shop.musicserver.cz
Linkin Park - A Thousand Suns

Nepovedený experiment s fanoušky i sebou samými

Vydáno: 14.09.2010 12:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Linkin Park patří mezi největší kapely dekády i díky příkladnému vztahu s fanoušky. Po zajímavém hudebním odklonu na "Minutes To Midnight" však nová deska "A Thousand Suns" přináší tak jinou hudbu, že je až škoda, že tento experiment vyšel pod značkou LP. Navíc se vytratila hitovost...

4/10

Linkin Park - A Thousand Suns

Vydáno: 13.9.2010
Celkový čas: 47:56

Skladby: The Requiem, The Radiance, Burning In The Skies, Empty Spaces, When They Come For Me, Robot Boy, Jornada Del Muerto, Waiting For The End, Blackout, Wretches And Kings, Wisdom, Justice, And Love, Iridescent, Fallout, The Catalyst, The Messenger

Vydavatel: Supraphon

Co vidíte vy v cover artu "A Thousand Suns"? Já odlétajícího ptáka. Stejně jak Linkin Park ve svých textech hodně využívají paralel a metafor, přeneseně si v tom nyní už představuji odlétajícího fanouška. Chestere a Mikeu, ruku na srdce, vy jste si opravdu mysleli, že nás, kteří milovali "In The End" nebo "Numb", nenaštve tento projekt? Chtěli jste se odvrátit od popové komerční tvorby a mermomocí udělat něco naduměleckého, váš experiment se ale jednoduše nepovedl. Čím to? Je to vina spoluproducenta Ricka Rubina, nebo za to může nový účes Mikea na hříbečka říznutý stylem emo?

"A Thousand Suns" je rozhodně nekonvenční a zajímavé album. Hrozně nerad bych tomu ale říkal řadovka Linkin Park. S Linkin Park, a to hlavně s klenoty (dle mého názoru) "Hybrid Theory" a "Meteora" totiž má pramálo společného. Bohužel značka prodává, a i když hlásí odvrácení se od něčeho očekávaného (= komerčního), tak jen doufám, že šestice hudebníků zaznamená výrazně negativní reakce a uvědomí si, že tudy cesta nevede. Je až zvláštní, že Linkin Park jsou opravdu šestice, vůbec to totiž na desce nejde poznat, v záplavě zvuků je živá kytara nebo pořádné bicí málo slyšet.

A jak tedy album zní? Všelijak. Posbírejte dohromady U2, Coldplay, Nine Inch Nails, Muse, Rage Against The Machine, 30 Seconds To Mars a další altrockové kapely a odeberte hitovost a máte osm písniček na desce. Ano, nachází se jich tam pouze tolik, zbytek zabírá trochu trapně procítěné akustické outro a skity s nahrávkami známých revolučních proslovů (včetně Martina Luthera Kinga nebo Roberta Oppenheimera). Celé album je tak trochu politicko-aktivistické. Vlastně hodně, potenciálně temná budoucnost světa je hlavním motivem kolekce, i když Chesterovy melancholické části spíše bědují nad smutnými lidskými vztahy a zásadně adresáta stesku oslovuje druhou osobou jednotného čísla. Druhou stranou jsou ony rebelizující ostré řeči, které pocházejí hlavně od Mikea. Bohužel jeho stanoviska docela postrádají důvěryhodnost. V mixu klavírových melodií a digitálního bordelu prostě působí multináladové hlasy Chestera a Mikea spíše zmateně.

Přitom pokud se jedná o hudbu, jejich stará tvorba nebyla v základu příliš odlišná: samply, efektní elektronické zvuky, scratche a další serepetičky a k tomu řízné kytary a bicí. Zde však nenajdeme až na výjimky zajímavé klavírové melodie, scratche působí směšně, přemíra v polovině případů nudných nebo někdy i nelibozvučných digitálních zvuků vše ubíjí, kytary znějí samplovaně, bubny často jako z drum machine. Snad jediným opravdu zajímavým prvkem je gradace písní: jejich základní osa je totiž hodně minimalistická, a protože mají čtyři až pět minut, s přechody mezi jednotlivými částmi si dokázali pohrát. Bohužel co naplat, té nudě to nepomůže.

Když jsem poprvé slyšel singl "The Catalyst", těžko bych tipoval, že to bude prakticky jediná vyčnívající písnička vhodná pro rádia. Téměř eurodiscové pípátko v refrénu je dostatečně zapamatovatelné a pomalá pasáž před outrem (03:21) je vyloženě dokonalá: jedině tam mám ten krásný pocit, že slyším Linkin Park. U katalyzátoru se opravdu nenudím, co ale říct na takové "Burning In The Skies" nebo "Iridescent", které by s přimhouřením očí mohli zpívat právě takoví U2 nebo Coldplay, u nichž by se ale nedostaly ani na B stranu zapomenutého singlu...?

Pak tu máme bojové ukřičené "Wretches And Kings" s ostrým kytarovým riffem do rapu, což má být odkaz na Public Enemy. "When They Come For Me" pak překvapí domorodými bubny, arabsky znějícími vokály a Chesterovým intermezzem, které utne Mikeovo pořvávání: "Try and catch up motherfucker!". Obě skladby by se hodily jako soundtrack k bitce ve staré industriální budově v postapokalyptickému filmu, jejich zařazení na "A Thousand Suns" je tak příhodné vzhledem k zamýšlenému tématickému konceptu alba. Celkově ale v kontextu tvorby skupiny působí tato dvojice skladeb značně mimoňsky.

Mám dojem, že tentokrát bylo celé vedení vývoje alba špatné. Linkin Park vždy přicházeli s malými nápady, které postupně rozpracovávali: ze stovky nápadů - samplů, melodií, motivů apod. - pak výběrem těch nejlepších vzniklo pár finálních písní pro desku. Na "A Thousand Suns" to však vypadá, jako by skladby nenapsali, nýbrž je zmateně vykonstruovali při působení nebývale silných drog, na které prostě hodní kluci z Linkin Park nejsou dělaní.

Zmíním však ještě dvě skladby, které nepatří do odpadu. "Robot" je taková symfonie elektronické doby a "Blackout" je psycho nářez, který baví: šílené cuty, kombinace piána a syntetických kláves a přechody z neurvalého řvaní do melancholické pasáže si budete užívat. Doufám, že někdy brzo i na koncertě. Myslím ale, že většina fanoušků bude ráda, když LP zahrají hlavně ty staré písničky. "A Thousand Suns" je bohužel jen nepovedený experiment.

P.S.: Jestli na desku bude mít stejný názor dalších pět redaktorů musicserveru, se brzy dozvíte v makrorecenzi.

NÁZORY
  • ... (Jerome, 14.09.2010 12:12) Reagovat

    Autor recenze chce očividně aby kapela hrála pořád to samé a né to, co sama chce, aby podpantoflácky dělala to, co chtějí fanoušci a aby tvořila rádiové hity. Kdyby taková byla, přestanu být po více jak deseti letech jejich fanouškem.

    • Re: ... (Dlouhan, 14.09.2010 13:36) Reagovat

      Nemyslim si. Nechci, aby kapela hrala porad to samy, ale chci, aby hrali pro sve fanousky, coz timto albem nedokaze ani omylem, protoze ma proste uplne jiny razeni a cilovou skupinu. Tento trend byl bohuzel videt (cti slyset) uz u minutes to midnight a ze na toto album kluci tak spjate navazou bych si jeste pred pul rokem ani neodvazoval tvrdit. Strucne a jednoduse mi nezbyva, nez s recenzi do pismenka souhlasit, jedine, co bych jeste vypichl, je track "waiting for the end", ktery mne osobne rika vic nez zminovana "hitovka" Catalyst

    • Re: ... (Dilinak, 14.09.2010 17:37) Reagovat

      Raci aby hrali aspon trochu to same ...... take veci at si vydavaji jako vedlejsak nebo at si je zpivaji ve sprse

    • Re: ... (matrosh, 14.09.2010 17:48) Reagovat

      naprostý souhlass jeromem, ja osobně jsem rád, že měl LP na to koule udělat si takovou desku, by the way nezmínil jeden z nej songu waiting for the end.

      • Re: ... (Vedros, 15.09.2010 15:35) Reagovat

        Že mají koule udělat takovou desku? Co je odvážného na tom udělat hrozné album?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: Mike Shinoda opět sólo. Singl "Already Over" v sobě nese prvky pop-punku a power popu, ale i DNA Linkin Park (10.10.2023 15:36)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Mike Shinoda řve "In My Head" pro šestý "Vřískot" (23.03.2023 12:10)
- Video: Linkin Park s archivní novinkou "Lost" fanouškům splnili sen (16.02.2023 11:16)
- Linkin Park oznámili vydání dosud nezveřejněného songu "Lost" (07.02.2023 14:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu