shop.musicserver.cz
Eminem - Recovery

Zotavení rapového krále

Vydáno: 21.06.2010 00:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Nejúspěšnější interpret dekády je zde, aby se omluvil fanouškům za své předchozí chování a tvorbu. Je to vůbec možné? Eminem se po dvou nevýrazných deskách přerušených tvůrčí pauzou vzpamatoval - doslova zotavil. "Recovery" navazuje na odkaz starších alb, přitom zní popověji a často také překvapivě.

8/10

Eminem - Recovery

Vydáno: 21.6.2010
Celkový čas: 76:56

Skladby: Cold Wind Blows, Talkin' 2 Myself feat. Kobe, On Fire, Won't Back Down feat. Pink, W.T.P., Going Through Changes, Not Afraid, Seduction, No Love feat. Lil Wayne, Space Bound, Cinderella Man, 25 To Life, So Bad, Almost Famous, Love The Way You Lie feat. Rihanna, You're Never Over, bonus - Here We Go

Vydavatel: Universal

It's different, them last two albums didn't count
Encore I was on drugs, Relapse I was flushing 'em out
I've come to make it up to you, now no more fucking around
I got something to prove to fans cause I feel like I let 'em down
So please accept my apology, I finally feel like I'm back to normal
I feel like me again, let me formally re-introduce myself

Běžně v našich kompaktních recenzích texty necitujeme, ale v "Recovery" narapoval Eminem tolik zmíněníhodných řádků, že to snad ani bez toho nejde. Proč jsem vybral právě těchto šest? Inu, Eminem opravdu název desky nevybral náhodně. Žádné slovo by lépe nevyjádřilo, co deska znamená.

Recovery = zotavení, oživení, uzdravení, obnova, znovunalezení

Považuji se za velkého fanouška Eminema a trojice desek z let 1999-2002 "The Slim Shady LP"-"The Marshall Mathers LP"-"The Eminem Show" je označována nejen mnou za jedny z nejlepších historie. Po nich ale Eminem padal hlouběji a hlouběji, a to životně i hudebně. Em má kvůli šílenému rodinnému životu hodně pochroumanou duši a to se projevovalo i na deskách. Pokud jste nečetli recenzi "Relapse", asi byste si moji kritiku měli napřed přečíst. I dnes bych neměnil žádné slovo. Eminem + Dr. Dre na "Relapse" je duo v krizi. Naštěstí se stalo to nejlepší, co se mohlo stát: Em nějak zpytoval svědomí a vyhrabal se ze sraček.

And to the fans, I'll never let you down again, I'm back
I promise to never go back on that promise, in fact
Let's be honest, that last Relapse CD was "ehhh"

Bylo zde mnoho fandů, kteří si zvuk "Relapse" pochvalovali. Já si nemůžu pomoct, ale i když deska zněla jakkoliv mocně, striktně či co, tak to nebyl ten pravý Eminem. A ušislyšně mi dal rapper za pravdu. Hned při otvíráku "Recovery" se dočkáte něčeho, co už jste nezažili dobrých deset let: jakési nálady jeho starých desek. "Cold Wind Blows" je skvělá a zcela by obstála na tracklistu "The Marshall Mathers LP".

A nadšení nekončí, "Talkin' 2 Myself" svým kytarovým podkladem připomene takové "Sing For The Moment". Producent tracku DJ Khalil si vůbec na kytarách ujíždí, viz jeho další ze čtyř příspěvků na desce, správně agresivně bojovné "Won't Back Down" které rovněž staví na kytarovém riffu. Také ale nabízí navenek největší překvapení desky: hosty. Ač se na to dá vymyslet stovka ironických narážek, tak Eminemovo "změknutí" v podobě angažování Pink a Rihanny se povedlo na výbornou a nepůsobí nijak násilně. Kdo by to kdy řekl. Pink patří právě refrén ve "Won't Back Down", Rihanna exceluje (jinou formu vlastně ani nezná) na "Love The Way You Lie". Tu produkoval nováček Alex da Kid, který je podepsaný i pod B.o.Bho "Airplanes", kde má Eminem sloku na remixu. A písničky jsou si docela podobné, obě ale výborné.

Marshall what happened that you, can't stop with these pills
And you've fallen off with your skills and your own fans are laughing at you

Kromě dvou featuringových ženských megastar však i několik dalších skladeb používá zpěvných vokálů. Beru zpět: vlastně to není několik, je to naprostá většina. A ať už zpívá vysamplovaný Ozzy Osbourne ("Going Through Changes", produkce Emile, známý od Kida Cudiho) nebo Haddaway ("No Love"), sbor ("You're Never Over"), vycházející hvězda Kobe ("Talkin' 2 Myself"), backvocalistky ("25 To Life"), backvokalisté ("Space Bound", produkce Jim Jonsin, viz Waynův "Lollipop") nebo Eminem sám, vždy to je paráda. A ani na chvíli byste nepřemýšleli, že refrény jsou teplé či podobné vyjádření toho, že Eminem už není tak bad-ass.

Přitom Eminem je technicky a lyricky ještě výše. Na "Relapse" jsem obdivoval hlavně jeho styl, který ještě vykrystalizoval na Drakeově "Forever" a Lil Waynově "Drop The World". Zde udržuje perfektní úroveň po celou dobu desky. Texty se točí pochopitelně okolo hlavního tématu alba, tedy okolo zotavení z boje se závislostí na lécích, úmrtí kamaráda Proofa, zklamání nad vlastním konáním v uplynulých letech a tak dál, ale nejedná se o žádné dojebávání. V Eminemově hlase naopak po několika letech zní jakási naděje, štěstí a odhodlanost, což tak chybělo v poslední tvorbě. Se svým těžkým údělem se smířil a bojuje: o fanoušky, rodinu.

I almost made a song dissing Lil Wayne
It's like I was jealous of him, cause of the attention he was getting
I felt horrible about myself, he was spitting and I wasn't

V této ukázce textu se Em přiznává, že záviděl Lil Waynovi jeho formu a pozornost, které se mu dostávalo. Na jeho poslední desce "Rebirth" zakouzlil už ve zmiňovaném "Drop The World", Wayne mu tak featuring vrátil. "No Love" je právě ta skladba, ve které Just Blaze sampluje ikonický hit "What Is Love" Haddawaye. Stejný producent pak uzavírá desku vzpomínkovou skladbou na Proofa "You're Never Over", po které v některých edicích desky následuje ještě jeden bonus.

K nejslabším momentům patří celkově prázdná "W.T.P." (zkratka znamená white trash party) a nevýrazná "Seduction", kterou spáchal Boi-1da, dvorní tvůrce Drakea. Naštěstí si spravil reputaci na "Not Afraid", který je singl, jak se patří. Eminem opravdu překvapil, že vsadil na aktuálně populární beatmakery a neobrátil se na svého mentora. Nakonec ale jeden track na Dr. Dre nechal. A pozor, s podivem to je o 100 % lepší než na "Relapse". Skladba "So Bad" připomíná jejich staré klenoty jako "Guilty Conscience".

Je až škoda, že recenze není průvodce skladbami, protože zajímavé jsou opravdu všechny. Až na výjimky mají jedno společné: znějí moderněji a popověji, přesto často náladou připomínají staré pecky, nemají rapové hooky, nýbrž zpívané refrény, a Eminem na mikrofóně vždy exceluje. Je to jeho nejlepší materiál po osmi letech a je to znamení, že se možná ještě vrátí k úrovni z přelomu století. Proto také to neabsolutní hodnocení: nic z "Recovery" by ve srovnání s tracky z oné slavné trojice alb bohužel neobstálo.

"This album is dedicated 2 anyone who's in a dark place tryin' to get out. Keep your head up.. it does get better!"

NÁZORY
  • Kvalita!!! (bugaboo, 21.06.2010 09:30) Reagovat

    Recenze jako víno:-) i to hodnoceni, souhlasím se vším, jen bych měl námitky vůči Seduction, ten song se dobrý, ne slabší místo, Boi-1da je ve formě, ale t je věc názoru;-) Ti fanatičtí fanoušci, kteří při minulé diskuzi při recenzi na Relapse nešli pro urážku daleko, snad teď po poslechu Recovery pochopí, jak se minule spletli...

    • Re: Kvalita!!! (Doupik, 21.06.2010 19:49) Reagovat

      (autor článku) Mně připadá "Seduction" nejnudnější ze všech. Většina skladeb tam je vlastně beatově hodně pomalých, tahle se mi tedy zamlouvala nejmíň, řekl bych, že není moc zajímavá oproti těm dalším.
      Jinak jsem hodně překvapený ze zahraničních recenzí, na "Relapse" se mohli přetrhnout v chvalozpěvu a nakonec i vyhrálo Grammy, "Recovery" zatím převážně dost kritizují. Třeba tohle napsal Pitchfork: "The guy rapping on Recovery just sounds devoid of any noticeable joy, personality, or wit".

  • Skvělá deska (Honza, 21.06.2010 09:49) Reagovat

    Je to skvělá deska, s hodnocením souhlasím, ale přesto Relapse nepovažuji za nevýraznou desku. Můj názor.

    • Re: Skvělá deska (Doupik, 21.06.2010 19:40) Reagovat

      (autor článku) Tak já jsem nikdy netvrdil, že "Relapse" je nevýrazná, to rozhodně ne, dle mého názoru ale stejně jako "Encore" obsahuje pouze takový půltucet opravdu dobrých skladeb a zbytek žádná sláva není, kdežto první tři jeho velké desky jsou skvost za skvostem :-)

  • Dnes? (Mike, 21.06.2010 18:19) Reagovat

    Recenze na desku která vyšla teprve dnes? No zajímavé, ale dejme tomu. :) Bohužel jsem ještě nesehnal, takže těžko soudit, ale těšim se na to a bez pochyby to bude další kvalitní deska, což lze vydedukovat ze singlu Not Afraid. Jinak by bylo dobrý se víc věnovat tý desce, která vyšla. Každej má pořád tendence srovnávat s předchozí tvorbou a pak mu nezbydou slova, pro to nové. Každopádně jsem rád, že se ''lyrickej zabiják'' opět vrací.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy (19.01.2024 08:30)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Viktor Sheen poražen! V závěru roku ho v albovém žebříčku předčily "Vánoční koledy" (04.01.2024 10:15)
- Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi (21.12.2023 18:00)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)
- Viktor Sheen zůstává králem, o albové prvenství ho nepřipravil ani Ben Cristovao. V rádiích vítězí Pink (24.11.2023 17:00)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Dua Lipa a Yzomandias potvrzují vedení v českých hitparádách, boduje Doja Cat, Kylie propadla (05.10.2023 20:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu