shop.musicserver.cz
Pod Parou Fest, Moravská Třebová, 19.-21.8.2010

Přehlídka klaunů a punkových dam

Vydáno: 24.08.2010 15:58 v sekci Naživo - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Česká punková scéna má již jen jeden velký svátek. Po konci Antifestu se veškeré zraky a naděje upřely k Pod parou. A organizátorský tým se předvedl v tom nejlepším světle. Tak se pojďme podívat, jak vypadal největší současný punkový festival v České republice.

Live: Pod Parou Fest

místo: Moravská Třebová
vystoupili: The Adicts, Toy Dolls, Civet, Misconduct, Vice Squad, NVÚ, Visací zámek, Totální nasazení, SPS, Znouzectnost, Argies a další
datum: 19.-21. srpna 2010
Fotogalerie

Po loňském posledním záchvěvu bylo jasné, že Antifest definitivně skončil, na věčnost odešlo i pár dalších akcí, takže vlajkovou lodí tuzemského punku se stala akce v Moravské Třebové. Navíc laťka nastavená kvalitou loňské produkce se posunula neuvěřitelně vysoko. Zkrátka bylo jasné, že musí přijít bomba. Jenže program přinesl něco, co nikdo nečekal ani v nejrůžovějších vizích. Každý den zahrála jedna skutečná zahraniční legenda velkého formátu a v sobotu dokonce dvě. Luxus nad všechna očekávání.

Toy Dolls, Pod Parou Fest, Moravska Trebova, 19.-21.8.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Tím největším lákadlem se stali vtipálci z Toy Dolls, kteří jsou proslulí svým pološíleným humorem a v neposlední řadě skvělou hudbou, která však časem dospěla do takové fáze, že ji leckterý punker asi nestráví. Ale to vem čert. Show předvedli excelentní a nenechali nic náhodě. Plno vtípků, pódiových kreací a to všechno doplněné řadou největších hitů. Nejsem si vůbec jistý, jak velká část publika jejich tvorbu skutečně znala, ale k dobru návštěvníkům lze přičíst to, že kapelu poslouchali a dokázali ji odměnit potleskem. Protože po loňské blamáži s The Damned v leckom hlodal červíček pochybnosti, tudíž tahle tolerance potěšila dvojnásob. A fajnšmekry potěšilo jejich pověstné číslo - "Toccata In D moll".

To klasici z The Adicts nic takového nepotřebovali. Zóna A dostatečně rozšířila jejich kult, takže se na ně těšila většina návštěvníků a jejich ohlas tomu odpovídal. Byla to paráda a monstrózní několikatisícový chorál při "Viva la Revolution" byl skutečně mrazivým zážitkem. Stejně tak i "Joker In The Pack" a chuligánská hymna "You'll Never Go Alone". Všude bylo plno konfet, karty létaly vzduchem, došlo i na tradiční nafukovací míče vypuštěné do publika. Dav šílel a atmosféra byla nádherná, škoda jen, že na pódiu chyběl houslista, který by hudbě dodal daleko větší pestrost. Bohužel jsem nepostřehl důvody jeho absence, jestli byly zmíněny, ale snad to nebylo nic vážného. Každopádně sobotní večer nemohl mít lepší headlinery. Koneckonců i celý festival.

Vice Squad, Pod Parou Fest, Moravska Trebova, 19.-21.8.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Páteční Anti-Nowhere League pak předvedli solidní mazec pro agresivněji (hudebně) laděné fanoušky. Zahráli průřez svojí třicetiletou kariérou, která toho přinesla dost, ale přesto v tom tvrdším pojetí zůstali ve stínu punkové královny Beki Bondage z Vice Squad. Ta se svou kapelou vzala při sobotním odpoledni p=odium ztečí a řádila jak velká voda. Zazněla většina hitů v čele s hymnou "Stand Strong, Stand Proud" a nakonec i překvapení v podobě "Ace Of Spades", ale přeci jen Beki není Lemmy, takže to nemělo až takovou sílu.

Ze zahraničních hostů menšího významu zanechali nejlepší dojem hlavně Argies, kteří, jak je z názvu celkem patrné, jsou z Argentiny a hrají melodický punkrock se silným vlivem Clash, však jim také věnovali dvě coververze a zvukovou zkoušku. Melodika spojená s politickou angažovaností je zvláště účinná zbraň, což potvrzují třeba Rise Against nebo Anti-Flag, ale nesmí se tu vystavět jazyková bariéra, protože asi málokdo na festivalu uměl španělsky, aby porozuměl textům. Daleko snadnější to bylo u Civet, u nichž se angličtina snoubila s kapelou plnou punkových krásek, které byla radost pozorovat i poslouchat. Příjemní byli i Drite Wahl z Německa. U nás nejsou moc známí, ale ve své domovině se těší pověsti opravdové legendy hrající přes dvacet let. I když, dle slov kolegy z Německa, jsou dávno vyměklí, měli celkem solidní ohlas, škoda jen, že jejich set byl k uzoufání dlouhý.

SPS, Pod Parou Fest, Moravska Trebova, 19.-21.8.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
To domácí československé kapely to překvapivě vzaly za správný konec a nikdo nepředvedl vyloženou blamáž. Třeba kapela Vychcaný knedlíky byla, díky názvu, očekávaná s hrůzou, ale nakonec se předvedla docela v dobrém světle. Trochu horší to bylo akorát s formací Pitocha, která sice nehrála instrumentálně špatně, ale její tvorba byla tak šílená, že byla takřka neposlouchatelná. Trošku zvláštní kapitolu tvoří textový obsah tvorby mladých kapel. Ten byl občas na opravdu šílené úrovni, což korunovali političtí extrémisté z kapely Spots. Ti se neuchýlili k nesmyslným vulgaritám, ale jejich politické vize by v důsledku zapříčinily minimálně celosvětový chaos a třetí světovou válku...

Zato sorta kapel, které obrážejí všechny punkové akce, nezklamala a předvedla očekávané sety toho nejlepšího. N.V.Ú. přehráli všechno podstatné, bohužel i otřesný cover "Tři kříže", Visací zámek předvedl velmi solidní set, který byl zahájen symbolicky prvním punkovým singlem v Československu - "Hymnou šibeničních bratří", ale největšího ohlasu se dočkal stejně notorický Traktor a největší hit (myšleno mainstreamově) posledního desetiletí českého punku "Známka punku". Stejně tak nezklamali Plexis, kterým lze vytknout maximálně přehršel coververzí, stejně jako veteránům z E!E. I stagnující Slobodná Európa pak zahrála velice slušně, a tak největším zklamáním zůstal Extip, který, ač instrumentálně dokonale sehraný, zkrátka zněl neuvěřitelně ploše a sterilně.

Ale i mezi legendami se našlo pár velmi milých překvapení. V perfektním světle se ukázal navrátivší se Šanov 1, jehož předrozpadové výkony byly na hranici snesitelnosti. Nyní je zpět s novou nahrávkou, která ho představuje jen v tom nejlepším světle. Tou nahrávkou je split s kapelami Do řady! a Čertůf punk. Právě druzí jmenovaní utvořili čtvrteční noci silné kombo se Zeměžlučí. Jejich sety patřily k tomu nejlepšímu, co festival nabídl z české scény. Staré pecky, ale i neméně kvalitní nová tvorba, nasazení, perfektní výkony. Fanoušek si nic víc přát nemůže. Vlastně i může. Kupříkladu koncert nějaké nehrající legendy. Hmmm, co třeba F.P.B.? Jak je libo, Pod Parou má tohle všechno. Ona to sice byla ve své podstatě nástupnická kapela Už jsme doma, ale posílená tak, aby ve svém jádru měla to hlavní z F.P.B., takže není co vytknout. Hromada perfektně zahraných hitů nemohla zklamat a nezklamala. Ale přesto se udála jedna věc, kterou nelze opomenout.

SPS, Pod Parou Fest, Moravska Trebova, 19.-21.8.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Lídr SPS Zdeněk Růžička se rozhodl do toho opět po letech a praštit a svou přítelkyni požádat o ruku. A samozřejmě nemohl dostat horší nápad, než to udělat před několikatisícovým davem. To všechno bylo doprovázené ohňostrojem, zkrátka excelentní kýč. A pokud splní slib, tak se budou brát příští rok na pódiu. Inu, snad si organizátoři vzpomenou a SPS pozvou, jinak by to mohl být docela problém. To však nic nemění na tom, že takovýto akt na veřejnosti působí dost teatrálně a patří do soukromí, protože, aniž bych jim to přál a doufám, že k tomu nedojde, případný rozvod asi takhle veřejně probíhat nebude.

Zářivý dojem v srdcích fanoušků zůstal po dvou mladších kapelách. Těmi prvními jsou Nežfaleš, kteří čtvrteční odpoledne získali neuvěřitelný ohlas za parádní výkon, kde ani nebylo moc poznat, že zpěvák Radek je zpitý pod obraz. Publikum jejich hity jako "Opouštím Paříž" nebo "Úspěch" stejně vzalo s nadšením. A druhými hvězdami jsou kluci ze Spínacího špendlíku, vedení úžasným frontmanem Fildou. V současné době mají venku poměrně slušnou desku, ale jejich live výkon ji převálcoval ve všech ohledech. "Pane premiér", "Vítej do Mostu" nebo "Vypad bych" jsou songy, které mají vše potřebné, aby si je fanoušek zapamatoval na první poslech.

SPS, Pod Parou Fest, Moravska Trebova, 19.-21.8.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Když opustíme velmi slušné výkony kapel, musíme ocenit jednoznačně organizaci celé akce. Jídlo bylo za rozumný peníz a nabídka se průběžně měnila. Občas sice bylo vybrakováno, ale hranolky, párky, langoše a bramborák si člověk mohl koupit takřka neustále. Pivo za celkem rozumnou festivalovou cenu a Kofola za neuvěřitelných patnáct korun za půllitr. Tady se nedá nic vytknout, snad jen pivo Gambrinus, ale pokud je to hlavní sponzor, dá se to pochopit. Lépe byl vyřešen i vstup do areálu. Jediný problém byl počet záchodků a kultura jejich používání. Během pátku to již byl zážitek pro nejotrlejší povahy. Stejně tak i odpadky. Košů by sice mohlo být více, ale na druhou stranu areál nebyl tak velký, aby se k nějakému nedalo dojít. Zajímavou motivací by pak mohl být jinde používaný výkup kelímků, který výrazně pomáhá udržovat pořádek. Snad příště... To jsou detaily, které by ještě vylepšily už tak skvělý dojem z festivalu.

Nejfatálnějším problémem je však to, co pořadatelé neovlivní. V prvé řadě jsou to krádeže, které sužují snad každý festival, s tím se ale nic moc dělat nedá. Je to v lidské mentalitě. A chtít solidaritu od zlodějů asi nelze. Druhým, o dost bolestnějším úkazem, je násilí. Občas to jinak nejde a když stánkaři chytí zloděje, tak mu tu musí vysvětlit ručně, ale rozumným způsobem. Ač nechci obhajovat násilí, zlomená ruka je účinný didaktický prostředek. Ale na vlastní oči jsem viděl, jak skupina pěti lidí řeže zloděje, který ukradl náušnice a na pamětnou dostal tři hodně tvrdé kopance do hlavy. Tady už šlo o život, a když jsme se pokusili zasáhnout, tak se na nás paradoxně obořil ten, kterého jsme se zastali. Ale takových potyček bylo minimum, protože ochranka fungovala spolehlivě a hlavně s rozvahou. Vlastně jsem je neviděl použít násilí, vše se řešilo v klidu. Za to si zaslouží respekt, nebývá to zvykem. A tak největší kaňkou zůstala velká rvačka poslední noc, kdy do pivního stanu vtrhla skupina individuí s boxery, lahvemi a podobnými zbraněmi. No, schytal to takřka každý, kdo stál v cestě a ošetřovatelé měli dost práce... Podle všeho to byli polští fanoušci, kteří svého času odradili mnoho lidí od Antifestu.

Co říct závěrem? Antifest je mrtev, ale Pod Parou žije a žít bude. Laťka je však zase o kus výše a příští rok bude o dost obtížnější najít pořádné headlinery, ale přeci jen tu ještě pár es v rukávu je. Sex Pistols, Blondie, Stranglers... Uvidíme, ale za letošní ročník si pořadatelé zaslouží jedničku. A zloději přes hubu.

NÁZORY
  • Síla (Kačer, 24.08.2010 18:33) Reagovat

    Nevím jestli tahle reportáž zrovna patří na music server, každopádně je fakt hustá - přepadla mne z ní silná a mrazivá úzkost. Téhle akce bych se dobrovolně nezúčastnil ani kdyby mi někdo nabízel sto tisíc Kč v hotovosti.

    • Re: Síla (Petr Bláha (autor), 24.08.2010 19:24) Reagovat

      Ale no tak, není to tak zlé, jak se může zdát. Mám pocit, že podobné to bude na většině festivalů :-) Pořadatelé si zaslouží úctu, protože to dělají ve volném čase a nejsou profíci, bohužel se vždy najde někdo, kdo si toho neváží. A na musicserver reportáž určitě patří, punk je nedílnou součástí hudby :-)

    • Re: Síla (Vare, 25.08.2010 11:30) Reagovat

      Byl jsem letos na hodně festivalech včetně Pod Parou a musim říct že tady to nebylo o nic horší než na těch mainstreamovejch festivalech, v některých ohledech i lepší. Ale pokud se bojíte že pankáči žerou malý děti, pijou jenom ze záchodový mísy a myjou se jen na výročí umrtí Sida Viciouse (Sex Pistols) tak chápu že máte z tohohle festivalu fobii a radši tam opravdu nejezděte.

  • fajn report (Majkl Klose, 25.08.2010 10:33) Reagovat

    jenom maličkost - "You'll Never WALK Alone" :)

  • Punk lives (Juraj, 25.08.2010 11:43) Reagovat

    Bol som návštevník festivalu tak chcem niečo napísať.
    Neviem odkiaľ to má autor článku že do pivného stanu vtrhla násilnícka skupina s fľašami a boxermi, keď ľudia čo tam boli okolo nič nevideli a v nedeľu ráno keď som tam bol, neboli tam žiadne stopy od krvi a pod. Ani na diskusných fórach nikto o tom nič nevie a ani sa prvé dni po festivale nič také nepísalo na fórach. Nie je to nejaká dezinformácia, akú zvyknú novinári napísať?! Zohnať headlinerov na budúci rok nemusí byť problém, prečo by to mal byť problém. Sex Pistols sú až moc komerční-prečo Sex Pistols? a Sex Pistols hrávajú len príležitostne cca. raz za 5 rokov a teraz nehrajú, ale ešte hrá plno výborných punkových kapiel z Británie ktoré začínali v časoch Sex Pistols a nemajú také požiadavky ako Sex Pistols a punk nie je u nich len spomienka na staré časy.
    Nechápem prečo vízia kapely Spots by mala podnecovať tretiu svetovú vojnu. Nemusím s nimi vo všetkom v textoch súhlasiť, ale za to že je niekto za iný politický systém ešte neznamená že je extrémista. Aj keď nemusím súhlasiť so všetkým čo hlása kapela Spots, aj mne sa páči viac systém priamej demokracie a väčšej participácie a subsidiarity spoločnosti na správe vecí verejných a čo najmenej zákonov ktoré obmedzujú človeka, oproti dnešnej politickej scéne ktorú považujem za slabomyselnú a prekonanú. Tak ako sa monarchie zmenili na parlamentné demokracie, tak môže aj dnešná spoločnosť mať víziu ako viac demokraciu rozšíriť a viac decentralizovať moc a alternatívy sa dajú neustále nachádzať v rôznych oblastiach spoločnosti. Ešte ku kapele Toy Dolls. Ja som poznal ich repertoár - väčšinu ich skladieb a myslím že aj väčšina ľudí pretože vekový priemer návštevníkov tam bol od 25 do 45 rokov. To že Toy Dolls hudobne okorenili svoje skladby, to nie je proti punku. Punk nie je len o hluku, alebo monotónnej tvrdej hudbe. Plno punkových skupín majú aj dobré melodické skladby a dobré sóla.
    Ja mám 32 rokov a stále sa hlásim k hnutiu punk a podporujem scénu a poznám repertoár väčšiny najmä starých punkových skupín.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: The Toy Dolls rozpumpovali Archu (06.11.2022 10:14)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Totální nasazení zahraje ve čtvrtek v divadle pro nemocnici (21.05.2020 11:22)
- Muzikanti pomáhají dětem z dětských domovů. Zapojte se i vy (07.05.2020 09:27)
- Recenze: Visací zámek se drží svého hesla "Anarchie a totál chaos" (18.03.2020 12:35)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Recenze: Totální nasazení na "Kazoo Or Die!" dodržují pravidla českýho punku (15.03.2019 18:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu