shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Congratulations" MGMT

Makrorecenze "Congratulations" MGMT

Vydáno: 14.05.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Brooklynská dvojice MGMT před dvěma lety ohromila kritiku i fanoušky svým debutem "Oracular Spectacular". Místo pokračování ve vyšlapané cestě ale s druhým albem "Congratulations" prozkoumává oblasti hůře přístupné. Jak jejich odklon k psychedelii přijala pětice našich redaktorů, se dozvíte v makrorecenzi.

MGMT - Congratulations
© facebook interpreta
Od psychedelického popu s lehkou elektronikou až po post-punk, takový byl záběr debutového alba "Oracular Spectacular" newyorských MGMT. A tenhle záběr zabodoval. Pro jeho nástupce se ale Andrew VanWyngarden a Ben Goldwasser rozhodli vybrat si jen jeden žánr. Cíl byl jasný: vytvořit stylově koncepční album, na kterém nebudou žádné singly. Album, které bude fungovat jako celek. Album, které bude vyžadovat soustředěný poslech. Album, které zaboduje? To je to jediné, co se nedá s určitostí říct. Třeba na Tomáše Bláhu v hlavní recenzi psychedelie "Congratulations" funguje. "Tuhle desku budete mít tak moc rádi, kolik si na ni uděláte času," napsal a s tím, že tohle je podle něj ta pravá tvář MGMT, album ohodnotil osmičkou. Pětice redaktorů musicserveru se až na jednu výjimku nad průměrem drží také, i když je více při zemi - rovných šedesát procent, to je celková známka makrorecenze.


Miroslav Böhm - Dávám přednost Flojdům, Bowiemu a... MGMT (7/10)
Vztah k interpretovi: "Oracular Spectacular" pro mě bylo popové album roku.

Poslech "Oracular Spectacular" mě dostával do stavů, které vyžadují detoxifikaci; marně pátrám v paměti, kdy naposledy jsem slyšel album tak napěchované psychedelickými opary i MTV hity zároveň. "Congratulations" je v tomto ohledu deska zcela jiná. Psychedelie je opět podávána ve dvojitých dávkách, ale chytlavost chybí. Místo bezstarostné závislosti jste nuceni fárat v rozmazaných vrstvách a pátrat po hlubším smyslu, který místy ani není hodný tak podrobné pozornosti. Zábava jde prostě klukům o krapet víc než umění, stejně jako jim více sluší ten starý electro kabát, který tentokrát zůstal v šatníku. Nový voní po umírněném Sydu Barrettovi, rockové opeře The Who a šedesátkách obecně, ale... Ne, není to špatná deska. "Flash Delirium", "I Found A Whistle" či "Siberian Breaks" jsou výborné a osobité skladby - a nejsou jediné -, ale prostě: když mám chuť na sjetý přelom 60s a 70s, tak si pustím Flojdy nebo Bowieho, a když mám chuť na MGMT, tak zase "Oracular Spectacular". A tím je vlastně manévrovací prostor pro "Congratulations" vyčerpaný. P. S.: Tu sedmičku samozřejmě berte v kontextu s téměř desítkou pro "Oracular Spectacular".

Adam Eff - Gratululoval bych, proč ne...? (7/10)
Vztah k interpretovi: Nedefinovatelný. Teda jako i jo, ale nikoliv cílený obdiv.

Přestože mě první sekundy desky donutily přiotevřít si ústa, mlasknout a poněkud ostřeji si šeptnout nějakou větu zhruba o tom, že co to jako je za performace a proč nový kotouč MGMT zní jako fekální garážovka z Nového Jičína, s odstupem uznávám, že deska i má něco do sebe a otevírák "It's Working" je jedním z toho nejpovedenějšího, s čím operuje. Nemohu být brán jako ryzí příznivce emdžíemtí, a nejspíše proto mi unikají kontexty a pointy toho, proč vlastně chlapci skoro odložili synťáky a řekli si, že ke svému projevu přimíchají prvky šedesátek a sedmdesátek. Podle mého tento jejich rozmar zafungoval napůl. Nevadí mi, ba dokonce mě i baví slýchávat vkusné renesanční mezihry s pseudo-cemballem i objevovat v MGMT hávu kusy The Stylistics, The Mamas And The Papas či Zombies. Nevadí mi ani kytara z nesmrtelného songu "These Boots Are Made For Walking" od Nancy Sinatra. Nevadí mi ani retro patina, přehozená přes kompozičně fikané odrhovačky. To, co mi už vadí, je fakt, že 37,4 % desky je rutinní vata a zmíněná patina z celku vytváří skoro monotónní třiačtyřicetiminutový slepenec. U MGMT a zrovna této téměř velice zdařilé a nadprůměrné nahrávky je moc dobře slyšet, že je to veliká škoda.

Radek Londin - Evoluce úkrokem zpět (7/10)
Vztah k interpretovi: "Oracular Spectacular" bavilo, ale bral jsem ho spíše jako příslib něčeho dalšího.

MGMT
© newsok.com
Mohli si vybrat ze dvou cest a zvolili tu snadnější. Místo aby zavedli psychedelický pop byť jen do trochu neprošlapaných revírů, zamířili blíže svým inspiracím do 70. let minulého století. Glam i prog-rock obohatili o nové digitální vrstvy, ale takřka všechny postupy připadají trochu zasvěcenému posluchači dost povědomé... a Bowie musí chvílemi dost přemýšlet nad definicí autorských práv. Možná si ale jen pobrukuje, protože se "Congratulations" moc dobře poslouchá. MGMT totiž evidentně ovládají cit pro harmonickou i rytmickou architekturu a deska díky tomu celkem vtáhne. Možná postrádá jednoznačné rádiové singly, ale přesvědčivě ukazuje, že tihle dva mohou mít trvanlivost a že poslouchat desku od začátku do konce dává i v mp3 éře smysl. "Congratulations" může celkem snadno zapadnout, ale "zaslouží" si to asi stejně jako mediálně dost přefouknutý debut.

David Věžník - A když deska vyšla, všechno se jen potvrdilo (6/10)
Vztah k interpretovi: Z "Oracular Spectacular" si vybavuju sice jen "Time To Pretend" a "Electric Feel", ty ale zase považuju za megahity.

Někdy to tak člověk má, že cítí, že to, co se k němu blíží, nebude přesně ono. Stačí třeba jen drobný impuls. V případě dvojky z ManaGeMenTu a jejich dvojky "Congratulations" to bylo prohlášení, že nemáme čekat hity na první dobrou, písně jako "Electric Feel". Ty ale byly z debutu asi to nejlepší! Čekání na nástupce "Oracular Spectacular" tak v mém případě rozhodně nebylo netrpělivé. A když deska vyšla, všechno se jen potvrdilo. Aby bylo jasno, "Congratulations" rozhodně není špatnou nahrávkou. Vlastně je pořád nadprůměrnou. Ve skladbách se toho děje mnohem víc, než je na první poslech zřejmé, postupně se vynořují flétničky, cemballa a nejrůznější vyhrávky jen zdánlivě umístěné v pozadí. Taky pár dobrých skladeb na desce je, namátkou třeba otvírák "It's Working" nebo pro některé možná až příliš chytlavá "Brian Eno", zaujmou i melodické momenty v opusu "Siberian Breaks" a vlastně skoro každá stopa má něco do sebe. Jen ten pseudozpátečnický háv připomínající dávno zaprášené hippies desky (slibovaná Lady GaGa a Kanye West se nekonají) moc nenutí k tomu po albu sahat cíleně a opakovaně.

Petr Doupal - Potlesk sami sobě (3/10)
Vztah k interpretovi: Debut jsem měl rád, singly byly boží.

O ou. První poslech "Congratulations" byl jedním z mých nejhorších hudebních zážitků. MGMT přešli na tvrdší drogy a z veselých kláves se přesunuli k psychedeličtějšímu zvuku. Možná budu jediný, ale mnoho prvků z první až sedmé skladby mi připomnělo Beatles, asi kvůli staře znějícím kytarám i bicím a mnoha zvláštním přechodům. I kdyby ale MGMT vyšli v době, odkud si berou inspiraci, jejich úroveň by byla oproti tehdejším interpretům tak čtvrtinová. Problémem totiž je, že na desce se nenachází výborná písnička. Úplně každá z devíti skladeb má některé skvělé pasáže, krátké úseky s fajnou melodií a nástroji ("Song For Dan Treacy", "I Found A Whistle“, šestá minuta "Siberian Breaks"), ale celkově to je zlé. Navíc celou dobu poslouchat fistulový melancholický hlas zpěváka taky není to, co bych hledal. Okamžitě jsem si vzpomněl na nové Gorillaz, kteří mě zklamali ve stejném směru. Úplně nepochopitelně pak působí krásné outro "Congratulations", kde si sice tihle Newyorčani půjčili nástroje od Mattafix, ale i tak je opravdu povedené. Bohužel patří do jiné desky, včetně toho potlesku na konci.


Album: MGMT - Congratulations
Průměrné hodnocení: 6/10
Celkový čas: 43:53
Skladby: It's Working, Song For Treacy, Someone's Missing, Flash Delerium, I Found A Whistle, Siberian Breaks, Brian Eno, Lady Dada's Nightmare, Congratulations

NÁZORY
  • nevím proč gratulovat? (eagle-eye, 14.05.2010 10:36) Reagovat

    Cestu k nové desce jsem si nenašel, i když snahu jsem měl. Ne že by se mi to nelíbilo, ale když to srovnám s nádherně vyváženým debutem... Pro mě je to docela i zklamání roku, protože jsem se těšil fakt aspoň částečně na pokračování jedničky... Bohužel pro mě si asi budu muset počkat déle, jestli se vůbec dočkám. Takže odkládám Congratulations a vracím se k Oracular Spectacular, která mě baví i po těch 2? letech. Škoda...:-( 6/10

  • What? (Pan Tau, 14.05.2010 10:49) Reagovat

    To nikdo z redaktorů musicserveru nedal ani 8/10? Nebudu to moc rozpitvávat, ale u téhle desky bylo jasné hned od začátku, že bude rozporuplná. Doteď vyvolává v lidech emoce (ať už kladné, nebo záporné), a tak bych předpokládal, že v Makrorecenzi se objeví alespoň někdo s nadšenějším názorem. Pro mě Oracular Spectacural (7 - 8/ 10) , Congratulations (9/10). Avšak je nutné strávit s novinkou alespoň trochu času, než její "originalita" vypluje na povrch. Prostě chytrá deska ;) Hawk

    • Re: What? (Doupik, 14.05.2010 11:08) Reagovat

      Ale dal, autor původní recenze. Ostatním už se to tak nelíbilo.
      Jen mě trochu mrzí, že jsem dal The xx 6/10 a MGMT 3/10, asi jsem měl oběma dát čtyřku :-D

      • Re: What? (Pan Tau, 15.05.2010 00:16) Reagovat

        hh:)) Tak s XX souhlasím. Do teď jsem nepochopil, proč byla ta kapela tolik nadhodnocená. Zní mi to celý jako Markéta Irglová říznutá něčim zvláštním...minimalistickým.. a každopádně ne úplně zdravým! ;)

        • Re: What? (liarr, 15.05.2010 00:30) Reagovat

          :D "Markéta Irglová říznutá něčim zvláštním...minimalistickým" odborník na slovo vzatej ! :))))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu