Príbeh (bohužel) nekončí

25.08.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Od finále 1.Česko Slovenské SuperStar už nějaký ten pátek uplynul, ale její tvůrci se snaží finálovou dvanáctku stále držet v povědomí. Na této kompilaci to však dělají nejhorším možným způsobem, bez zájmu, respektu a snahy. "Nové hity 2010" tak reprezentují hlavně nemohoucnost a zkostnatělost hudebního byznysu.
3/10

Různí - 1. Česko Slovenská SuperStar - Nové hity 2010

Skladby: Vím jak to je (Martin Chodúr), Last Forever (Miro Šmajda), Děti ráje (Dominika Stará), Málo tě znám (Jan Bendig), Můj anděl (Monika Bagárová), Chcem ťa nájsť (Denis Lacho), Give Me More (Ben Cristovao), Řeka (Leona Šenková), Nenech mě čekat (Markéta Konvičková), Všetko čo mám (Paulína Ištvancová), Maj ma rád (Nikoleta Balogová), Príbeh nekončí (všichni)
Vydáno: 31.5.2010
Celkový čas: 44:47
Vydavatel: Sony Music
Nová superstáří kompilace na vás svým vzezřením už z dálky volá: "Ani mě neber do ruky, nestojím za nic!" Odfláknuté zpracování desky totiž evokuje spíše lacinou přílohu pochybného lifestylového časopisu než regulérní hudební nosič. Mizerný kartonový obal s fotografií finalistů v kvalitě jehličkové tiskárny navíc doplňuje několik ostudných chyb - Nikoletu Balogovou přejmenovali na Petru Baloghovou, z Paulíny Ištvancové je zase Poulína. A kam se poděl finalista Thomas Puskailer? Na fotce se široce zubí, ale v seznamu skladeb chybí... Naprostý amatérismus degraduje nahrávku na úplné dno ještě dříve, než bleděmodrý disk poprvé vložíte do přehrávače.

Stejný pocit však pokračuje i s poslechem. Ne že by premiérový ročník Česko Slovenské SuperStar neobjevil zajímavé tváře a neobyčejné hlasy. Jejich talent však rozpustili někteří autoři a textaři, zejména nesmrtelné hvězdy normalizační popmusic Michal David a František Janeček (a další), rychlostí kyseliny sírové. K tomu nejobludnějšímu patří coververze čtvrt století staré písně "Děti ráje" v podání Dominiky Staré a "Málo tě znám" Jana Bendiga, jenž pod sebou podřeže větev už v první sloce ("Chtěl bych mít lásko k tvému srdci klíč"). Zcela bezduchým odrhovačkám, které by bez potíží udělaly ostudu i na vesnickém kolotoči, kraluje "Nenech mě čekat" Markéty Konvičkové.

Od totálního průšvihu zachraňuje desku několik finalistů, kteří si své kousky napsali sami nebo je svěřili do rukou skutečně schopným lidem. Co se kvůli přílišnému afektu a stylizaci k Jonu Bon Jovimu nepovedlo Miru Šmajdovi, s přehledem zvládli rockerka Leona Šenková, nadějný Ben Cristovao a také vítěz soutěže Martin Chodúr. Právě tato trojka má největší reálnou šanci něco dokázat, a to na úrovni. Zbytek finalistů, nacházející se mezi těmito dvěma extrémy, se brodí (ne zcela vlastní vinou) po pás v nudě.

Hlavně něco vydat, co nejméně se starat a na výsledku vlastně ani nezáleží. Finálová dvanáctka si zasloužila lepší zacházení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY