shop.musicserver.cz
Divokej Bill - Vrchol popularity máme ještě před sebou

Divokej Bill - Vrchol popularity máme ještě před sebou

Vydáno: 11.05.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

"Hrozná cesta, vlakem bych tu byl rychleji," kroutí hlavou kytarista Roman, když se omlouvá za zpoždění. To ještě netuší, že po nepříjemné cestě autem z Úval ho čeká ještě několik ne zcela příjemných otázek. Jenže Divokej Bill je v pohodě a nenechá se jen tak něčím vykolejit.

Divokej Bill
© ireport.cz
Vaše poslední deska se jmenuje "Mlsná". Co nejraději mlsáte vy?

My nejradši mlsáme pohodu. To je to nejlepší, co existuje. Dneska se lidi ženou hlavně za prachama. Jasně, prachy jsou důležitý, ale jsou i důležitější věci. A to je ta pohoda, klid v rodině a kolem sebe. A když tohle chybí, všechno ostatní se hroutí jako domeček z karet.

Hezky řečeno. Ještě jsi zapomněl na váš oblíbený alkohol...

Alkohol samozřejmě mlsáme taky. (smích)

Na "Mlsnou" se zatím objevily veskrze pozitivní recenze. Záleží vám vůbec po tolika letech na kritice?

Ani ne. Samozřejmě že si to přečteš, ale já osobně to vůbec neřeším. Myslím si, že čeští hudební novináři jsou strašně osobní. Jasně, osobní pohled tam musí být, ale nesmí převažovat.

Zároveň se na vaši adresu neustále objevuje spousta negativních reakcí. Proč vlastně lidem tak vadíte?

To jsi první člověk, kterej mi napřímo řek', že vadíme lidem.

Ale ty argumenty znáš, ne? Dá se o vás dočíst, že vaše muzika je jednoduchá a hloupá, že nemá myšlenku nebo že jste burani...

Že jsme burani, o sobě říkáme sami. Vždyť my vesničané jsme . Žijeme v malém městě a nechceme o sobě říkat, že jsme Pražáci, a dělat nějakou vyumělkovanou muziku. Obecně si myslím, že je náš národ hodně závistivý a nepřející.

Divokej Bill...

Divokej Bill
... je i po tolika letech stále v pohodě. I jejich "Mlsná" je prý v pohodě. Oni sami jsou burani. Tvrdí to jejich haters a také zpěvák Vašek. Svoji hudbu nazývají bigbítem s prvky folklóru. Bigbít v jejich provedení prý uměním je. Divokej Bill umí i na housle, banjo nebo akordeon. V kapele je jich osm, dohlíží na ně velká ryba českého hudebního showbusinessu Petr Fořťák Fořt a velmi často i deset tisíc fanoušků najednou. Špinavci, tak své příznivce poslední dobou titulují. To ovšem neznamená, že by je neměli rádi, ba naopak. Některé jejich písničky z jejich pěti desek postupem let zlidověly a můžete je slyšet i leckde u táboráku. Mají rádi alkohol, holky a počítačové hry. Oranžové dresy, v nichž jsou občas k vidění na koncertech, nesouvisejí se sympatiemi k nejmenované politické straně, ale k ukrajinskému fotbalovému týmu Šachtar Doněck.

Upřímně - nazval bys vaši muziku uměním?

Je to umění. Podle mě není umění, když přijdeš na nějakou hudební soutěž a jeden frajer tam tříská do bicích jak zběsilej, druhej hraje přes tisíc aparátů na kytaru a honí to tam po celém hmatníku a třetí blije do mikrofonu. To je umění? Podle mě není.

Jenže kytaristi v těchhle deathmetalových skupinách umějí často na kytaru zázraky. Zato vy tam pořád šviháte stejné tři akordy pořád dokola...

My máme písničku i na jeden akord. Ale je tam melodie. Podívej se na Foo Fighters, Muse nebo U2, všichni mají melodie. To, co popisuju, melodii nemá.

Pouštíš se tenkej led. Melodie zdaleka není všechno!

Tihle muzikanti by nám řekli, že naše muzika je jednoduchá. Jenže to, co hrají oni, je v podstatě taky jednoduchý. Když si sedneš ke kytaře a půl roku budeš deset hodin denně dřít pentatoniky, tak budeš hrát stejně jako oni. Já to dělat nebudu, protože mě to nebaví a ani to nikoho nezajímá. Svým způsobem je to taky umění. Podle mě ale není, podle mě je to technická dovednost. Já jenom nechápu, jak taková kapela může zvítězit na nějaké soutěži.

Asi se neshodneme, pojďme dál. Považuješ ty osobně nahrávku "Mlsná" za tvrdší, jak tvrdil Vašek?

Oproti těm dvěma předchozím určitě. "Mezi nima" i "Divokej Bill" byly docela pomalý desky a "Mlsná" je spíš návrat do minulosti. Zároveň je ale z velké části nahraná analogově, takže má o dost lepší zvuk.

Divokej Bill
© i-lidovky.cz
Řekl bych, že právě kolem nahrávky "Mezi nima" jste zažívali vrchol popularity. Co si o tom myslíš ty?

Asi s tebou souhlasím, že tehdy to nějaký vrchol byl. Ale zase si myslím, že opravdový vrchol popularity máme ještě před sebou.

Přinejmenším jste tenkrát poprvé a zatím naposledy vyhráli Slavíka...

My jsme v ten rok taky jeli šňůru. Čtyřicet koncertů a přes sto tisíc diváků. Slavíkem jsme slízli smetanu, podle mě zaslouženou. Hlavně si člověk pořád musí nastavovat další a další příčky.

Nedávno jste natočili velmi profesionálně vypadající klip k písničce "Batalion". Slyšel jsem, že jste museli sáhnout hodně hluboko do kapsy...

Jo, asi to nebylo levný.

A hráli jste si jako malí taky na vojáky?

Hráli. Já jsem si hrál na vojáky s bráchou a taky se Štěpánem, s ním už se známe od dvou let. Taky na policajty a lupiče a na partyzány.

Téma války máte v textech poměrně často. Je v "Batalionu" kromě tématu dětských her schovaný i nějaký skutečný konflikt ve světě?

Podtext tam je. Jde ale o to, že děti berou občas určitý věci hrozně vážně. Hlavně kluci. Viděl jsem to třeba na paintballu, jak jsou někteří kluci tak zapálení a tolik to žerou, že jsem pak musel odejít, protože jsem to nerozdejchával.

Divokej Bill
© okolohradce.cz
Divokej Bill je v podstatě stavebním kamenem festivalu Rock For People. Nemrzí vás, že po dlouhých letech v Českém Brodě, kde jste byli skoro doma, jsou poslední ročníky v Hradci Králové?

Nemrzí, tam je to mnohem lepší. Je to tam větší, přitom máš jako divák všechno blízko. Já hlavně obdivuju, kam se tenhle festival za tu dobu dostal.

Momentálně jedete turné. Pořád si ještě dokážete koncerty užít?

Jasně že jo. Pořád do toho dáváme tu samou energii. Na druhou stranu nemám rád, co se mi občas stává ke konci dlouhých šňůr - hraješ nějakou písničku a přemýšlíš úplně nad něčím jiným. Když si to najednou uvědomíš, tak se v myšlenkách zase rychle vrátíš na pódium a koukáš, že ti ta ruka úplně automaticky hraje ty akordy, aniž by ses na to soustředil. Občas je to zkrátka rutina jako kterýkoliv jiný zaměstnání. Přesto si ale nedokážu představit, že bychom fungovali třeba jako Kabáti, kteří dva roky nehrajou a pak odehrajou deset koncertů.

Čeká na koncertech na fanoušky něco speciálního?

Speciálního? To by asi musel říct někdo zvenčí. Vlastně ten začátek je docela speciální. Ale nechci to prozrazovat, ať se přijdou lidi podívat. Ale i konec je dobrej a prostředek taky. (smích)

NÁZORY
  • kapela (drowned, 11.05.2010 11:22) Reagovat

    Pls, na kterou kapelu a soutěž naráží v rozhovoru?

  • lol (Josh, 11.05.2010 11:28) Reagovat

    "Obecně si myslím, že je náš národ hodně závistivý a nepřející. " ne.. jen vykradate kapely jako Levellers a opakujete se neustale dokola.. nic vic, nic min..

  • a co ty frajere? (karl, 12.05.2010 11:36) Reagovat

    A co děláš ty? Mačkáš klávesnici abys pěkně ukázal jakej seš hrdina a umělec?

    • Re: a co ty frajere? (Teenushe, 12.05.2010 12:16) Reagovat

      Nějaký odůvodnění týhletý reakce? Ty seš zase hrdina, že napíšeš tohle

    • Re: a co ty frajere? (Josh, 13.05.2010 11:34) Reagovat

      Bavime se o neci hudbe, tak zustante prosim u tematu. Az se budu zivit hudbou, tak me prosim hodnotte, do te doby to beru jen jako vykrik ukrivdeneho fanouska DB.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Naživo: Divokej Bill v Praze oslavil novou desku a čtvrt století na scéně (30.06.2023 15:25)
- Fotogalerie: Divokej Bill slaví čtvrt století! V pražské Troji pokřtil desku a roztančil dav (29.06.2023 12:59)
- Rozhovory: Divokej Bill - Teď už víme, kde je sever (26.06.2023 16:10)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu