shop.musicserver.cz
Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010

Berlín z Ústí v Praze

Vydáno: 08.11.2010 16:34 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Alternativní titulek k víkendové akci by mohl znít: Punk pro rozverné rozvedené servírky (nebo jen Punk); Prázdná Sedmička plná Koní; Staré Koně s novou deskou; Imlauf je Bůh zpocených košil (nebo jen Imlauf je Bůh); Nejlepší koncert lokální kapely (nebo také Nejlepší koncert nejlepší lokální kapely).

Live: Houpací koně

support: LU
místo: Klub 007 Strahov, Praha
datum: 6. listopadu 2010

Klub 007 Strahov, Praha
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Podzemní prostory Sedmičky, evokující pěstování němectví, způsobily hned zkraje večera krajně neobvyklou katarzi. Strahovský klub 007 totiž svou atmosférou důvěrně připomíná berlínský Tommy Weissbecker Haus, t.č. po Køpi a Kunsthaus Tachelés třetí nejdůležitější squatt (nebo chcete-li umělecký prostor) německé metropole. Pravda, pirátská vlajka zavěšená na baru Sedmičky ve vzpomínkách přihraje spíše Hamburk, konkrétně jeho čtvrť St. Pauli, kde patří zkřížené hnáty do tradiční výbavy. Ovšem zatímco se v přístavním městě opojíte Astrou (čemuž rozumím) nebo Staropramenem (čemuž rozumím méně), ve zmíněném berlínském TWH servírují stejně jako na Sedmičce cider.

Klub 007 Strahov, Praha
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Paralela mezi klubem 007 a TWH se netýká jen chutného, osvěžujícího alko-nápoje, ale i schránky na peníze, umístěné na baru. Sbírka na stíhané antifašisty, křičí - na obou několik set kilometrů vzdálených místech - nápis z kasičky do prostoru. A pokud vás kvašený jablečný mošt donutí v TWH nebo na Sedmičce odejít na toaletu, vždy naleznete originálně polepené pisoáry (pokud jste maskulinní šťastlivec) či kabinky (pokud jste femininní nešťastnice).

Zásadní rozdíl mezi Sedmičkou (nevinným, i když ne zcela apolitickým studentským klubem) a TWH (nejen volnomyšlenkářským, ale často i neomarxistickým až anarchistickým sídlem) spočívá v návštěvnosti. Zatímco klub sídlící v přízemí TWH má své stále publikum, Sedmička jej v průběhu poslední dekády ztratila a nezískala nazpět.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Nelze se tedy divit tomu, že v sobotu na Houpací koně nepřišel nikdo jiný, než rodinní příslušníci kvarteta ústeckých hudebníků a dále již jen severočeští patrioti. Náhodného návštěvníka jste potkati nemohli. Na závěr tohoto exkurzu do němectví je třeba zmínit, že Berlín se stal po Ústí dalším klíčovým faktorem pro vývoj a směřování Houpacích koní. Imlauf & spol. totiž podlehli šarmu otce všech měst a od nepaměti jej opěvují či jen zmiňují ve svých písních. Nejinak tomu bylo v sobotu večer.

Nyní tedy krátké entrée nejlepší lokální kapely: Houpací koně jsou ústeckým regionálním hudebním kvartetem. Vyznačují se nadregionálními, na CZ poměry zcela výjimečnými texty a alternativní hudební složkou, jež je pro svou chytlavost a lehkou zapamatovatelnost neškodná i pro tuzemská rádia. Ta však Houpáče po hříchu opomíjejí. I proto si HK vysloužili přízvisko Nejpodceňovanější česká kapela.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Od protopunkových začátků dospěli HK k fúzi alternativního rocku a působivého popu. Vrcholem jejich snažení je aktuální deska "Hotel Palace", která vyšla na konci října a Koně k ní odjeli čtyřzastávkové miniturné, které zahrnovalo i strahovskou Sedmičku, kde se uskutečnil křest alba. Ještě dříve než k tomuto aktu došlo, odehráli takřka všechny písně z nové desky. Koncertní verze zní oproti studiové nahrávce mnohem živěji, a to novinky ještě nemá ansámbl HK zcela pod kůží, o čemž svědčily taháky s texty, nalepené po celé šířce pódia. "Hotel Palace" obsahuje řadu písní, které mohou mít singlové ambice. Naživo pak nejlépe vyzněly "V noci" a symbolicky berlínské vlakové melodrama "Jenny".

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Ve druhé polovině koncertu, tedy poté co zazněl "Hotel Palace", odehráli HK s mírně pozměněným aranžmá několik starších písní. Žel punkově pionýrský zvuk železo-betonové Sedmičky těžko hodnotit. Po úvodním "Braku" mi nejprve zalehlo levé, následně i pravé ucho - to levé píská i dva dny po koncertě, v pravém dále hučí... Jenže kde jinde ohluchnout, než na koncertě kapely svého srdce? Imlauf zase propotil košili - to se dalo očekávat. A Houpací koně rádia ani po sobotním koncertu nehrají - to se dalo taky čekat. A přitom jsou HK asi tou nejméně očekávatelnou kytarovkou v Česku.

Houpací koně, Klub 007 Strahov, Praha, 6.11.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Když dozněl druhý přídavek a Sedmička přešla z intimního osvětlení do svého tradičního pološerého módu, zůstaly na psyché dva šrámy. První je neopakovatelný zážitek z energického vystoupení, druhá jizva naopak značí beznaděj. Sakra, proč se ti Houpáči nikdy neproslavili, když jsou tak zkurveně dobří? Proč si libujeme v podprůměrnosti, když tu máme něco tak geniálního; jejich léty prověřenou, bezchybnou produkci? Má sice svůj půvab, cítit se na koncertech HK privilegovaně, ale všechno tohle elitářství bych vyměnil za to, kdybych jednou Houpací koně slyšel v tuzemském éteru.

Aby se něco změnilo, stahujte a šiřte jejich "Hotel Palace", který by pod vlivem strahovského koncertního vystoupení dnes při hodnocení nezískal jen osm z deseti, ale devět, neřku-li maximální počet deseti bodů.

NÁZORY
  • Zazitek (jeden ze "severoceskych patriotu", 08.11.2010 19:28) Reagovat

    Po kazdym vystoupeni HK si rikam "kurna, tohle byl snad jejich nejlepsi koncert!" A vim, ze 16.11. v teplickym Bozaku si to budu rikat zas... Diky za to!

  • a co LU ? (martin, 11.11.2010 00:44) Reagovat

    a co LU ?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tali sebrala starý chlapy a natočila s nimi song "Starý chlapi" (03.04.2024 16:38)
- Video: Houpací koně nabízejí "Náhradní území" těm, kdo ztratili směr (16.05.2021 19:26)
- Video: Houpací koně nabízejí v klipu "So Long" pohled za oponu osamělosti (29.03.2021 19:05)
- Recenze: "Soulkostel 8 11 2019" Houpacích koní je působivý akustický živák (08.05.2020 10:00)
- Recenze: Houpací koně jsou na "Desolation Peak" průvodci na cestě bez cíle (09.03.2019 16:31)
- Fotogalerie: Houpací koně přivezli do Prahy romantiku pochmurného severu (27.02.2019 21:13)
- Houpací koně chystají turné i křest alba "Desolation Peak" (11.02.2019 17:48)
- Houpací koně dají Praze ochutnat ústeckou romantiku (28.01.2019 14:41)
- Video: Houpací koně mají nové video "Tesaři" (01.12.2016 17:40)
- Pocta Psím Vojákům "Sbohem a řetěz" vyjde už za pár dnů (12.05.2015 14:52)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu