shop.musicserver.cz
Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 10.7.2010 - den třetí

Sobotní pohoda? Na hlavní frontě klid

Vydáno: 12.07.2010 08:09 v sekci Naživo - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Sobota se na letošní Pohodě nesla převážně v poklidném tempu. Přes den lenivo a hlavní scény opanovali před půlnocí The xx a José González, takže festival na chvilku přibrzdil. Snad aby se nadechl k velkému finiši, který obstarali Letfield, Does It Offend You, Yeah? či Japandroids.

Live: Bažant Pohoda 2010 - den třetí


místo: Letiště, Trenčín
datum: 10. července 2010
vystoupili: The XX, Letfield, Scissor Sisters, José González, múm,These New Puritans, Does It Offend You, Yeah?, Japandroids, Vivian Girls a další

Leftfield, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 10.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Do závěrečného dne trenčínskou Pohodu překvapivě probudili na noční set ladící Letfield, kteří si ráno vyzkoušeli jednu z chystaných písniček. Jinak se ale poslední den festivalu rozjížděl pomalu. První davová jména se na program dostala až kolem osmé hodiny večerní, takže se lidé rozdělili do různých koutů areálu a bylo je možné potkat jak na diskuzích a tanečních workshopech, tak na adrenalinových atrakcích, na kterých trenčínský festival rozhodně nešetřil - ať už šlo o kolotoče, vyhlídkový vzestup v balónu či jakýsi mix zorbingu a bungee jumpingu, jenž byl vytížen od prvního dne.

Hlavní atrakcí sobotního předvečera tak byl stín, protože sluníčko ještě více zatlačilo na teploměr a kolem poledne to na přímém slunci už snad ani nebyla sranda. O2 stan byl plný i v momentech, kdy se v něm nic nedělo, a u výčepu poprvé během konání festivalu vznikaly menší fronty. Ale všude panovala dobrá nálada. V tom byla i ta letošní Pohoda opět výjimečná - vážně bych dal ruku do ohně za to, že by sem někteří přišli jen tak posedět a pokecat. I kdyby Michal Kaščák nepřivezl jedinou kapelu, tak areál by z jedné třetiny naplnil.

Scissor Sisters, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 10.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Výjimkou v rozháraném sobotním předvečeru byl koncert Mňágy a Žďorp. Když nad tím tak přemýšlím, Fialova parta je snad jedinou skupinou u nás, která může hrát úplně všude a nikde tím nikoho neurazí. Colours Of Ostrava? Masters Of Rock? Bažant Pohoda? Řekněte mi jinou domácí kapelu, která by mohla na tyhle tři akce přijet, aniž by někdo z publika toto rozhodnutí shazoval. A fungovalo to i v Trenčíně, který se na chvilku proměnil v nefalšovaný valašský hodinový hotel. S hity pro nezávazné krátké potěšení.

S úderem sedmé hodiny večerní se ale zase začali diváci opět davovat před hlavními pódii. Nejprve naběhla na scénu Juliette Lewis, s modrou hřívou a odhodláním rozezpívat každého, což se jí nakonec i povedlo. Byť si o to musela říct. V tu chvíli jsem se téměř zamiloval; do její kytaristky. Na Tesco Stage na ni navázali energičtí Abraham Inc, jejichž rapové vložky by asi někteří puritáni nerozdýchali. A když už jsme u těch puritánů, tak v Garnier aréně se od devíti odehrál jeden z vrcholů sobotního večera. Bohužel se vystoupení These New Puritans krylo se Scissor Sisters, takže si sem cestu našly odhadem jen (ale přesto solidní) dvě tisícovky lidí. Jack Barnett na pódiu působil jako mix Thoma Yorka, Bradforda Coxe a Matthewa Bellamyho, což už samo o sobě je dokonalá reklama. Do lidí posílal tuny nálad a emocí, odměnou mu bylo dokonalé publikum - správně naladěné, reagující a soustředěné. Troufám si říct, že nikdo neodešel dřív. Naopak. Podívat se přišla i Romy Madley Croft z The xx.

José González, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 10.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
A pak přišlo v úvodu proklamované zklidnění. Nejprve se zjevil na scéně švédsko-argentinský písničkář José González, zahalen do záře několika bodových reflektorů. Scénu dokresloval intimní jednoduchý černobílý obrázek v pozadí. Publikum potichu hltalo každý jeho tón a od začátku až do konce aplaudovalo. To bylo na Pohodě také specifické. Alespoň při porovnání s tuzemskými festivaly, Colours Of Ostrava vyjímaje. Mohli jste přijít i na tu největší možnou alternativu a diváci byli během tří minut na stejné vlně, vtaženi dovnitř. Jakoby publikum v Trenčíně bylo hudebně vzdělanější.

José González potvrdil do puntíku to, co o něm napsal magazín .týždeň před festivalem - během koncertu se zadíval na horizont a jako vůbec první - a troufám si říct i jediný - interpret si všiml, že z Tesco Stage je naprosto magický výhled; že by opravdu poslední romantik? (Vyzpovídali jsme ho, rozhovor přineseme spolu s recenzí na novinku jeho projektu Junip.) Naopak očekávání v žádném případě nesplnilo vystoupení The xx. Už při příjezdu jsem si říkal, že tuhle partu definuje nejlépe slovo intimita a že velká scéna a hedlajn čas z nich tohle kouzlo může odčarovat. A stalo se.

The xx, Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 10.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Když se nad tím člověk zamyslí, tak je to jednoduché. Pokud vás na ulici někdo zastaví a dá vám milion, tak si z toho sednete na zadek. Pokud ho ale rozdělí mezi třicet tisíc lidí, tak řeknete jen dík a jdete na pivo. A přesně to udělaly minimálně dvě desítky lidi z prvních řad v průběhu vystoupení The xx. A to není vše. Spousta lidí se bavila, skupinka osmi lidí vedle mě se při vyvrcholení koncertu začala fotit. Každý na svůj foťák všechny ostatní. Chyba ale nebyla na pódiu, šlo o souhru již zmiňovaných aspektů s tím, že lidé chtěli po pomalém rozjezdu zřejmě skákat, tančit a tleskat. A to prostě po The xx nikdo chtít nemůže. Navíc - jejich set neměl ani tu hodinu, která byla napsaná v programu. Jen tak tak se dostali přes čtyřicet pět minut.

Probuzení tak přišlo až po jedné hodině ranní. A to hned na třech frontách. Bažant Stage roztančili na devadesát minut Letfield (na vyžádání skupiny nejdelší set na celém festivalu), v Garnier aréně alternativce obšťastnili Does It Offend You, Yeah? (opět solidně zaplněna!) a geniální tečka se odehrála v uzavřené scéně Dobrá krajina. Již po několikáté se potvrdilo, že jedno z posledních vystoupení, až nad ránem posledního dne festivalu se stane jedním z jeho vrcholů. Tentokrát to platilo pro kanadské duo Japandroids. Vidět ve čtyři hodiny ráno, po třídenní hudební jízdě ve čtyřicítkách totální mosh pit je nezapomenutelný zážitek. Přesně podle přání Briana Kinga: "Let's get fucking wild!"

Bažant Pohoda 2010, Letiště, Trenčín, 9.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Michal Kaščák dokázal proměnit Pohodu v opravdový evropský festival. S naprosto bezchybným zázemím. Jeden z nejlepších evropských festivalů. Důkazem budiž i to, že na Václava Havla, který festival navštívil v minulosti (u této příležitosti byly tehdy uvedeny i dvě jeho divadelní hry), se letos zastavili pár hodin čerstvá slovenská premiérka Iveta Radičová a - držte se - Karel Schwarzenberg. Proč nebyl na RfP? A plánuje Benátskou noc? Sázavafest?

Ano, není žádný zázrak, když vám pořadatelé před pódiem nalévají sami od sebe vodu, když před koncertem roznáší zdarma špunty do uší, když po areálu jezdí cisterna s nealko pivem a chodí mobilní výčepní s pivem alkoholickým. Stejně tak není zázrak ani to, že je festival doplněn o kolotoče, bary, houpací sítě a další oddechová místa, že požárníci kropí na požádání přehřáté diváky, že je v dosahu tří minut chůze namačkáno deset scén, které se vzájemně neruší. Ale to, že dostanete tohle všechno najednou, a vše navíc bezchybně klape, už malý zázrak je.

A teď k tomu všemu připočtěte ještě Adama Greena, Josého Gonzáleze, These New Puritans, Friendly Fires, The Futureheads, Autechre, Japandroids, New Young Pony Club, Múm, Does It Offend You, Yeah?, Crystal Castles, Vivian Girls, Vienna Vegetable Orchestra, The xx... A kde jsou teprve headlineři?

NÁZORY
  • Nadherny report (gsus, 12.07.2010 09:49) Reagovat

    Zhodujem sa do bodky, bez nadsazky ide o jeden z najlepsich festivalov a ohlasy ci uz zahranicnych kapiel alebo divakov (jeden Francuz co si presiel vacsinu europskych aj kopu svetovych festivalov mi vravel, ze na lepsom ako je Pohoda este nebol, bez diskusie, asi vedel co hovori) to potvrdzuju. Ine festivaly mozu mat tiez dokonalu organizaciu, sluzby, lineup ci priestor, ale co nedokazete dopredu pripravit, ci si kupit za peniaze, je atmosfera. Bude to zniet lacno a smiesne, ale az priam "hipisacka", kedy su ludia k sebe ovela ohladuplnejsi, prijemnejsi, citite z nich cistu radost zo zivota a ta sa prenasa aj na vas. Je to fakt vzacne a dufam, ze to vydrzi co najdlhsie. Nasa krajina takuto nabijacku energie pre mladych kriticky potrebuje.

  • sohlasim (Tereza, 12.07.2010 10:17) Reagovat

    Rozhodně nejlepší festival na kterým sem byla. S RfP se nedá srovnávat, atmosférou, zorganizováním, tak nějk "pohodověší" náladou všech lidí.
    Jednoduše úžasný...

    • Re: sohlasim (honza, 12.07.2010 17:47) Reagovat

      naprostej souhlas ... letos sem byl jak na RFP tak na Pohodě a pohoda je mnohem dál ... RFP má horší prostor, je hůř zorganozovanej ale hlavně de o lidi ... a ty jsou na Pohodě prostě skvělý ... neuvěřitelná atmosféra kterou návštěvníci dohromady vytváří, žádný konflikty, problémy naopak ... v půl 6 ráno ke mě přijde slovák kterýho sem v životě neviděl a jen tak se zeptá jestli si nedám cigaretu, takhle po ránu ... neuvěřitelný !! čim to je ??? line-upem, kterej přitáhne specifickou sortu skvělejch lidí nebo je takovej rozdíl mezi chováním slováků a čechů ???

  • Poklidne tempo :) (fxado, 12.07.2010 15:52) Reagovat

    pekny report, ale trosku nesuhlasim s tym pokludnym tempom. Stacilo si miesto Joseho vybrat Crystal Castles a clovek zazil najvacsiu elktro punkovu divocinu aku si vie predstavit. Takisto sa zbesilo v sobotu pogovalo na Vivian Girls ci tancovalo na Casiokids :)
    Japandroids o tretej v noci zobrali asi kazdemu posledny zvysok sil :)

    • Re: Poklidne tempo :) (michael, 14.07.2010 10:13) Reagovat

      naprosto souhlasím :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Naživo: Mňága a Žďorp přenesla svoji melancholii i do předvánočně laděné Prahy (22.12.2022 19:26)
- Video: Oliver Sim v "GMT" opěvuje Londýn. A Beach Boys (08.07.2022 13:14)
- Naživo: "Jen dýchej," žadonil Nick Cave na Metronomu (24.06.2022 12:43)
- Fotogalerie: První den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu podruhé (24.06.2022 10:58)
- Naživo: Mňága a Žďorp vykouzlila na Staromáku oázu klidu (31.05.2022 13:07)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu