shop.musicserver.cz
Glee, tak trochu jiný seriál

Glee, tak trochu jiný seriál

Vydáno: 31.08.2010 05:00 v sekci Publicistika - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

V poslední době si pravidelní čtenáři musicserveru mohli všimnout, že americké i britské hitparády byly velice často okupovány deskami a skladbami od Glee Cast. Nejedná se o žádnou skupinu, nýbrž ansámbl televizního seriálu, ze kterého ve světě stal fenomén. Pojďme si tento zajímavý počin představit.

Glee
© last.fm
"Glee" je americký televizní muzikál z prostředí středoškolského sboru. Celý projekt začal snahou stanice FOX kapitalizovat úspěch nejsledovanějšího televizního pořadu v USA, jímž je "American Idol", a tak se rozhodla dát šanci dalšímu hudebnímu projektu. Ten pochází z hlavy Ryana Murphyho, jenž do seriálu obsadil veskrze neznámé herce, které však spojuje jedno - zlato v hrdle. A o čem že to vůbec je? Zapálený učitel Will Schuester založí školní klub pro mladé zpěváky, což byla myšlenka moc pěkná, ale jak se později ukáže, přihlásí se do něj samí nerdi a looseři, kteří v žebříčku školní popularity smutně oscilují kolem nejnižších pozic. Jak už to tak v muzikálech chodí, postupně se seznamují, zamilovávají se, řeší společné i soukromé problémy a semtam si užijí chvíle uznání a úspěchů. A samozřejmě při tom všem neustále zpívají. "Glee" se postupně dočkal obrovského úspěchu, ale než se podíváme na jeho podstatu důkladněji, je třeba si přiblížit okolnosti a pozadí, z něhož vychází.

Málokdo si dnes dokáže hudební průmysl představit bez vydatné pomoci televizních stanic a hudebních programů. Od první moderní hudební revoluce, jež nastala s příchodem MTV, už uběhlo téměř třicet let a od té doby hudbu ovlivnily nejvíc dva faktory - internet a televizní soutěže hledající nové talenty. Pořad "American Idol", v Česku známý jako Česko hledá SuperStar, se všemi svými mutacemi a klony, znamenal převrat v pravidelném přísunu nových krásných zpívajících zázraků a nakopnutí prodejnosti desek.

Glee
© last.fm
Není náhodou, že po každém vítězném tažení soutěží se výherci stávají (mnohdy bohužel dočasně) neuvěřitelně populární a alba jakékoliv kvality prodávají po paletách. V UK už je téměř zvykem, že nový vítěz či vítězka X Factoru se postará o předvánoční hit #1 a prodá statisíce kusů singlu. Amerika není nikterak odlišná, a tak i zde je celé šílenství kolem Superstar stále silné. "Glee" a "American Idol" mají hned několik společných znaků: mladé nadané teenagery v centru pozornosti, plno známých písniček v rukávu, emoce a schopnost prodat velké množství desek kvůli získané popularitě. Všechny tyto faktory spolu s dalšími vytvořily základ koktejlu zvaného úspěch.

Jenže v "Glee" je to přece hlavně o příběhu. A nebo ne? Kdo by čekal cukrkandlovou zábavu, kde se jen zpívá o zlomených srdcích (případně nehtech), bude zřejmě zaskočen. Tvůrci se nebáli obnažit a řešit témata, jako jsou rasismus, homosexualita, různé formy diskriminace a vypořádávání se se složitými životními situacemi. Na teenagerský seriál ze střední školy to sice zní trochu depresivně, ale nezapomínejte, že jsme stále na stanici Fox v hlavním vysílacím čase, takže odvahou je, že se vůbec něco takového dostalo do širokého povědomí amerických diváků.

Glee
© last.fm
Z hudebního hlediska seriál staví hlavně na úžasných hlasových dispozicích aktérů v hlavních rolích, za zmínku stojí například umíněná židovka Rachel, korpulentní černoška Mercedes nebo Kurt, gay prožívající svůj složitý coming out. Písničky sypají přibližně každých pět minut povětšinou v rámci hodin zpěvu nebo nacvičování soutěžních představení, takže se nemusíte bát místy úsměvných přechodů do muzikálových čísel ve stylu "Mám cukrovku, zazpíváme si o tom song?" alá High School Musical. Jelikož jsou všechny charaktery podané v seriálu velice přesvědčivě a civilně zároveň, velká část dospívajících diváků se s nimi snadno ztotožní a neváhají pak utratit dolary či libry svých rodičů za soundtracky s hudbou ze seriálu. Repertoár je tvořen výhradně coververzemi známých, ale i ne příliš profláklých hitů z celého popového světa, oblečené do současného trendy kabátu, často však ale jen skromně akustického. Glee Cast má na svědomí předělávky takových jmen, jako jsou Lady Gaga, Madonna, Lily Allen či Kanye West. Ale dost často lze narazit i na slavné skladby z brodwayských muzikálů či jiných spíše nečekaných zdrojů.


Finále první sezóny "Glee"

Svou neokázalou atraktivitou si "Glee" získalo postupně stále více diváků, až se z něj stal za oceánem celostátní televizní hit. Zatímco původně se mělo jednat o jeden celovečerní film, nyní po skončené první sérii jsou jisté hned dvě další sezóny, což je v americkém televizním rybníku věc zcela nevídaná. Netřeba dodávat, že hlavních postav jsou nyní plné noviny a časopisy a ostatní hudební celebrity se snaží se stát alespoň na jeden díl součástí celého fenoménu. Zatímco v druhé půlce pilotní série si pohostinsky zahráli třeba Josh Groban, Neil Patrick Harris nebo Olivia Newton-John, ve druhé sérii je už nyní jistá přítomnost Britney Spears nebo zpěvačky Charice, která se bude objevovat hned v celé druhé sérii jako nová spolužačka zpívajících outsiderů. A po superúspěšném dílu věnovaném skladbám Madonny se tiše šeptá i o její možné přítomnosti v seriálu...

Na závěr nechám promluvit čísla. V roce 2009 měl jednu chvíli seriál dvacet pět songů v Billboard Hot 100 (nejvíce od dob The Beatles, kteří jich měli třicet jedna v roce 1964), neoficiální hymny "Don’t Stop Believing" se prodalo již přes 750 tisíc kopií a seriál každý týden sledovalo v průměru deset milionů Američanů. A to už je více než slušné číslo na hudební seriál, který se zajímá především o minoritní témata. Uvidíme, jak se "Glee" bude dařit dál, nezbývá než doufat, že neupadne do seriálového bahna patosu a trapnosti.

To nejlepší na úplný konec - s hrdiny seriálu se od tohoto září budeme setkávat i na českých obrazovkách. Stanice Prima COOL totiž připravuje zařazení" Glee" do svého vysílání. Pokud byste tedy rádi přišli na kloub tomu, proč se Amerika a další země zbláznily do této muzikálové show s ne zrovna příkladnými hrdiny, nalaďte si pátého září v 17:35 Prima COOL, kdy bude odvysílán první díl. Obraz bude ve formátu 16:9 a většina písní bude opatřena veršovanými titulky, nedojde tak k znehodnocení pěveckého umu hlavních představitelů a ještě si budete moci udělat představu o tom, co se ve velkých zahraničních hitech zpívá. Není vyloučeno, že občas budete mírně zaskočeni. A hned v pondělí 6. září se na pulty prodejen dostanou první dva soundtracky. Příjemnou zábavu!

V hlavních rolích se představují (výběr):

Lea Michele
Rachel Berry
Herečka: Lea Michele
Role: hlavní hlas většiny songů, nesnesitelně ambiciózní židovka
Poznávací znamení: pofidérní argumenty a mnoho vysněných cílů

Cory Monteith
Finn Hudson
Herec: Cory Monteith
Role: hlavní lamač dívčích srdcí, fotbalista
Poznávací znamení: suspenzor, výška 190 cm

Amber Riley
Mercedes Jones
Herečka: Amber Riley
Role: vrba mnoha zraněných duší, skvělá zpěvačka
Poznávací znamení: smysl pro humor, veliký hlas

Chris Colfer
Kurt Hummel
Herec: Chris Colfer
Role: tak trochu pošuk, ale jinak velice citlivý chlapec
Poznávací znamení: oblečení dle nejnovější módy

Matthew Morrison
Will Schuester
Herec: Matthew Morrison
Role: učitel a ex-člen sboru
Poznávací znamení: kudrlinky ve vlasech

Jane Lynch
Sue Sylvester
Herečka: Jane Lynch
Role: trenérka roztleskávaček, mrcha
Poznávací znamení: teplákovka a nevraživý výraz

Bonus:

Jako bonus přikládám klip k jedné ze zásadních písní zpěvačky Madonny "Vogue" v podání hlavní antagonistky Sue Sylvester. Přesně v této podobě, která dokonale napodobuje původní video, se objevila v epizodě věnované právě královně popu.


NÁZORY
  • heh :) (jarecek, 31.08.2010 07:01) Reagovat

    proste TO slovo je zase spatne .. uz asi po tisici .. kdy se to lidi nauci psat? za dvacet, tricet let? :)

    • Re: heh :) (chocobo, 10.09.2010 23:30) Reagovat

      jestli narazis na to, ze glee by se melo psat s malym pismenem, tak.. prose je to politikou webu psat vsechny anglicke nazvy s velkym pismenem. bez vyjimky. spousta ruznych pisnicek nebo kapel ma v nazvu v nekterych slovech maly pismeno, ale my to pisem velky vsechno bez vyjimky. nebo ti slo o neco jineho?

  • bla (Lukáš, 31.08.2010 08:55) Reagovat

    Článek napsaný od fanouška Glee nic nemění na tom, že je to sra*ka. A velká.

    "Tvůrci se nebáli obnažit a řešit témata, jako jsou rasismus, homosexualita... odvahou je, že se vůbec něco takového dostalo do širokého povědomí amerických diváků."
    Američané nemají v povědomí rasismus(!!!) (a homosexualitu)?! To snad ne. Profláklejší téma patrně je už jen situace kolem vojenských intervencí.

    "všechny charaktery podané v seriálu velice přesvědčivě a civilně". Tomu se může jen pousmát, samozřejmě je to ale věc názorů.

    "nyní po skončené první sérii jsou jisté hned dvě další sezóny, což je v americkém televizním rybníku věc zcela nevídaná. " Podle čeho soudíte? Nechápu,co je na tom to nevídané. Zdá se mi víc než obvyklé, že je ohlášená první série, a když si najde seriál své diváky, jde se do další(ch).

    • Re: bla (Honza Balušek, 31.08.2010 09:21) Reagovat

      Názor na seriál je jedna věc, tu vám neberu. O víkendu dostal seriál pár Emmy...

      Ale k poslednímu odstavci - všechny seriály, i ty "velké", se objednávají po sezónách, někdy i jen po půlkách. A nepamatuju si, kdy naposled nový seriál po první sezóně dostal objednávky hned na další dvě.

      • Re: bla (Lukáš, 31.08.2010 09:49) Reagovat

        Děkuji. Názor je to jediný, co snad můžu mít.

        Big Bang Theory měl objednané dvě a pak další dvě řady, ne? Z Británie Skins. Nemluvě o dalších "kolosech", třeba Lost se po první sezóně vědělo, že bude mít 5 řad (nakonec 6). Další nevím, co Scrubs, HIMYM, Two and half men? Chuck měl taky snad dvě série dané, o to víc se pak muselo bojovat o tu další:)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu