Hra na hraně bujarého života a smrti

16.06.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mylene Farmer loni odjela pohyblivé turné o dvou částech. "Stade de France" přibližuje závěrečnou část, která se odehrávala na stadionech. Našlapaný komplet o dvou nosičích je opět pečlivě zpracován, dokonale vás vtáhne do děje a znovu tu je možnost užít si tuto strhující show mající všech pět pohromadě.
10/10

Mylene Farmer - Stade de France

Skladby: DVD1: Avant la lumière, D'entre les morts, Paradis inanimé, L'âme-stram-gram, Je m'ennuie, Outro Haka "Je m'ennuie", Appelle mon numéro, XXL, California, Pourvu qu'elles soient douces, Point de suture, Nous souviendrons nous, Rêver, Laisse le vent emporter tout, Ainsi soit je..., Interlude "Avant que l'ombre...", Libertine, Sans contrefaçon, L'instant X, Fuck Them All, Dégénération, C'est dans l'air, Désenchantée, Générique
DVD2: Écorchée vive, Body Art, Le rayon vert, Derrière les fenêtres, L'espirit du pas, Ondes de choc, Time Laps
Vydáno: 12.4.2010
Celkový čas: asi 230 minut
Vydavatel: Universal
Slovo "pohyblivé" je tentokráte velmi důležité. Minulé turné Mylene Farmer pro svou technickou náročnost napevno zakotvilo v pařížské hale Bercy. Naopak zatím poslední tour této francouzské zpěvačky proběhlo v halách a na podzim loňského roku bylo zakončeno pěti koncerty na stadionech. Nejvíce pozornosti vzbuzovaly večery na Stade de France, které se vyprodaly v obou případech po sedmdesáti pěti minutách. Monstrózní pódium umožnilo plné využití současných technologií, světelných a pyrotechnických efektů, obrovských pohyblivých LED panelů a tak dále. Pokud třináct představení k albu "Avant que l'ombre..." bylo pojato hodně umělecky, tak šňůra k "Point de suture" byla velkolepá show plná energie, přesto s jasně daným a celistvým tématem na pomezí života, lásky, radosti a smrti.

Oproti provedení pod střechou doznal setlist několika změn. Některým písním bylo pozměněno aranžmá a přibylo i například sólo tanečníků v dohře "Je m'ennuie". Už od samotného intra "D'entre les morts" vám po zádech proběhne husina a dojde vám na mysl logické navázání na závěrečné téma zmíněné show v Bercy. Kamery si všímají každého detailu a při pozorném sledování postřehnete, jak moc si autoři pohráli s onou konstrukcí s výklenky pro figuríny, jak do toho všeho zapadá ono stojící sousoší zombies a dokreslení atmosféry světly a laserovými paprsky. Za zmínku stojí i zajímavé videoprojekce, škoda že na DVD není možnost zvolit si v druhém záběru jejich samostatné přehrání (zejména tu z poutavé "Point de suture"). Obří produkce ve finále znamenala spanilou zkušenost Mylene Farmer na velkých stadionech.

Záznam je skvěle sestříhán, střídá se tu dynamika sledu obrazů s táhlými záběry, vše má však neskutečný spád. V půlce pak nechybí onen blok pomalých písní, v kterém bylo pro Mylene nachystáno jedno milé překvapení po písni "Rêver", kdy dav o počtu devadesát tisíc hlasů jí zapěl "Happy Birthday" (natáčelo se totiž v den jejích narozenin). V závěrečné části se pak bezproblémově necháte strhnout na stranu bouřícího publika a budete si užívat našlapaného finále, to je pevně spojeno s největším hitem "Désenchantée".

Zvuk je taktéž hodně povedený a v plné výbavě možností DVD nosiče, tedy počínaje Dolby Digital 2.0 / 5.1 a konče u DTSka. Tomu, jak je zvykem, byla při mixu věnována maximální pozornost a vynikne v něm kontrast mezi tanečními rytmy, výraznými klávesami, rave prvky a písněmi, které mají blíže poprockovému formátu.

Koncertní disk doplňuje skoro hodinu a půl trvající sešlost sedmi dokumentů. Ty odkrývají vznik samotné show, tanečních choreografií, hudebních aranžmá a kostýmů (Jean-Paul Gaultier se o tom dost rozpovídá a odhaluje i nečekané komplikace při šití jeho návrhů). Největší pozornost si však po právu zaslouží momenty věnované doprovodné kapele a tanečníkům (jejich krátké parodické intermezzo je zábavné).

BD a sběratelská edice

Mylene Farmer - Stade de France (collector)
© facebook interpreta
Blu-ray komplet nese stejnou výbavu dvou kotoučů a byl chystán s ještě větší pečlivostí: HD obraz plus zvuk ve formátech DTS-HD Master Audio (5.1 i 2.0). DVD i BD byly nejdříve vydány v limitovaném nákladu coby knížečky v kartonovém přebalu; o BD byl takový zájem, že je již v oběhu pouze balení v klasických blu-ray krabičkách. Sběratelé se mohli zaměřit i na "collector's" box (o rozměrech 70x36x20 cm), v němž našli zmíněné dva DVD kotouče a bonusy v podobě doplňku s písněmi, které zazněly jen v halách, na dalším DVD a CD, na němž byly naopak jen songy hrané na stadionech. Samozřejmostí je velkoformátový booklet a přibalená téměř sedmdesát centimetrů velká soška zombie z pódia (na něm je připevněn štítek s pořadovým číslem dané edice). Pošťáci se při doručování museli řádně prohnout, celé balení má totiž přes sedm kilogramů.

"Stade de France" si svou premiéru odbylo v kinech a i tam zaznamenalo obrovský úspěch. DVD či BD balení jsou precizně zpracované a zaznamenaná show vás zvedne ze sedaček a naplno ve vás rozpumpuje nejenom taneční energii. Konkurentky Mylene Farmer mohou jen blednout závistí a zbývá se jen nevěřícně ptát, co bude příště?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY