Vzpomínky na Oasis zvítězily nad Glee

20.06.2010 23:21 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Minulá vítězka anglického albového žebříčku Christina Aguilera potupně spadla o tři desítky míst níže a její pozici převzala výběrovka momentálně nefunkčních Oasis. Další nahrávka z Glee, EPčko "Journey To Regionals", je druhé. V singlech si dobře vedou grime-rappeři v čele s Dizzeem Rascalem.
Dizzee Rascal & James Corden - Shout For England
© facebook interpreta
SINGLY - Počítám, že pokud se Anglie bude držet na mistrovství světa ve fotbale, povzbuzující písnička Dizzeeho Rascala bude vyhrávat v rádiích stále nejvíce. Na stejné vlně si minule třetí K'naan vymával dvojku, o jedno místo lépe než minule. Při současné situaci je však hodně pravděpodobné, že za týden bude místo podpůrných fotbalových hymen znít akorát bučení na Gerrarda & spol. Ale třeba se hoši ještě vzmuží. Uvidíme, jestli videoklip k "Shout For England" stačí do vypadnutí vyjít. Nebo vyjde v den oslavy zlaté medaile?

Minule jsem zmínil dominanci grimu/hip hopu v UK a hned nato tu máme další vysokou novinku toho ražení, rapper Example je s "Kickstarts" třetí. Připomíná mi "Time To Pretend" MGMT, a vám? Předchozí singl "Won't Go Quietly" ze stejnojmenného alba byl maximálně šestý. Žánrový kolega Tinie Tempah spadl na pětku, na čtyřce totiž debutuje Kylie Minogue s "All The Lovers". Předpokládám, že posluchače zaujal chytlavý electro-dance-popový kabátek, diváky pak hloupost klipu s pyramidou loverů.

Na pěkné osmičce začíná pouť hitparádou "Dancing On My Own" Robyn, která však v deskách docela vybouchla. Do první desítky se nám poprvé podíval "Alejandro", potřeboval k tomu devět týdnů a Lady Gaga s kulometnou podprsenkou. Pápá naopak exkluzivním spotům dali Usher, B.o.B a Alicia Keys. Mezi žabáky týdne patří Kelly Rowland, která s podporou Davida Guetty skočila s "Commander" z 52. na 17. místo. Zaujal i Drake, jehož singl "Find Your Love" se přesunul ze 111. na 66. příčku. Mezi novinkami jsme měli několik věcí z Glee a starší hity Oasis (například "Wonderwall" na 88. místě, 250. týden v žebříčku), důvody vám budou jasné po přečtení komentáře desek.

Na 31. pozici je Kelechukwu "Kele" Rowland Okereke, frontman Bloc Party, se singlem "Tenderoni" z čerstvé sólovky "The Boxer". Čtyřicet čtyřku si vyzpíval Anthony McLean, který vystupuje jako McLean. Jedná se o třetí singl "Finally In Love" z připravovaného debutu, produkoval mu ho Fraser T. Smith, který už zabodoval s Taiem Cruzem, Chipmunkem nebo Tinchy Stryderem. Padesátá pátá příčka putuje do New Yorku DJovi a producentovi Dennisi Ferrerovi za housovou "Hey Hey", kterou si možná v remixových podobách užijeme přes léto v klubech. Jágrovu šedesát osmičku si navlíkl Paul Weller s "Find The Torch, Burn The Plans". Poslední novinka je pak číslo 71 a Green Day se singlem "When It's Time" z "American Idiot - Original Broadway Cast Recording".

    Top 10 - singly:
  1. Dizzee Rascal & James Corden - Shout For England
  2. K'naan - Wavin' Flag
  3.  N Example - Kickstarts
  4.  N Kylie Minogue - All The Lovers
  5. Tinie Tempah feat. Labrinth - Frisky
  6. Eminem - Not Afraid
  7. David Guetta feat. Chris Willis, Fergie & LMFAO - Gettin' Over You
  8.  N Robyn - Dancing On My Own
  9. Jason DeRülo - Ridin‘ Solo
  10. Lady Gaga - Alejandro

Oasis - Time Flies...1994-2009
© facebook interpreta
DESKY - Kapela Oasis letos vyhrála ocenění za nejlepší britské album posledních tří dekád na Brit Awards, půl roku poté, co ze skupiny odešel Noel, jeden z bratrů Gallagherů. Skupina nyní de fatcto neexistuje, to ale nebrání ve vydání výběrovky. Vlastně k tomu ani není lepší čas než právě teď. Kompilace "Time Flies... 1994-2009" obsahující všechny singly Oasis tak zvítězila v pořadí desek uplynulého týdne.

Na dvojce je v USA vítězné Glee s "Glee: The Music, Journey To Regionals". Sice se jedná o soundtrack, ale protože má jednotného interpreta (Glee Cast), je v hlavním žebříčku a ne v tom s s kompilacemi. Na trojce se nemění Michael Bublé, výběrovka Glenna Millera a pocta jemu od RAF Squadronaires naopak opět šly nahoru. Až na sedmičku vylítla půldekády stará výběrovka Billyho Joela. Že by to bylo stále na vlně coveru "She's Always A Woman" od Fyfe Dangerfielda z populární reklamy? Do Top 10 se vrátila také starší alba Plana Bho a folkrockového Mumforda a jeho synů, i když kapelníci vůbec synové frontmana Mumforda nejsou.

Z první desítky nám kvůli těmto veteránům a starším kouskům vypadli "Glee: The Music, Volume 3: Showstoppers", Jack Johnson, Pendulum a archivnější Pixie Lott. V první řadě ale zcela zmizla Christina Aguilera. Dodatečně jsem zjistil, že před týdnem prvního místa dosáhla s pouhými 24 tisíci prodanými kusy, vyhrála pouze díky absenci silných debutů. Pád na 29. místo v druhém týdnu už je ale opravdu velká potupa. Píšu to, jako bych jí to přál. Což vlastně není daleko od pravdy. "Novou Christinu" prostě lidi nežerou.

Mezi další zklamání lze řadit velký ústup amerického r'n'b, Iyazův "Replay" spadl v druhém týdnu z dvacet šestky na šedesát pětku, B.o.Bho debut ve třetím týdnu je dvacet míst před koncem stopoložkového žebříčku. Slavit se nemůže ani ve Švédsku, jejich želízko v ohni Robyn s novinkou "Body Talk Pt. 1" skončila až čtyřicátá sedmá. Lépe si v debutovém týdnu počínaly následující desky: australští poprockeři Crowded House s šestým albem "Intriguer" (12), Kanaďan Drake s první studiovou deskou "Thank Me Later", který bohužel nedokázal dosáhnout úrovně posledních desek Kanyeho Westa a Kida Cudiho (15), američtí rockeři The Gaslight Anthem s třetí deskou "American Slang" (18), kolekce všech řadovek Kasabianu "The Albums" (22) a We Are Scientists s deskou "Barbara", kteří mají nálepku indie-rock a post-punk (46).

    Top 10 - alba:
  1.  N Oasis - Time Flies… 1994–2009
  2.  N Glee: The Music, Journey To Regionals
  3. Michael Bublé - Crazy Love
  4. Glenn Miller - The Very Best Of
  5. RAF Squadronaires - In The Mood: The Glenn Miller Celebration
  6. Alicia Keys - The Element Of Freedom
  7. Billy Joel - Piano Man: The Very Best O
  8. Lady GaGa - The Fame
  9. Plan B - The Defamation Of Strickland Banks
  10. Mumford & Sons - Sigh No More

Kompletní singlovou hitparádu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY