shop.musicserver.cz
Marta Jandová - Největší hity jsou balady

Marta Jandová - Největší hity jsou balady

Vydáno: 17.04.2010 11:57 v sekci Rozhovory - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Jméno Marty Jandové bylo v poslední době nejvíce skloňováno v souvislosti s účinkováním v porotě ČeskoSlovenské Superstar. Podstatnější je to, že se dcera Petra Jandy konečně snaží se svou německou kapelou Die Happy prorazit i v Česku. V doprovodu pejska Katze neztrácela úsměv a hovořila o všem možném.

Die Happy
© SonyBMG
Trvalo sedm let, než jste se s Die Happy dostali ven z klubů. Jsou nějaké zásadní rozdíly ve fungování či v prostředí českých a německých klubů?

My moc zkušeností s českými kluby nemáme, hráli jsme v Rock Café, v Abatonu a v Lucerna Music Baru. Tam teď budeme hrát podruhý. Projeli jsme tak devadesát devět procent německých klubů a řekla bych, že je to víceméně stejný. Největší rozdíl v dobách našich začátků byl možná v tom, že v Německu měli účinkující připravený jídlo, ale v Česku to tak dřív nebylo. Dneska už je to i tady, takže to Češi vlastně dohnali.

Vaše deska vyšla nejdále až v Japonsku či Brazílii. Máš nějaké zprávy o tom, jak se prodává? Jak se tam vlastně dostala?

V Brazílii o to měla zájem BMG, protože v Jižní Americe jsou rockové a hardrockové kapely oblíbené. Vydali nám tam dvě desky a po několika měsících bylo prodaných asi dva a půl tisíce kusů, což samozřejmě není žádná sláva. Ale vzhledem k tomu, že mají všichni doma vypalovačky, je ten počet slušnej.

Koncertovali jste tam?

Bohužel ne, letenky do Brazílie jsou totiž strašně drahý. Ale moc mě to mrzí, Festival Rock In Rio, to je sen...

A co Japonsko?

V Japonsku jsme vydali taky dvě desky, ale netuším, jak jsme se umístili. Jedna fanynka mi jejich japonskou verzi poslala. Na tenhle kousek jsem asi nejpyšnější. Přestože jsou naše texty v angličtině, na bookletu jsou přeložené do japonštiny a přijde mi to legrační s těma všema znakama. Ale nikdy jsme tam nekoncertovali. Tam ovládají svět teenageři a na ně jsme už asi moc staří. (smích)

Die Happy...

Die Happy
...jsou německá kapela s českou frontwoman Martou Jandovou. Jejich vznik se datuje šestnáct let zpátky, když se v Německu poprvé objevila tehdy -náctiletá dívenka se železným hlasem, které pozici v kapele nabídl kytarista Thorsten Mewes, zároveň její přítel a budoucí manžel. V roce 1994 již natočili první čtyřpísničkové EP, avšak řádnou smlouvu s nahrávací společností BMG podepsali až v roce 1999. Mají na triku celkem sedm řadových desek a v Německu patří mezi nejpopulárnější kapely. V Česku si Die Happy svoji základnu teprve budují. Přestože byli tisíckrát přirovnáváni ke Guano Apes, svoji cestičku slávy si prošlapali docela sami.

Myslíš, že existuje nějaký důvod, proč jste v Česku neprorazili? Není to tím, že jste se zaměřili spíš na Německo?

To ne. Ze začátku tady hráli v rádiích "Supersonic Speed" a "Goodbye", běžely k tomu i klipy. Zpočátku jsme navíc koncertovali i v České republice. Rockové festivaly nám byly vždycky nakloněné, fanoušci desky znali. Ale většího publika jsme zatím nedosáhli. Na tom se snažíme pracovat, protože díky Česko Slovenské Superstar se spoustu lidí začalo zajímat o to, kdo jsem a co dělám. Na YouTube.com visí naše klipy, takže je možnost zhodnotit, jestli Die Happy za něco stojí.

Jak na vás reaguje české publikum?

Vždycky strašně dobře. Třeba loni na Sázavafestu jsme hráli v deset večer jako jedni z headlinerů a bylo plno. Měla jsem pocit, že lidi jsou na nás zvědaví. Chtěli nejspíš vědět, co ta Jandová doopravdy umí. Neustále se opakovalo:"Měla úspěch v Německu!" a tak dále. Ale každý se chtěl přesvědčit na vlastní oči. Někdy to bylo i těžký.

Myslíš reakce fanoušků?

Mám špatnou zkušenost s fanoušky skupiny Manowar. Nejen na nás, ale i na jiné vystupující neustále ukazovali prostředníčky. Nepřestali, dokud nepřišla jejich kapela. To je fakt frajeřina, když anonymní člověk v obrovským davu ukazuje na ženskou prostředníček. Za co? Ať jde na jeviště sám. Nemusí nás přece poslouchat. V Německu jsme taky hráli na metalovým festivalu, ale přestože nám řekli, že jsme popíci a desku by si nekoupili, nebáli se přiznat, že se jim koncert líbil.

Vaší poslední desce "VI" bylo několikrát vyčítáno jakési vyměknutí. Máš z toho taky takový pocit?

Ne, naopak. Vyměklejší byly druhá a třetí, rocková je hodně ta šestá. Tak máme pár balad, ježišmarja. Jsem přece ženská, mám nějaký pocity a potřebuju je do tý písničky vložit. Ale nesouhlasím s tím, že by Šestka vyměkla.

Chystáte s kapelou novou desku?

Marta Jandová
© aktualne.centrum.cz
Chystáme. Já už jsem něco nazpívala, ale odešel mi hlas. Byla jsem totiž na dovolené a tři týdny nic nedělala. Tak jsem ze studia pokorně odjela domů, musím cvičit. My jsme s naším producentem perfekcionisti, tudíž to stejně přetočíme znova.

Tušíš, kdy bude nahrávka hotová? Jaká bude?

V Německu vyjde 24. září. Jedna skladba bude sice pomalá, ale tak rockově pomalá... A zbytek písniček je utřískanej.

Jak se po tolika letech díváš na vaše první EP "Better Than Nothing"? Jsi schopná si to dneska pustit a vydržet u toho?

Ne. (smích) To už pouštím jenom ze srandy kamarádům. Já u toho moc nevydržím. Mně se totiž nelíbí, jak jsem tenkrát zpívala. V těch devatenácti a během dospívání jsem měla v krku knedlík, což je slyšet i na první desce "Supersonic Speed" . Teprve od druhé desky to začínám být já. Myslím, že jsem se hodně vyzpívala.

Jeden čas jsi prý přemýšlela nad sólovkou. Je to ještě aktuální?

Pořád. Dostala jsem teď dost pracovních nabídek (zaklepává na dřevo), takže nevím, kdy bych to stihla. Nechci, aby mi někdo skládal muziku, největší část si chci napsat sama. Zároveň bych i nadále chtěla pracovat s producentem, který dělá Die Happy. Je to jeden z mála lidí, co mi hudebně rozumí.

Přemýšlela jsi o jazyce? Čeština nebo angličtina?

Ráda bych udělala desku i ve francouzštině. Čeština mě samozřejmě taky láká. Ještě uvidíme.

Měli by s tvojí sólovkou kluci z kapely nějaký problém?

Určitě neměli. Pokud bych je teda absolutně neodřízla, což v plánu nemám. Oni mají radost, když jsem šťastná. Když mi něco zakážou, nebudu fungovat vůbec. Jsem jeden organismus a pokud jsem nešťastná, stává se, že mi nepracujou hlasivky.

Letos jsi zvítězila v anketě Slavík v kategorii Skokan roku. Má to pro tebe nějakou váhu?

No jasně, ta žába, ten skokan, váží dvě kila. Takže to už je velká váha (smích). Stojí mi na skříňce v ložnici. Jasně že mám radost. Slavík je v Česku největší ocenění. A volí to lidi. A to mě ještě neslyšeli ani zpívat.

Marta Jandová
© aktualne.centrum.cz
No právě. Možná pro tebe hlasovali jenom díky účinkování v SuperStar.

To si nemyslím. Samozřejmě zčásti i kvůli tomu, ale doufám, že kdyby ta naše muzika byla marná, hlas by neposlali. Přece jen mají posluchači svoje koně, které slyší v rádiu. Ale doufám, že si poslechli Die Happy a hlasovali z toho důvodu.

Vraťme se k soutěži Česko Slovenská SuperStar. Myslíš, že výhra v takové soutěži má vliv na budoucí kariéru? Vždyť v Česku se nikdo kromě Anety Langerové v širším povědomí neudržel...

Člověk nesmí usnout na vavřínech. Je fajn, že je lidi poznají na ulici, oni si nastřádají trochu peněz na školu, na auto. Jenže sláva je hrozně pomíjivá, tudíž člověk musí skutečně makat. Nicméně je taková soutěž dobrý start.

Díky téhle soutěži jsi u nás i na Slovensku vstoupila ve větší známost. Nemyslíš, že je tvoje jméno upřednostňováno před kapelou? Například best of kompilací s názvem "Marta Jandová a Die Happy"...?

Už v roce 1995 jsme tady vydali první singl pod tímhle názvem. Die Happy samo o sobě lidem ještě nic neříká, ale Marta Jandová ano. Kdo by šel jinak na německou kapelu, kterou nezná? Přehnaná skromnost taky dokáže uškodit. Samozřejmě bych byla ráda, kdyby tam v budoucnu stálo jen Die Happy. Je to prachobyčejná reklama. Tu ale používá každej člověk v týhle branži a my chceme, aby se na nás ti lidi přišli podívat.

Neměly by se obdobné soutěže pořádat i pro rockery?

Marta Jandová
© andokai.blog.cz
Nikdo by se na to nekoukal. Rock poslouchá jen malý procento obyvatelstva a stejně by si všichni řekli, že je to zaprděná soutěž. Pop je oproti tomu dostupný i rockerům. Jeden potetovanej tvrďák mi v mém pořadu v Německu řekl, že miluje písničku "Beautiful" od Christiny Aguilery. Každej má v sobě srdce a harmonii. Největší hity na světě jsou stejně balady.

Myslíš?

Podívej se třeba na Green Day - nejslavnější pop-punková kapela. Jejich největší hit - "Boulevard Of Broken Dreams". Pardon, jestli to není popina, tak já se jmenuju Frankensteina Janoušková. A co třeba Metallica - "Nothing Else Matters"? To je teda vážně těžkej metal.

Tvůj hudební vzor je Mike Patton. Měla jsi možnost si s ním někdy pohovořit nebo alespoň slyšet Faith No More naživo?

Koncert jsem navštívila tady v Praze. Hráli jsme spolu několikrát na festivalech, ale k osobnímu setkání nikdy nedošlo. Jeden můj dobrý kamarád z H-Blockx ho chtěl po festivalu vidět. Zeptal se jejich autobusáka, který řekl, že Mike je úplně v pohodě chlapík. Tak za ním šel, ale Mike na něj ukázal prostředníček se slovy: "Fuck off asshole!" Pak se otočil a odešel. Proto je kolikrát lepší ty idoly nepotkat a přemýšlet o nich po svém.

Na závěr - tvoje nejoblíbenější písnička z vaší tvorby?

Asi "Goodbye", protože je taková hrozně prdlá. Největší vztah mám ale k "Breathing", poněvadž je o mý mámě a mým bráchovi.

NÁZORY
  • :) (Joe, 19.04.2010 23:51) Reagovat

    Super rozhovor!!! Die Happy mám fakt rád :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu