Sex, tráva a hip-hop

15.05.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Na DVD "The Up In The Smoke Tour" se sešly velké hvězdy rapové scény včetně Eminema.
7/10

The Up In Smoke Tour

Celkový čas: koncert - 120 minut, bonusy - 36 minut
Co bych vám to neprovalil hned na začátku - nikdy jsem nebyl velký fanoušek hip-hopu a videoklipy Dr. Dre, Snoop Dogga, Eminema a o něco méně i Ice Cuba, tedy všech zastoupených na tomto DVD, pro mě byly jen velkou zábavou. Ono dívat se na ně, jak po nich lezou davy krásných polonahých holek, jak jsou drsní a vůbec... člověk to snad nemůže brát ani vážně. Všichni tito rappeři jsou úspěšní hlavně doma v USA, kde jejich popularita může soupeřit bez problémů s Britney či chlapeckými kapelami, ale u nás to tak jednoznačné není. Více známý z oné čtveřice je u nás snad jen Eminem a to ještě spíš díky své kontrovezní pověsti a vykradení Dido v písničce "Stan", jinak by o něm většina Čechů ani neslyšela. Tím samozřejmě nemám na mysli fanoušky podobné hudby, ale běžné posluchačstvo.

Up In Smoke Tour bylo turné, které americké fanoušky rapu muselo nadchnout. Kromě čtyř zmíněných hvězd se na něm sešla i spousta dalších rapperů, kteří se na pódiu třeba jen mihli. Co se týká celého koncertu, pro mě se jedná hlavně o velkou srandu. Pódium je pořád plné drsných černochů, jeden je fakt drsnější než druhý, publikum je naopak plné mladých holek, které každou chvíli na účinkující vystrčí prsa (více si jich užijete ještě v bonusových materiálech i v malém bookletu), odvážnější ukáží dokonce i ochlupení poněkud v nižších oblastech svého těla. Ehm. Jo a taky se z každého třetího slova dozvíte, že "fuck", kam se hrabou Limp Bizkit.

Když pomineme samotnou hudbu, kterou sice já příliš nemusím, ale spousta lidí ano, musím uznat, že DVD je naprosto skvěle udělané. Samotný koncert je v dvouhodinovém sestřihu, kdy je největší prostor dán Dr. Dremu a Snoop Doggovi, menší už Eminemovi a Ice Cubovi. Celé je to obrovská show, jednotlivé skladby jsou prokládány záběry ze zákulisí a různými hláškami. Počátek vystoupení Dr. Dre a Snoopa je uveden dvěma krátkými filmečky, které byly promítány i na koncertech. V tom prvním si to kluci rozdají s několika mimořádně vyvinutými holkami najednou, v tom druhém postřílí pár chlapů, kteří přepadli obchod. Při koukání na to si říkám, že to prostě nemůžou myslet ani trošku vážně, když v poslední scéně najednou odprásknou posledního kluka, který leží zraněný na zemi a nemůže už vůbec nic, jen brečet... Inu trošku jiná forma zábavy, vydělávat se dá na lecčem a Dr. Dre už dlouho není "umělec", ale spíše obchodník každým coulem. Ostatně z celého koncertu jde cítit obrovská vykalkulovanost a business, což ovšem nijak nesnižuje kvalitní záznam, střih, zvuk a a vše ostatní.

Kromě koncertu obsahuje DVD spoustu bonusových materiálů. Nejzajímavější je dvanáctiminutový dokument o tom, jaké měli problémy v Detroitu v souvislosti s výše zmíněnými filmečky. Pak zde najdete několik krátkých záznamů, jak účinkující hráli basket a podobně, zajímavé jsou rozhovory se členy koncertního týmu, přeji vám vidět šéfa ochranky, kterým je asi dvousetkilový černoch. Drsnej. Zcela zbytečnou součástí DVD je fotogalerie, divím se, že ještě výrobci dévédéček nepochopili, že několik fotek přes polovinu obrazovky opravdu nikoho nezajímá.

Pokud máte rádi Dr. Dre a spol., máte se na co těšit, dévédéčko je opravdu výborně udělané, i když neobsahuje naprosto žádné titulky, což by u hip-hopoových textů nebylo od věci. Pokud je vám přemrštěná drsnost těchto rapperů pouze k smíchu, na DVD ani nepomyslete.

PS: Mimochodem jak už je poznat z názvu turné i DVD a jeho obalu, po celou dobu trvání koncertu i všeho ostatního se hulí, hulí a hulí...

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: The Up In Smoke Tour (Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Ice Cube)
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: koncert - 120 minut, bonusy - 36 minut
Skladby/obsah: Tour Intro, Hello, You Can Do It, Ice Cube Freestyle, Dub C's Cripwalk, Nigga You love To hate, We Be Clubbin, Introducing Eminem, Kill U, Dead Wrong, Under The Influence, Marshall Mathers, Criminal, Real Slim Shady, Roll That Shit, Slight That Shit, Smoke That Shit, Movie, Next Episode, (Who Am I?) What's My Name, Ain't Nuthin But A G-Thang, Behind The Scenes On Anoop Dogg, Bitch Please, Lunch On The Road, The Skull, What's The Difference, Forgot About Dre, Tribute, California Love, Publice Service Announcement, Fuck You, Small Chronic Break, Tour Reflections, Let Me Ride, Still D.R.E.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY