shop.musicserver.cz
Sum 41, From Our Hands, Lucerna Music Bar, Praha, 8.9.2010

Sum 41: Se zpožděním, ale přece

Vydáno: 09.09.2010 10:15 v sekci Naživo - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Punkový bůh existuje! Přes všechny nesnáze se mu podařilo historicky poprvé do Česka dokopat kanadskou kapelu Sum 41. Práci mu mimo jiné ztěžovala především zranění členů kapely, posouvání dat či problémy s koncertními prostory. Ale povedlo se. Čtveřice vyždímala Lucerna Bar dvakrát za sebou.

Live: Sum 41

support: From Our Hands
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 8. září 2010
Fotogalerie

 From Our Hands, Lucerna Music Bar, Praha, 8.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Bůh punk rocku musí mít stověžatou matičku Prahu ve veliké oblibě. Jak jinak by bez jeho pomoci mohla obejít všechny nesnáze nebo dokonce diskuze o zrušení koncertu kanadských Sum 41? Jak jinak by si sama mohla vydobýt dva peckové večery za přítomnosti vyhlášené čtveřice? Nicméně - podařilo se! Jako bonus se navíc divákům odepřel povznášející pocit dušení a omdlévání v klubu Roxy a koncert se přesunul do pražského Lucerna Music Baru. "Ten nahoře" dále zaúřadoval v další podstatné věci - zpěvák Deryck Whibley zanechal svůj platinový přeliv doma.

Ačkoliv se v Lucerně díky fungující klimatizaci neomdlévalo, po příchodu na koncert číslo dvě (tedy ve středu) uhodil člověka do nosu pach potu z předešlého večera. Po přivyknutí zajímavému odéru zabloudilo oko na krámek s merchem, jenž vypadal vymeteně jak u chudých příbuzných. Na stole se lesklo pár posledních odznáčků, které byly v úterní večer zřejmě rozebrány, takže situaci zachraňovala především sumí trička a osamocená deska předskokanů From Our Hands. "Ty kráso!" zaznělo z úst jednoho mladíka, který po vstupu do napěchovaného sálu přejížděl očima po lidech. Ti totiž přímo seděli či nekompromisně postávali na barových pultech, aby přes početný dav vůbec dohlédli na pódium, před nímž se nedalo udělat ani krok stranou. Tři řady hlav na balkóně věštily masakr. Přijít v osm hodin bylo zkrátka pozdě.

Sum 41, Lucerna Music Bar, Praha, 8.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Výkřiky "Sum 41!" se neúnavně nesly celou Lucernou a to i bezprostředně poté, co slovenským sympaťákům From Our Hands dozněla poslední struna. Ozvěna, s níž vyprovodilo publikum naše východní sousedy, mohla působit až skoro nevděčně. Pánové přitom odehráli kvalitní a zábavnou třicetiminutovku, ale nikdo nemohl zůstat na pochybách, kdo že tady večer hraje prim. Skrz několik festivalových výkřiků "Hovno!" se nakonec protlačily tóny úvodní "Hell Song" a peklo mohlo začít.

Osvědčené hity jako "In Too Deep", "Over My Head" nebo "Still Waiting" způsobily, že v prvních řadách se tradičně mohla ždímat trika. Sum 41 se ani po předchozím večeru netvářili unaveně, rozdávali poděkování na všechny strany, poskakovali jak šílení, rozmlouvali s publikem a na pár vteřin si zahráli i na Metalliku. Kvalita zvuku byla dobrá, akorát párkrát vynechával mikrofon. To se ale dalo spíše díky neustálému poskakování a řevu přičítat selhání frontmanových hlasivek.

Sum 41, Lucerna Music Bar, Praha, 8.9.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Kromě rozvášněného davu dělal ochrance potíže hlavně baskytarista Cone. Nejprve nechal fanoušky osahat svoji kytaru v lese nenasytných rukou a poté si s ní skočil stage diving. Vzhledem k tomu, že ten byl přísně zakázán (pravidla se pokusili porušit pouze dva odvážlivci), mohli se security men přímo pominout! A kdo by čekal, že si po všech akrobaciích a svižných riffech kapela odpočine při pomalejších "Pieces" nebo "With You", tak se zmýlil. Sum 41 cedili krev a jeli naplno, jaképak zdržování s ploužáky. Celá show konec konců trvala hodinu deset minut, včetně přídavku. Bubeník Stevo si ke konci přišel zakřepčit na sranda-kousek "Pain For Pleasure", kytaristé vysypali do davu trsátka a nový člen Tom Thacker si střihl i nějaké to pěvecké sólo.

Je div, že po peprné dvojité punkrockové náloži Music Bar ještě stojí. Kanadě může Česká republika jedině závidět, že skupiny tohohle typu se rodí právě v jejích peřinkách. "To byl nejlepší koncert, na jakým jsem v životě byl!" pronesl šťastně mladík u šaten. On sám vypadal jakoby se právě osprchoval. Je jen škoda, že Sums nedopřáli českému publiku trochu více času v jejich společnosti. Vyprodané koncerty snad dostatečně svědčí o tuzemském zájmu o tuhle partičku, a tak můžeme jen doufat, že Deryckův nátělník s nápisem Heroin killed the radiostar jsme neviděli naposled.

NÁZORY
  • chyba (Jirák, 09.09.2010 12:09) Reagovat

    Přestože v článku správně zmiňuješ Kanadu, hned v úvodním odstavci máš chybu : "dokopat americkou kapelu Sum 41".
    Kanada je sice součástí severní Ameriky, ale je to matoucí. Zaměň to raději za "kanadskou kapelu".

  • byli jste tam??? (šnicl, 09.09.2010 13:29) Reagovat

    tak ve čtvrtek hráli jo? to je dneska...a hrali jen hodinu, mimochodem ;-)a ty občas nedohrané písničky, z čehož už někteří fanoušci v prvních řadách z toho byli docela ročílení atd...? taky ne?
    Heroin killed the radiostars - a SUM 41 již zabití jsou

  • Kde jste byla? (Martin, 09.09.2010 14:56) Reagovat

    Že považuje koncert SUM41 za nejlepší v životě někdo, kdo už deset let neposlouchá nic jiného a na žádném koncertě nikdy nebyl, chápu. Od recenze bych čekal něco jiného. Fakta: za hodinu celkem deset písniček, skoro každá natahovaná veprostřed, mezi nimi šílené prodlevy, frontman, který se mimózně potácí po pódiu a za celý koncert toho víc natleská než nazpívá. Na začátku byli lidi natěšený, ale na konci už bylo hodně spíš naštvaných. Mohl to bejt hezkej koncert, ale to by kapela musela být v dost jiný formě.

    • Re: Kde jste byla? (kufač, 09.09.2010 15:11) Reagovat

      Hold 2 vyhřezlé ploténky ve frontmanových zádech udělají své. Naopak jej obdivuju, že v takovém stavu je vůbec schopný a ochotný koncertovat.

      • Re: Kde jste byla? (tigerware, 09.09.2010 15:25) Reagovat

        nepise se "hold", ale "holt". slovem hold byste tem plotenkam vzdaval/a cest ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: Sum 41 v klipu "Rise Up" absolvují šílený let. Pilotem je kytarista The Offspring (15.12.2023 10:12)
- Deryck Whibley ze Sum 41 je opět v péči lékařů (16.09.2023 18:37)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Sum 41 končí. "Heaven :x: Hel" bude jejich poslední deskou (09.05.2023 13:15)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu