shop.musicserver.cz
Martin Chodúr - Současná hudba mě moc nebaví

Martin Chodúr - Současná hudba mě moc nebaví

Vydáno: 14.06.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Tereza Vavroušková | foto: martinchodur.net

Martin Chodúr. Kluk, který to má ve svém věku překvapivě názorově srovnané. Poslouchá jazz či Jana Spáleného, čte Umberta Eca a mezitím se během rozhovoru několikrát roztomile pobryndá minerálkou. První superstárovský produkt, jehož debutová nahrávka zavání i albem roku.

Martin Chodur
© facebook interpreta
Momentálně ti vychází první album. Jak bys charakterizoval jeho styl?

Asi jako moderní retro. Je to podobné jako třeba Duffy, Amy Winehouse. Skladby jsou osobní, komerčně nebo prvoplánově nemířené. Samy o sobě jsou zastaralé, takže jsme to potřebovali nějak nakopnout moderní úpravou, je tam spousta elektroniky, smyček a zároveň jsme tam nechali živé dechy, nástroje.

Album je hodně ve stylu Michaela Bublého. Byl pro tebe inspirací?

Určitě. Je to výborný showman a obdivuju ten tým, co má kolem sebe. Takže pokud ti ho to připomíná, tak je to jenom dobře.

Psal sis skoro všechny texty i hudbu sám. Až na jednu výjimku je celé album nazpívané v angličtině. Proč?

Je to stylem toho skládání, melodie i text mě napadají zároveň a většinou z toho vyjde lépe ta angličtina, protože ta rytmika řeči je úplně jiná. Pokud bych psal melodii na české texty, tak by musel být trochu jiný i ten styl hudby. Třeba Čechomor je super, protože vychází z českých lidových kořenů. Ale moje hudba vychází z amerických kořenů a je to pak těžké aplikovat na češtinu.

Přemýšlel jsi o tom, že bys oslovil jiné české textaře?

Určitě, ale já když napíšu písničku, tak už s ní nerad něco dělám. A pokud bych kvůli tomu byl nucen měnit refrén nebo tak, tak už radši napíšu novou písničku a tuhle už nikdy nezpívám, protože každá písnička vystihuje přesně tu náladu, ve které jsem ji psal. Nevím, jestli bych s tím byl spokojený, kdyby někdo jiný dopsal text. A psát hudbu na cizí texty jsem ještě nikdy nezkoušel. U některých skupin to funguje, třeba u Kryštofů, ti mají hodně básnické texty a ten text je potom hodně v popředí před hudbou. Já kdybych zpíval takhle básnické texty, tak to bude působit divně. Kdybych zhudebnil třeba "Variaci na renesanční téma", tedy kdyby to už neudělal Mišík, tak to bude působit málo uvěřitelně, zastarale a úplně bych se tím odcizil mladému publiku.

Martin Chodur
© facebook interpreta
Koho máš rád z českých textařů?

Jarek Nohavica, Michal Horáček, to jsou geniální textaři, ale není to pro hudbu, kterou hraju já.

Kde ses takhle dobře naučil anglicky?

Ve čtvrté třídě, když jsme měli angličtinu, tak jsem donesl do třídy cédéčko a chtěl jsem vědět, o čem tam zpívají. Učitel mi řekl, že to nejde, že bych tam musel žít, abych tomu rozuměl. Ale s tím jsem se nechtěl smířit, tak jsem se začal jazyku intenzivně věnovat, díval jsem se na filmy, poslouchal, četl anglické knížky a tak dál. Takže jsem se naučil používat věty v určitém kontextu a zpětně se pak učil gramatiku.

Teď se chystáš na sérii koncertů Symphony Session, Ostrava, Zlín, Bratislava. Co máme čekat?

Tahle myšlenka vznikla prvotně pro Bratislavu, loni tam zpívala Jana Kirschner a letos se rozhodli pro mě. Dál jsme přidali i Ostravu s ostravskou filharmonií a Zlín se zlínskou filharmonií.

Martin Chodur
© facebook interpreta
Chystáš i svoje vlastní turné?

Ano, na podzim, chceme velkou režírovanou show, dvanáctičlennou kapelu. Ta bude z muzikantů, co natáčeli desku. S nimi jsem se potkal po skončení SuperStar, když jsem chodil po různých jam sessions, a tam jsem tyto muzikanty oslovil. Vše vzniklo strašně spontánně. Budeme spolu hrát už i v létě na festivalech, v Česku i na Slovensku.

Proč sis nechával promo fotky dělat v USA?

To bylo v Maďarsku (smích)... Ne, v Las Vegas. Je to taková Mekka velkých hlasů, chtěl jsem tam nasát tu atmosféru, fotili jsme na ulici, kde se procházel Frank Sinatra, Tom Jones a podobně.

S kým by sis chtěl zazpívat duet?

Se spoustou zpěváků, protože to člověka posouvá výš a výš.

Na kolik nástrojů hraješ?

Třeba na kytaru, klavír, klarinet, ale není to na té úrovni, na které bych chtěl. Takže se považuju hlavně za zpěváka, který se dovede doprovodit na nástroj.

Takže na turné se budeš třeba doprovázet na kytaru?

Asi ne, mě to totiž moc nebaví. (smích)

Jaký je tvůj nejsilnější koncertní zážitek?

Tak to je u mě asi jasné, byl to koncert Toma Jonese v Praze.

Martin Chodúr

Martin Chodúr
... je první Česko Slovenskou SuperStar a v červnu vydává své debutové album "Let's Celebrate". Již od dětství zpívá, hraje na klarinet. Studuje na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Martin již vyhrál cenu Český slavík 2009 v kategorii Objev roku, diváckou cenu Žebřík 2009 v kategorii Zpěvák a Objev roku a velkou diváckou cenu TýTý Objev roku 2009.

Na konci SuperStar jsi vyhrál setkání s Tomem Jonesem, už proběhlo?

Dostal jsem jako cenu Meet And Greet. Zatím to ještě nějak nedopadlo, on je velmi zaneprázdněný člověk, ale teď vydává nové album, úplně jiné než je moje, což je super (smích). Ale pokud bude na turné někde poblíž, tak bych se s ním určitě rád setkal.

Jak se ti spolupracovalo s Vladimírem Cirkusem? Chystáte nějakou další spolupráci?

Tohle vzniklo ještě před SuperStar, já jsem mu nahrával vokály, ale teď už na to není vůbec čas.

Martin Chodur
© facebook interpreta
Co považuješ za svůj nejlepší výkon v SuperStar?

Mně se nejvíc líbilo "Venus" od Shocking Blue.

Co si myslíš o tvém vítězství na Slavíkovi a na Žebříku?

To jsem rozhodně nečekal, ale byl jsem hrozně rád. Bral jsem to jako spontánní reakci diváků. V SuperStar jim říkali, hlasujte pro Martina Chodúra, ale tady jim to nikdo neříkal a napadlo je to samotné.

Jak se ti spolupracuje s bulvárem? Asi nejvtipnější článek, co jsem o tobě četla, bylo, jaks šlápl do hovínka v supermarketu...

Tak asi nějaký člověk dostal za úkol o mně napsat něco zajímavého, ale zjistil, že to je se mnou nuda, že asi hovno dělám, tak asi proto... (smích)

Snažíš se s bulvárními novináři vycházet?

Já s nimi vycházím skvěle. Samozřejmě že jim nezavolám, když někde popíjím, ale nemám k nim žádnou zášť. Já bych to jejich povolání teda dělat nechtěl, ale obdivuju, že tohle dokážou.

Jdeš volit? (Rozhovor proběhl den před volbami - pozn. autorky.)

Bohužel to nestihnu.

Martin Chodur
© facebook interpreta
A kdyby šel, volil bys spíše doleva, nebo doprava?

Rovně.

Co posloucháš z českých věcí?

Třeba skupinu Synkopy. Moje celkově nejoblíbenější album je "Edison" od Jana Spáleného.

A ze současné české hudby? Koupil sis nedávno třeba nějaké české cédéčko?

Ne. Spíš vnímám jen to, co slyším v rádiu, protože je to většinou styl, co mě moc nebaví. Ale pokud bych měl jmenovat výjimky, tak třeba Dan Bárta, Monkey Business nebo Sexy Dancers.

Martinova rychlá zpověď:
Kariéra: Zpěv.
Michael Jackson: "Thriller".
Hudební recenze: Super. Strašně rád je čtu. Hlavně ty negativní.
Dara Rolins: "Zvonky šťastia".
Paparazzi: Lady Gaga.
Nejoblíbenější knížka: "Foucaltovo kyvadlo" od Umberta Eca.
Václav Klaus: Nevím proč, ale napadl mě Václav Havel.
Michal David: (dlouhá pauza)... červené klávesy.
Nejoblíbenější český zpěvák: Karel Gott.

NÁZORY
  • ach jo. (Honza, 14.06.2010 11:02) Reagovat

    Jdeš Volit? Bohužel to nestihnu. A o tom to celý je...

    • Re: ach jo. (MHOE, 16.06.2010 13:29) Reagovat

      Pokud by volil se stejným důvtipem, který projevil v tomto otřesném rozhovoru, tak jsem snad radši, že nevolil... blbeček přitroublej

      • Re: ach jo. (Lenka, 16.06.2010 16:04) Reagovat

        Proč to berete tak vážně? Vždyť je jasné, že to myslel s nadsázkou. Důvtip mu náhodou nechybí, narozdíl možná od někoho jiného...

        • Re: ach jo. (betty, 18.06.2010 05:46) Reagovat

          Přesně tak.

  • Moc dobrý článek (Jama.u- Janina, 14.06.2010 13:51) Reagovat

    Tenhle rozhovor se mi mooc líbil. i jsem se zasmála, třeba: ale zjistil, že to je se mnou nuda, že asi hovno dělám, tak asi proto... nebo A kdyby šel, volil bys spíše doleva, nebo doprava?Rovně. :-))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Ewa Farna, Michael Bublé, Mariah Carey... Vánoce promlouvají do českých žebříčků (15.12.2023 08:00)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Na okraj: Český slavík 2023: Výsledkové jistoty, estrádní humor i (ne)vyprodaný koncert Vondráčkové (25.11.2023 20:26)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Český slavík zahájil hlasování, vítěze poznáme v listopadu (15.09.2023 11:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu