shop.musicserver.cz
Miro Šmajda - Jsem tady a chci dělat muziku. Vážně a seriózně.

Miro Šmajda - Jsem tady a chci dělat muziku. Vážně a seriózně.

Vydáno: 01.11.2010 14:21 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

"Když mi to nevyjde v muzice? Tak vezmu kytaru a půjdu hrát na Václavák," směje se. Mezi řečí si postěžuje na parkování v Praze, jinak z něj ale srší energie a dobrá nálada. S Mirem Šmajdou se bavíme o současném rocku, jeho nové desce a mimo jiné o češtině. Prý je rajcovní.

Miro Šmajda
© Ondřej Pýcha
Nech na chvíli pracovat svoji fantazii a zkus odhadnout, jak by teď vypadal tvůj život, kdybys Česko Slovenskou SuperStar vyhrál ty.

(Dlouho přemýšlí.) Velmi podobně jako teď. Martin vyhrál a já skončil druhý, ale i tak mám vždycky pro koho hrát. Já mám skupinu svých fanoušků a Martin má zase ty svoje. Ten konečný výsledek je vlastně jenom statistika. Rozdíl je jenom v té finanční výhře.

Na tuhle odpověď jsem právě čekal. Jak bys naložil s takovým balíkem prachů?

Keby bolo keby, boli bysme v nebi.

Jak se na soutěž díváš s odstupem času dnes?

Já jsem za ni rád, protože v dnešní době se bez známostí a peněz prosadíš těžko. Vím, že hodně lidí tyhle soutěže odsuzuje, ale přijde mi to směšné. Bylo to opravdu náročné, a dokud si to člověk nezkusí, tak ať nekritizuje. U televize je každý generál. Já teď můžu dělat, co mě baví, a nebýt SuperStar, tak bychom tady neseděli.

A taky bys nedostal novou kytaru. Hraješ na ni?

To víš, že hraju. Skládám na ni nové písničky.

Miro Šmajda
© Ondřej Pýcha

Zanedlouho vyjde tvoje debutová deska. Jak by ji popsal sám Miro Šmajda?

O desce vypovídá hlavně její název. Jde o nejrůznější pohledy na lásku, ať už negativní, nebo pozitivní, a taky různé životní pocity. Je to rocková deska, ale najdeš na ní i pomalejší věci.

Já už jsem nahrávku slyšel a přišlo mi, jako by ses zasekl v polovině devadesátek.

Těžko říct. Já jsem zase slyšel názory, že zní moderně. Osobně bych asi neřekl, že jako celek zní nějak staře. Za tou deskou si naprosto stojím.

Přesto vidím trochu potíž ve stylu, který hraješ, a tvým publikem. Myslíš, že dvacetileté lidi dneska zajímá hard-rock nebo bigbít?

Já myslím, že jo. Každý člověk má rád něco jiného. Poslechni si Nickelback nebo Alter Bridge, to jsou současné moderní kapely, které mají ve světě jméno. A to je všechno návrat ne do devadesátek, ale do osmdesátek. Třeba právě noví Nickelback používají zvuk bicích, který byl moderní v osmdesátých letech. Dnešní rock se zkrátka vrací do osmdesátých let. Takže já jsem s pětadevadesátým, jak ty říkáš, ještě napřed. (Smích.)

Na druhou stranu je mi sympatické, že děláš hudbu po svém a kašleš na současné trendy...

(Skočí do řeči.) Já nemám rád, když si někdo hraje na něco, co není. Když třeba nějaká moje oblíbená kapela začne na stará kolena s něčím úplně novým a vůbec to k nim nejde. Ve studiu jsem třeba paralelně nahrával s Nazareth a říkám ti - sakra, to jsou pořád oni.

Miro Šmajda...

Miro Šmajda
...přerušil po soutěži Česko Slovenská SuperStar, v níž skončil stříbrný, studium architektury a začal se naplno věnovat hudbě. Naživo vystupuje se svojí skupinou Rosemaid. V pondělí 8. listopadu vydává své debutové, textařsky i hudebně autorské CD "Čo sa týka lásky" pod producentským dohledem Milana Cimfeho. Kromě hudby holduje sportu, rád chodí do přírody a s kamarády na pivo. Má rád rockovou muziku, banány a v rozhovorech často opakuje, že "peníze se dají vždycky nějak vydělat". Miro se narodil v roce 1988 v Košicích. Jeho otec je Slovák, matka Češka.

Měl bych zmínit, že hudbu i text sis ve většině případů složil sám. Nepřemýšlel jsi, že oslovíš někoho externího?

Napadlo mě to, ale měl jsem dost vlastního materiálu a nechtěl jsem tu desku přecpat. Jedenáct skladeb nebude nikoho otravovat, není to ani moc, ani málo. Na další desce se nějaké spolupráci určitě nebráním.

Zaujala mě skladba "Vraždy", která kritizuje zacházení se zvířaty. Jaký má Miro Šmajda vztah ke zvířatům?

Strašně pozitivní. Přírodu miluju. Vegetarián sice nejsem, ale masa jím opravdu minimálně. Každý má právo na život, i zvířata. A proto jsem tuhle skladbu napsal. Je hrozné, jakým bezohledným způsobem se zvířata využívají a vraždí pro lidskou potřebu.

Chystáš k desce turné?

Určitě bude. Zatím to vypadá, že po Vánocích.

Miro Šmajda
© Ondřej Pýcha
Prý jsi kvůli hudbě nechal školy. Není to unáhlené? Co budeš dělat, když ti to v muzice nevyjde?

Tak si vezmu kytaru kolem krku a půjdu hrát pod sochu svatého Václava, jako jsem to udělal před rokem a půl. (Smích.) Ne, vážně, já se té muzice chci věnovat tělem i duší. Klidně bych vypadnul někam do zahraničí a hrál na ulici. Postavil bych se na vlastní nohy a vydřel bych si to. Víš, já bych chtěl lidem dokázat, že jsem tady a chci dělat muziku. Vážně a seriózně. Mohl bych to mít rozdělené: 70 % muzika a 30 % zadní vrátka, ale to nechci. Pro muziku jsem ochotný udělat vše a jinou možnost si teď nepřipouštím.

Tvoje maminka je Češka, takže potíže s češtinou nejspíš nemáš...

Opravdu nemám. Ale stává se mi, že nedokážu přepnout a doma mluvím česky. A na koncertech v Česku se mi zase stává, že začnu mluvit česky a někdo se ozve, abych mluvil slovensky. Myslím si, že Češi mají slovenštinu rádi. A já to mám naopak - miluju češtinu, je to rajcovní jazyk. Když na mě začne holka mluvit česky, rozteču jako čokoláda. (Smích.)

A pokud jde o fanoušky, na jaké straně hranic je o tebe větší zájem?

My hrajeme asi 80 % koncertů v Česku, což znamená, že větší zájem je tady. Tady je velmi silná rocková scéna. Vezmi si Kabáty, Tři sestry nebo Arakain, lidi to tady milují. Je to asi i tím, že Češi milují pivo a pivo jde s rockem ruku v ruce. To je také největší rozdíl mezi českou a slovenskou scénou. U nás tolik rockerů není.

Miro Šmajda
© bandzone.cz/rosemaidband
Když jsme nedávno na musicserveru dělali rozhovor s Martinem Chodúrem, říkal, že ho současná muzika moc nebere. Jak je to u tebe?

Nebráním se tomu. Teď jsem třeba slyšel nové album Alanis Morissette. Je celé elektronické, špinavá a temná elektronika, a je to fakt bomba.

A Martinovu desku jsi slyšel?

Něco jsem slyšel a líbilo se mi to. Navíc je mi sympatické, že si desku napsal sám.

Předpokládám, že kromě hudebních médií za tebou dneska přijdou i redaktoři z bravíčka, Cosmogirl atd. Nevadí ti odpovídat na otázky typu: "Miro, máš teď nějakou přítelkyni?"

Nevadí mi to. Já mám třeba rád kapelu Whitesnake a taky mě zajímá, co dělá jejich zpěvák David Coverdale. Takže to chápu.

NÁZORY
  • pche (Zlo, 01.11.2010 17:43) Reagovat

    Jak se na soutěž díváš s odstupem času dnes?
    Já jsem za ni rád, protože v dnešní době se bez známostí a peněz prosadíš těžko. Vím, že hodně lidí tyhle soutěže odsuzuje, ale přijde mi to směšné. Bylo to opravdu náročné, a dokud si to člověk nezkusí, tak ať nekritizuje. U televize je každý generál. Já teď můžu dělat, co mě baví, a nebýt SuperStar, tak bychom tady neseděli.

    - Na jednu stranu má pravdu, ale myslim že rozhodně větší dřina je se prosadit bez Superstar a takýchle soutěží ... kdo to bez toho dokáže tak je fakt upřímě borec

    • Re: pche (Kaja, 01.11.2010 22:21) Reagovat

      To určite, ale u nás sa veľa spevákov dostalo do pozornosti vďaka súťažiam, niektorí sú pozostatkom inej doby, kedy boli aj iné podmienky a zase za ďalšími sú známosti a peniaze. Presadiť sa je veľmi ťažko. A ja si myslím, že tí, ktorí sa presadili napr v Superstar a ľudia ich poznajú aj o pár rokov, by sa skôr - či neskôr presadili aj iným spôsobom, súťaž to iba urýchlila. Pretože tí, ktorí nemajú na to, aby obstáli v konkurencii, zapadnú, bez ohľadu na súťaž. V Mirovom prípade myslím, že tá súťaž bola dobrá vec - vyniesla na svetlo niekoho, kto má talent a kvalitnú vlastnú tvorbu - a takých ľudí tu fakt nemáme veľa.

      • Re: pche (zlo, 02.11.2010 21:34) Reagovat

        Poslouchal jsem jeho nějaký songy, a upřímně ... zklamal mě stejně jako každej (krom Báry Zemanový) kdo vyšel ze SuperStar. Hrozně ojebaný tuctový songy, ale to už těm 14tiletým puberťačkám může bejt jedno, protože i kdyby hrál dechovku tak ho hltat budou úplně stejně

        • Re: pche (Kaja, 03.11.2010 10:58) Reagovat

          Báru Zemanovú som ja veľmi nepoznala,tak som si vypočula nejaké veci od nej a celkom sa mi páči. Úprimne, čudujem sa, že keď sa Ti páči jej štýl, že sa Ti nepáči Miro, myslím, že sú na podobnej vlne. Neviem, čo si od neho počul, ak máš radšej živší rock, tak skús napr. Scény, alebo Trosky. Niektoré jeho piesne poznám vo viacerých verziách, neviem ako to bude znieť na CD. Ale on má aj texty zaujímavé, vôbec nie iba pre malé dievčatká. Tak neviem.

        • Re: pche (Michaela, 03.11.2010 11:11) Reagovat

          Vám se líbí Bára Zemanová :D Teď už to chápu. Samozřejmě její tvorbu znám z Youtube (taky sleduju tvorbu ostatních ze Superstar) a žádný zázrak to zase není :( Ta holka má obyčejné nic říkající písničky. Není právě tohle důvod, proč se neprosadila? A když už jsme u věku, blíží se mi čtyřicítka, těžko budu zapadat do vašeho vzorce čtrnáctek. Myslete si o tom, co chcete, ale mě na Mirovi zaujala hlavně jeho muzika;

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Zemřel kytarista Bernie Marsden, zakladatel Whitesnake a tichý dříč blues (25.08.2023 19:29)
- Zemřel Dan McCafferty, zpěvák kapely Nazareth (08.11.2022 19:09)
- Video: Martin Král' a Martin Chodúr svou Shakespearem inspirovanou "Půlnoční sonátou" pohladí duši i uši (11.10.2022 14:23)
- Naživo: Velký hlas vzdal "Poctu velkým hlasům". Martin Chodúr zazářil na budějovických Múzách na vodě (09.07.2022 16:58)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Starosvětsky solidní duel Whitesnake a Europe vyzněl o chlup lépe pro Švédsko (16.06.2022 10:51)
- Fotogalerie: David Coverdale a Whitesnake se v O2 universu důstojně rozloučili (16.06.2022 08:20)
- Whitesnake se v úterý přijedou rozloučit i do O2 universa. Doprovodí je Europe (11.06.2022 12:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu