevadí ;-)
    Přednost bych dal Bustovi, Ludacrisovi, Snoopovi a řadě dalších. Jejich desky možná nejsou tak oduševnělé, ale určitě rapují líp...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu