shop.musicserver.cz
Beirut, KC Vltavská, Praha, 15.8.2010

Americká sprcha po balkánsku

Vydáno: 16.08.2010 15:37 v sekci Naživo - Jakub Malar | foto: Tomáš Břínek / musicserver.cz

První koncert americké kapely Beirut byl opravdu horká záležitost. Naštěstí v tomto případě máme co do činění s produktem, který se ani v tom největším horku nemůže zkazit. Zážitek to byl silný, a tak předpokládám, že kromě mokrého trička si návštěvníci odnášeli i vzpomínku na skvělý hudební zážitek.

Live: Beirut

místo: KC Vltavská, Praha
datum: 15. srpna 2010
Fotogalerie

Beirut, Praha, KD Vltavska, 15.8.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Na svůj první koncert v Praze americká kapela Beirut vedená Zachem Condonem asi jen tak nezapomene. Nevím, co se organizátorům honilo hlavou, když volili prostory Kulturního Centra Vltavská, ale organizačně se jim nepodařilo koncert zvládnut zrovna šťastně. Především do vyprodaného sálu, kam se vměstnalo něco málo přes tisícovku lidí, neproudil skoro žádný vzduch a nebyla tam žádná klimatizace. Kvůli tomu se tam nedalo dýchat a z lidí se valily proudy potu. Nejlépe bylo na balkóně u baru (s pivem), ale odtud zase nebylo nic vidět.

Kapela na tom nebyla o nic líp. Dokážu si představit, že na pódiu to muselo být úplné peklo a Condon sám označil pražský koncert jako "the hottest show they’ve ever played". Přesto všechno se kapela ze sebe snažila dostat to nejlepší a publikum jim nadšeně aplaudovalo.

Beirut, Praha, KD Vltavska, 15.8.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Beirut nastoupili na pódium kolem půl deváté a rozjeli svou podobu world music, ve které mimo jiné spojují prvky balkánské dechovky a francouzského šansonu. Hlavní pozornost na sebe logicky strhával leader Zach Condon, rodák ze Santa Fe v Novém Mexiku, který původně měl formaci jako sólový projekt a až postupem času z toho vznikla kapela. Ten na pódiu střídal zpěv, trubku a ukulele. Je až k nevíře, že tomuhle talentovanému muzikantovi bylo letos teprve čtyřiadvacet let. Úctyhodný výkon předváděl i akordeonista Perrin Cloutier, který se horko nehorko do hry natolik dokázal položit, že pot stříkal na všechny strany (což bylo vidět až z nejodlehlejšího konce sálu KC). V početné kapele pak figurovaly ještě bicí, klavír, kontrabas, lesní roh, pozoun a tuba.

Publikum bylo opravdu vděčné a už po prvních tónech úvodí skladby "Nantes" začalo nadšeně tleskat. Mám pocit, že se v České republice přece jenom začíná blýskat na lepší časy, protože promotéři začínají přivážet čím dál tím víc zajímavější kapely a lidi u nás na ty kapely chodí.

Beirut, KC Vltavská, Praha, 15.8.2010
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Setlist byl převážně poskládán ze skladeb, které vyšly na oficiálně vydaných nahrávkách (do dnešního dne jsou to dvě řadová alba "Gulag Orkestar" a "The Flying Club Cup", plus řada épéček), a k dobru přidali i pár novinek. Kdyby ty měly naznačovat, jak bude znít nová deska, nekonala by se sice žádná revoluce, protože skladby zní jako klasický Beirut, ale to je z mého pohledu jedině dobře.

Koncert byl údajně ukončen dříve kvůli průtrži mračen. Voda totiž natekla až do podzemních prostor a organizátoři nechtěli riskovat, že by se někomu něco stalo (jeden člověk na to reagoval tím, "že měli strach, že by Condon mohl dostat elektrickou ránu ze svého ukulele"). Přesto ta zhruba hodinka času strávená v přítomnosti tohoto sympatického chlapíka a jeho kumpánů byla příjemná, a pokud se vrátí a zahrají v klimatizovaných prostorách, určitě zase budou mít vyprodáno.

O tom, jak to na koncertě zhruba vypadalo, se můžete přesvědčit ve videu níže, kde Zach Condon prohodí: "We are takin' a sweat shower!"


Beirut - Postcards From Italy

NÁZORY
  • blýskat na lepší časy? (nineweh, 17.08.2010 16:37) Reagovat

    byli jste tam vůbec? I podle množství reakcí na tuhle recenzi je možné soudit, že u nás lidi na takovéhle kapely nechodí. Vepředu, kde jsem stála já, byla převaha cizinců - Poláků, Španělů, Britů... Čechů minimum. Jinak ale musím říct, že koncert byl skvělý, i když tak krátký, a že rozhodně doufám, že Beirut přijedou znovu. BTW, co takhle dodat k recenzi i setlist?

  • klíma neklíma (jana, 17.08.2010 17:11) Reagovat

    bol to jeden z najlepších koncertov na akých som bola, stála som úplne vpredu, keby babena vedľa mňa nemala vejár, tak ma odvážajú v bezvedomí, ale aj tak som si odtiaľ neodniesla žiadne negatívne pocity (ešte aj metro som stihla kým ho zatopilo:)). Beirut som chcela vidieť už strašne dávno a nesklamali ma, boli famózi!

  • Špatný výběr haly (Mort, 18.08.2010 00:05) Reagovat

    Na koncert Beirut jsem čekala dlouho. Cizinců tam byla spousta, ale řekla bych, že jen ti skalní fanoušci v prvních řadách. :) Zach a co. byli skvělí, ale KC Vltavská je nejhorší místo pro koncerty, které jsem zažila. Dole v kotli bylo nedýchatelno a spousta lidí musela odejít, protože se jim z toho dělalo zle. Organizátoři by se měli zamyslet. Snad se nám Beirut vrátí a na nějaké lepší místo než je právě KCV.

  • Mno (Roman, 18.08.2010 11:54) Reagovat

    KC Vltavska , to je strasny. O kolik je takova Lucerna drazsi? Nedejchatelno bylo uplne vsude. A cizincu taky dost :) Nemeni to nic na tom , ze to byl jeden z nej koncertu na kterych jsem byl a to jsem toho videl uz pomerne dosti.

  • Vedro a strašnej zvuk (Bára, 19.08.2010 22:00) Reagovat

    Já jsem se na Beiruty moc těšila, ale to, co se odehrálo v neděli večer, mě zklamalo ze všech směrů. Že bylo vedro a bouřka, to by se dalo vydržet, pokud by to vyvážil dobrý hudební zážitek. Zvuk a atmosféra, která se mi na téhle kapele tak líbí, se bohužel nekonala. Bylo to dost hrozně ozvučené. Ráda bych Beirut zažila někde pod širým nebem a bez aparatury. Takhle to byly akorát zesílené nic moc muzikantské výkony a zpěv skoro nebyl slyšet.
    Jo a co se týče publika, tak si myslím, že kdyby přišli jen čeští fanoušci, tak se to může odehrát v nějakém menším klubíku a kapacita bude docela stačit ;o)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 4/2022 - od MØ přes Jethro Tull po Sebastiána Yatru (02.02.2022 08:00)
- Nové desky 11/2019 - od Dido přes Foals po Sigrid (13.03.2019 06:51)
- Recenze: Beirut s "Gallipoli" vracejí do hry formát alba (11.02.2019 00:00)
- Video: Klip "Landslide" Beirut je příběhem rytíře, jeho koně, krásné ženy a pásu cudnosti (11.01.2019 17:18)
- Beirut ohlásili nové album (24.10.2018 16:52)
- Video: Beirut - The Rip Tide (25.06.2012 10:38)
- Video: Beirut - Vagabond (25.02.2012 17:01)
- Publicistika: Jak vypadali, než byli (aspoň trochu) slavní? (25.11.2011 07:00)
- Video: Beirut - Santa Fe (12.09.2011 09:28)
- Audio: Poslechněte si "The Rip Tide" Beirut (08.08.2011 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu