shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Let's Celebrate" Martina Chodúra

Makrorecenze "Let's Celebrate" Martina Chodúra

Vydáno: 15.09.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: martinchodur.net

Martin Chodúr je vítěz první Česko Slovenské SuperStar a "Let's Celebrate" je jeho debutová deska. To ví asi přinejmenším každý, kdo sleduje určité televizní kanály. Album ho představilo minimálně jako svébytného skladatele, nemohlo tedy uniknout pětici pohledů naší redakce v další makrorecenzi.

Martin Chodúr - Let's Celebrate
© facebook interpreta
Martina Chodúra už od začátku první série Česko Slovenské SuperStar mnozí pasovali na jasného vítěze. Charakteristický hlas, jasný hudební názor a skladatelský a textařský um, to jsou znaky, kterými se tento mladý zpěvák zapsal do povědomí televizních diváků, kteří ho následně (kdyby to náhodou někdo nevěděl) skutečně vítězem celé soutěže určili. Chodúr tohoto postavení využil dosyta, a to včetně toho, že si vydupal oddálení termínu vydání debutu, aby si za výsledkem mohl stát. Paralela s Anetou Langerovou je možná zdánlivá, možná ne, album "Let's Celebrate" je ale každopádně jiné, co se týče žánru i počtu autorských skladeb, než "Spousta andělů". Na Pavla Parikrupu v hlavní recenzi kolekce zapůsobila jako příjemné překvapení, pročež si vysloužila nadprůměrnou sedmičku. V makrorecenzi s ním souhlasili dva redaktoři a jedna redaktorka, jednou šla známka dokonce výš, jednou ale i níže. V průměru pak album získalo 6,8 bodů z deseti možných.


Tomáš Parkan - Pojďme slavit zachránce středního proudu (8/10)
Vztah k interpretovi: Jako ke každé SuperStar. Částečně netečný, přitom připravený na nejhorší a zároveň v očekávání něčeho nového.

Z pojmu střední proud se u nás za posledních několik let stala takřka nadávka. Napsat o někom, že dělá tenhle styl, znamenalo ho uvrhnout do té nejhlubší žumpy průměrnosti s přepadem ke kýčovitosti. Když ale poslouchám "Let's Celebrate", musím uznat, že i v téhle oblasti může vzniknout hodně dobrá deska. Martinu Chodúrovi a jeho týmu se podařilo velmi umě namíchat pop s fragmenty stylů, jako je jazz, swing, soul, funky nebo bossa nova, a zakomponovat je do velmi zdařilých melodií, které nepostrádají vkus, nevtíravost a přitom jsou přiměřeně chytlavé. K zpěvu Martina Chodúra se navíc všechny výborně hodí. Naštěstí se z něj nikdo nepokusil dolovat něco mimo jeho přirozenost. Jeho zpěv samotný je pak přesně takový, jak jsme ho znali ze soutěže - jedním slovem dokonalý. I přes určitý návrat ke kořenům a pelu klasických bondovek zachycených v některých písničkách má výsledný zvuk desky parametry současných trendů, tedy těch světových. "Let's Celebrate" je jednoduše zřejmě nejlepší deska středního proudu, která u nás v posledních letech vznikla, a tím jej na čas nechává vstát z příslovečného popela.

Petr Adámek - Príbeh (naštěstí) nekončí (7/10)
Vztah k interpretovi: Chladně neosobní, emocí a posílání smsek prostý respekt.

Jako by Martin Chodúr do té soutěže vůbec nepatřil - snad ještě více než kdysi u Anety Langerové na něm bylo v jejím průběhu znát, jak strašně moc nestojí o svět jančících -teens, kamer a fotoaparátů a strojených úsměvů. Možná i proto mohl působit znuděně až arogantně, možná proto nemají o "Let's Celebrate" česká rádia příliš zájem... Ale k věci. O svých kvalitách, tedy velkém hlasu i velké osobnosti, přesvědčil Chodúr už v průběhu ČSS a stejně tak bylo dopředu jasné, jakým směrem se budou jeho další hudební kroky ubírat. Svým ideálům se zpěvák naštěstí nezpronevěřil, a během necelých čtyřiceti minut tak na vás dýchá noblesní retro produkce oscilující mezi blues a swingem až k popu. Je to osobité, procítěné a skvěle odzpívané, jenže kromě několika výjimek chybí písním větší jiskra a náboj. Mohou za to nepříliš nápadité aranže a dost možná i Martinova lehká zastydlost ve "starých časech". Rozhodně však jde o povedený debut a velký příslib do budoucna.

Honza Průša - Ví, co chce, a celkem mu to jde (7/10)
Vztah k interpretovi: V SuperStar jsem fandil převážně jemu.

Martin Chodur
© facebook interpreta
Když jsem sledoval Česko Slovenskou SuperStar, měj jsem z Martina Chodúra radost. Byl totiž jiný. Svůj. Podobně jako třeba Aneta Langerová nebo Ondřej Ruml vystoupil ze zažitých šuplíků, standardů a formátů, které se v našem showbusinessu nosí. A hlavně proto zvítězil (to, že umí zpívat, se od všech finalistů SuperStar očekává). Svou první deskou navazuje na své muzikanství předvedené v soutěži, na svůj rozhled a inteligenci. Nesnaží se nazpívat / upravit sterilní skladby z katalogu / od obvyklých hitmakerů. Album je skutečně jeho. I když ne vše je tak zdařilá jízda jako úvodní (skvěle zvolená rozjížďka desky) "Let's Celebrate" - třeba česky zpívaná "Vím jak to je" působí jak z tuzemského muzikálu a na albu působí rušivě -, nevadí to. Martin Chodúr totiž svým albem říká: Vím, co chci, a docela mi to jde. Baví mě hlavně v těch rychlejších skladbách. V baladách, kde není energie, chybí něco víc - hlubší prožitek nebo tak něco. Ale to vše přijde. Hlavní je, že umí balancovat nad hranicí kýče, kam tak často zapadne tolikrát s Chodúrem srovnávaný Michael Bublé.

Tereza Vavroušková - Hudbu složil, slova napsal (7/10)
Vztah k interpretovi: Kladně pozitivní.

Výtvor naprosto nezvyklý pro vítěze talentové show. Totiž nezvykle dobrý. U debutů různých superstárů si člověk většinou oddechne, když produkce nevybere upocené písničky z databáze, natož tak když si Martin album složí téměř celé sám. Kdo z nich to má, přátelé? Ať už jste, nebo nejste fanoušky Chodúra, tohle vás musí donutit minimálně k uznalému pokývnutí, případně usazení na zadnici. Hudebně by se CD dalo asi nejvíce přirovnat ke stylu Michaela Bublého, bohužel někdy až s úpornou snahou o napodobení, ústící v křečovitou nudu. Jediná česká skladba "Vím, jak to je" sice koncept alba mírně rozbíjí a mohla být zařazena pouze jako bonus, ale textově Martinovi ohromně sedí a hudebně je jednou z nejzajímavějších na desce. I když má Martin prozatím se skládáním v češtině problémy, určitě by se mateřštině neměl do budoucna vyhýbat. Album má také nedotažené aranže, které leckdy brilantní hudební nápad přehluší či úplně zabijí. Pro příště se tedy svěřit do rukou zkušené, nejlépe zahraniční produkce, která z Martinova talentu vycucne maximum. Pak si opravdu sednu na zadek a utřu slinu.

Tomáš Tenkrát - Krok sun krok, krok sun krok, krok sun krok... (5/10)
Vztah k interpretovi: SuperStar mě nebaví a Chodúr není cool jméno do showbusinessu, ale to není důležité.

Na nepozorný poslech to může znít, jako by Tom Jones natočil popové album s příměsí funku a swingu. Pokud se však do desky ponoříte soustředěně, je výsledný dojem nečekaně povrchní. Střídání stylů, zbytečná roztříštěnost repertoáru mnoha směry a naprosto ucancaná píseň v češtině. Proboha proč?! Aby se náhodou neurazily fanynky, kterým se líbilo, když zpíval Gotťáka? Kompromisy jsou pro bábovky a rychlokvašky. Nemám rád desky, co se snaží zalíbit všem. Jistě, leckdo může říct, že je to album náročnější, pravda je však taková, že je náročnější jen pro nás zabržďálky z Česka. Pro nás zdegenerované neposlouchatelnými playlisty tuzemských rádií, případně televizí Óčko. V globálním měřítku je výsledek absolutně nezajímavý a necharismatický. Je super, že si Tygr z Ostravy napsal většinu repertoáru sám, ale nutno podotknout, že repertoáru bezpohlavního. Směr má dobrý, ale ovoce se má trhat zralé, nikoli dozrávat na cestě ke konzumentovi. Hlasu samozřejmě nejde vytknout nic, ale v dnešní době skvělý hlas nestačí, toho je přeplněný MySpace.com a zbylé kontejnery, co se do něj již nevešly, najdete na Last.fm. Takže snad příště, až se povede obtisknout svou vlastní stopu, pořádně ošéfovat aranže a my nebudeme muset přemýšlet o tom, zda neposloucháme béčkové demáče Michaela Bublého.


Album: Martin Chodúr - Let's Celebrate
Průměrné hodnocení: 6,8/10
Celkový čas: 36:41
Skladby: Let’s Celebrate, Sleeping With An Angel, Forest, You Got Me, Save Just A Little For Me, Karla, Meaning, Vím jak to je, Who’s Gonna Stop It Now, Paparazzi, Things That Have Happened

NÁZORY
  • Trochu moc kritiky (Lenka, 15.09.2010 11:43) Reagovat

    Přijde mi, že ty recenze jsou dost kritické, ale ok. Co člověk to názor. Já myslím, že cd je skvělé, na dvacet roků je Martin úžasný skladatel i zpěvák. Aranže mi přijdou povedené, myslím, že kdyby takové nebyly, tak by to cd muselo být považované za úplné retro a to by asi nebylo ono. Poslední recenze je naprosto scestná, nevím, jestli autor opravdu píše o Martinově cd...je rozhodně vidět, že Martina neuznává a že absolutně odmítá, že by "někdo ze superstar" mohl mít opravdu talent a vydat dobré cd. To by pak ale podle mě vůbec neměl psát takové recenze...

    • Re: Trochu moc kritiky (Mrsina, 17.09.2010 14:34) Reagovat

      Musim souhlasit.
      Hlavně me prekvapil posledni recenzent, ktery si dovoluje skatulkovat vsechny cechy, cimz v podstate priznava, ze i on je degenerovan a nerozumi hudbe. (pokud to teda neni cech)
      Ale panove, takhle ne, tohle s normalni kritikou nema nic spolecneho.

  • Recenze (Lenka, 15.09.2010 15:28) Reagovat

    myslím si, že Martinovu desku totálně zazdily Hádlovy popové, nemastné neslané, místy až trapné aranže. Daniel Hádl by už nikdy neměl produkovat žádnou desku, protože všechno, co mu projde soustruhem, zní jako chleba namazanej ramou z roku 1998.

  • Recenze od Tomáše Tenkráta (Tom, 16.09.2010 08:10) Reagovat

    Neberu mu jeho názor. Mně stačí jeho základní údaje: 32 let, "chytráček - pražáček".

    • Re: Recenze od Tomáše Tenkráta (Tereza Vavroušková, 16.09.2010 21:02) Reagovat

      presne tak, hlavne ten vek jste presne odhadnul

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu