O tom, jak v dobách nesvobody písničkáři zachraňovali naši hrdost

24.07.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Při oprašování archivu narazil Supraphon na dvacet let starou nahrávku pánů Buriana, Dědečka, Vodňanského a Skoumala. Předrevoluční podobu záznamu koncertu doplňuje o řadu bonusů, a tak potěší zejména pamětníky nezapomenutelného "Večírku rozpadlých dvojic".
7/10

Burian, Dědeček, Vodňanský, Skoumal - Večírek rozpadlých dvojic

Skladby: CD1: Pivo rum, O zacházení s divákem, Atomová ukolébavka, O rysech doby, Co se mi stalo, O zahnívajícím kapitalismu, Revizorka, O pařížských žebrácích, Doklady, Konfident Páně, Ještě o Paříži, Doznání, O trvalých hodnotách a 28. říjnu, Zpěv páteční, Předvánoční sen, O autocenzuře a cenzuře, Hlídači slov, Rozloučení a Píseň strašlivá o tom velkém dialogu, který nastal v Čechách L.P. 1989, ale ne s každým, Vraťte mi nepřítele, O zákroku před Vídeňskou operou, Reprezentant lůzy, Blues pro sirény (pohřební pochod), Naruby, Čekárna, Hus, Kanárek, Víno, ženy zpěv, Jarní
CD2: Televizní noviny, Poezie Petra Skoumala, Poločas rozpadu, O inovaci hesel, Starej pán, Mičurinova ulice, Nedělní chvilka poezie (pův. Delší chvilka krátké poezie), Netřeba, Vyhodnocení večera (Večírek rozpadlých dvojic), Motiv, Jak mi dupou králíci, Filozofická, Nepomáhejte roztáčet mlýny, Když se loučí vedení (Poděkování předsedy kontrolní a revizní komise), Maršálové, Byl jednou jeden král, I když zlobil, pytlačil, Na šibenici s opicí, Mici, Naše pračka Zanussi, Amerika, to je zem, Priamy prenos zo Syrakus, Večerní požár (ruská verze)
Vydáno: 18.6.2010
Celkový čas: 79:02 + 68:50
Vydavatel: Supraphon
Na přelomu osmdesátých let minulého století mívali Jan Burian, Jiří Dědeček, Jan Vodňanský a Petr Skoumal v pražském klubu Na Chmelnici pořad "Večírek rozpadlých dvojic". Pár měsíců po sametové revoluci pak Panton záznam červnových a říjnových koncertů vydal. Aktuální reedice je rozšířena o dalších sedmnáct tracků, čímž téměř po okraj naplňuje rozsah obou CD. Ta kopírují strukturu vystoupení, takže na každém z nich se představí jedna z rozpadlých dvojic.

Nahrávka výborně zachycuje atmosféru těsně před pádem komunismu. Písničkáři ve svých častých promluvách i písňových textech v mnoha náznacích i zcela otevřeně kritizují tehdejší režim a spolu s publikem zažívají příjemné spiklenecké spojenectví. A je dobré si i uvědomit i to, co píše Vladimír Just v dobovém sleevnote: "Jednotlivé reprízy večera až po okraj naplňovaly skutkovou podstatu pobuřování a podvracení republiky."

Zajímavé je i srovnání dalšího vývoje muzikantů z dnešního pohledu. Dědeček, se v roce 2010 snaží otírat o bigbít a svým způsobem k němu měl nakročeno už tehdy ("Víno, ženy, zpěv"). V textech zůstává stále stejně ironizující a projevem statický a monotónní. Burian dnes hodně experimentuje se synem a neustále se vyvíjí a posouvá. Hledá nové pohledy. Shodou okolností dvě z jeho zde ještě recitovaných básní později zhudební a svou moderní polohu najdou na aktuálním albu "12 druhů samoty".

Vodňanský se Skoumalem jsou oproti pánům z prvního CD naladěni na trochu jinou vlnu. Kde Burian s Dědečkem ironizuje, tam tito dva pánové zůstávají příjemně úchylní a dětinští. Jejich dobře známé básničky i po stém poslechu stále vykreslují na tváři smích, podobně jako třeba verše Karla Plíhala. Své neškodné i provokativní hříčky ale dokážou proložit takovými klenoty, jako je "Poločas rozpadu", jedna z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) písní o komunismu, co kdy byla nahrána.

"Večírek rozpadlých dvojic" sice hodně trpí dobovým zvukem a nový remastering téměř nezaregistrujete. Zvuk se oproti kazetě, kterou mám doma už dvacet let, příliš nevylepšil. I tak ale zůstává zajímavým vzpomínkovým dokumentem o tom, jak v dobách nesvobody zachraňovali písničkáři naši hrdost, dodávali naději a pomáhali nám přežít v té smutné a šedivě nepěkné společnosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY