shop.musicserver.cz
Guns N’ Roses, Danko Jones, O2 Arena, Praha, 27.9.2010

Hodina duchů patřila obtloustlému magorovi

Vydáno: 28.09.2010 15:40 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Třetí koncert Guns N’ Roses v Praze opět (a podle očekávání) nebyl běžný a normální. Principál Axl Rose se zase ukázal jako sebestředný pošuk, který si chvílemi zaslouží ránu mezi oči a minutu nato je k pomilování. Jenže tentokrát zápory spíš převažovaly.

Live: Guns N' Roses

support: Danko Jones
místo: O2 Arena, Praha
datum: 27. září 2010
setlist: Chinese Democracy, Welcome To The Jungle, It's So Easy, Mr. Brownstone, Sorry, Better, Richard Fortus Guitar Solo: James Bond Theme, Live And Let Die, This I Love, Rocket Queen, Scraped, Dizzy Reed Piano Solo: Ziggy Stardust, You Could Be Mine, Street Of Dreams, DJ Ashba Guitar Solo: Ballad Of Death, Sweet Child O' Mine, Another Brick In The Wall Part 2, Axl RosePiano Solo: Goodbye Yellow Brickroad/Someone Saved My Life Tonight, November Rain, Bumblefoot Guitar Solo: Pink Panther Theme, I.R.S., Knockin' On Heaven's Door, Shackler's Revenge, Nightrain, Madagascar, Patience, Whole Lotta Rosie, Paradise City
Fotogalerie

Guns N' Roses, O2 arena, Praha, 27.9.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Předskokani mají údajně zabavit a rozehřát publikum, než na pódium nastoupí hlavní účinkující, jenže v případě Danko Jones (ostatně, možná to platí pro všechny předkapely GNR) byla tato myšlenka postavená úplně na hlavu. Trio začalo skoro přesně v osm, svým přímočarým hard rockem bavilo první půlhodinu (zpěvák měl místy podobnou barvu hlasu jako James Hetfield), ale nakonec hráli skoro hodinu a čtvrt a to už začalo nudit. Jenže potom nastalo dvouhodinové čekání, čekání a čekání, co se postupně změnilo v pořádný vztek. Diváci na tribunách (mimochodem, volných míst k sezení bylo ještě dost, horní ochozy byly úplně prázdné) aspoň nemuseli trpět jako ti stojící na zcela zaplněné ploše.

Jistě, všichni věděli, že Axl je nedochvilný. Před čtyřmi lety, přesně v den, kdy Brazílie hrála na fotbalovém mistrovství světa proti Chorvatsku, spustila kapela po dvou předskokanech ve čtvrt na dvanáct. Teď začala na minutu stejně! Když už frustrace diváků byla na vrcholu, pořadatel ve 22:45 oznámil, že koncert začne do hodiny, protože Axl už(!) je v Praze, čímž si, ač sám v tom nevinně, vysloužil ohlušující pískot a bučení. I když tohle zpoždění člověk očekává a s přimhouřením očí jakžtakž toleruje, stejně únava z čekání a nasranost ovlivní dojem z koncertu. Můžete si to užít, když máte dolámané tělo a řešíte, jak se potom v tom zatroleném studeném nočním dešti dostanete nad ránem do postele?

Guns N' Roses, O2 arena, Praha, 27.9.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Kdyby pak aspoň koncert byl vynikající a dal zapomenout na vše nepříjemné! Jenže on vynikající ani zdaleka nebyl a to říkám jako dlouholetý velký fanda Bouchaček a růží, bohužel. Satanáš je mi svědkem, že jsem se těšil hlavně na písně z "Chinese Democracy", jež už oproti minulému koncertu máme naposlouchané, jenže opět nejlépe vyzněly pecky z "Appetite" a coververze, kterými Axlova banda nešetřila.

Axl předvedl dost rozporuplný výkon: místy zněl fantasticky a jindy těžce nestíhal. "November Rain" odzpíval za klavírem přidušeným hlasem a v některých skladbách z "Chinese Democracy" se dýchavičně ztrácel v rozsypaném chaosu ("Scraped", "I.R.S.", "Shackler's Revenge"). Bylo to jako sledovat schizofrenického génia: nabídl skvělou baladu "This I Love", zmínil Československo, zastavil hned na začátku totálně rozladěnou "Street Of Dreams", zahalil se do polské vlajky, výborně se spoluhráči střihl floydovskou "Another Brick In The Wall". Asi desetkrát se převlékl do několika sak a příšerných klobouků, masivními prsteny a šátky maskoval kila navíc (dnes už bych ho opravdu nechtěl vidět v šortkách z počátku devadesátých let). Během jedné písně byl schopen předvést ohromný mocný hlas i nestíhající prasklý měch.

Guns N' Roses, O2 arena, Praha, 27.9.2010
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Kapela hrála obstojně, dostávala hodně prostoru na své muzikantské onanie (vtipný byl bondovský blok i Manciniho téma z "Růžového pantera"), ale několikrát jsem si vzpomněl na pražský Slashův koncert před několika týdny, který byl zkrátka poctivější. Neměl všechna ta světla, výborné projekce a ohňostroje, ale byl od srdce. Nemluvě o tom, že jakkoli můžou být tři Axlovi kytaristé zruční, Slashovo charisma nemá ani jeden z nich. DJ Ashba, fotogenický a rychlý, má taky klobouk, ale Slashovi nesahá ani po kotníky.

Dočkali jsme se několika výtečných momentů: "Sorry", závěrečná pasáž "Rocket Queen", nářezový cover AC/DC "Whole Lotta Rosie" a hlavně božská balada "Patience" (věru, trpělivosti jsme museli mít hodně), to byly momenty, kvůli kterým se vyplatilo vydržet. Přesto, když koncert vrcholil velkolepým finále "Paradise City", člověk se neubránil rozpakům a rozporuplným pocitům. Bylo tři čtvrtě na dvě a venku na nás čekal hustý studený déšť. Jestli budou za pár let GNR u nás ještě jednou, asi půjdu, ale to budou muset udělat ještě jednu zatraceně dobrou desku a do haly vkročím nejdříve v deset.


NÁZORY
  • guns n roses (Pavel Valc, 28.09.2010 16:25) Reagovat

    No myslim, že co se tyce presnosti zpevu, tak Axl nemel chybu...obcas mi pripadalo, jak kdyby hralo CD:) nezaznamenal jsem jedinou chybu- v 1. lajne jsme meli velice kvalitni zvuk, pred nami meli odposlechy na zaznam koncertu... show byla perfektni a o 200% lepsi nez ta v roce 2006, kde zpival obcas falesne a jako by se moc nenasel... Koncert byl hezky namixovanej z Chinese democracy a historickych alb Gunu...Axlovo zpozdeni me taky dost nastvalo, kdyz jsem tam cekal od 4 hodin v desti a zime a nemohl si sednout az do 2 hodin...Ale to je proste Axl a musi se s tim pocitat, jinej uz nebude. Kdyz to porovnam se Slashem, tak tady ma autor pravdu v tom srdicku, bylo tam tehdy videt a byl to rock n roll bez prikras, kterej jsem si fakt uzil. Ale Axlova show byla rekl bych proste o tridu vys.

    • Re: guns n roses (Tom, 28.09.2010 16:42) Reagovat

      Naprostej souhlas, stálo to za to a nevšiml sem si, že by při odchodu byl někdo zklamenej, jen bolavej :D

      • Re: guns n roses (pepa, 28.09.2010 17:20) Reagovat

        Kdo byl na koncertě před čtyřmi roky zřejmě ani nečekal, že nástup bude na minutu přesný. Z koncertu dle mého názoru odcházela naprostá většina spokojených, ale unavených diváků, ale jako již tradičně se nemohu zbavit dojmu, že při každé návštěvě této arény si jednoznačně připadám jako přicházející terorista, který malým fotoaparátem mobilním telefonem či malým baťůžkem s doklady přivádí vstupní kontrolu do varu, někdy i k orgasmu.

    • Re: guns n roses (., 30.09.2010 01:00) Reagovat

      Tohle jsou ty prázdný vrchní ochozy!!!!!!!!!! Autor článku byl asi jiném koncertě, ale na koncertě Guns rozhodné bylo lidí dost a to jich ještě cca 500 šlo před začátkem pryč, nechali si vrátit prachy (nevydrželi čekat), to mohl udělat ale jen nějaký pseudofanda.
      Znalého nějaký spoždění nemohlo rozhodit.
      http://plivus.rajce.idnes.cz/GUNS_N_ROSES_Live_in_Prague/#Snimek_012.jpg

      • Re: guns n roses (já, 03.10.2010 22:03) Reagovat

        Horní ochozy prázdné byly. Ze zpoda od pódia jsem to viděl dobře. Zpoždění jsem očekával, ale prostě takovéhle ohromné zpoždění znamenalo, že mě koncert nadchnul jen tak z 50%. Takhle velké zpoždění byla hodně nesmazatelná skvrna. Docela bych mu přál, aby jednou vystupoval před prázdnou halou. Podthuji co pisatel napsal.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Audio: Guns N'Roses vydali osvěženou verzi hitu "November Rain" (06.11.2022 14:26)
- V listopadu vyjdou očekávané reedice alb "Use Your Illusion I & II" od Guns N' Roses (23.09.2022 12:51)
- Naživo: Skvělí Guns N’ Roses jeli v Praze jako neúnavná mašina přes tři hodiny (19.06.2022 19:57)
- Guns N' Roses v Letňanech odehrají více než tříhodinový koncert (14.06.2022 12:27)
- Slash: "Nová deska Guns N' Roses bude" (10.01.2022 13:23)
- Dave Navarro kvůli drogám promeškal konkurz u Guns N' Roses (22.12.2021 15:18)
- Přípravy výročních reedic "Use Your Illusion I/II" od Guns N'Roses se protáhnou (16.12.2021 16:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu