shop.musicserver.cz
Fuck Buttons - Od vydání našeho druhého alba bylo dosaženo světového míru

Fuck Buttons - Od vydání našeho druhého alba bylo dosaženo světového míru

Vydáno: 03.05.2010 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Bristol už není pouze město trip hopu. V posledních letech mu dělá dobré jméno řada skvělých interpretů. Fuck Buttons jsou jedni z nich. Svůj schizofrenický eklektický noise představí v České Republice hned dvakrát a návštěvníkům vzkazují: "Změní se vám život."

Fuck Buttons
© last.fm
V jednom rozhovoru vám dali za úkol popsat zvuk Fuck Buttons každý třemi slovy. Řekli jste: naděje, hluk, svoboda, planeta, Země, křik. Jsou tyto prvky inspirací, nebo výsledkem?

Náš zvuk a naše podněty spíše sdružujeme s určitými východisky a emocemi. Nehledíme tolik na jeho samotnou estetiku. A co se týče těchhle prvků, nejspíš odráží naši náladu v té době.

Na vaší aktuální desce zníte mnohem obšírněji a komplikovaněji než na "Street Horsing". Stojí za tím změna technologie, nebo jde o přirozený progres?

No, technologii i techniku, co jsme měli k dispozici při nahrávání "Tarot Sport", jsme měli při ruce už i při nahrávání "Street Horsing", ale ne zcela jsme jí dokázali využít naplno. Když si vezmeš naše obě alba, poslouží ti jako dokonalé dokumenty, které zakotvují moment, ve kterém byla nahrávána.

Jak u vás probíhá skládání muziky? Ve dvoučlenných projektech to je často tak, že každý přijde se svým nápadem, oba se pak spojí ve studiu. Váš až schizofrenní zvuk k tomu taky vybízí...

Myslím, že nejsme ten případ, kdy bysme pracovali samostatně. Píšeme dohromady a vždycky jsme to tak dělali. Pokaždé, když máme hotovo, je pak neskutečně zajímavý sledovat, co se stane.

Máte zkušenosti s producentským umem Andrewa Weatheralla a Johna Cummingse. Když porovnáte způsob spolupráce s nimi a samotný výsledek, chtěli byste do budoucna spolupracovat opět s jedním z nich, nebo se spíš poohlídnete někam dál?

Tohle budeme řešit, až to přijde.

Fuck Buttons...

Fuck Buttons
... své první skladby nahrávali pomocí laciných synťáků, dětského magnetofonu, mikrofonu a kytarových efektů. Výsledkem byl sonický průřez řinčivým electrem a rozostřených kytarových stěn. Svými koncerty zaujali šéfy legendárního festivalu All Tomorrow Parties, kteří jim vydali na sklonku roku 2007 pilotní singl "Bright Tomorrow", jehož kvality zpečetili svým debutovým albem "Street Horsing" produkovaným Johnem Cummingsem, kytaristou skotských Mogwai. Na svojí druhé desce "Tarot Sport", vydané loni v říjnu, šli v prohlubování hlukových témat dál, ale tentokrát bylo možné rozeznat mnohem více vlivů, včetně tak diametrálně odlišných poloh, jako je trance a pop. Při poslechu si nešlo nevzpomenout na tvorbu kmotrů shoegaze My Bloody Valentine naporcovanou elektronickým šprýmařem Danem Deaconem. Už v době releasu se z recenzí předních hudebních periodik nebo serverů ozývaly nadšené ohlasy volající po umístění téhle desky mezi to nejlepší, co loni vyšlo.

"Tarot Sport" sbírá jedno ocenění za druhým. Je to pro vás spíš závazek, nebo motivace?

No chtěl bych asi vědět, kde jsou tyto ceny udělovány. Ale s úctou, s jakou svoji hudbu děláme, to pro nás znamená čistou zábavu. Žádný stres.

Změnilo se vaše okolí, svět kolem vás, po masivním úspěchu vašeho druhého alba?

Zdá se, že od vydání našeho druhého alba bylo dosaženo světového míru. Jsme nesmírně šťastní.

Už spoustu let se mluví o krizi hudebního průmyslu. Hudba samotná je paradoxně díky internetu ve zlatém období. Myslíte, že byste bez internetu byli tak populární?

Hudební průmysl jako takový je stále prosperující, to nahrávací průmysl je ten, který umírá.

Fuck Buttons
© Fuck Buttons
Bristol se stal slavným díky trip hopu v devadesátých letech. Nakolik jste byli ovlivněni tímto fenoménem? Pokud jste někdy byli... Myslíte, že můžete se svým zvukem dosáhnout pozic jako třeba Portishead a Massive Attack?

Ne.

Jako skupina jste se dali dohromady díky spolupráci na studentském filmu a hudbě k němu. Přemýšleli jste někdy o tom, že byste udělali muziku ke klasickému filmu?

Nikdy neříkej nikdy.

A kdybyste si měli vybrat režiséra, se kterým byste spolupracovali?

Určitě by to byl Chris Cunningham. Jeho práci milujem a rádi bysme s tím malým prevítem spolupracovali na nějakým projektu.

Kývli byste i na nabídku udělat hudbu pro reklamu?

Rozhodně bychom muziku pro nějakou reklamu udělali, ale debaty o tom, zda je hudba, kterou děláme, pro reklamy vhodná, či ne, jsou věčné téma.

Kdybyste měli člověku, který vás nezná a nikdy nebyl na vašem koncertě, říct, jaký druh zkušenosti ho čeká, když vaši show navštíví, co byste mu řekli?

Ať se připraví na to, že se jeho život změní.

Jste teď v pozici, ve které jste chtěli být, když jste začali dělat hudbu, nebo tohle neřešíte?

Nikdy jsme si nedovedli představit sami sebe v téhle pozici a z toho důvodu budeme navždy laskaví a milostiví.

P. S.: Fuck Buttons se českému publiku představí 3. května v pražské Meet Factory, o den později pak v brněnském klubu Fléda.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Fuck Buttons - Brainfreeze (09.10.2013 10:33)
- Naživo: Jak se dostat mimo realitu? Jde to i bez drog (01.10.2013 19:19)
- Fotogalerie: Fuck Buttons se po čtyřech letech vrátili do Prahy (30.09.2013 10:40)
- Recenze: Trochu jiný hudební svět (30.09.2013 08:45)
- Fuck Buttons vystoupí 29. září v Praze (14.08.2013 20:40)
- Audio: Jónsi - Tornado (Fuck Buttons Remix) (08.06.2011 14:07)
- Španělský festival Sónar je opět neodolatelný (18.05.2010 13:36)
- Naživo: Mezi zážitkem a zkušeností (05.05.2010 11:30)
- Fotogalerie: Psychedelická vibrační erotika (05.05.2010 08:27)
- Fuck Buttons v květnu zaútočí na Prahu (15.04.2010 14:06)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu