shop.musicserver.cz
Christina Aguilera - Bionic

Co ta holka chce?!

Vydáno: 07.06.2010 05:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Pohoršoval se někdo u "Not Myself Tonight" nad videoklipem? Myslíte si, že to byl marketingový tah, jak donutit svět, aby si uvědomil, že je Christina Aguilera zpět na scéně? Tak tyto myšlenky pošlete šmahem k šípku. Sex je totiž hlavním tématem celé desky "Bionic".

6/10

Christina Aguilera - Bionic

Vydáno: 7.6.2010
Celkový čas: 79:04

Skladby: Bionic, Not Myself Tonight, Woohoo (feat. Nicki Minaj), Elastic Love, Desnudate, Love & Glamour (Intro), Glam, Prima Donna, Morning Desert (Intro), Sex For Breakfast, Lift Me Up, My Heart (Intro), All I Need, I Am, You Lost Me, I Hate Boys, My Girls (feat. Peaches), Vanity

Vydavatel: Sony Music

Před jedenácti lety byla její prvotina těžce žvýkatelná, přesládlá Hubba Bubba - jedna Grammy. Pak to byla nevkusná ďáblice, kombinující žánry, které jí vůbec nejdou - dvě Grammy. Éra dvacátých a čtyřicátých let prý byla hodně radio-unfriendly, nic, co by zajímalo masy - jedna Grammy. A teď? Teď je to tak radio-friendly, břitké, překombinované a pro masy, že mě to po prvních posleších skoro až bolelo.

Deska je jako bloudění v bludišti, ze kterého znáte cestu, ale i tak toužíte najít ještě jednu. Christina Aguilera má hlas o rozměrech Gerlachovského štítu, přesto ji přestalo bavit si s ním hrát a skočila rovnou po hlavě do bazénu, kde plavou úspěšně jiní, někdy hlasově méně vybavenější. Proč? Protože prý všichni vědí, že umí zpívat, tak proč se nepomazlit s vokodérem nebo auto-tune? Jenže, hlavní devíza Aguilery je kvůli těmto electro hrátkám úplně v hýždích a "Bionic", i když mohlo mít tendence všechny předběhnout a udat směr, se dostalo do protisměru, kde je to hodně nebezpečné a často se v něm bourá.

"Bionic" je rozporuplné, bizarní album. Svým způsobem je to návrat do roku 2002. Aguilera opět bruslí na tenkém ledě a v několik případech překračuje razantně hranice vkusnosti. Hašteřivá, provokativní "Woohoo" ztrácí svou zábavnost a letní feeling ve chvíli, kdy si po třetím poslechu uvědomíte, že vlastně posloucháte pět minut o zpěvaččiných genitáliích. Podobně je na tom i jedna z nejlepších písní na albu "Glam", povrchní text o módě a řasenkách tak potápí možný hit na čáru průměrnosti. "Glam" je především čirým důkazem, že zpěvačce škodí přiškrcený hlas, celá píseň totiž nabírá grády až ve chvíli, kdy ze šepotu a špatně poslouchatelného falzetu přechází do svého plného hlasu.

Ne vždy ale její experimenty vycházejí rozpačitě. Futuristický sound a la Santigold v "Elastic Love", tančící na silné basové lince, se vyvedl královsky. Veselo je u "Desnudate", které můžeme definovat jako latinskoamerické sado-maso hrátky. Zajímavá je i "Prima Donna", která jako jediná by mohla být se svým hiphopovým beatem považována za volné pokračování "Stripped" s tím rozdílem, že jde všechna originalita stranou, písnička slyšitelně čerpá z "4 Minutes" Madonny a pyšní se i fragmenty "Get The Party Started" od P!nk. Pokud ale Christina cítí potřebu naklonit si po šlamastyce s "Not Myself Tonight" rádia opět na svou stranu, měla by "Prima Donna" figurovat v seznamu možných singlů hodně vysoko.

Když už ale kroužím kolem slátanin, nemůžu opomenout největší kýč celého alba, song "Vanity", který svým hloupým textem posílá Kotvaldův "Mumuland" do pozice inteligentní písně. Britneyovsky znějící track by měl být bez pardonu korunován na největší bizar v dějinách pop music. Otřesný začátek, kde Aguilera graduje svou, na tomto albu typickou, nesnesitelně bitchoidní image, doplňuje notovaný svatební pochod přes odkaz na "Ain't No Other Man" až po poslední větu, kde se ozve zpěvaččin syn Max, kterému je šumák, že si to roztomile kváká v písničce plné slov fuck, screw him nebo shit.

Z možného průšvihu vysekávají Aguileru balady, kterými rozhodně nešetřila. Ty se jako jediné drží zpěvaččina zajetého standardu, křehká "You Lost Me" ale svým klavírovým intrem příliš nápadně připomíná čtyři léta staré "Hurt". Velice příjemnou záležitostí je smyčci podpořená "I Am" a intimitou nasáklá "All I Need", tato óda na mateřství vtiskuje do alba stopu, kterou jsem osobně od Aguilery očekávala nejvíce. Silnou, vyrovnanou ženu, která pluje svým životem naplněným radostmi a strastmi.

Křivka Christiny totiž vždy měla dospívající tendence. Z naivní dívky v divošku. Z divošky v dámu. Jakýkoli osobnostní posun se teď nepovedl, Christina touží po vzoru ostatních kolegyň ukazovat, jak je zlobivá a zkažená, ale má to zapotřebí? "Bionic" je divné album. Je těžké akceptovat od téhle divy ve většině případů tak plytké, podivné texty, ale je příjemné vědět, že se snaží neustrnout na jednom místě a koketovat stále s novými žánry, ale zcela upřímně: čekala jsem víc.

NÁZORY
  • souhlas! (mc, 07.06.2010 07:03) Reagovat

    Úžasná recenze, děkuji a plně se s vami ztotožnuji...

    • Re: souhlas! (chocobo, 07.06.2010 08:00) Reagovat

      taky souhlasim :) skvela recenze

    • Re: souhlas! (:), 23.06.2010 20:41) Reagovat

      Též souhlas, konečně normální a pravdivá recenze!!!!

  • Za mě 8/10 (Honza, 07.06.2010 09:37) Reagovat

    Mně se její songy líbí víc. Baví mě, neřeším moc o čem zpívá. Balady jsou krásné - Lift me up, I am, ... . Tady mě Xtina nezklamala ani v jednom případě. Naopak na hodně songů bych pařil (NMT, Desnudate, Woohoo aj.). Po prvním poslechu se mi cd líbilo, ale ne tolik jako teď cca po 12 posleších. Koupil jsem si deluxe verzi a nelituji toho. Myslím si, že tohle album bude vážně nedoceněné. Já bych dal 8/10.

  • NADMÍRU SPOKOJENÝ 9/10 (JirkaB., 07.06.2010 10:13) Reagovat

    Osobně jsem byl během prvních poslechů naprosto v šoku. Nějak jsem se s novým albem nedokázal spojit. Ovšem den střídal druhý a postupně se mi písničky zarývaly pod kůži. S recenzí opravdu nesouhlasím. Písničky jsou o sexu a možná to hraničí s nevkusem pro některé lidí, ale je stále Aguilera ... pyšná na své tělo a mateřství - žena která ikdyž má rodinu a stará se o dítě a má moře práce neztrácí chuť na sex.

    Tyto reakce jsou pro mě naprosto stejné, jako kdysy - když Madonna vydala své nejlepší album EROTICA, kdy album nikdo nepřijal a dnes svou intimitou zpestří kde-jaký večer.

    Přijde naprosto směšné srovnát její CD k pisničkám od Madonny či Britney. Možná to po hudební stránce je dost podobné či kýčovité, jenže jak to slyšíte na CD, tak to uslyšíte v reálu. Ona si tohle dovolit mohla, protože jiné zpěvačky po výsledném mixu bez úpravy na koncertě to prostě nezazpívají, ale ona ano.

    Co se týče písniček, tak NMT je hymnou celého Bionic, jejíž energii slyším z každé následující písničky. Vámi pomlouvaná VANITY je naprosto dokonalá a ikdyž je to šílený kýč, tak naprosto brilantní ... slova jako: mirror mirro on the wall, who si the ... of them all ... slyším v hlavě snad všude. Songy: Woohoo, Desnudate a PrimaDonna jasné singly, které mají šanci být hodně vysoko v hitparádách.

    Co se týče balad, tak si myslím, že na tomto albu jsou nejlepší pomalé věci, co kdy natočila. You Lost Me, I Am a All I Need - chytí člověka opravdu za srdce!

    Co závěrem? Je dobře, že album rozpoutává reakce. Je to plné energie a elánu samotné Xtiny. Chce to čas, kdy si lidé na její nový styl zvyknou. Jedno je však jasné. Až s tímto albem Chris vyjede na turné, VŠECHNY POCHYBY BUDOU PRYČ!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)
- Nové desky 36/2022 - od Ozzyho Osbourna přes Parkway Drive po Robbieho Williamse (14.09.2022 20:00)
- Nicki Minaj zveřejnila trailer ke dlouho očekávanému dokumentu (02.08.2022 10:24)
- Video: Christina Aguilera se v klipu "Santo" pohroužila do snu noci svatojánské (26.01.2022 17:04)
- Christina Aguilera chystá hned dvě alba najednou. "Znovu jsem se zamilovala do hudby," říká (21.04.2021 10:46)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Christina Aguilera chystá album. "Dělám teď hudbu, která je pro mě smysluplná," říká (22.09.2020 08:21)
- Video: Christina Aguilera kašle na korektnost. V klipu k "Loyal Brave True" má asijský look (18.08.2020 17:11)
- Nicki Minaj je těhotná (21.07.2020 10:19)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu