shop.musicserver.cz

Bonobo představil v Praze nové album

Vydáno: 09.06.2010 14:30 v sekci Naživo - Matěj Vaněček | foto: facebook interpreta

Britský hudebník, producent a DJ Simon Green alias Bonobo se hlásí o slovo s novou nahrávkou "Black Sands" a v rámci jejího vydání vyjel na koncertní turné, které 7. června zakončil v pražském Lucerna Music Baru. Jako tradičně bylo vyprodáno a jako tradičně se jednalo o kvalitní zážitek.

Live: Bonobo


místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 7. června 2010

Bonobo flyer
© facebook interpreta
Bonobo se před tuzemským publikem předvedl naposledy před třemi lety na úspěšném koncertu v klubu Roxy. I tentokráte bylo v Praze vyprodáno, a tak se před začátkem koncertu táhla pasáží Lucerna jindy nevídaná fronta, která končila až na přilehlé Vodičkově ulici.

Bonobo se na rozdíl od minule spokojil s minimalistickou scénou bez projekce, pouze s vlastním osvětlovačem, což výrazně přidalo celé atmosféře večera. Playlist tvořila eklektická směs minulosti, zejména alba "Days To Come", a současného novinkového alba "Black Sands". Simonovi fanoušci na tuto novou desku čekali plné čtyři roky. Předchozí tři alba "Animal Magic" (2000), "Dial 'M' For Monkey" (2003) a "Days To Come" (2006) patří k tomu nejlepšímu, co se šéfům Ninja Tune podařilo v elektronickém rybníce vylovit.

Bonobo
© Bonobo
Koncertní podání čistě instrumentálních skladeb působí i přes značnou hudební a výrazovou kvalitu kompozice poněkud plošším dojmem oproti skladbám se zpívanými pasážemi. Bez dostatečného prostorového vyznění zvuku se totiž ztrácí vytříbenost a kontrast jednotlivých pasáží, které tu a tam působí opravdu dominantně, pokud k poslechu desky využijete kvalitní reprosoustavu. Výrazněji a opravdověji z první půlky koncertu působila zejména skladba "Noctuary", která se objevila na desce "Dial 'M' For Monkey", kde se právě nekoherentní impozance jednotlivých nástrojů snoubila do úžasného zvuku i v sále Lucerna Music Baru.

Jak už bývá u živých vystoupení Bonobo zvykem, rozhodně se člověk nenudil, neboť v širším kontextu opravdu vyčníval skvělý zvuk, vynikající bubeník a již tradiční saxofon. Značný díl úspěchu padá i na hlavu zpěvačky, kterou byla Andreya Triana, a která s Bonobo v Praze a na celém turné vystupovala. Její příspěvek byl krásně znatelný například ve skladbě "Stay The Same", která se velmi přibližovala její studiové verzi, kterou je možné slyšet na nejnovějším CD.

NÁZORY
  • Tohle má být recenze??? (PecaN, 09.06.2010 22:30) Reagovat

    Pan Vaněček zřejmě na koncertě nebyl... Jak jinak by mohl napsat, že v LMB byl skvělý zvuk??? Prostor klubu, kde 5 metrů od pódia stojíte ve dveřích naopak atmosféru ubíjel... Naštěstí byl Bonobo fantastický a to co za bicími předváděl Jack Baker bylo neuvěřitelné, báječné exhibice a když si Andreya Triana troufla i na If You Stay Over - kterou v originále zpívá Fink - a zvládla ji bravurmě, nezbývá než smeknout! Ovšem tak povrchně napsanou recenzi která je výše bych na musicserveru nečekal, tohle by nezveřejnili ani největší zoufalci, jen víc takových a za chvíli se sem nebude mít smysl přihlašovat....

    • Re: Tohle má být recenze??? (Matěj Vaněček, 10.06.2010 11:36) Reagovat

      Toto nemá být recenze, nýbrž reportáž, abychom si ujasnili terminologii. Zpět k věci, při bližším pročtení článku, by jste třeba pochopil o čem je řeč, když se mluví o skvělém zvuku, neboť je tím myšlen skvělý zvuk Bonoba a doprovodné skupiny, který produkují, jenž jak je zmíněno výše, nemohl díky prostředí v kterém byl předveden dosáhnout gradační dynamické vytříbenosti kontrastů jednotlivých pasáží skladeb, jak je to možné slyšet, když si pustíte album na pořádné reprosoustavě. Polopatě řečeno, Bonobo hrál lépe, než jak to bylo slyšet, protože všichni moc dobře víme, že Lucerna Music Bar je lehce dishonestující prostředí, právě díky svému prostorovému řešení. Pokud jste si mě na koncertu nevšimnul, stačí pro příště hledat 195cm vysokou sportovní postavu v bleděmodrém triku a džínách. A mezi námi Jack Baker zas tak oslnivý nebyl, byl dobrý nic víc nic míň, zkuste si pro srovnání někdy pustit nějakého opravdového jazzově proškoleného bubeníka. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Simon Green je jistě génius, ale například technika jeho úhozu na klávesy je příšerná, byl jsem od něj metr, když na konci přídával ony skladby, kde "exhiboval" na tento klávesový nástroj, a za tyhle neomalené ztuhlé tyčky by mu utrhli ruce i v Lidové škole umění, natož na konzervatoři. Ale proč to psát do reportu a kazit Vám náladu? Koncert se mi celkově líbil a věřím, že i Vám. Jen si příště víc ověřte fakta, a slepě neobviňujte lidi, kteří to zdaleka nedělají kvůli sobě. Ona je na internetu i jiná zábava než jen neustálé rozesílání invektiv o tom, jak je svět kolem Vás zlý, víte? Mějte se hezky.

      • Re: Tohle má být recenze??? (PecaN, 10.06.2010 14:58) Reagovat

        No vida, pane Vaněčku, tak že by ve vás opravdu něco bylo? Uznávám, nejde o recenzi - ta se píše třeba na nové cd nebo filmy, že - nýbrž o report. Ale i tak, je zapotřebí tak povrchního reportu napsaného ve velice obecné rovině? Mě se stejně jako Vám koncert velice líbil a užil jsem si ho i přes výše zmíněné nedostatky. Když jsem uviděl report na stránce musicserveru tak jsem jej s chutí rozkliknul, třeba se dočtu nějakou zajímavost nebo postřeh, něco co mi v euforii uniklo... A místo toho už v úvodu (úvod není perex, aby jsme si ujasnili pojmy), tedy v cca 1/3 reportu je věta typu:" ...patří k tomu nejlepšímu, co se šéfům Ninja Tune podařilo v elektronickém rybníce vylovit." - věta opsaná z nějakého PR textu která se opakuje v krátkých zprávách na různých hudebních stránkách... Od tohoto okamžiku už nic nečekám a report dočtu jen z povinnost... Přesto alespoň Vaše reakce potvrzuje že jsem byl možná zbrkle přísný a na koncertě jste opravdu byl, za což se omlouvám. A zvuk z kvalitní reprosoustavy ze studiové nahrávky se samozřejmě nedá srovnávat s koncertem, to bychom tu pletli hrušky s jablkama, víte? Taky trochu nesouhlasím s tvrzením že Jack Baker byl dobrý ale ne oslnivý - podle mě základní pilíř koncertu. Viděl jsem už několik skvělých bubeníků, například Audun Kleive je bůh, i Teppo Mäkkynen z Five Corners Quintet je kabrňák, a myslím že Jack baker patří do stejné ligy, jenom v projektu Bonobo nemůže chodit do dlouhých, jazzových exhibicí. Na koncertě do toho šel několikrát, například ve skvělé Transmission 94 (to byl ten vál s děkovačkou) a jasně ukázal že bubnuje první ligu. Ale to je samozřejmě věc názoru a rozhodně se s Váma nehodlám přít. Jen si říkám ještě pár příspěvků do diskuse a jinak plytký report nabere docela slušné grády a bude mít opodstatnění! Zdravím Vás a neberte si to tak, kdyby se Vás přeci jen má kritika dotkla, nevěšte hlavu a zabrouzdejte i na jiné weby, příště bude třeba líp. Ona je na internetu i jiná zábava než jen neustálé rozesílání invektiv o tom, jak je svět kolem Vás zlý, víte? Mějte se hezky.

        • Re: Tohle má být recenze??? (Matěj Vaněček, 10.06.2010 17:14) Reagovat

          A vidíte? Konečně se našel někdo, kdo se nebojí diskuze a nechodí jen tupě pomlouvat všude možně, za to Vám patří dík. Holt jsme každý odkojený někde jinde, což není zřejmě naše chyba, prostě Jack Baker pro mě tento večer nebyl opravdu top. Možná škoda pro mě, to už je věc názoru. Bohužel ne všichni čtenáři musicserveru jsou takříkajíc sečtělí v elektronice jako Vy, a tak je jistá dávka PR přeci jen pochopitelná, máme přece společný zájem, přinést lidem kvalitní hudbu, rozšířit jim obzory a přesvědčit je, že třeba právě Bonobo jsou tím co hledají, i když objektivně si nekladu za cíl nějakou všelidovou osvětu. Přeji pěkný den, a snad se někdy zase potkáme v konstruktivní diskuzi nad některým z témat.

          • Re: Tohle má být recenze??? (PecaN, 10.06.2010 20:05) Reagovat

            Ok, tohle beru! Taky jste evidentně hlava otevřená a jsem rád že se tu nebudeme jen trapně hádat kdo je jaký bubeník.. :-) Důležité je, že koncert Bonoba byl fantastický a určitě nejsme jediní kdo si to tam jaksepatří užil, ovace v závěru koncertu a u všech přídavků toho jsou důkazem! Každopádně přeju ať se daří do budoucna a jestli jste z pořadatelské agentury tak šťastnou ruku při výběru dalšího interpreta - co třeba Cinematic Orchestra, ideálně třeba v divadle Archa...? :-) Mějte se a třeba se potkáme zase někdy v konstruktivní diskusi!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: Bonobo po čtyřech letech v Praze pohledem objektivu (27.11.2022 12:59)
- Video: Bonobo se pochlubil hypnotickým trackem "ATK". V klipu zve na divokou jízdu vlakem (08.09.2022 15:41)
- Bonobo nás vezme do pestré divočiny alba "Fragments", v Praze zahraje na podzim (09.06.2022 12:24)
- Nové desky 2/2022 - od The Lumineers přes Elvise Costella po Dymytry (18.01.2022 08:00)
- Nové desky 13/2019 - od Khoiby přes Amandu Palmer po Michala Pavlíčka (27.03.2019 06:41)
- Naživo: Bonobo přivezl do Prahy skvělou desku "Migration" (24.05.2018 18:46)
- Fotogalerie: Bonobo v obrazech (24.05.2018 08:11)
- Bonobo v Praze představí album nominované na letošní Grammy (22.01.2018 19:46)
- Nové desky 4/2017 (30.01.2017 14:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu