Energií ze San Piega přetékající placka z Mechova

16.07.2010 05:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Nový zápich do diskografie si na letošním Rock For People pořídila pardubická čtyřka Vypsaná fiXa. Natočila svoje vystoupení a ještě během festivalu záznam přetavila do stříbrného disku "VFRFP", ze kterého šlehá energie a kdy si posluchač nemůže být jistý, zda nebude udupán v kotli.
7/10

Vypsaná fiXa - VFRFP

Skladby: Domácí motokrosař, Sirény, Holka s lebkou, Trampolína, Psychokuna, Ruzyně, Darling, Žeň koně, Kostel, biohazard, McDonald, Antidepresivní rybička, Barová turistika, Stereoid, Country 007
Vydáno: 6.7.2010
Celkový čas: 40:54
Vydavatel: vlastní náklad
Letošní účast Vypsané fiXy na jednom z největších českých festivalů byla jubilejní desátá. Už vloni byla parta ze San Piega (rozuměj z Pardubic) na pódiu v Mechově (rozuměj v Hradci Králové) něčím speciálním - odehrála zde tři koncerty, při každém zazněly písně z jedné studiovky, až to bubeník Pítrs odnesl zlomenou rukou.

Tentokrát kapela vyrukovala s ambiciózním plánem - na svém desátém rokfóru bude sice hrát jen jednou, avšak vystoupení natočí a ještě během festivalu záznam vydá na CD. Což klaplo a připravený booklet s tvářemi fanoušků Márdiho & spol. měl dva dny po koncertě i to hlavní - stříbrný disk. Snad je to na českém hudebním poli rekord, určitě ale ze živáku stříká energie do všech stran.

Právě rychlovýroba totiž neumožnila producentu Dušanu Neuwerthovi nějaké zásadní zásahy do záznamu, takže zvuk občas působí pořádně syrově a punkově, jak to dobře naladěná fiXa od začátku do konce sype a střílí do publika jednu hitovou nábojnici za druhou. A kotel jásá, divočí, sborově pěje a reaguje na Márdiho promluvy v kraťoučkých přestávkách i na výzvy v písních. Stačí zavřít oči a jako byste na takovém obvyklém fiXím koncertě skutečně byli.

Další body živák "VFRFP" získává za playlist - se starším "V Fabric" se překrývá pouze ve třech kusech (z celkových třinácti), prostor dostaly zejména pecky z posledních dvou desek "Fenomén" a "Klenot". Fanoušci tak získávají zaznamenanou koncertní podobu například "Holky s lebkou" nebo "Antidepresivní rybičky", v níž snad nejvíce vyniká sborový zpěv publika, a ještě navíc dosud nevydané písně "Country 007", kterou již pár let kapela hraje na koncertech.

Vzhledem k výše řečenému není "VFRFP" zbytečným živákem, jehož cílem by bylo jen vyždímat nějaké peníze (mimochodem, deska se prodává za lidových 99 korun). Naopak je ukázkou, že i práce kvapná nemusí být vždy úplně málo platná, a zvlášť pro fanoušky hochů ze San Piega je obývákovým teleportem zpět do festivalového kotle. Škoda ale že jen na dobu čtyřiceti minut.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY