Zpátky ve své díře

03.06.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Courtney Love je správným symbolem rockové hvězdy. Alkohol, drogy, výtržnictví, odvykací kúra. Možná i díky tomu je její naléhavý a plný hlas tak uvěřitelný. Po sólové desce postavila nové Hole a s nimi vydává další album "Nobody's Daughter". A je to pořád ta Courtney, jak si ji pamatujeme z minula.
7/10

Hole - Nobody's Daughter

Skladby: Nobody's Daughter, Skinny Little Bitch, Honey, Pacific Coast Highway, Samantha, Someone Else's Bed, For Once In Your Life, Letter Io God, Loser Dust, How Dirty Girls Get Clean, Never Go Hungry
Vydáno: 26.4.2010
Celkový čas: 47:09
Vydavatel: Universal
Dvanáct let trvalo Courtney Love, než navázala, spolu se svou kapelou Hole, na úspěšné album "Celebrity Skin". A i když je v Hole všechno jinak a z předchozí sestavy zůstala jen Courtney, která si už navíc ani neříká Love, hudebně jako by uplynulo snad jen pár měsíců. Hole jsou pořád tam, kde se nacházeli před lety, a nehodlají se posunout ani o centimetr vedle. Je to dobře? Záleží na úhlu pohledu.

Před šesti lety se na své sólové desce "America's Sweetheart", která se mimochodem moc nepovedla, spojila s neblonďatou Lindou Perry. Ta byla spoluautorkou víc než poloviny skladeb. Na "Nobody's Daughter" využívá nejen ji, ale také parťáka z předchozí studiové desky Hole Billyho Corgana. Oba dva se autorsky podílejí na několika písních, oba zřejmě působí jako katalyzátory a múzy, které Courtney ke své tvorbě potřebuje. Určitě vzpomenete na "Live Through This", nejlepší album, co Love nahrála. Vznikalo krátce před smrtí její životní múzy Kurta Cobaina.

Prvním singlem teprve čtvrté desky Hole se stala "Skinny Little Bitch". Syrová energická věc jak z doby, kdy byla Love (nebo Michelle, jak chcete) se svou kapelou na vrcholu. Ostatně Courtney vždy působila jako ta bitch. Zmalovaná, zfetovaná potvora, která si navíc umí od plic zařvat. A tato image jí vycházela a dodnes sedí. Skladby mají šťávu, příjemně dráždí a samotná zpěvačka je i ve svých pětačtyřiceti letech zatraceně sexy.

Courtney má pořád dost talentu na chytlavé melodie, které ale příjemně špiní kytarou, svým hlasem. Řve až na doraz, občas neintonuje, pořád hraje silné kytarové riffy. Dělá to, co jí vždy šlo - střídá klidnější pasáže s vyřvávacími. V závěrečném bonusu "Never Go Hungry" se proměňuje v písničkářku. Grungeovou, neukázněnou, lámanou osudem, ale nezlomenou. Opravdovou. Zatraceně uvěřitelnou a v rámci své image i zcela přirozenou.

I když zůstala Courtney po těch letech ve své díře sama, vůbec to nevadí. "Nobody's Daughter" je velmi slušnou deskou, která však nepřináší vůbec nic nového. Nebo nic. Je tu jedenáct písní, které sice mohly vzniknout v minulém století, ale i dnes se poslouchají velmi dobře. Vracíte se ještě dnes k albu "Celebrity Skin"? Pak si stejně dobře užijete i novinku. Ale pokud vás Hole nikdy nebavili, nezkoušejte to s nimi ani teď.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY