shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Nerudy" projektu Neruda

Makrorecenze "Nerudy" projektu Neruda

Vydáno: 29.04.2010 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Za Nerudou stojí zejména Roman Holý a Matěj Ruppert. Eponymní nahrávka si kladla za úkol udělat si radost a přinést výrazně rockovější zvuk, než na který jsou fanoušci jejich domovských Monkey Business zvyklí. Ať už rocková, nebo nerocková, je "Neruda" deska dobrá? Napoví naše další makrorecenze.

Neruda - Neruda
© facebook interpreta
O projektu Neruda se v médiích píše jako o superskupině. Příhodnější název je ale bokovka části Monkey Business. Roman Holý a Matěj Ruppert se rozhodli přitvrdit a nahrát si z radosti rockovou desku, která by se do opičí diskografie moc nehodila. Do studia si pozvali pár dalších kamarádů z branže (mezi hosty je například i Jiří Stivín), a stejnojmenná deska byla na světě. Jestli je rocková, nebo ne, se pokoušel odhalit Petr Balada v hlavní recenzi. "[Neruda] kupodivu snadno zapadá do hudební linie J.A.R. [...], kterou prodlužuje směrem k výrazně rockovějšímu soundu. Do pořádné divočiny to má ale daleko," napsal a s tím, že pro rockery bude příliš salónní a pro popíkaře moc nesrozumitelná, jí udělil známku šest. "Neruda" nezaujal ani čtyři redaktory a jednu redaktorku musicserveru v makrorecenzi - v průměru dostal pouze čtyřiapadesátiprocentní hodnocení.


Honza Průša - Hrouda hnoje (7/10)
Vztah k interpretovi: Roman Holý je nezmar a ničeho se nebojí. I když mě nebaví vše, co dělá, vždycky to alespoň vyzkouším.

Můžete se podívat na béčkovej horor, porno ze sedmdesátejch let, přečíst si rodokaps nebo pustit Nerudu a vyjde to skoro nastejno. Cokoliv z toho osmdesát šest procent lidí odsoudí, označí za hroudu hnoje. Neruda má oproti ostatnímu kulturnímu odpadu velkou výhodu - nebere se vážně. Je tu, aby provokoval, dělal si srandu z každýho kolem včetně sebe samého. Aby zlobil. A tak tu skvělej zpěvák Ruppert může hrát roli ubohýho rockovýho bubáka a nevadí to. Naopak. Při prvním poslechu jsem si vzpomněl na Bossanovu a jejich singl "Na náměstí / Už je to tak". Taky na Pražský výběr a vlastně na celou novou vlnu. Neruda, který právě v Bossanově zasel své sémě, jako by si na to dnes vzpomněl. A rozhodl se navázat na osmdesátá léta, jen to ještě celé trochu přitáhl za vlasy. Dětinsky si užívá reakcí lidí, kteří nevěřícně kroutí hlavou nebo jsou šokovaní texty, protože o nadhled přišli při sledování filmů Zdeňka Trošky. Neruda si přesto jako ten hrdobec válí svou hroudu hnoje, stejně jako mnozí jiní. Rozdíl je jen v tom, že on to ví a dělá to se zvrhlou radostí sobě vlastní.

Lukáš Benda - Retropunk pln hip-popu (6/10)
Vztah k interpretovi: Minimálně maximální respekt.

"Ta deska je nezařaditelná a celá dost undergroundová. Je tam punk, bigbít, rock i metal," představil začátkem února Matěj Ruppert projekt svého zvířecího bratra Romana Holýho. Jenže při entrée zapomněl podotknout, že hlavní vliv na "Nerudu" měl hip-pop, made in 80's. Kdyby takové album vzniklo na počátku devadesátých let jako ozvěna osmdesátek, nikdo by se nemohl divit. "Neruda" navazuje na Abraxas i Pražský výběr a díky melodičnosti, hudebním kvalitám a povrchovým nečistotám na oko špinícím vymazlené jádro se navázání na tuto téměř zapomenutou vlnu daří. Oproti Výběru je Neruda zároveň přístupnější a navzdory apokalyptickému zvuku i stravitelnější, navíc nevoní jen koncem světa, ale i nostalgickým koncem léta. Určitým mezníkem je bezesporu hostování Vladimira518, protože právě jeho rap (už po několikáté) dokazuje, že roli bigbítu v rámci undergroundu může kvalitní hiphopová produkce plně suplovat. Zvláště pokud má v refrénu lízajícího českého Freddieho. P. S.: Zpřesněné (a zároveň konečné) hodnocení po opakovaném poslechu - 6,5.

Pavel Parikrupa - Rock "jako" (5/10)
Vztah k interpretovi: Roman Holý je český Prince - génius, kterého občas nechápu.

Roman Holý
© i-legalne.cz
Kdo si hraje, nezlobí. Neruda si hraje a ještě i zlobí. Teda aspoň naoko - na první poslech možná jeho texty šokují, ale pak vám dojde, že je to jen sranda. Taková pubertální čurina. Pánové si splnili sen a udělali si dobře. Roman Holý a hardrocková kapela? Nahrávání byla jistě pro zúčastněné náramná legrace a na koncertech to může být taky slušná zábava. Ale nemůžu si pomoci, deska je jedna velká pakárna - hudebně mi neustále připomíná Pražský výběr (anebo ještě hůř, jako kdyby J.A.R. chtěli znít jako Pražský výběr), z "Duchovní" je mi fakt trapně a Ruppert, kterého považuji za možná nejlepšího českého zpěváka, zní jako parodie rockového zpěváka. Zůstává skvělý obal (v Americe by album prodávali v neprůhledném sáčku), několik dobrých riffů ("Stella"), pár vtipných slovních hříček a jedna výborná pecka, "Betonový boty". Ale jinak, hm, než "dobře" s Nerudou, to raději "výborně" se svým andělem v ruce. Abych se zbavil tísně, jestli mi rozumíte.

Tereza Vavroušková - Olíznout a zahodit (5/10)
Vztah k interpretovi: Nekritická adorace a slepý obdiv ke všemu, co Roman s Matějem vytvoří.

Vztah k CD "Neruda" - nemám. O žádné Romanově desce bych si netroufla tvrdit, že je špatná, i kdyby natočil variace na téma "Skákal pes" pro housle a varhany. Faktem zůstává, že nebýt Neruda pod značkou "PRODUCED BY ROMAN HOLÝ", nikdo by o ni ani nezavadil. Deska má dvě velké mouchy. První je Romkova negativní kampaň typu "Holky, vám se to vůbec nebude líbit," která evidentně volá po odpovědi: "Ale já jsem přece jiná než všechny ostatní, takže mně se to líbit bude!" Druhá je rockově zpívající nerockový Matěj, působící dojmem, jako by při zpěvu neustále někoho parodoval. Elegantní řešení by možná bylo, kdyby každou písničku nazpíval jiný interpret. Nebo někdo úplně neznámý. Proč ne? Na druhou stranu songy "Celníci se psem" nebo "Zajatci testosteronu", obsahující typické holoviny, jsou naprosto skvělé. A kombinace rapu Vladimira518 a tvrdého rocku s Matějovým refrénem: "Já bych si líz," působí naprosto geniálně a sexy.

Tomáš Tenkrát - Underground bez historie (4/10)
Vztah k interpretovi: Šestatřicet článků na musicserveru, které mají co do činění s hudbou Romana Holého.

Nicméně nyní je to poprvé, kdy mě něco, co vychází ze sušické Holého stáje, absolutně minulo. A když říkám absolutně, tak tím myslím, že jsem s tímhle albem na přesně opačném bodu oběžnice, na níž se točí neuchopitelný zvukový záběr a vkus. Od obalu ke špinavým kytarám. Bohužel. Možná za pár let. Chápu jejich potřebu dělat hudbu jinak a nechat se inspirovat legendami undergroundu, které obdivují. Chápu, že to zvládají místy stoprocentně přesvědčivě, ale přesto se uvnitř pořád hlásí o slovo pocit: "To jako chtěli dokázat, že zvládnou nahrát cokoliv a vždycky to bude dobrý?!" Vím, že to tak není, že je to deska z čiré radosti, ale to nic nemění na tom, že je něčím umělá a neživá. Zkrátka je jakoby vytržená z kontextu a vyhozená na světlo, není v ní nic hlubšího a Neruda nemá žádný příběh. Prostě najednou existuje, ale u podobně laděných nahrávek je přece ta aura kapely hodně důležitá. Pro mě je to nepřesvědčivé. Jakkoliv je track s Vladimirem8142 super a "Duchovní" vám rozkopne obličej svou upřímností.


Album: Neruda - Neruda
Průměrné hodnocení: 5,4/10
Celkový čas: 42:34
Skladby: Když zhaslo slunce, Celníci se psem, Betonový boty, Vem šutr, Duchovní, Hledání, Máma má vo mně strach, Rodinný pouta, Stella, Svědomí kovboje, Zajatci testosteronu, Tůrista Čech

NÁZORY
  • dal bych více (Cábik, 29.04.2010 09:25) Reagovat

    Když si představim, co za braky tady na tomto serveru dostává vyšší hodnocení než tenhle počin...většině vadí Matějův zpěv, ale mě naopak překvapivě sedne. Tahle deska stojí za opakovaný poslech, písničky jsou to neuvěřitelně chytlavý a hlavně (a to tu nezaznělo) skvěle živelně zahraný. Na živo to bude mazec.

    • Re: dal bych více (Ondra, 30.04.2010 00:11) Reagovat

      Naprostý souhlas. Když si vzpomenu, co za pekla dostala daleko vyšší známku než Neruda, tak je mně až smutno...

  • TAK (Hanaj, 29.04.2010 12:53) Reagovat

    Reflex,Respekt

  • Pro Terezu Vavrouškovou (adam, 30.04.2010 10:00) Reagovat

    "Nekritická adorace a slepý obdiv ke všemu, co Roman s Matějem vytvoří." - Tak to ale přece funguje... :) Všichni už dávno víme co ti dva umí, oni překonávají svý zajetý postupy, no a nás to baví nebo nebaví... :))
    Každopádně moc vás, kritky musicserveru, poslední dobou nechápu... :)

    • Re: Pro Terezu Vavrouškovou (Cábik, 04.05.2010 10:09) Reagovat

      http://cabik.blog.cz/1005/neruda-neruda
      od nekritického adoranta :-))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Přijďte a budete spaseni aneb Monkey Business vyrážejí na turné (02.02.2023 17:31)
- Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout či Mňágu a Žďorp (27.04.2022 12:48)
- J.A.R., Monkey Business a Illustratosphere se ve čtvrtek poprvé sejdou v Lucerně. Pro Ukrajinu (15.03.2022 14:46)
- Rozhovory: Roman Holý - Jsem nesnesitelně náročnej, v hudbě jsem velmi přísnej, až mi to leze na nervy (30.11.2021 08:00)
- Ostravský Barrák music hrad procvičí vaše hlasivky i bránice (08.07.2021 14:35)
- Naživo: Monkey Business během streamovaného křtu měnili kostýmy jak na běžícím pásu (19.04.2021 14:43)
- Monkey Business slibují stream lepší než Queen, hostem bude Ewa Farna (16.04.2021 13:22)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu