shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Teenage Dream" Katy Perry

Makrorecenze "Teenage Dream" Katy Perry

Vydáno: 01.10.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Katy Perry? To je ta, co zpívala o tom, jak se líbala s holkou a jak se jí to líbilo? Ta, co tím vzbudila (ať už ve třetím tisíciletí jakkoliv nepochopitelnou) kontroverzi? Ano, to je ona. A nedávno vydala své druhé album "Teenage Dream". Jestli bude stejně "kontroverzní", se snažila odhalit makrorecenze.

Katy Perry - Teenage Dream
© facebook interpreta
Píseň "I Kissed A Girl" bude svým způsobem stigma, které si Katy Perry ponese do konce života. Přesto se v jejím případě označení one hit wonder úplně použít nedá. Následovaly totiž další hity a příprava druhé desky. Nelehký úkol zajistit hitovost nástupce "One Of The Boys" dostal za úkol tým zkušených producentů ve složení Max Martin, Dr. Luke, Stargate a Tricky Stewart. A podle prvních singlů se zdá, že se jim práce co do prodejnosti podařila. U kritiků jsou pak ohlasy víceméně srovnatelné s těmi na debut (server Metacritic.com eviduje u obou nahrávek číslo 6,3). Lukáš Boček v osmibodové hlavní recenzi desku označil za "sladký popík" s tím, že oslovit posluchače neholdujícímu tomuto hudebnímu stylu nemá šanci. Lepší odrazový můstek ke spuštění makrorecenze si tak Katy nemohla přát. Pět redaktorů a redaktorek musicserveru se ovšem na vlně sladkého popíku zřejmě neveze - "Teenage Dreem" získala v průměru čtyřiapadesát procent.


Petr Doupal - Nenáročný pop (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Je to kočka, z předchozího alba mě zaujaly spíše singly.

Na začátek mého názoru bych prohlásil toto: "California Gurls“ je hit a nic z celé desky "Teenage Dream“ se mu nevyrovná. Písničky na albu jsou jednoduše přístupný pop mixnutý tanečním parketem, škoda že nejsou všechny tak okořeněné jak právě singl se Snoop Doggem. Celkově zní nahrávka až krystalicky popově, čímž je pro mě Katy Perry docela úkaz, když doby čistě popových hudebních aktů jako Britney Spears jsou pryč. Za negativum považuji pouze fakt, že deska kvůli tomu působí tak nějak triviálně a Katy tomu svými roztomilými (až stupidními) YouTube komentáři v růžovoučkých šatičkách nepomáhá. Deska mi asi nejvíce připomíná počiny Lindsay Lohan, ty mě ale o něco více bavily. Všichni hvězdní producenti (Dr. Luke, Max Martin, Benny Blanco, Stargate nebo Tricky Stewart jsou opravdu výborná jména) předvedli takový standard, osobně mě žádná skladba neodrovnala. Zefektovaný saxofon v "Last Friday Night" mě ale příjemně překvapil. Zvláštní moment u mě však nastal u posledních písní: obsahují něco otravného, kvůli čemu je nedokážu poslechnout v kuse. Do osmé písničky se mi to ale vlastně slušně líbilo.

Kristina Bílá - Čistý pop bez přetvářky (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Vcelku lhostejný. Její písničky mi akorát občas zvednou náladu.

Sladká, stylová a sexy. Takto Katy splňuje do puntíku představu úspěšné popové hvězdy. Letos stačil jediný poslech letní pecky "California Gurls" a bylo nad slunce jasné, že okatá Američanka útočí na nejvyšší příčky hitparád. Druhá deska "Teenage Dream" přinesla oproti debutu více diskotékové hudby a "ukřičenější" hlasové postupy. Electro mašinky tentokrát nahradily kytary a další živé nástroje, což dělá z první poloviny placky užitečného pomocníka všech večírků. Druhá část už vaří jen ze stojaté vody a topí se v nudě. I když je ale usměvavá pětadvacítka klasickým mainstreamovým produktem, nelze jí a jejím producentům upřít jeden fakt - všichni mají čich na úspěšný a melodický singl, který si podmaní každou rádiovou stanici a roztančí miliony lidí po celém světě. A to je právě Katyina největší zbraň. Co na tom, že nejde o hodnotnou muziku? Lidé nemají sílu neustále vyhledávat pouze náročnější hudbu a občas svému uchu povolí poslech líbivějších tónů. Na nic nemyslet, pouze se vlnit do rytmu, o to přesně "Teenage Dream" usiluje. Z hlediska zábavního průmyslu splnilo album svůj úkol. Dál už je to jen o vkusu...

Katka Guziurová - Předvídatelnější než předvídatelné (6/10)
Vztah ke zpěvačce: Je to komplikované.

Katy Perry
© Mike Ruiz
Je až kupodivu, proč mě, velkého fanouška ženských hlasů, deska "One Of The Boys" absolutně nezaujala. Hlas, image, osobnost, nic. V tom případě je kupodivu i to, proč zrovna "Teenage Dream" považuju za slušný počin, ačkoli se vlastně od toho předchozího skoro nic nezměnilo. Katy Perry jen zní komerčněji. Každý její song je vytvořen k okamžité spotřebě jako hamburger v KFC. Když ho jíte, hrozně vám chutná, ale za týden narazíte na obyčejný hambáč prodávaný ve stánku na ulici s větší "láskou“ a pečlivostí. "Teenage Dream" je rozpustilá nahrávka, ale s blboučkými texty a až příliš jednoduchými popěvky, které dokážou tak na čtyři týdny oblbnout hlavy posluchačů. Čekala jsem břitkost a hravost, ale mám na talíři jedno velké divadelní představení, po kterém nevím, jestli bylo výborné, nebo hloupé. Na chvíli to funguje, i já jsem chvilkově podlehla kouzlu placky, ale čím víc ji točím, tím víc na ní vidím mouchy.

Honza Balušek - Až moc teen (5/10)
Vztah ke zpěvačce: Minulé album bylo plné hitovek, je s ní sranda a se svým snoubencem tvoří pár v showbusinessu k pohledání.

Debutové album Katy Perry bylo mnohem lepší, než co by si člověk podle hitových singlů mohl myslet. Na živáku MTV Unplugged pak ukázala, že kromě milé bezprostřednosti je i výtečná zpěvačka, která má něco odehráno i před malým publikem jen s kytarou. "Teenage Dream" však nenabízí žádný růst, ale spíše jen rochnění se v MTV hitech a hraní si na image veselé středoškolačky. Stejně tak z novinky nepoznáte, jak moc dobře umí zpívat a jak by mohla být osobitá. Kromě ulítlé "California Gurls" se Snoopem, která se zaslouženě stala prvním singlem, těžko na albu najdete něco, co by nemohla zpívat kterákoli jiná zpěvačka. Naštěstí si Katy nechala na závěr tři opravdu povedené kousky - "Pearl", "Hummingbird Heartbeat" a "Not Like The Movies". Jinak povětšinou sklouzla do tuctově průměrného popu, jaký sice vyčnívá v rádiu, ale na ploše celého alba baví až na výjimky jen jako podkres. Zatímco minulá deska fungovala jako celek, tady fungují jen jednotlivé skladby.

Tomáš Tenkrát - Opravdu už jen vlhký sen teenagerů (3/10)
Vztah ke zpěvačce: Objevil jsem si ji na MySpace.com s prvním singlem a prorokoval jsem jí budoucnost, bohužel se vydala jiným směrem, než to na začátku vypadalo.

Nejdůležitější u zpěvačky typu Katy Perry je silná písnička. Ona na nic jiného nemá, nic jiného se od ní nečeká a nic jiného vlastně ani nepředvedla. Někdo musí zastávat rádiovou roli, ale u ní to na začátku opravdu vypadalo, že by se nemusela bát progresu a případné provokace ve sdělení. Na to ale absolutně rezignovala. Texty jsou nejspíš sesbírané útržky z popsaných penálů dívčí střední. Bohužel i hudebně "Teenage Dream" zapadlo do míst, která jsou absolutně nezajímavá. Respektive účelně mířit na upatlané diskotéky s tuckami, jako je "Firework", je z pohledu hudebního zoufalost. Z toho marketingového je to logické vyústění, když už si mláďátka Katy tolik oblíbila. Měli jste osypky, když někdo vyslovil "Face 2 Face" či název jiné trendy diskotéky už dávno? Zapomeňte na "Teenage Dream", tam totiž přesně Perry a její našpulené pery míří. Takhle prostě ne! P. S.: Ta její lascivní póza už je taky pěkná nuda pro puberťáky, co si žmoulají pindíka u časopisu Maxim a druhou rukou zobou marshmallows, no ne?


Album: Katy Perry - Teenage Dream
Průměrné hodnocení: 5,4/10
Celkový čas: 46:30
Skladby: Teenage Dream, Last Friday Night (T.G.I.F.), California Gurls (feat. Snoop Dogg), Firework, Peacock, Circle The Drain, The One That Got Away, E.T., Who Am I Living For?, Pearl, Hummingbird Heartbeat, Not Like The Movies

NÁZORY
  • ... (u-roxx, 01.10.2010 10:38) Reagovat

    TENtoKRÁT máte pravdu... je to ubohá deska - odpad, a to mám pop rád...

  • Recenze (Dave, 01.10.2010 12:46) Reagovat

    Celkove recenze desek jsou k nicemu. Hudba je dost osobni, takze ani nevim, k cemu se pisou ...

  • suhlasím (michal, 01.10.2010 15:43) Reagovat

    album nestojí za nič

  • Ano (Dany, 01.10.2010 17:49) Reagovat

    Tak s tímhle bodováním už souhlasím.

  • Recenze (Tomáš, 01.10.2010 18:05) Reagovat

    Pro mě jako pro fanouška je tato deska téměř bezchybná! Miluju její předchozí album, miluju její live album, miluju Teenage Dream i Katy Perry samotnou.

    Katy Perry vydala z alba 2 megahity, které dobyly žebříčky hitparád po celém světě. Myslím, že 3. singl Firework má potenciál je následovat. Hodnocení 3/10 je fakt podle mě přehnané. Je tu tolik alb, které se TD nemohou vyrovnat. Například Aguilera s albem Bionic, která od Vás dostalo ještě kladnější hodnocení.

    Každý má jiný názor a každému se líbí něco jiného, ale podle mě si toto album 8/10 určitě zaslouží :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2022 - od Joss Stone přes Alt-J po Slashe s Mylesem Kennedym (16.02.2022 08:00)
- Video: Poločas Super Bowlu 2022 ovládli Eminem a Dr. Dre (15.02.2022 09:11)
- Video: Katy Perry se v živáku "When I'm Gone" převlékla za muchomůrku (03.02.2022 12:13)
- Audio: Ze spolupráce Katy Perry a Alessa vzešla energická klubovka "When I'm Gone" (04.01.2022 17:04)
- Super Bowl Halftime Show 2022 obstarají Eminem, Mary J. Blige, Dr. Dre, Snoop Dogg a Kendrick Lamar (03.10.2021 10:24)
- Video: Katy Perry vzdává hold Pokémonům písní "Electric" (15.05.2021 12:16)
- Nové desky 16/2021 - od Toma Jonese přes Kaleo po Portera Robinsona (27.04.2021 08:06)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Video: Katy Perry unesou v "Not The End Of The World" mimozemšťané. Klipu chybí nosný nápad i sama zpěvačka (22.12.2020 18:11)
- Video: Katy Perry, Tiësto a Aitana nabádají v "Resilient" k pozitivnímu pohledu na život (23.11.2020 08:03)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu