shop.musicserver.cz
Ray Manzarek & Robby Krieger Of The Doors, Kongresové centrum, Praha, 13.7.2010

Víc než jen nejlepší revival The Doors

Vydáno: 14.07.2010 12:12 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Zakládající členové The Doors Ray Manzarek a Robby Krieger přijeli do Prahy zahrát své legendární skladby. Má cenu je poslouchat i bez nenahraditelného Jima Morrisona, nebo by bylo lepší nechat kapelu spát, jak by si přál bubeník John Densmore? Pánové Ray a Robby naživo předvedli, že stále mají co říct.

Live: Ray Manzarek & Robby Krieger Of The Doors

místo: Kongresové centrum, Praha
datum: 13. července 2010
setlist: Roadhouse Blues, Break On Through, Strange Days, Moonlight Drive / Horse Latitudes, Wild Child, Peace Frog / Blue Sunday, Alabama Song, Not To Touch The Earth, Wishful Sinful, Back Door Man, Robby Krieger instrumental solo / Spanish Caravan, Sex Machine / Touch Me, Crystal Ship, L.A. Woman, přídavek: People Are Strange, Light My Fire

Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors
© myspace.com/themanzarekkriegerband
Kapela spouští "L.A. Woman" a rozjíždí se jako mystery train. Tou dobou v sále sedí už jen poslední ostrůvky zřejmě náhodných návštěvníků koncertu. Ochranka hlídá, aby někdo nevběhl na pódium. Kapela přidává na tempu. Ray přebírá štafetu v mezihrách. Dlouhých a originálních, takových, jaké známe z mnoha dochovaných koncertů The Doors, vydaných vetšinou na labelu Bright Midnight. Lidé tančí, zpívají, poskakují, užívají si každého okamžiku. Euforie vrcholí v uličkách i mezi plyšovými křesly. Pak přichází ten nádherný dialog kytary a zpěváka. Miljenko Matijevic zpívá: "L.A. Woman," a Robbyho kytara odpovídá. Stejně tak na "L.A. Woman sunday afternoon." Před "Mr. Mojo Risin" všichni přibrzdí a zpomalí, jak jen to řítící se skladba dokáže, a následně vygradují ve strhující finále titulní skladby z šesté studivé desky The Doors. V tu chvíli do konce koncertu zbývaly už jen dvě poslední písně.

To, že vystoupení poloviny jedné z nejlegendárnějších kapel přelomu 60. a 70. let bude tak strhující, ale asi očekával málokdo. Alespoň tomu mnoho nenasvědčovalo. Vstupenky se neprodávaly nejlépe, a tak se před koncertem zlevňovalo, a to velmi razantně (3. kategorie například z 1 790 Kč na 990 Kč). I tak nakonec nebyl otevřený balkón a lupeny prodané na něj se před koncertem vyměňovaly za jiné. Ani fotky starých pánů Raye Manzareka a Robbyho Kriegera nenaznačovaly, kolik šťávy se v nich ještě v jejich jednasedmdesáti, respektive čtyřiašedesáti skrývá. A nahrazovat takovou osobnost, jako byl Jim Morrison, kýmkoliv, je velmi nelehký úkol.

Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors
© idafan.com
Přes to přes všechno Ray Manzarek & Robby Krieger Of The Doors dokázali strhnout celý sál na svou stranu. Odehráli výtečný koncert, jako by své dveře nikdy nezavřeli. A dokonce i nový Morrison Miljenko Matijevic do kapely zapadl a souzněl s ní tak, jak jen to je možné.

Lidé se snaží dostat od začátku koncertu před pódium a ochranka v červených trikách má co dělat, aby prostor uhlídala. Občas někdo vběhne na pódium, občas si někdo přiběhne zatancovat co nejblíž ke kapele. Posluchači se přemisťují alespoň do uliček a tančí. Nechají se unášet hudbou a zvuky, hecovat se Matijevicem k dalšímu tanci. Při "Alabama Song" se pak zvedají i ti na sedadlech a skotačí alespoň tam. Každý si chce dnešní večer užít, ať už je na pódiu, nebo v hledišti.

Kapela hraje "Moonlight Drive", svou nejstarší píseň, která se ale dostala až na druhé album "Strange Days". Rayovy vokály v refrénu ještě více přibližují původní atmosféru písně z konce 60. let minulého století, kdy ji zpíval spolu s Morrisonem. A stejně dobře to funguje i v dalších skladbách podporovaných Rayovým vokálem, jako je "Back Door Man" nebo "Light My Fire". V takové okamžiky jsme původním The Doors nejblíže.

Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors
© examiner.com
Robby excelentně hraje na své esgéčko, Ray na stařičké klávesy (Gibson G-101, pokud jsem se dobře díval). K tomu výborně fungující, i když během večera přece jen upozaděná rytmika bubeníka Ty Dennise a basáka Phila Chena. K tomu velmi dobrý plný zvuk. Miljenko Matijevic v černých kožených kalhotách, s masivním stříbrným řetězem s křížem na krku a černé košili / nátělníku / do půli těla (záleží, v jaké části večera jsme se zrovna nacházeli) je mnohem divočejší, než co známe Morrisona z dochovaných video záznamů. Je sám sebou, plně se nechává strhnout hudbou a nesnaží se být karikaturou svého předchůdce. Běhá z jednoho konce pódia na druhý, nezastaví se, spolu s kapelou improvizuje v dlouhých a nápaditých mezihrách.

Když v úvodním intru "Carmina Burana" přiběhli oba hlavní představitelé kapely teatrálně na pódium, vypadalo to trochu zvláštně a leckdo možná znejistěl. Po závěrečné Robbyho nejslavnější písni "Light My Fire" (pohupovat do rytmu se začal i sekuriťák kapely), po stominutové cestě v čase čtyřicet let do minulosti má ale každý jasno. Ray Manzarek & Robby Krieger Of The Doors jsou víc než jen tím nejlepší revivalem Doors, jaký kdy můžete vidět, skladby, které hrají, jim patří. Na rozdíl od revivalů nikoho nenapodobují, jsou sami sebou. Stále mají co říct. Jejich hudba funguje i po více než čtyřiceti letech od svého vzniku. Třináctého července v Praze odehráli skvělý koncert, který si naprostá většina přítomných fantasticky užila.

NÁZORY
  • Zpěvák (Petr, 14.07.2010 12:34) Reagovat

    Řekl bych, že v těch kožených kalhotách tam řádil spíš tenhle:
    www.google.com/images?client=opera&rls=en&q=Miljenko+Matijevic&oe=utf-8&hl=en&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=NJE9TJfjM4zaOMu3pcoP&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCQQsAQwAA

    I na idnesu to vědí. U vás jako specializovaného serveru je to skoro ostuda. :-(



    • Re: Zpěvák (Honza Průša (autor), 14.07.2010 12:57) Reagovat

      Jsem hovado a nechápu na co jsem v noci myslel. Díky za upozornění. Samozřejmě máte pravdu.

  • ten kdo ten članek psal nic o The doors netuší:o) (Ema , 14.07.2010 12:59) Reagovat

    ...jinak by věděl, že zpěvákem minulý večer byl Miljenko Matijevič a ne B. Scallions.
    :o)))))
    .....Příště to někdo alespoň zkontrolujte.
    Ema Kopecká

    • Re: ten kdo ten članek psal nic o The doors netuší:o) (Alex, 14.07.2010 17:03) Reagovat

      Ten, kdo ten článek psal, ví o The Doors dost. Mi věř Emo. A ne-znalost Miljenka nevypovídá nic o znalostech kolem Dveří. Jdeš po povrchu, hloubka je ale někde uvnitř a věděl to Ještírek, kterej byl důležitej víc než vokalista ze Záhřebu a ví to každej, kdo není monochrom. Soudě dle článku to ví i autor.

  • AAAA (Fr. Pavel, 14.07.2010 16:21) Reagovat

    Se musím autora zastat. Miljenko Matijevič je tam jen krátce a sledovat každou chvíli jestli se vymění nedůležití členové kapely málokoho napadne. Kor v případě, když B. Scallions je absolutně neznámý zpěvák. Jinak kapely byla sice jen půlka, ale pořadatelé to kompenzovali tím, že stanovili cenu vstupného tak, že jste si připadali, že tam byli kompletní a ještě minimálně s Rolling Stones a The Who navrch.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)
- Video: The Doors připomínají výročí alba "L.A. Woman" novým klipem ke staré písni "Riders On The Storm" (09.12.2021 10:37)
- Nové desky 48/2021 - od Tomáše Kluse přes LP po Ewu Farnou (08.12.2021 17:30)
- The Doors z první řady: Koncertní záznam Live At The Hollywood Bowl '68 v kinech (21.10.2021 15:12)
- Slavný koncert The Doors v Hollywood Bowl se bude promítat v kinech (25.09.2021 15:31)
- Připravuje se rozsáhlý průvodce labyrintem textů Jima Morrisona (09.07.2021 12:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)
- Slavná alba: První deska The Doors i po letech patří k nejsilnějším hudebním debutům historie (27.03.2021 09:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu