Za intimní nudu se neděkuje

04.12.2010 13:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Kanaďan Drake je rapper, bohužel při pracích na debutu "Thank Me Later" na to trochu zapomněl a pořádnou nálož rapu předvedl pouze na singlu "Over". Krom pár lepších písniček se pak dočkáte pouze podivných intimních zpovědí, které se s konkurenčními melancholiemi Kida Cudiho a Kanyeho Westa nedají srovnat.
5/10

Drake - Thank Me Later

Skladby: Fireworks feat. Alicia Keys, Karaoke, The Resistance, Over, Show Me A Good Time, Up All Night feat. Nicki Minaj, Fancy feat. T.I. & Swizz Beatz, Shut It Down feat. The-Dream, Unforgettable feat. Young Jeezy, Light Up feat. Jay-Z, Miss Me feat. Lil Wayne, Cece's Interlude, Find Your Love, Thank Me Now, Best I Ever Had
Vydáno: 28.6.2010
Celkový čas: 65:20
Vydavatel: Universal
Drakea jsem v Měsíci v hip hopu zmiňoval často a rád. Videosingly i celý ten šrumec okolo jeho osoby bylo zábavné sledovat. O to větší překvapení je, že jeho LP debut "Thank Me Later" vůbec není tak výrazný jako jeho předchozí materiál a vypadá jako nepovedený pokus o pokračování "808s & Heartbreak" Kanyeho Westa.

Z nevšední desky oceňovaného rappera si bere styl intimních písní. Těžko říct, proč se po takovém nářezu jako "Forever" rozhodl výrazně zpomalit. Od Kanyeho počinu přebírá kromě smutného projevu i ony specifické bubny z drum machine. Bohužel kde Kanye zaujal, tam Drake nudí. A dvě třetiny stopáže jsem tak poslouchal pouze pro potřeby recenze.

Jaká by vůbec měla být správná nálada, rozpoložení, aby se Drakeovy táhlé zpovědi, převážně o slávě a ženách, zalíbily? Pomalé skladby má Kanye, má je Kid Cudi i B.o.B, ti na rozdíl od Drakea ale nepostrádají tu špetku zajímavosti navíc. Celkovou unylost měli zachránit hosté, kteří ale pouze dokázali vylepšit ty povedenější skladby, ty ostatní zachránit nedokázali.

Jasně nejsvětlejším bodem alba je pilotní singl "Over". Tahle skladba ční nad těmi ostatními přímo neskutečně. Drake ani nepotřebuje hosty, aby nás zbořil textem i skvělým refrénem, který nás nutí si jej zpívat. Několik hudebních cen vyhrál i druhý singl "Find Your Love", který je z těch pomalých písní alespoň nejzajímavější, protože ho produkovali Kanye West a No I.D. Kanye má na svědomí i druhou pecku alba, výbornou pohodovku "Show Me A Good Time", kde je krásně slyšet jeho producentský rukopis. Slušně se povedla i outrová "Thank Me Now" od Timbalanda.

Střední část alba s věhlasnými hostovačkami pak jednoduše nenaplnila očekávání. Ať to je Jay-Z, Young Jeezy, nebo The-Dream, tracky to jsou stále pouze průměrné. Aspoň obě věci s jeho nejbližšími spolupracovníky, Lil Waynem a Nicki Minaj, místy dokážou zvednout celkovou nudnost alba. I tak ale "Thank Me Later" není z velké části zábavné poslouchat. Souborně se pak dá říct, že se povedly tracky bez featuringů a ty produkované Boi-1dou, zbytek vytvořený Noahem "40" Shebibem jsou často podivnosti.

Drake se loni objevil zčistajasna a jeho singly "Best I’ve Ever Had" (to se mimo jiné objevuje v tracklistu české verze) a "Forever" z EPčka "So Far Gone" byly výborné. Kanaďan má velmi specifický styl rapování, bohužel na tomto LP debutu si ho dokážeme pořádně vychutnat pouze v "Over". Škoda. Za co a kdy mu tedy máme poděkovat?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY