Nové desky pro 24. týden

13.06.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Po nějaké době tu je opět týden návratů. Po deseti letech jsou zpět Stone Temple Pilots, stejně jako v případě Česka Vanessa Amorosi, po osmi Tom Petty s The Heartbreakers, po sedmi Sarah McLachlan a na čas si dávala i Robyn. Za pozornost stojí i Yellow Sisters, slovenští Desmod a australští Crowded House.
Pokud se v pondělí 14. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Sarah McLachlan - Laws Of Illusion (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický pop / folk-pop

Sarah McLachlan - Laws Of Illusion
Pokud nebudeme počítat zimní album "Wintersong", dala si kanadská zpěvačka a skladatelka Sarah McLachlan s novou nahrávkou poměrně dost na čas. S novým řadovým albem "Laws Of Illusion" přichází po sedmi letech a se značným předstihem jej předznamenala písnička "One Love", jež byla jednou ze skladeb související se zimní olympiádou ve Vancouveru. Album Sarah natáčela se svým dlouholetým spolupracovníkem a producentem Pierrem Marchandem v Montrealu a Vancouveru a i to naznačuje, že se bude na nové nahrávce držet v podobných intencích jako na těch předchozích; tedy někde na pomezí folku a popu. Prvním oficiálním singlem se stala skladba "Loving You Is Easy" a najdete ji stejně jako čtyři další skladby na MySpace.com Sarah McLachlan. Album, které vyjde kromě standardního CD i na LP, představí zpěvačka živě na znovuobnoveném festivalu Lilith Fair, jehož je hlavní hvězdou.


Robyn - Body Talk Pt. 1 (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electropop / alternativní pop / electronica

Robyn - Body Talk Pt. 1
Švédská zpěvačka Robyn svým posledním eponymním albem nechala definitivně zapomenout na "Show Me Love". Od jeho vydání uplynulo už pět let a letos, jako by chtěla vše svým fanouškům vynahradit, vydá alba hned tři. Bude se ale jednat spíše o tři EP. První z nich je "Body Talk Pt. 1" a jak už tento název napovídá, u dalších dvou se bude měnit pouze číslovka. Přinese osm nových písniček, které podle prvních reakcí dále rozvíjejí předchozí nahrávku a k tomu přidávají další a pro Robyn nové žánry. Při nahrávání zpěvačce pomáhalo několik jejích kolegů. Album produkoval Patrik Berger a ostatní jako Diplo, Klas Åhlund, Kleerup a Röyksopp se zapojili jak do produkce, tak i jako spoluautoři desky. "Body Talk Pt. 1" uvedl singl "Dancing On My Own" a desku můžete slyšet celou již nyní. Robyn ji nahrála na osobní MySpace.com profil, a vy tak můžete svoje dojmy porovnat s našimi shrnutými v rubrice Slyšeno v předstihu.


Tom Petty And The Heartbreakers - Mojo (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock'n'roll / blues

Tom Petty, The Heartbreakers - Mojo
Po dlouhých osmi letech o sobě dávají opět vědět Tom Petty a The Heartbreakers. Tento týden celosvětově vychází nové album "Mojo", se kterým se tento spolek vrací ke svým kořenům. Sám Petty o něm říká: "Tímhle albem chci lidem ukázat, co my slyšíme při společném hraní. 'Mojo' je přesně to, čím žije kapela, když si z radosti hraje sama pro sebe." Po takové době "hladovění" pánové nahráli hned patnáct skladeb, na nichž najdete americkou muziku v nejrůznějších podobách - od rock‘n’rollu přes country až k elektrickému, či akustickému blues. Podstatnou součástí jsou i texty, kam Petty zakomponoval bosou dívku ve vysoké trávě žvýkající cukrovou třtinu, střet se zákonem po divokém mejdanu kamarádů s motelovými pokojskými nebo milostný románek třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona s jeho černošskou otrokyní Sally Hemingsovou. Tom Petty a The Heartbreakers již nyní album propagují na americkém turné a vy jej můžete zčásti okusit díky několika ukázkám na MySpace.com Toma Pettyho.


Crowded House - Intriguer (Universal
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Crowded House - Intriguer
Melbournská formace Crowded House se před čtyřmi lety vrátila na hudební scénu a s albem "Time On Earth" vydaným v roce 2007 oslavila velký comeback. Nyní se hlásí o slovo s novinkou "Intriguer", která je již šestým zářezem do jejich diskografie. Jedná se o první nahrávku, na které se podílejí všichni současní členové včetně multiinstrumentalisty Marka Harta a bubeníka Matta Sherroda. Fanoušci alternativního rocku se mohou těšit na desítku nových písní. Jednu z nich a současně pilotní singl k řadovce "Saturday Sun" najdete k poslechu na MySpace.com webu kapely.


Vanessa Amorosi - Hazardous (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: poprock / electropop

Vanessa Amorosi - Hazardous
Australskou zpěvačku Vanessu Amorosi, jsme mohli zaznamenat před deseti lety s hitem "Absolutely Everybody", který si zazpívala i na úvodním ceremoniálu letní olympiády v Sydney. Od té doby vydala už tři další alba a s tím posledním "Hazardous", které v Austrálii vyšlo na sklonku loňského roku, by ráda opět pronikla i do Evropy. Nahrávání probíhalo v Americe a ve Švédsku a zpěvačka při něm spolupracovala s producentským týmem MachoPsycho, který v minulosti spolupracoval s Pink, Sunrise Avenue, Natashou Bedingfield nebo spolu s Justinem Timberlakem na debutu Esmée Denters. Výsledkem spolupráce je poměrně syrová a řezavá deska oscilující mezi popem, rockem a electropopem. První tři singly si můžete poslechnout na MySpace.com zpěvačky.


Yellow Sisters - Tubab Woman (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk

Yellow Sisters - Tubab Woman
Svým albem "Singalana" působily čtyři zpěvačky Yellow Sisters jako zjevení na české hudební scéně. Tři roky poté přicházejí v nezměněné sestavě s novým albem "Tubab Woman", které pokračuje na započaté cestě. Oproti debutu ale kvarteto vystoupilo z vod world music, přestože úvodní a titulní skladba v něm ještě jakoby zůstává. V dalších písničkách ale jsou už ingrediencemi r'n'b, ambient, soul, funk a další. A cappella přístup, který skupina naživo stále udržuje, na albu obohatila o řadu hostů a nástrojů. Objevil se tu Jaroslav Bárta s klávesami, Luis 'Jachu' Reyes s basou, kytara Tomáše Kroutila, perkuse Ephraima Goldina, bubeník Adam Koller a En.Dru s beatboxem. Vokálně vypomohla například Tonya Graves, Markéta Foukalová, Petr Wajsar, Ondřej Ruml a mnoho dalších. Vedle klasického studia se natáčelo i na netradičních místech - venku na zahradě nebo v barokním kostele. Desku, o které samotná skupina hovoří jako o plné barev a kouzel, si můžete, jako již tradičně, poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock

Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots
Zdaleka nejvíce své fanoušky napínali Stone Temple Pilots. Skupina patřila v devadesátých letech k jedněm z nejlepších hardrockových kapel na světě, ale v roce 2003 se rozpadli a znovu se dali dohromady až před dvěma lety. Během reunionového turné začala vznikat i jejich nová nahrávka, s níž se vrací se po necelých deseti letech. Všech dvanáct skladeb eponymního alba napsal frontman Scott Weiland a produkovali ho členové kapely sami. Mixem byl pověřen známý Chris Lord-Alge, který už mixoval desky Green Day, Switchfoot, Daughtry a řady dalších. Stone Temple Pilots se tu prezentují jako dospělejší hardrocková kapela, ovšem neopouští nic, co je a bylo pro ni typické - velkolepé rockové riffy, klasické pop melodie a jejich experimentování se žánry jako jsou glampunk a psychedelie. Některé z prvních reakcí zmiňují i příklon k blues. Pilotním singlem alba je skladba "Between The Lines", jehož videoklip trůní na titulní stránce jejich webu.


Kevin Rudolf - To The Sky (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: electropop / rock / hip hop

Kevin Rudolf - To The Sky
Kevina Rudolfa jsme v minulosti znali především jako studiového kytaristu, producenta a skladatele Justina Timberlakea, LL Cool J, Nelly Furtado, Black Eyed Peas a řady dalších. Před dvěma lety ale vydal svoje vlastní album "In The City" a nyní přichází s dalším "To The Sky". Přináší novou porci směsice rocku, electropopu a hip hopu. Proč právě takovouto směsku? Kevin Rudolf totiž nahrává své desky u jinak rapového labelu Cash Money a v tu chvíli už nikoho nepřekvapí, že mu s CD pomáhali za mikrofonem Birdman, Lil Wayne, Jay Sean, Rivers Cuomo z Weezer a Three 6 Mafia a za mixážním pultem The Neptunes, Dr.Luke, Bryan "Baby" Williams a Ronald "Slim" Williams. Celou novinku už dnes poskytuje na svém MySpace.com.


Detroit Social Club - Existence (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

Detroit Social Club - Existence
Jestli vám chybí na scéně podobná kapela jako The Verve a máte rádi navíc i Kasabian, debutová nahrávka "Existence" nové kapely Detroit Social Club by vám neměla uniknout. A nadšení budou i fanoušci Oasis - ostatně sami se přesvědčte poslechem jejich uhrančivých skladeb na příslušném profilu MySpace.com. Jak bystře zaznamenala britská média a časopisy (za všechny hlavně magazín NME.com), na poli indie rocku má šestice z Newcastlu velkou šanci uspět. Desítkou nových skladeb si mohou podmanit nejen domácí publikum a Británii, ale také fanoušky indie rocku po celém světě.


Oasis - Time Flies...1994-2009 (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: britpop

Oasis - Time Flies...1994-2009
O rozpadu jedné z nejvýraznějších kapel britpopu toho bylo už popsáno mnoho a mnoho. Oasis za sebou zanechali spoustu hitů a nová kompilace "Time Flies...1994-2009" má za úkol na dvou CD zmapovat všechny singly od prvních úspěchů do ukončení existence kapely. Obsahuje tedy šestadvacet singlů, které kdy formace vydala v období patnácti let fungování na celkem sedmi úspěšných albech i mimo ně. Drtivá většina z nich se umístila v Top 10 britské hitparády a osm se podívalo i na příčku nejvyšší. "Time Flies...1994-2009" seženete pochopitelně hned v několika podobách. Vedle běžné CD verze to je i klipová na DVD, vinylová s pěti LP, digitální a také limitovaná edice s trojicí audio disků a DVD. Na třetím CD najdete záznam živého vystoupení na iTunes Festivalu z roku 2009. Pokud si ovšem vyhlídnete právě limitovanou edici, buďte pohotoví; dle webu kapely je už vyprodaná.


Embassy - Svévolná diplomacie (EMI)
web / Badzone.cz / psali jsme
žánr: alternativní rock

Embassy  - Svévolná diplomacie
Dostat se ze stínu úspěšné pěvecké hvězdy se doprovodné kapele povede zřídka, nicméně muzikanti z tuzemské formace Embassy se o to chtějí alespoň pokusit. Fanoušci si kapelu mohou pamatovat především z koncertů Ewy Farné, které se její členové poctivě starali o hodnotnou zvukovou kulisu. Sólově na sebe upozornili již v zimě předělávkou slavné skladby Karla Kryla "Anděl", s kterou uspěli v rádiích velmi vysoko. Příslušný videoklip najdete na YouTube.com. Samotná nahrávka "Svévolná diplomacie" má posluchače obohatit o svérázné rockové songy s dravostí a energií. V jedné ze skladeb si zahostoval i slovenský rapper Rytmus. Jestli se triu skutečně podaří uspět, máte šanci sami zhodnotit na profilu na Badzone.cz.


Tomáš Hobzek - Stick It Out (Animal Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Tomáš Hobzek - Stick It Out
Tomáš Hobzek, jeden z nejvýraznějších českých jazzových bubeníků, známý také spoluprací s Ondřejem Pivcem, Davidem Dorůžkou a Petrem Zelenkou, člen oceňované skupiny Points, vydává své první sólové album "Stick It Out" složené téměř výlučně z jeho skladeb. K nahrání zvolil studio SONO, kde za mixážním pultem stáli Milan Cimfe a Lukáš Martínek. Hobzek se v něm obklopil muzikanty z několika zemí - americkým klavíristou Danem Tepferem, holandským saxofonistou Cyrillem Oswaldem, a kontrabasistou Tomášem Liškou, spoluhráčem z Points. Finální mastering pak probíhal v New Yorku, v rukách Geneho Paula. Na webu Tomášek Hobzeka najdete "Stick It Out" k poslechu v poměrně dlouhých ukázkách.


Gilberto Gil - Fé Na Festa (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Gilberto Gil - Fé Na Festa
Jeden z nejvýraznějších brazilských umělců Gilberto Gil vydává novou nahrávku. Album pojmenované "Fé Na Festa" obsahuje třináct skladeb plných chytlavých rytmů zpívaných výhradně v portugalštině. Kromě jazzu se v nich snoubí i další hudební vlivy - pozorným posluchačům jistě neunikne samba nebo rytmy brazilského tance forró. Nejlépe uděláte, když si nové skladby sami poslechnete. Všechny najdete na zpěvákových oficiálních stránkách.


Desmod - Vitajte na konci sveta (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Desmod - Vitajte na konci sveta
Slovenská formace Desmod s názvem očekávané sedmé studiovky fanoušky jistě překvapila. Kapela, která vždy přinášela posluchačům energii, má nyní přímo na přebalu sedmé studiovky konec světa. Zpěvák Mário Kuly Kollár se navíc netají tím, že společně s ostatními muzikanty byli ovlivněni děním posledních měsíců - zejména spekulacemi o možném konci světa v roce 2012. Pro posluchače připravili tucet nových energických kousků, přesně takových, jaké mají fanoušci rádi. Jestli se zadařilo, můžete sami ohodnotit na jejich MySpace.com webu, kde najdete k poslechu bonusový song novinky "Posledná minuta".


The Black Keys - Brothers (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: blues-rock / garage-rock

The Black Keys - Brothers
Dan Auerbach a Patrick Carney, tedy blues-rocková dvojice z městečka Akron v Ohiu The Black Keys, teprve své páté album nahrávali ve studiu. Do té doby využívali k nahrávání pouze vícestopý magnetofon. V nastoleném trendu pokračují i na šestém CD "Brothers" a jak je u nich zvykem, sami si ho i produkovali. Jen první singl "Tighten Up" svěřili dvojici Kennie Takahashi - Danger Mouse, který jim pomáhal už s předchozí nahrávkou. Ve dvou písničkách svým vokálem přispěla i r'n'b zpěvačka Nicole Wray. Zmíněný singl a ještě jednu ochutnávku si poslechnete na MySpace.com dua. My jen dodáme, že v Americe vyšlo "Brothers" již před měsícem, a k nám se tak dostává se zpožděním.


The Drums - The Drums (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock

The Drums - The Drums
Brooklynská formace The Drums vznikla v roce 2008, ale první nahrávku vydává až po dvou letech. Eponymní placka přináší dvanáct songů a podle hodnocení magazínu NME.com se jim podařilo dokázat, že i v popové kytarové muzice jde rozpoutat pořádný hurikán. Jestli se formaci v čele se zpěvákem Jonathanem Piercem skuečně podaří rozbouřit vody popové scény, ohodnoťte sami poslechem dvou z nových songů "Best Friend" a "Let's Go Surfing" na jejich MySpace.com webu. K další písni "Forever And Ever, Amen" vznikl i příslušný videoklip.


V krátkosti - Mike Oldfield

V rámci nového kontraktu se svou současnou nahrávací společností vycházejí v reedici dvě starší alba Mikea Oldfielda - "Hergest Ridge" a "Ommadawn". Obě dvě nově vyjdou v remasterované podobě na CD, na vinylu a také v deluxe edici s dvěma audio disky obsahujícími i bonusové skladby a jedním DVD, kde najdete album v Dolby Surround 5.1. Dalšími verzemi pak bude pochopitelně ta digitální a v neposlední řadě i limitovaná, kterou seženete pouze přes Oldfieldovy oficiální stránky.

Dále vychází:

And Hell Followed With - Proprioception (Mystic Production)
Circle Of Dead Children - Psalm Of The Grand Destroyer (Mystic Production)
Fatal Embrace - The Empires Of Inhumanity (Mystic Production)
Frank Sinatra - Sinatra & Friends (Universal)
Grave - Burial Ground (Mystic Production)
Istapp - Blekinge (Mystic Production)
Jay-Z - The Hits Collection Volume (Universal)
Jitka Zelenková - Zlatá kolekce (3CD) (Supraphon)
Korzus - Discipline Of Hate (Mystic Production)
Made Of Hate - Pathogen (Mystic Production)
Michal David - Michal David 50 (Sony Music)
Royal Hunt - X (Mystic Production)
Různí - Czech Dance Charts 2010 (Universal)
Různí - Original Hits The Girls (EMI)
Setherial - Ekpyrosis (Mystic Production)
Whitechapel - A New Era Of Corruption (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY