shop.musicserver.cz
Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010

Volte mrtvou symfonii naživo

Vydáno: 25.06.2010 09:19 v sekci Naživo - Petr Doupal | foto: Daniel Hlaváč / musicserver.cz

Koupit si DVD "Elect The Dead Symphony", nebo si ji vychutnat naživo? Volba je jasná, koncertní zážitek nic nenahradí. Serj Tankian svou symfonickou podobu sólovky v Praze předvedl exkluzivně za doprovodu Českého národního symfonického orchestru a návštěvnici Incheba Areny zažili sedmdesátiminutové mrazení.

Live: Serj Tankian

support: Český národní symfonický orchestr
místo: Incheba Arena, Praha
datum: 24. června 2010
setlist: Feed Us, Borders Are, Sky Is Over, Lie Lie Lie, Money, Baby, Blue, Gate 21, Peace Be Revenged, The Charade, Honking Antelope, Saving Us, Disowned, Elect The Dead, Falling Stars, Beethoven's Cunt + Empty Walls
Fotogalerie

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
O Serji Tankianovi by se dalo rozpovídat na celý den. Vskutku unikátní kreatura. Zajímavý je jeho původ, (proti)politická aktivita, osvěta a agitace a v prvé řadě neskutečná muzika. Je to už pět let, co se svou kapelou System Of A Down vydal geniální dvojalbum "Mezmerize" + "Hypnotize". SOAD si poté dali oddych, pauzičku na neurčito, nikdo z členů však s hudbou neskoncoval. Nejvýrazněji rozjel kariéru právě frontman Serj, o čem asi předtím málokdo pochyboval.

Sólovka "Elect The Dead" vyšla dva roky nato a snad každého přesvědčila, že je Serj mocný zpěvák a také nadaný multiinstrumentální producent. O koncertě SOAD v České republice sním dlouho nejen já a léta Páně dva tisíce osm se sen částečně stal skutečností, když Serj představil materiál ze sólovky v Ostravě. Nenapadlo mě, že bych ho za dva roky viděl znovu. Vlastně bych to ani nepotřeboval. Čtvrteční koncert v Praze však nešlo ignorovat.

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
U fanoušků to je jasné, ale i ostatní pravidelní čtenáři určitě zaznamenali, že Serj vydal DVD z koncertu, na kterém prezentoval sólovku v symfonickém aranžmá od novozélandského orchestru. Uhrančivou performanci jste tak mohli zažít i doma. Obrazovka však není to pravé, bezprostřední zážitek je k nezaplacení. Obrazně řečeno. Unikátní zážitek ve skutečnosti k zaplacení byl, stál pohodových sedm stovek. Serj totiž potěšil evropské fandy a "Elect The Dead Symphony" dovezl do jejich koncertních sálů. Exkluzivitu navyšovalo angažování domácích orchestrů. V Praze tak Serjovi za zády hrál Český národní symfonický orchestr.

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Jak se tedy představení arménského ďábla podařilo? Pro ty, co viděli DVD, asi nepřineslo příliš novinek a překvapení, ani trochu však neztratilo na své atraktivitě. "Elect The Dead" je album plné silných, smutných skladeb a orchestr přidává ještě další vážnou dimenzi. "Elect The Dead Symphony" je tak překrásný zážitek, který by skvěle zněl na takovém pohřbu USA či jiné monumentální imaginární smutné události, pokud chápete to přirovnání, že o šťastných světových vizích jeho písně nejsou. Atmosféra vážného koncertu by bezpochyby nejlépe šla nasát v menším komornějším sedícím prostředí, někdo však padesátku hudebníků a frontmana musí zaplatit. A v tomhle smyslu tedy zaplněná Incheba Arena promotéry i vystupující určitě potěšila.

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Při první písni to přitom vypadalo, že dorazilo málo lidí, v hale bylo poloprázdno. Dav však asi jen nestačil zareagovat na brzký (20:10) start koncertu a řešil poslední nákup nápojů nebo záchody. Nebo to, jak se vůbec na plochu dostat. Ta byla nezvykle (na Inchebu) rozdělena na dvě části, bohužel tak hloupě, že dělitelem bylo už zábradlí v prostředku šikminy na plochu. Důsledkem bylo, že jediné místo průchodu bylo totálně zacpáno lidmi s běžnými lístky, kteří chtěli být nejblíže pódiu. Naštěstí se organizátoři odhodlali k nevídanému kroku a zábranu do backstage posunuli od schodů až dozadu, takže se diváci mohli dostat i do výklenku na boku haly. Odtamtud byl opravdu nejlepší výhled. A bez příplatku. Překřtil jsem ho na N.R.I.P. (not really important people) skybox.

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Nevýhodou bylo, že zvukové podání v tomto místě nebylo nejlepší. Odborně ohodnotit výstup Českého národního symfonického orchestru bych ale stejně nedokázal ani z hlavního chumlu, za takového audiofila se nepovažuji. Dirigent Jan Chalupecký a jeho soubor jsou však obrovští profesionálové a dva dny nácviků zcela stačily. Oproti nahrávce z Nového Zélandu jsem si více vychutnal dechovou sekci (třeba v takové "Lie Lie Lie") a také údery do bubnu byly zřetelnější. Serje doplnil ještě na kytaru Dan Monti a na klavír Erwin Khackikian, kteří jsou členové jeho doprovodné kapely Flying Cunts Of Chaos. Na rozdíl od Ostravy tentokrát v Praze Serj docela šetřil slovy. Publikum potěšil hned na začátku českým pozdravem "děkuji vám, dobrý večer!", za což se mu dostalo obrovského aplausu, po zbytek koncertu už spíše jen děkoval muzikantům. Nezazněly vsuvky o politice ani nepředvedl šaškovské taškařice. "Elect The Dead Symphony" má prostě jiný náboj.

Serj Tankian, Incheba Arena, Praha, 24.6.2010
© Daniel Hlavac / musicserver.cz
Co se týče setlistu, ten s malými výjimkami kopíroval DVD verzi. Úvodní "Feed Us" obsahovalo i část s textem z nejnovějšího singlu "Boarders Are" (kuk), pak následovalo hned "Sky Is Over". Na Novém Zélandě následující "Blue" z bonus discu "Elect The Dead" tak byla posunuta až na začátek setu dvou novějších nealbových písní "Gate 21" a "The Charade", mezi které se dostalo ještě "Peace Be Revenged". To bude stejně jako "Boarders Are" na zářijovém albu "Imperfect Harmonies". Z něj zahrál ještě skladbu "Disowned", kde se pořádně ukázali houslisti. První poslechy na koncertě jsou vždycky zvláštní, novinky tak nelze příliš hodnotit, navíc na albu budou mít zcela jinou zvukovou podobu.

Zvenku ještě dovnitř nepřirozeně svítilo slunce, když Serj zahrál "Beethoven's Cunt" a následně se odebral z pódia. Stejně jako po každé písni však opravdu šikovné publikum spustilo hlasivkovou a tleskací ofenzívu a Serj musel být za pár sekund zpět s přídavkem: jeho nejúspěšnější hitem "Empty Walls". Nejlepší moment koncertu opravdu přišel až na konec, skladba s fantastickou gradací v českém symfonickém podání byla ještě o třídu lepší. Pro mě ale nejlepší zážitek přišel až za deset minut, když jsem měl možnost krátce se Serjem promluvit. Jeho charisma je neskutečné. S kolegy jsme se však před ním shodli, že ho chceme co nejdříve vidět v ČR se System Of A Down.

NÁZORY
  • Skvělý zážitek (Noviik, 25.06.2010 11:00) Reagovat

    Zvuk se v hale nesl skvěle, tedy alespoň na mém místě u zdi naproti vchodu, kde byl Serj slyšet úžasně a stejně tak většina orchestru. DVD doma mám a dost mě překvapil jeho hlas, který je na DVD dost podhodnocený. Těším se na novou desku a další návštěvu :)

  • Problémy s organizací (Doupik, 25.06.2010 11:09) Reagovat

    Koukám v diskuzi k fotogalerii, že organizační problémy byly mnohem větší, než jsem si myslel. Opravdu jsem netušil, že se někteří lidí na koncert ani nedostali, to je pořádná bota pro na místě organizaci zajišťující agenturu. Problém byl opravdu v tom přístupu na plochu, který se totálně zasekl, a lidi nemohli nikam proudit. A nahoře sekurity nemohlo rychleji pouštět dovnitř kvůli toho nebo jak? Napište své zážitky.

  • Nulová organizace (Ozzy, 25.06.2010 11:54) Reagovat

    Takhle špatně zorganizovanej koncert jsem fakt ještě nezažil.

    Serj začal když venku bylo ještě ccca 1000 lidí, takže vznikla trochu panika, všichni se začali tlačit, dole to byl absolutní výhrot, tam bylo tak milion lidí na metru čtverečním, nedalo se jít ani tam ani zpátky, nedalo se ani tleskat protože nebyl prostor na to zvednout ruce.

    Lidi s lístkama do kotle se tam vůbec nedostali, protože tam nebyla žádná extra přístupová cesta. Já jsem se nakonec dostal nahoru na ochoz, kde jsem sice měl místo a viděl jsem, ale zase za mnou zvenku svítilo slunce, takže to ztratilo jakoukoli atmosféru.

    K samotnému vystoupení: Nechápu proč začal Serj tak brzo, navíc mu někdo měl říct že nejsou všichni ještě uvnitř. Já osobně přišel o 2 songy. Za druhé to nebylo podle mě moc nahlas, do toho ty problémy s lidma, takže koncert skutečně ztrácel náboj a symfoňák neměl tím pádem ten správný důraz (alespoň při sledování z ochozu ne).

    No a délka samotného koncertu? To byl výsměch. Ať se na mě nidko nezlobí, ale hrát hodinu to je fraška. Navíc než se člověk někde "usadil", byla půlka koncertu v háji. Za sebe - ač mám Serje strašně moc rád - docela zklamání.

    • Re: Nulová organizace (Nirnaeth, 25.06.2010 13:14) Reagovat

      Kdo pozdě chodí... ne, promiň, to bylo blbé rýpnutí, nemůžu samozřejmě vědět, jestli měl člověk před koncertem něco důležitého nebo tak. Já jela do Prahy z Brna už ráno a byla jsem úplně první člověk, co se do haly (bez akreditace dostal)... a opravdu jsem se nemusela hnát, protože to vypadalo, že za mnou snad nikdo nejde, ti security to museli pouštět děsně pomalu.

      Jenom jsem chtěla říct, že ano, koncert byl krátký, jenže bohužel pokud by neměl Serj zpívat písničky od SOAD, tak už nic co zpívat neměl. Songů se hrálo 16. Což je průměr, jenže Serjovy písničky jsou krátké. Zahrál všechno ze sólovky kromě Unthinking Majority a Pray the Lord, které se IMO na orchestrální zpracování nehodí + 4 neřadové + 2 z nového alba, které asi těžko zahraje celé, když ještě nevyšlo. Živé album má 55 minut, takže s krátkostí koncertu člověk musel počítat, jediné, co by to natáhlo, by byla sóla muzikantů, dát víc prostorů orchestru... ale to by si pak lidi třeba stěžovali, že to bylo málo energické.

      • Re: Nulová organizace (Ondra, 25.06.2010 14:35) Reagovat

        Mně celkem mrzelo, že ač jsme byli na místě tak 40 minut dopředu (taky z Brna, jenže jsem musel být v práci), tak prostě se to nezvládlo... a pak ty lidi dole u vstupu do kotle... :-( Mohli to čekat

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Serj Tankian a Tony Iommi spojili síly v charitativní písni "Deconstruction" (13.12.2023 08:03)
- Naživo: Composer Summit Prague umožnil Česku slyšet hudbu ze "Shreka" či "Prince z Persie" (19.04.2023 14:29)
- Video: The Hu posílili v nové verzi "Black Thunder" DL z Bad Wolves a Serj Tankian (05.04.2023 14:33)
- "Měli jsme vyměnit Serje," zoufá bubeník System Of A Down nad ztracenými roky (09.01.2023 08:16)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: Serj Tankian láká na nové EP poněkud nesoudržnou skladbou "The Race" (05.10.2022 12:58)
- Fotogalerie: Andrea Bocelli v O2 areně rozezněl svůj tenor i rozzářil oči (18.05.2022 09:01)
- Recenze: Serj Tankian zkouší klasiku. Jeho "Disarming Time" sice hýří nápady, jako celek ale příliš nefunguje (10.07.2021 08:30)
- Nové desky 26/2021 - od Laury Mvuly přes Vince Mendozu s ČNSO po The Quireboys (06.07.2021 19:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu