shop.musicserver.cz
Petr Bende - Dal jsem se na tu složitější cestu

Petr Bende - Dal jsem se na tu složitější cestu

Vydáno: 10.11.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Se sympatickým rockerem jsme se sešli na velmi netradičním místě. Zatímco drobné vlny rozhoupávaly škuner na břehu Vltavy, v jehož útrobách jsme seděli, vzpomínal Petr Bende na SuperStar a své hudební začátky. A také prozradil, že jeho malý syn se nejspíš potatil a startuje kariéru bubeníka.

Petr Bende
© petrbende.cz
Co děláme tady na lodi?

Kdysi jsme fotili kalendář na lodi našich přátel. Letos postavili nový model, který potom odplul na desetidenní výlet do Drážďan a já jsem ji předtím pokřtil na Lukrécii. A to je ona.

Takže k lodím máš nějaký hlubší vztah?

Přijde mi to tady inspirativní. Plánuju, že se tu na dva dny zabydlím a zkusím něco složit.

Pokud jde o vodu, připomíná mi to čtyři roky starý rozhovor pro musicserver, kdy jsi říkal, že pluješ po vteřinách. Platí to stále?

V podstatě jo. Odjeli jsme čtyři vánoční turné, ročně hrajeme osmdesát až sto koncertů, teď se chystá vánoční deska CD a DVD a do toho ještě připravuju sólovou desku. Čas běží a do toho ještě přibyla rodina. Ty vteřiny se vlastně ještě zrychlily.

Můžeš tu vánoční desku více přiblížit?

Je to záznam koncertu z loňského vánočního turné. První vánoční koncert vznikl už před třinácti lety a několikátým rokem jezdíme takovou vánoční šňůru. Tyhle koncerty se snažím dělat jinak než klasické bigbítové koncerty. Jezdí s námi cimbálová muzika Grajcar a upravujeme moji muziku do různých stylů a aranží. Hraju víc akusticky a v každém městě s námi vystupuje místní pěvecký sbor. Pokaždé si s sebou také vezmu nějakého hosta úplně z jiného ranku. Na tomhle DVD to je folkař Wabi Daněk, kterého mám moc rád. Kromě mých písniček hrajeme ještě klasické koledy jako "Štědrej večer nastal", "Nesem vám noviny" v úplně šílených úpravách - někdy je to folk, funk, jindy jazz. Když jsem o tom přemýšlel poprvé, napadlo mě ji natočit studiově. Pak jsem ale zjistil, že vánoční atmosféru ve studiu nevymyslíš. Atmosféra toho Janáčkova divadla v Brně, kde bylo tisíc tři sta padesát lidí, je na té nahrávce cítit.

Petr Bende...

Petr Bende
... je zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista. Známý je především jako finalista druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar, v níž v roce 2005 skončil na druhém místě. Své první ocenění - Zlíntalent - získal již o devět let dříve. Hudbě se věnuje od útlého věku, navštěvoval ZUŠ, obor klavír, hudební teorie a orchestrální hra. Zatím vydal dvě nahrávky a začátkem listopadu se objeví jeho nové CD a DVD se záznamem loňského vánočního koncertu. V minulosti působil například jako stage technik na tour Janka Ledeckého a uplatnil se také jako muzikálový herec - v Divadle Kalich si zahrál roli Hamleta. Petr Bende je ženatý, má rok a půl starého syna Matyase.

Turné k desce bude?

Bude, pojedeme patnáct měst. Kromě mojí kapely s námi pojedou jako hosté Cimbálová muzika Grajcar, pěvecké sbory z daných měst, Wabi Daněk na místech, kde s náma minulý rok nebyl, Ivan Hlas, Markéta Konvičková a můj táta Ján Bende. Program bude pestrý. Zaznějí naše písně v jiných úpravách, nebudou chybět koledy a mnoho překvapení. Bude také originální scéna, světla a jedinečné ozvučení.

Zmínil jsi sólovou desku. Mezi tvým debutem a druhou nahrávkou byla pouze roční pauza, zatímco teď o tobě čtyři roky nebylo slyšet. Chtěl jsi nechat nápady uzrát, nebo zkrátka nebyl čas?

Materiálu jsem měl dost, ale nechtěl jsem nikam pospíchat. Nová deska by měla být vyzrálejší, chci ji nasměrovat trochu jinam než ty minulé dvě. Bude písničková. Na prvních dvou jsme hodně aranžovali, bylo tam hodně samplů, hodně změn, spousta zvuků... Teď mi jde hlavně o atmosféru. Během těch čtyř let jsem toho hodně složil, z toho pak spoustu vyházel a až teď jsem se dostal do fáze, kdy jsem s těma věcma spokojenej a chci je natočit. Určitě vyjde v příštím roce.

Petr Bende
© petrbende.cz
Na obou předchozích nahrávkách jsi spolupracoval s předním českým producentem Milanem Cimfe. Oslovíš ho i tentokrát?

Určitě bych rád. Fungovalo to tak, že jsem mu vždycky nahodil nějaký demáč a podle toho jsme se nasměrovali dál. Byla to vždycky jedinečná spolupráce a radost a první desku jsme v podstatě natočili spolu. Na vánoční desce jsem kvůli akustičtějšímu zvuku spolupracoval s Petrem Vavříkem, basistou skupiny Buty, ve studiu V-Zlín a dopadlo to skvěle. Na třetí řadovou desku si zatím nechávám volné pole působnosti. Uvidíme.

Po několika dílech SuperStar bych spočítal na prstech jedné ruky, o kolika interpretech je slyšet i jinak než pouze v bulváru. Čím myslíš, že to je?

Těžko říct. Už tehdy jsem si říkal, že možnost rychlého výdělku - takové to ježdění po diskotékách - nemá dlouhého trvání. Já jsem se dal na tu složitější cestu. Nechal jsem si svoji kapelu i další lidi, se kterými jsem spolupracoval už před soutěží. Ten tým lidí je moc důležitý, protože se o ně můžeš opřít. S kapelou jsme hned první léto po soutěži jezdili v podstatě za párek a za pivo po festivalech, abychom ukázali, že naše muzika má nějakou hodnotu. S odstupem času jsem si potvrdil, že to tak bylo dobře, protože pořadatelé zjistili, že ta muzika je postavená na nějakém pevném základu.

Sledoval jsi další díly SuperStar?

Sledoval. Zajímá mě to, protože jsem tím sám prošel. Vím, jak to tam funguje, takže za ně někdy mívám takové vnitřní nervy. Za soutěžící i celý ten tým.

Kdo Petra Bende zaujal letos?

Zajímavej byl samozřejmě už od začátku Martin Chodúr. Miro Šmajda je mi zase jako bigbíťák blízkej tím, jakou muziku dělá.

Petr Bende
© petrbende.cz
Shodou okolností jsem s ním dělal nedávno rozhovor a taky mě napadlo, že jste si vlastně tvorbou docela blízko...

Nedávno jsem ho poprvé viděl naživo na narozeninách Óčka. On je víc do toho bigbítu a hardrocku osmdesátých a devadesátých let. Já se chci posunout trochu dopředu, nezůstat jenom u klasického riffu. Ale líbí se mi, co hraje. A zmíním ještě Markétu Konvičkovou, která mě zaujala už v prvních castinzích. Její zpěv a výraz je na její věk neskutečný. Napsal jsem jí na její desku dvě písně, které dopadly skvěle. Jedna je náš společný duet "Chvála bláznovství", který otextoval Petr Šiška, a druhá je balada "Láska se nedá dělit třemi", kterou jsem napsal přímo pro ni. Myslím, že má velkou šanci se prosadit.

Přijde mi, že na tyhle soutěže stále pohlíží spousta lidí jako na něco podřadného, což ale ve světě neplatí.

U nás tam to znamínko minusu pořád je. Myslím si, že vážně jenom u nás, ani na Slovensku to tak nemají. Asi je to naší povahou. Víš, je třeba živě hrát. Jen tam se ukáže, jestli hudba toho či onoho interpreta za něco stojí.

Jako jeden z tvých největších úspěchů bych zmínil předskakování Simply Red před pěti lety. Doufáš, že podobný úspěch ještě přijde?

Nabídky stále jsou. Zrovna teď jsme byli osloveni ohledně předskakování Santanovi, ale bohužel to nedopadlo. Předskakování Simply Red byl zážitek, ale pozice tebe jako předskokana před kapelou tohohle formátu je opravdu těžká. Když jsme před dvěma lety jezdili šňůru s No Name, fungovalo to úplně jinak. Lidi už nás brali a byly to jedinečné koncerty.

Petr Bende
© rock.cz
Kromě zpěváka, skladatele a textaře jsi známý také jako multiinstrumentalista. Na co všechno hraješ?

Nejjistěji se cítím za bicíma. Pak až ta kytara a zpěv. Piano mám vystudované. Doma, když točím nové písně, hraju na basu. Na koncertech ještě na foukací harmoniku. Teď se chci začít učit na mandolínu. Ještě bych chtěl umět na nějaký dech, ideálně saxofon, ale to už se mi asi nepovede.

Kromě všech hudebních rolí, které jsme zmínili, máš poslední rok a půl taky roli táty. Jak moc se tím změnil tvůj život?

Nepracuju v noci, protože brzo vstávám k malýmu, to je zásadní. Jinak je to naprostá nádhera, úplně jiná dimenze. Vyklidnil jsem se a přeorganizoval jsem si hodnoty a priority, za čím už se nehnat. Malýmu jsem koupil takový malý dětský virbl i s paličkami. Jen mu ten bubínek musíme v sedm ráno zastlat do postýlky, jako že jde spinkat. Vždycky už od rána bubnoval na celý dům.Tak snad to sousedé přežijí.

NÁZORY
  • ha ha (Honza, 10.11.2010 10:23) Reagovat

    Dal jsem se na tu "složitější" cestu a proto vydávám vánoční desku kde hraju Nesem vám noviny a Štědrej večer nastal. Jo a živim se muzikálama.

    • Re: ha ha (Pavla, 10.11.2010 14:31) Reagovat

      Pokud jsi to dobře četl, tak s tou delší cestou to zmínil v souvislosti s tím, že nepustil svojí kapelu, se kterou hrál už snad deset let zpátky a nezačal jezdit po diskotékách a dělat ze sebe hvězdičky, co se v těch všech soutěžích objevují teď.

      Ale tohle bych ještě zkousla...pokud ho neregistruješ nějak dýl a nevíš o něm nic bližšího...Co ale nezkousnu je, že se živí muzikálama....Pokud vím, tak byl jen v jednom...v Hamletovi. A ten se hrál opravdu velice krátce, že jsem se ani já nestihla dojít podívat :D Takže bych o tomhle pomlčela...a ještě mě napadá otázka, zda se dneska dá vůbec živit muzikálama...

      • Re: ha ha (Ája, 10.11.2010 20:52) Reagovat

        Plně s tebou souhlasím;-)Petr je muzikant se srdíčkem,který ví,co hraje..muzikál si vyzkoušel,na tom není nic špatného a že vydal vánoční cd?Za to jsem neskutečně ráda,co víc si přát než jeho hudbu k vánoční atmosféře?...

        • Re: ha ha (Pavla, 21.11.2010 13:21) Reagovat

          O, děkuju za souhlas :) To se mi nestává často :-)
          Přesně tak...vánoční cd jsem si pustila, ale poté jsem ho schovala jsem na čas tak zhruba za měsíc...to bude náladička :)

    • Re: ha ha (weselow, 16.11.2010 17:38) Reagovat

      A vylezl ze superstar... to věci fakt dost komplikuje...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci (14.11.2023 16:00)
- No Name vydávají "V pôvodnom znení" a ohlašují turné s Nocadeň (13.11.2023 11:23)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu