shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Aphrodite" Kylie Minogue

Makrorecenze "Aphrodite" Kylie Minogue

Vydáno: 02.09.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: EMI

Album "Aphrodite" je už jedenáctou studiovou nahrávkou australské věčné disco princezny Kylie Minogue. Podle vydavatelství oslavuje právě její diskotékové kořeny. Jak tato oslava zapůsobila na pětici redaktorů musicserveru, napoví naše makrorecenze...

Kylie Minogue - Aphrodite
© facebook interpreta
... a nebudeme to protahovat: jako bohyni by mohl Kylie Minogue označit pouze jediný z vybraných (symbolicky ryze pánských) zástupců redakce; s přihlédnutím oka možná tři. To je totiž počet těch, kteří se shodli s hodnocením v hlavní recenzí Dana Hájka nebo kteří ho ještě převýšili. Průměrnou známkou makrorecenze je 6,4, čímž "Aphrodite" na musicserveru v podstatě kopíruje zahraniční kritiku. "Jasně čitelná sázka na jistotu," tak nahrávku označil právě Dan Hájek. Tucet tanečních disco-popových skladeb a Stuart Price v roli producenta, to je deska pod objektivním úhlem pohledu. Těch pět subjektivních je k přečtení níže.


Pavel Novák - Prostě stará dobrá Kylie (8/10)
Vztah ke zpěvačce: Kylie mám stále víc a víc rád. "Fever" se pro mě stalo jejím nepřekonatelným bodem a čím dál tím víc přicházím na chuť "Body Language".

Co si budeme povídat. Předchozí deska "X" nebyla nic extra a přiznala to i sama Kylie. Ta se ale ze svých chyb poučila a rozhodla se fanouškům dát přesně to, po čem touží. "Aphrodite" představuje Kylie tak, jak ji její fanoušci mají nejradši - taneční, veselou, bezstarostnou, zamilovanou... A je úplně jedno, kde nebo s kým desku natočila, kdo jednotlivé skladby napsal a jak velký je její autorský přínos. U zpěvačky jejího formátu jde hlavně o výsledek a o to, jak funguje. A v případě "Aphrodite" funguje naprosto dokonale. Nehledě na fakt, že vyšla asi v nejpříhodnější dobu - na počátku léta, kdy taneční hudbu objevují i ti, kterým normálně zůstává cizí. Můžete Kylie vytknout, že "Aphrodite" je sázka na jistotu a na rozdíl od jiných jejích alb (např. "Body Language") nepřichází s ničím novým. Nemůžete ale upřít, že jde o album nabité skvělými hity, které budou bodovat v rádiu, na diskotékách a u fanoušků. A tom přece pop je.

Honza Balušek - Další dobrá v řadě (7/10)
Vztah ke zpěvačce: V před_Light_Years období mě téměř nezajímala, od vydání téhle nahrávky se ale těším na každou novou desku.

Kylie má za sebou minimálně dva velké comebacky, s deskou "Light Years" komerční a před pár lety s rakovinou ten životní. Na albech většinou střídá striktně diskotékově-hitový přístup s tím mírně experimentálním. Na "Aphrodite" je zrovna ve fázi poblouznění tanečním parketem, což většině jejích fanoušků naprosto vyhovuje. A není to vůbec špatné poblouznění. Na rozdíl od některých minulých desek se jí se spoustou spolupracovníků podařilo poskládat kolekci, na níž nic moc kvalitativně nestrádá, ale na druhé straně album neobsahuje ani nějakou jednoznačnou hitovku, která přetrvá dekády. "All The Lovers" je sice krásné poselství, ale na podzim už o té skladbě nebude nikdo vědět. Je sice pravda, že moc skladeb se z novinky na další výběrovku hitů asi nedostane, ale je třeba přiznat, že se "Aphrodite" výborně poslouchá jako celek. A na posluchačích je, jestli jim to od této disco princezny stačí. Mně prozatím ano.

Lukáš Boček - Téměř dokonalý letní pop (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Od dob "Light Years" jsem vždy hodně zvědav na každou novou desku

Kylie Minogue
© last.fm
Když se Kylie Minogue úspěšně vypořádala s rakovinou prsu, natočila desku "X", která byla sice fajn, ale měla svá slabá místa. Trochu s obavami jsem proto čekal na bohyni lásky "Aphrodite" a hlavně na styl, který přinese. Výsledná taneční jízda mě však zasáhla se silou Amorova šípu. Lehký, zábavný, hitový, a přesto důstojný soubor dvanácti popových klenotů je přesně tím pravým ořechovým, s čím měla Kylie přijít. Tato poloha jí totiž sedí naprosto bezvadně, především na hitech "Get Outta My Way", "Aphrodite" nebo "Can't Beat The Feeling" dokazuje svou sílu na moderních beatech, jasných melodiích a stále neokoukaném vokálním projevu. Na albu se sice dá najít několik slabších míst, které nejsou vysloveně hitové (např. "Better Than Today"), ale i přesto se nemůže tvrdit, že by kvůli nim desce docházel dech. Dalo by se říct, že Kylie na novince vystoupala na popový Olymp a je jasné, že jen málo současných popových hvězd se s ní může rovně měřit.

Adam Eff - Neutralizovaný retro-kýč a jen pro večírky? (5/10)
Vztah ke zpěvačce: Letitý obdiv, který rok od roku uvadá.

Kylie umí. A umí už léta. "Aphrodite" mi ale jako oslava jejích kořenů zrovna nepřipadá. Podle mého je možná až degradovala. Bavilo by mě více, kdyby tato dospělá a silná žena zkusila udělat něco (předpokládanému) intelektu a věku úměrného i za tu cenu, že by se to nepovedlo. Deska je plná skočných písniček do klubu pro -náctileté, které jsou technicky samozřejmě více než šikovné, vždyť se na nich podílel velmi dobře poskládaný arzenál. Po několikrát opakovaném poslechu, i s odstupem dní, ve mně ale "Aphrodite" budí i něco, co se Kylie v takovém měřítku ještě nepovedlo - pocity nudy. A některé písničky začínají působit jako nemístně ojeté sračky, jejichž konstrukční prvky leží v éterech rádií s dostřelem 40+ a na wiki už dlouho (a podle mého i zaslouženě). Nevím, jestli si mám začít myslet, že Kylie má prostě metr pade i v hudební sféře, anebo že je lehce manipulovatelná a v dnešní době, kdy se každá popina upisuje tanečnějším-prodejnějším žánrům, ona musí taky. Subjektivně mi její hudební aura vyhovovala více v kusech "Body Language", jsem ale schopný ocenit i kupříkladu "Cupid Boy" či nadcházející singl "Get Outta My Way". Letošní elektro-dance-powerhouse-popový pletenec odrhovaček z osmdesátek v retrofuturistickém hávu mě v pointě moc nepotěšil (snad nejsem jediný na světě), ale zjevně potěšil mnohé, a dokonce i pamětníky rané Kylie.

David Věžník - Oops, she did it again (5/10)
Vztah ke zpěvačce: Všeobecnou adoraci vengaboysí "Can't Get You Out Of My Head" nepochopím nikdy, ale jinak mám pár svých oblíbených písní.

O Kylie se v hudebním světě říká, že by ráda byla tou druhou Madonnou. A vlastně se jí to i docela daří. Povětšinou je tou druhou... za Madonnou. A s "Aphrodite"? Oops, she did it again. Příznačně pro první větu této recenze oslovila Kylie Minogue téhož producenta a natočila podobnou desku jako Madonna... v roce 2005. Rukopis Stuarta Price se samozřejmě nezapře, a to ve všech ohledech - jak v kladných, tak v záporných. Posluchače tedy čekají nadupané disco beaty a pro Kylie typické nadýchané refrény (přičemž kombinace obého nejlíp funguje asi v "Too Much" a "Can't Beat The Feeling"). "Aphrodite" je produkčně relativně vkusná a vychytaná popová deska, která obsahuje nekonfliktní disco pop s odkazem na osmdesátky, který letěl před pěti lety a který letí evidentně ještě i dnes. Na parketech vybrané singly fungovat budou, do ucelené kolekce je doplňuje pár kousků nezbytné vaty ("Looking For An Angel") a jako celek sice nijak výrazně nenadchne, ale taky neurazí.


Album: Kylie Minogue - Aphrodite
Průměrné hodnocení: 6,4/10
Celkový čas: 43:30
Skladby: All The Lovers, Get Outta My Way, Put Your Hands Up (If You Feel Love), Closer, Everything Is Beautiful, Aphrodite, Illusion, Better Than Today, Too Much, Cupid Boy, Looking For An Angel, Can't Beat The Feeling

NÁZORY
  • .. (ixo, 09.09.2010 22:51) Reagovat

    Súhlasím s prvými troma recenzentmi. Je to fakt dobrá doska. Ale ako všetci spomínate, že sa Kylie bude hrať na parketoch, tak to je trochu trefa mimo. Kylie sa v roku 2010 na diskotékach fakt nehrá. Buď je to černota, alebo house - z popu akurát gaga.

    • Re: .. (Petr, 27.01.2012 15:51) Reagovat

      potvrzuji, na písně z Aphroditenavíc nikdo tančit nechtěl, vylidněné parkety - to jsou reakce na all the lovers a get outta my way v klubech. A nedivím se tomu. To jsou písně na pláš ke kelímku s Cuba Libre, ne do klubů...

  • Ač jsem fanoušek, musím souhlasit s Adamem Effem (Petr, 27.01.2012 15:48) Reagovat

    ...A to i po 3/4 roce, co deska vyšla. Mnohé tracky mi přišly "ohrané" už při prvním poslechu a při pokusu to zvládnout celé umírám nudou. K jedinému dobrému úplně na konci se obvykle nedostanu. Schválně to tak celé stylizovala, ale bohužel ne pro mé uši. Na rozdíl od drtivé většiny fanoušků však považuji X za vynikající album. Tolik nápadů, barev a neotřelých motivů ve 40 minutách se tak často neslyší -a i po 5 letech mě to velice baví poslouchat. Na druhou stranu - pamatuju si, jak jsem hned u první sloky prvního poslechu all the lovers usínal a u refrénu jsem se hrůzou z té nablblé a přetvařující se melodie zase probudil. Myslel jsem, že Stuart Price přinesl u Confessions nápady, ale tady jsem pochopil, že on to jinak neumí. Za ty jeho přiblblý synťáky a nemožný zvuky, jak když dítě mlátí do ešusů, bych mu doživotně zakázal činnost v nahrávacím studiu. Tak. A letos uvidíme, čím nás na své 25. výročí K překvapí. Akustické bestovky se podle dosavadních ochutnávek dost děsím. No naštěstí si můžu dokola pouště Baby when I heard you, for the firt time I knew, we were ment to be as one...!

    • Re: Ač jsem fanoušek, musím souhlasit s Adamem Effem (Petr, 27.01.2012 15:52) Reagovat

      ...pardon, A to i po 1+3/4 roce...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)
- Video: Kylie Minogue v "Tension" ukazuje, jak vypadá klubové nebe (04.09.2023 16:47)
- Kylie představuje zbrusu nový remix svého hitu "Padam Padam" (29.07.2023 17:27)
- Kylie Minogue láká na podzimní album letní hitovkou "Padam Padam" (19.05.2023 19:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu