shop.musicserver.cz

Podzem 9/2001

Vydáno: 04.05.2001 13:57 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V dnešní Podzemi se kromě úvodníku týkajícího se jistého televizního seriálu, dozvíte aktuální informace o festivalu v Roudnici nad Labem a kapelách Půlnoc, Nahoru po schodišti..., společném turné několika kapel a mnoho dalších aktualit.

Vítejte u další PODZEMě. V době, kdy píšu tyhle řádky, je venku přímo nádherně, a tak mi nezbývá doufat, že to vydrží, abychom si toho počasí trochu užili. Jak už bylo naznačeno minule, objevují se první festivaly, vydavatelství začínají chrlit nové desky - pokud počítám dobře, jen za poslední týden mi jich v poličce přibylo šest. Nicméně ne vše je pochopitelně pozitivní. V poslední době se na obrazovkách našich televizí (tedy nás těch, kteří nejsme až takoví intelektuálové, abychom to nepřiznali, že něco takového vlastníme a občas sledujeme...) objevil nový vypečený seriálek o životě redakce společenského magazínu. Má to být jakási karikatura všeho a všech. Má to být vtipné a dost často není. To ovšem není problém, není samozřejmě nic snazšího, než na to nekoukat. Má to ale háček. Všechno má podle mě své meze. Já mám například názor, že dělat si legraci z předlistopadových disidentů je skoro totéž jako zesměšňování vad tělesně postižených. Ale co mi připadlo jako opravdu nechutné, byl jeden zcela konkrétní moment, pro který by mi třeba i rubrika Nevermore v časopise Reflex připadla jako zdaleka nedostatečně vystihující. Redaktor v podání pana Oldřicha Vlacha (který bych řekl touto rolí "překonal" své extempore v seriálu "30 případů majora Zemana" – překonal, protože na rozdíl od tehdy tuto roli tentokrát přijal určitě zcela dobrovolně...) protekcí prosadil v jednom dílu na prezentační banket časopisu jakousi hudební skupinu svých přátel z disentu. Ta zde předváděla cosi mezi metalem a zábavovou hudbou (##!!!###), zkrátka prostřednictvím ní autor seriálu naplnil na 100 % stereotypní představu běžného dnešního měšťáka o neposlouchatelné hudbě. Budiž. Ovšem to, že Vlach-disident kapelníka této pseudohudební formace oslovoval přezdívkou "Kejlo" mi přivodilo mrazení v zádech. S podobnými asociacemi už podle mého veškerá legrace končí. I když taky už jsem slyšel názory, že seriál "Zdivočelá země" je přehnaný. A nebo to byly pochybnosti o genocidě Židů?

Tonda Kocábek

Roudnice 2001 nebude

Hned, jak vyšla minulá Podzem, jsem si musel nadávat, protože jsem do ní chtěl dát pozvánku na třetí ročník moc pěkného festivalu v Roudnici nad Labem. Program velice lákavý - Ty syčáci, Houpací koně, Vltava, Pavel Fajt, maďarští Kampec Dolores a mnoho dalších. Sice oproti loňsku jen na jedné scéně a jen jeden den, ale i tak. Jenže jsem na to prostě zapomněl. A asi to bylo nějakým řízením osudu, protože hned dva dny na to mi přišla zpráva, že se organizátoři tentokrát na poslední chvíli royhodli festival nepořádat. Nevím jestli je k tomuto rozhodnutí vedl strach z finanční rentability nebo jiný problém, ale je to škoda. Pátého května tedy festival v Roudnici nebude. Ale pokud jste se do Roudnice chystali, mohu vám nabídnout alternativní program. Ve stejný den se totiž koná derniéra čili poslední koncert roudnického klubu Hospoda s hudbou U šílený krávy. Vystoupí hned několik skupin, místních i odjinud. Poté se z rockového klubu s názvem, který v době vzniku před několika lety asi zdaleka nebyl tak provokativní jako dnes, stane vinárna či kavárna.

Nové album Nahoru po schodišti dolů bandu

Po několika letech pauzy se s novou deskou hlásí populární pražská skupina, která obráží naší klubovou scénu již od poloviny osmdesátých let. Album dostalo prapodivný název "Svinska Pržola" a natočeno bylo v hostivařském studiu Zdeňka Šikýře. Je v pořadí třetí a vydává ho firma Black Point. Křest proběhne 30. května v Lucerna Music Baru. Poblahopřát přijdou Petr Čtvrtníček a Zdeněk Suchý z legendárního Divadla Vrata, které v počátcích se skupinou na koncertech spolupracovalo, a také zpěvačka Blanka Šrůmová.

Nový bazar

A když už je řeč o "Schodišti"... Jeho saxofonista Vladimír Cihelka si před časem otevřel nový bazar s hudebními nástroji. V době, kdy bazarová nabídka v nejrůznějších obchodech s nástroji začíná být zcela evidentně vytlačována na okraj či úplně rušena, je to čin takřka revoluční. Protože pro začínající muzikanty je nákup v bazaru jedinou možností - na nové většinou nemají a nakupovat bez zkušeností na inzerát je, ehm, ne zrovna moudré. Pokud jste to tedy ještě nezaregistrovali a hrajete na něco, zajděte se tam podívat - najdete ho skoro pod nuselským mostem, v Jaromírově ulici č.6. (předpokládám, že v Praze... pozn. šéfredaktor)

Reedice Města hysterie

Vydavatelství BMG zalovilo v archívech pohlceného labelu Arista a vylovilo desku skupiny Půlnoc "City Of Hysteria", kterou právě vydalo v reedici. Ta vyšla původně jako druhé album kapely přesně před deseti lety. Zajímavé je na ní to, že nejenom, že byla ve Spojených Státech nahrána, ale i na zdejším trhu poprvé vyšla. V aktuální reedici k původnímu bookletu s tančícím nahým I.M. Jirousem přibyly české verze textů.

Punková slavnost

Pokud jste z východních Čech či Moravy a chystali jste se do Roudnice, která nebude, a holdujete rychlejším žánrům, pak se můžete jet místo toho podívat do Havlíčkova Brodu. Právě 5. května se zde koná v klubu Vagon festival, kde vystoupí pražsko kanadské postpunkové trio Wollongong, brněnští Razie, pražská legenda Jaksi Taksi, noiseoví Lyssa a další kapely z Ledče, Rakovníka, Kladna, Znojma a Říčan. Začátek je už v 16:00 a bude to asi pěkný nášup.

Czech Music On The Road

Pod tímto názvem se skrývá rozsáhlé společné turné trojice českých skupin - MCH Bandu, Echt!u a Už jsme doma. Turné probíhá od 20.4. do 7.5. a zahrnuje téměř každodenní koncertování v Polsku, Bělorusku, Lotyšsku, Estonsku, Rusku a Litvě. Čerstvé informace od samotných muzikantů najdete na této speciální adrese.

Májová veselice v Litoměřicích

Tradiční jarní generálkou na festival Litoměřický kořen bývá pro pořádající agenturu Modrý z nebe májová veselice. Letos proběhne 12. května od 15:00 v tradičním prostoru letního kina. Vystoupí Daenesh Baan, Bez peří, Houpací koně, Už jsme doma a Vltava. Web najdete tady.

Chuťovka na závěr

Pokud to ještě náhodou nevíte, 11. května by se měli v Praze opět objevit kanadští jazz-coristé No Means No. Předskakovat budou pražští řezníci Anyway.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu