shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 24. června

V USA teď pouští Draky

Vydáno: 24.06.2010 15:31 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Ještě není podzim, ale v USA už pouští Draky. Kanadský rapper Drake ovládl singlový i albový žebříček, debutu "Thank Me Later" se prodalo téměř půl milionu, dopad leaku desky na internet s dvoutýdenním předstihem tak nebyl fatální. V singlech se nám nezměnila první čtyři místa, na čele je tak stále Katy Perry.

Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
© facebook interpreta
SINGLY - Posledně se nám nezměnila první tři místa, tentokrát zmrzlo i to čtvrté. Už na pětce je Drake s "Find Your Love", kterou teda osobně považuji za mnohem méně hitovou než předchozí singl "Over". Na osmičku se nějak dostal mladý americký zpěvák Mike Posner s electropopovým singlem "Cooler Than Me". Ani nedokážu vysvětlit, jak to že jsem jeho debut v žebříčku před pěti týdny nezmínil. Tak si ho aspoň můžete užít na videu níže.

Novinkám v žebříčku dominoval Drake, v hitparádě je polovina alba "Thank Me Later". Kromě dvou zmiňovaných singlů a dříve bodujícím "Miss Me" s Lil Waynem se tam tedy nově dostaly i "Up All Night" s Nicki Minaj, "9AM In Dallas", což je bonus z iTunes, "Fireworks" s Aliciou Keys a "Fancy" s T.I.em.

Mimo Drakea najdeme novinky až v posledních dvou desítkách. Na osmdesát jedničce je první singl z alba "Asylum" metalových Disturbed "Another Way To Die". Zatím nejlepší pozice dosáhli v roce 2002 s písní "Prayer". Osmdesátá devátá pozice patří 3OH!3 a třetí písni z jejich připravovaného třetího alba "Streets Of Gold", která se dostala do žebříčku. Jedná se o "Double Vision" a překvapivě nezpívají o dvojitém vidění z alkoholu, ale o účinku koukání na slečny v klubu. O místo níže je Soulja Boy Řekni 'Jim s "Pretty Boy Swag". Celé album "Dre" má vyjít v červenci.

Jednadevadesáté místo bude asi pro každého neznámá, Bobby Brackins je mladý rapper s velkými ambicemi, které mu singl "143" může naplnit. Podle videoklipu bude číslo asi znamenat počet písmen ve slovech "I Love You". Docela nováčky jsou i reggae-rockeři The Dirty Heads, "Lay Me Down" na devadesát trojce je jejich druhý singl z debutu "Any Port In a Storm", který ale vyšel už v roce 2008. Tentokrát to ale bude větší úspěch, skladba vede žebříček alternativních písní a v rockových je třetí. R'n'b zpěváka Jaheima si určitě pamatujete z letošního třetího místa mezi deskami, singl "Finding My Way Back" startuje na devadesát pětce. Místa 96-98 pak okupují country novinky v pořadí Rodney Atkins, Craig Morgan a Blake Shelton.

    Top 10 - singly:
  1. Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
  2. Usher feat. will.i.am - OMG
  3. B.o.B feat. Hayley Williams - Airplanes
  4. Travis McCoy feat. Bruno Mars - Billionaire
  5. Drake - Find Your Love
  6. Ke$ha - Your Love Is My Drug
  7. Lady GaGa - Alejandro
  8. Mike Posner - Cooler Than Me
  9. Eminem - Not Afraid
  10. Taio Cruz feat. Ludacris - Break Your Heart

Drake - Thank Me Later
© facebook interpreta
DESKY - O vítězi mezi deskami bylo dlouho dopředu jasno, otázkou pouze bylo, jak vysoko Drake vyletí. A 447 tisíc kusů je zatím třetí nejlepší číslo tohoto roku (po Sade a Lady Antebellum), takže gratulujeme. Za uplynulých dvanáct měsíců se Drake díky singlům jako "Best I Ever Had" a "Forever" z nováčka vypracoval na hvězdu a ani leak alba s dvoutýdenním předstihem (aneb předčasné pouštění Draků) nepokazil ohromné prodeje. Posluchači však budou asi hodně překvapeni, co si to vůbec koupili a kde je další písnička alba "Forever". Více ale zanedlouho v recenzi.

Ve stejný týden de facto vyšlo i "Recovery" Eminema, Em však chce bořit rekordy, proto se termín oficiálního vydání desky v USA stanovil až na pondělí 21. června, takže ho budeme mít v žebříčku příště. Nebude tak zbrojit přímo proti Drakeovi a na rekordy bude mít celých sedm dnů, SoundScan totiž pro Billboard 200 sbírá prodejní data od pondělí do neděle, pravidlem je přitom vycházení desek v úterý. To je rozdíl od Evropy, kde je běžný čtvrtek nebo pondělí.

Zpátky k žebříčku. Novinky máme i na dalších třech místech, co se už nestalo půl roku. Dvojku nosí na prsou klasik Tom Petty se svými Lámači srdcí, což je jeho nejlepší výsledek v USA. Novinka "Mojo" je jeho dvanácté společné album s The Heartbreakers. Číslo tři - tady by mělo spíše přijít to nosí na prsou - patří kanadské zpěvačce Sarah McLachtan McLachlan. Album popových balad "Laws Of Illusion" je její sedmé. Doposud prodala celosvětově na 40 milionů desek. Novinky na špici pak uzavírá další pokračování klasické kompilace hitů "Now That's What I Call Music! 34". Osmdesát osm tisíc je však nejhorší výsledek od prvního vydání v roce 1998. Mezi písničkami najdete i čtyři #1 singly z poslední doby, "Nothin' On You", "Rude Boy", "OMG" a "Imma Be". "Now!" jinak poprvé vyšlo v Británii v roce 1983 a další vydání tam bude mít už číslovku 76, s jejich výběry se ale můžeme už setkat po celém světě. Na padesát dvojce debutuje ještě jedna jejich kompilace, "Now That's What I Call The USA: The Patriotic Country Collection". Úsměvné.

Mezi starší kousky Jacka Johnsona a Justina Biebera se vlezl minule druhý soundtrack k "Twilight Saga: Eclipse", na devítce je pak "Bionic" Christiny Aguilery a za ní "Glee: The Music, Journey to Regionals", obě desky zaznamenaly oproti debutovému týdnu dvoutřetinový propad prodejů. Do Top 10 se tak už nevlezly posledně debutující Plies, Jewel a Dierks Bentley a také třetí kompilace Glee ("Showstoppers"). K novinkám ve zbytku žebříčku: šestnáctku si odnášejí američtí rockeři The Gaslight Anthem s třetí deskou "American Slang", v Británii dosáhli také pěkné osmnáctky (na to, že jsem o nich nikdy neslyšel). Třicítku si připsala new wawe kapela Devo s devátou deskou "Something For Everybody". I další novinka pochází z USA, The Steve Miller Band hrají blues-rock a "Bingo!" na třicet sedmičce je jejich šestnácté řadové album, vydané 17 let po tom posledním.

"Stark Raving Black" na 54. příčce je nahrávka show komika Lewise Blacka. Osmasedmdesátou pozici si připsal Kevin Rudolf, který je známý mixováním rocku, electra a rapu, na jeho druhé desce "To The Sky" můžete najít Lil Wayna, Flo Ridu nebo Three 6 Mafiu. Novinky v první stovce uzavírá Robyn, "Body Talk Pt. 1" skončilo devadesáté sedmé, což je o tři místa lépe než její předchozí album. Příští týden nepochybně zvítězí Eminem, o další místa ale bude pořádná mela. Drake určitě prodá pěkné množství, debutovat ale budou i Ozzy Osbourne, Miley Cyrus, The Roots, Macy Gray a další.

    Top 10 - alba:
  1.  N Drake - Thank You Later
  2.  N Tom Petty And The Heartbreakers - Mojo
  3.  N Sarah McLachlan - Laws Of Illusion
  4.  N Různí - Now That's What I Call Music! 34
  5. Jack Johnson - To The Sea
  6. ▼ Různí: Twilight Saga: Eclipse (OST)
  7. Justin Bieber - My World 2.0
  8. Lady Antebellum - Need You Now
  9. Christina Aguilera - Bionic
  10. ▼ Glee: The Music, Journey To Regionals

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.

NÁZORY
  • Mike Posner (RingMan, 26.06.2010 13:09) Reagovat

    Gratuluju mu, takovej úspěch jsem nečekal. Jenom doplním, že ta singlová verze je remix, originál je na mixtapu A Matter of Time

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Video: Podívejte se na Usherovu show v přestávce letošního Super Bowlu (12.02.2024 18:11)
- Usher: "Moje vystoupení na Super Bowlu bude poctou černé hudbě" (06.02.2024 17:28)
- Nové desky 40/2023 - od Drakea přes Jelen po Škwor (11.10.2023 21:10)
- Nové desky 47/2022 - od Ringa Starra přes Stormzyho po Lipa (30.11.2022 17:00)
- Nové desky 44/2022 - od Alicie Keys přes Drakea po The Pretty Reckless (09.11.2022 10:00)
- Drake je vůbec nejvyhledávanějším umělcem aplikace Shazam (25.08.2022 11:54)
- Drake se nečekaně připojil k Backstreet Boys na jejich koncertě v Torontu (05.07.2022 11:55)
- Video: Katy Perry se v živáku "When I'm Gone" převlékla za muchomůrku (03.02.2022 12:13)
- Audio: Ze spolupráce Katy Perry a Alessa vzešla energická klubovka "When I'm Gone" (04.01.2022 17:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu