shop.musicserver.cz
Aneta Langerová - Cítím se zatím asi nejlíp za celý svůj život

Aneta Langerová - Cítím se zatím asi nejlíp za celý svůj život

Vydáno: 07.12.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Aneta Langerová nezahálí. Letos již podruhé putuje po všech koutech naší země a hraje písničky ze svých tří alb, především pak aktuálního alba "Jsem". Kromě toho tančí v soutěži a pomáhá druhým. V novém rozhovoru byla řeč především o koncertování, charitě, ale také i o veřejném coming outu.

Ceny Anděl, Aneta Langerová, Incheba Aréna, Praha, 17.4.2010 (fotogalerie)
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Chystáš se na nové turné. Jak moc bude jiné oproti původní, jarní, části?

Na turné zahrajeme stejně jako na jaře písně hlavně z poslední desky "Jsem" a výběr z desek předchozích "Spousta andělů" a "Dotyk". Některé písně jsou v jiném kabátě, jiné jsme třeba na jaře nehráli, ale pro mě je hlavní rozdíl v tom, že na jaře jsem se cítila úplně jinak než teď, což ovlivňuje přístup k výrazu a podání jednotlivých písní. Turné má zkrátka zase jinou atmosféru.

Jak moc pro tebe znamenají koncerty? Často o sobě mluvíš jako o introvertovi, ale vystoupit na pódium před tolik lidí musí být přece pro introverta hrozný záhul.

Jsem introvert s extrovertem v těle. (smích) Baví mě vystupovat a sdělovat něco lidem písní, je to to, pro co dýchám.

Podle jakého klíče vybíráš města a místa, ve kterých hraješ?

Teď jsme vybírali docela jednoduše, jsou to města, ve kterých jsme třeba ještě nikdy nebyli. Je fajn jezdit do různých míst, ať jsou malá, či velká, atmosféra koncertů se pak stále mění a každý koncert je úplně jiný a má svou tvář.

Co říkáš na situaci hudebního průmyslu v ČR? Spousta lidí alba stahuje. Jaký je to pro tebe pocit, když na koncert přijde plno lidí, ze kterých jen část opravdu kupuje tvá alba?

Tak samozřejmě mě to netěší, nejen kvůli sobě, ale když se podívám, kolik lidí se na tom podílí, dá do toho kus sebe, a pak si to někdo jen tak stáhne. Vadí mi ten princip, že hudba i filmy jsou považovány za samozřejmost, která je naprosto zdarma, jako kdyby to ty tvůrce vůbec nic nestálo, a teď nemyslím jen peníze, ale hlavně to důležité, jejich osobní niterný vklad. Z principu mi to přijde padlé na hlavu, ale poslední dobou to už moc neřeším, soustředím se na to, aby má hudba a všechno s ní spojené bylo co nejlepší, a pokud se to podaří, má to pro mě pak samo o sobě nezaplatitelnou hodnotu jako pro člověka.

Aneta Langerová
© Stanislav Merhout
Odehrála jsi pár koncertů s Katarínou Knechtovou a cimbálovkou Hudci z Kyjova s názvem "Radost být s Vámi", jaké to bylo?

Katarína mě oslovila, zda bych s ní nejela a nezahrála pár písní jak s Hudci, tak sama s její kapelou, nadchlo mě to, bylo to něco, co jsem do té doby nikdy neudělala, a vzhledem k tomu, že mám Katarínu i její hudbu ráda, kývla jsem a nelituju toho, byl to skvělý zážitek a moc jsem si to užila.

Jaká pozitiva má oproti koncertování nahrávání ve studiu?

Koncertování a nahrávání ve studiu jsou dva rozdílné procesy, každý z nich má svůj půvab. Když člověk tvoří a nahrává nové písně, je jak v jiném světě, v novém světě, poznává a je to dobrodružství, na koncertech člověk sděluje, co už objevil, a případně se svými písněmi neustále ptá sám sebe, co bude dál. (smích) Je to obojí něco, bez čeho bych asi už nedokázala žít.

A bere Aneta Langerová koncertování jako tvůrčí činnost, nebo jen jakési živé provedení či reprodukování svých písní?

Díky koncertování a reprodukci písní stále na něco přicházím, tvořím, ale je to jiné, než když se pak opravdu dělá nová deska. Řekla bych, že u mě to funguje jako velká inspirace k novým písním, k tomu, kam chci jít dal, co chci dělat.

Jak se ti zpívalo "Peace Of My Life" na narozeninách Monkey Business, jak ses k tomu vůbec dostala?

Roman mi jednoho dne zavolal, že mají za pár dní narozeninový koncert a co v tu dobu dělám, zda bych si nechtěla zazpívat tuto píseň. Obdivuju tuto kapelu už dlouho. Fascinuje mě, jak jsou sehraní, jak dobře hrají naživo, a zazpívat si s nimi byla pro mě docela výzva, stalo se a jsem za to ráda. Koncert měl skvělou atmosféru.

Aneta Langerová...

Aneta Langerová, Hard Rock Cafe, Praha, 4.12.2009
... je zpěvačka, skladatelka, textařka a multiinstrumentalistka. Její kariéra začala raketovým startem po vítězství v prvním ročníku soutěže Česko hledá SuperStar. Následovala extrémně úspěšná první deska "Spousta andělů" a nejrůznější ocenění. Albem "Dotyk" se Aneta obrátila k trochu jinému publiku a hudbu začala tvořit ve více autorském duchu. Zatím poslední deskou je "Jsem". Zpěvačka se kromě hudby a momentálně i účinkování v taneční soutěži aktivně věnuje charitě a dobročinným projektům. Několik let se spekulovalo o sexuální orientaci nadané interpretky, letos Langerová veřejně přiznala, že má přítelkyni.

Dalo by se říct, že nyní máš takové holčičí období. Vyplynulo to přirozeně, nebo k tomu byl nějaký impuls?

Naprosto přirozeně, žádný konkrétní impuls nebyl, ale můj život a život asi každého z nás je plný impulsů, takže se to asi nějak všechno pospojovalo a takhle to dopadlo, což je super. Cítím se zatím asi nejlíp za celý svůj život.

Aneta Langerová
© Stanislav Merhout
A nemrzí tě teď například, že jsi na maturáku byla v džínách? Tedy jestli jsou mé zprávy správné.

Nepamatuju si, v čem jsem tam byla, každopádně jsem vždy chodila v tom, v čem jsem chtěla. Jsem zvyklá na hudbu, která je pro mě symbolem svobody, ale samozřejmě hledím na to, abych byla oblečená slušně, ať už si to každý vykládá po svém.

Vím, že toto se tvé hudby týká možná okrajově, ale ovlivnil tvůj coming out nějak tvůj náhled na svět, hudbu, budoucí tvorbu?

Mě ovlivnila spíš samotná podstata toho všeho, že to mám jinak, a to už dávno. Ale musím říct, že když se člověk vlastně otevře úplně všem, nejen svým známým, rodině, kamarádům, ale zkrátka všem, kteří to chtějí vědět, je fakt, že ho to trochu změní. Ulevilo se mi.

Byla jsi nominována za Česko a Slovensko na cenu MTV. Nakolik si vážíš této nominace? Mnoho lidí touto stanicí pohrdá, jaký k ní máš vztah ty?

Kdybych si toho nevážila, ani bych na samotný večer nepřišla a nezahrála bych. Nemám ve zvyku něčím pohrdat, buď mi něco sedí, anebo ne, podle toho se chovám a rozhoduju. Je fakt, že jsem na místě byla trochu jak v Jiříkově vidění, jsou mi blíž trochu jiné akce, ale to je jen můj pohled a vkus.

Je to už skoro rok, co vyšla tvá poslední deska "Jsem". Ačkoliv je možná trochu brzo - už máš nějaké plány na něco nového? S kým budeš spolupracovat, jakých témat by ses chtěla dotknout?

To je ve hvězdách. (smích) Mám samozřejmě už nějaká dema, ale to bych zatím nechala zavřené, ze zkušenosti vím, že ještě projdu několika kotrmelci a vše bude nakonec trochu jiné. Desky dělám v momentě, kdy cítím, že je čas, což tento rok určitě ještě nebude.

Aneta Langerová
© Karel Prchal
Kromě hudby se věnuješ i nadaci Světluška nebo před volbami to bylo sdružení Vyměňte politiky, co ti tato zkušenost přinesla?

Jeje... to je na dlouhé povídání. Světluška mi v mnoha věcech otevřela oči, ukázala svět, který byl a vlastně stále je nepředstavitelný, a zároveň mi dodnes ukazuje, jak člověk dokáže být statečný a odvážný, když se nepoddá depresím a hledá stále na věcech něco pozitivního. Vyměňte politiky mě zasvětilo trochu do světa, o kterém jsem jako holka téměř nic nevěděla. Snažila jsem se to vždy sledovat, abych byla v obraze, chodila jsem volit, ale dnes mi je mnohem jasnější, o co v politice jde a jak jsme na tom. To je kolikrát nemilé poslouchat, jelikož mívám tendence být hodně naivní, ale věřím, že se s tím stále dá něco dělat, a tak se snažím skrz tuto iniciativu povzbuzovat lidi, aby chodili volit a měnili věci k lepšímu, i když po malých krůčkách, ale měnili. Nedokázala bych doma sedět a žít s pocitem, že se s tím nedá nic dělat. A ještě ke všemu stále věřím i přesto všechno v dobrotu tohoto národa, poctivost a čestnost, jen je třeba hledat. Ano, připomíná to hledání jehly v kupce sena, ale co když ji jednou najdeme? Nikdy to nebude pro všechny ideální, ale i kdyby byla naše politika čistší každým rokem o něco víc a politici začali ctít obyčejné lidské hodnoty, bude se nám tu všem lépe dýchat. Je to na každém z nás.

NÁZORY
  • zzz (xxx, 18.12.2010 23:49) Reagovat

    Melissa Vs. tahle buranka...!

    • Re: zzz (Martin, 20.12.2010 22:16) Reagovat

      cože????

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Katarína Knechtová zpívá v "Oni" o strážných andělech i klinické smrti (27.10.2023 11:42)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu