Jubilejní Folkové prázdniny budou plné oslav, obřadů a rituálů

26.04.2010 13:22 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Folkové prázdniny 2010 - logo
© Folkové prázdniny
Jubilejní 25. ročník multižánrového festivalu Folkové prázdniny se letos bude konat ve dnech 24. - 31. července, tradičně v prostorách zámku a podzámčí v Náměšti nad Oslavou. Tématem jsou "Oslavy, obřady a rituály".

"Téma samozřejmě souvisí s jubileem festivalu, a tedy důvodem k oslavě. Mnohem důležitějším aspektem tématu je však přirozená souvislost muziky s našimi oslavami, různými obřady či rituály,"uvádí tisková zpráva.

Folkové prázdniny 2010 "zarámuje" svými koncerty Jiří Pavlica s Hradišťanem, a to se dvěma odlišnými projekty. Úvodní koncert bude patřit hudebně-tanečnímu představení "Třikrát je člověk". "Jde v něm o připomenutí si toho, co tradice ctila, totiž, že třikrát v životě je člověk jiný, tajemný, zranitelný, v nebezpečí i pod ochranou. Ve svém zrození, ve chvíli, kdy z něj vzniká nový život, a ve své vlastní smrti," říká k představení Pavlica.

Závěrečný koncert pak bude patřit do kategorie návratů. Pavlica se po deseti letech setká s jihoafrickým hudebníkem Dizu Plaatjiesem, s nímž v roce 2001 natočil album "Mys Dobré naděje". Uskupení pak doplní bubenický ansámbl z Olomouce Jumping Drums.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY