shop.musicserver.cz
Electronic Beats, Veletržní palác, Praha, 7.5.2010

Kdo chce psa bít, jde na Electronic Beats

Vydáno: 08.05.2010 22:54 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Festival Electronic Beats letos zavítal do Prahy již po čtvrté. Ale tentokrát měl snad raději zůstat doma v Německu. Přivezl sice jako hlavní hvězdu britské Hot Chip, ale ti se stylizovali do taneční podoby, jež se k nim vůbec nehodí, což nezachránilo ani jejich showmanství na pódiu.

Live: Electronic Beats 2010

účinkující: Hot Chip, Booka Shade, N.O.H.A., Turboweekend
místo: Veletržní palác, Praha
datum: 7. května 2010
Fotogalerie

N.O.H.A., Electronic Beats 2010, Veletržní palác, Praha, 8.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Veletržní palác je budova otřesná a ošklivá, nicméně festival Electronic Beats je s ní zřejmě napevno svázán, takže jsme opět všichni mohli "obdivovat" funkcionalismus. Bizarnější místo pro party by se hledalo velice těžko, ale zřejmě je ve výběru místa něco hlubšího. Otřesné kulisy ale nechme stranou a pojďme k dojmům.

Letošním headlinerem se stali Hot Chip, o kterých se čtrnáct dní předem vedly jen řeči ve stylu: "To je ta kapela, co čučí, jak když nadloube." Ona je to sice pravda, ale především jejich aktuální album "One Life Stand" slibovalo velikou zábavu. Inteligentní taneční pop s nádechem osmdesátek. Bohužel pouze slibovalo, ale nepředbíhejme.

N.O.H.A., Electronic Beats 2010, Veletržní palác, Praha, 8.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Dánové Turboweekend míchali elektroniku s rockem poloprázdnému prostoru, jenže si doma zapomněli pytlíček s kreativitou, takže působili spíš jako podkres-intro-úvodní znělka-nebo tak něco. To následující N.O.H.A. má u nás na flitrech ustláno. Jezdí sem snad častěji než Kosheen a stejně jako s nimi byla ze začátku i legrace. Jenže s těmito Němci se to má stejně jako třeba s Königsberger klopse, což jsou vařené knedlíčky z mletého masa a trochou sardelí, podávané k bramborům v husté bílé omáčce s velkým množstvím kaparů. Jako že jednou za čas dobrý, ale zkuste to jíst pravidelně a dost možná se z toho... váš žaludek nebude cítit úplně dobře. N.O.H.A. tedy tradičně nahodila breakbeat, český rodák Philip Noha švihal svým saxofonem tu příjemné, tu uširvoucí sóla a jako celek to bylo průměrné vystoupení, kterému chybělo cokoliv, co by vás udrželo po celou dobu před pódiem. Občasný nádech funku byl osvěžující, ale zívnutí se nepodařilo oddálit ani Minervě Diaz Perez. Drtivou většinu návštěvníků tak mrzela neúčast Ralph Myerz And The Jack Herren Band, kteří by přeci jen nabídli něco čerstvějšího.

Booka Shade, Electronic Beats 2010, Veletržní palác, Praha, 8.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Booka Shade měli být druhou největší hvězdou večera a jejich electrohouse s retro nádechem dával tušit zábavu. S jejich vystoupením to však bylo jako s horskou dráhou vedle na Výstavišti. Nahoru a dolů. Zřejmá inspirace u Underworld a The Chemical Brothers zřetelně odkazovala na devadesátky a místy to bohužel působilo až revivalově. Booka Shade byli sami proti sobě, když se rozhodli příchozí podráždit novějšími skladbami. Výtečné pasáže, kdy Arno Kammermeier řezal do svých elektronických bicích a spolu s Walterem Merzigerem se dopracovávali k melodickým pasážím absolutně rozbíjelo zejména ke konci setu otravné acid techno. Povýšit jejich vystoupení nad průměr nedokázala ani hitovka "Mandarine Girl". Ale lidi se bavili, tančili, lili do sebe (a na sebe) redbull s vodkou a evidentně jim nic špatně nepřišlo. Snad jen osvětlení, které bylo jednoznačně přehnaně jasné. Jsem zastáncem názoru, že taneční festival by se neměl odehrávat v atmosféře rozsvíceného obýváku.

Hot Chip, Electronic Beats 2010, Veletržní palác, Praha, 8.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Hot Chip už měli publikum na své straně. Vždyť také začínali po půl jedné, a to už leckterá osoba chytala v obličeji barvu Slávka Jandáka. Jaké překvapení bylo, když všechny své skladby měli nutkání upravovat do slizoučkého tranceového oblečku. Nádherná electropopová balada "Brother" tak byla jako v remixu od DJe Sashe, a to v originálu evokuje New Order. Průzračně čistá hitovka "Alley Cats" s odzbrojujícím refrénem "The other night you said you might try to kill that thing I love, It is too strong for you, it is encased in glass and stone," který zazní až na konci písně, zase dostala ránu pěstí od laciných efektů, co sem zavítaly zřejmě ze Sensation White.

Upravovat písně se dá i vkusně, zrovna tak aktuální trendy neznamenají automaticky kvalitu. Electronic Beats je festival elektronické hudby, Hot Chip jsou electropopovou kapelou a přesto měli potřebu všechny svoje písničky otřít o kýčaře Tiësta. To bylo veliké zklamání, co zanechávalo na jazyku hořkost a pocit trapnosti, jaký většina lidí zná už ze základní školy od chvíle, kdy jim poprvé bylo trapně za spolužačku šprtku, co přišla s tričkem Spice Girls jen proto, aby byla in, i když ji jinak nezajímaly.

Hot Chip, Electronic Beats 2010, Veletržní palác, Praha, 8.10.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Možná to zní zbytečně ostře, ale pokud se těšíte na kapelu, kterou máte rádi kvůli tomu, že má většinu obyvatel planety někde a dál si jede svůj příjemný electro mišmaš s hitovou náplní, a ona do vás najednou začne bušit nesmysly a skladby degeneruje na trendy halekačky, to se těžko žvýká. Zazněl samozřejmě i starý a ověřený materiál v čele s "Over And Over" nebo "Boy From School". Současný singl "One Life Stand" publikum dokonce rozezpíval a skladba "Take It In" měla parametry hymny. Nicméně pachuť zůstala i po vyčistění zubů a zhasnutí lampičky. Tipuji, že nejen mně, lidí totiž během jejich setu odcházelo mnoho. Hot Chip už jedině z desky, díky.

NÁZORY
  • neh (h, 08.05.2010 23:31) Reagovat

    Zkuste příště u psaní příspěvku nechat emoce jinde, vždyť se to skoro ani nedá číst

    • Re: neh (Laďka, 12.05.2010 20:50) Reagovat

      souhlas, kde je objektivita?

    • Re: neh (Frank, 13.05.2010 17:18) Reagovat

      .. tak tak

  • Absoutni souhlas (Jo!!, 09.05.2010 12:05) Reagovat

    Napsal bych to uplne stejne, byl to nejslabsi rocnik, prumer vsech prumeru. A nejenom proto, ze jsem se puvodne tesil hlavne na Ralph Myerz. Vsichni se hrozne snazili to tam zandat, ale zustalo jenom u te snahy, nejpatrnejsi to bylo u N.O.H.A., coz je podle me naprosto precenovana kapela, ktera se z prumeru nikdy nedostane. Jsou z nich citit ambice, hrozne by chteli, ale pritom to nehoupalo ani trochu. U Booka Shade mozna prvni 2 tracky, pak taky nuda.

  • podle me (ajznbonak, 09.05.2010 12:58) Reagovat

    je problem hlavne v tom, namichat house a indie elektropopem do jednoho vecera .. BookaShade ma s Hot Chip spolecneho maximalne to, ze pouzivaji samply .. nemuze to proste fungovat .. posluchaci jsou odlisni a taky to tak v palaci vypadalo .. pulka byla znudena na BookaShade, pulka odesla v prubehu koncertu Hot Chip domu ..

    vy Hot Chip vytykate to, co druha polovina EB vyzadovala .. tzn "trendy halecky" apod. .. Kdyby Hot Chip zneli jak na CD, tak tam zustanou opravdu jen ti skalni, co opravdu neco od Hot Chip slyseli .. a ze jich tam v sobotu bylo opravdu po malu ..

    BTW videl jste je nekdy predtim osobne na zivo???

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Audio: Jak by zněli Hot Chip, kdyby remixovali "Seven Nation Army" od The White Stripes? Jako jejich "Freakout/Release" (03.08.2022 17:25)
- Video: "Down" nabízí Hot Chip v jejich tradiční formě (20.04.2022 14:41)
- Naživo: V Braníku si N.O.H.U. nikdo nezlomil, naopak si leckdo vyhodil z kopejtka (24.07.2021 18:48)
- Audio: Hot Chip si po svém upravili "Candy Says" od The Velvet Underground. A povedlo se (03.09.2020 10:14)
- Naživo: N.O.H.A. fanouškům v Praze vynahradila zrušený koncert na NeFestivalu (01.08.2020 13:00)
- Naživo: NeFestival Colours Of Ostrava bohužel naplnil význam svého jména (19.07.2020 17:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2019 podle musicserveru (20-11) (03.02.2020 16:50)
- Recenze: "A Bath Full Of Ecstasy" od Hot Chip je pastva pro uši i duši (08.07.2019 00:00)
- Video: Hot Chip a jejich "Melody Of Love" je trefou do černého (14.06.2019 17:10)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu