Nezávislá scéna žije!

03.04.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Jeden z nejúspěšnějších tuzemských nezávislých labelů, brněnský Indies Scope každoročně s nadcházejícím jarem bilancuje obsáhlou kompilací alternativní scénu uplynulého roku. Nejinak tomu bylo letos a vězte, že v roce 2009 se v Česku mezi alternativou urodilo více zajímavého, než se na první pohled zdá.
7/10

Různí - Indies Scope 2009

Skladby: -123 min. - Love And Sugar, Al-Yaman - Si-Raa, Evolution Dejavu - Kurare, Lesní zvěř - Dusty Roads, Fru Fru - Tanec vlků, Květy - Tulák, Kašpárek v rohlíku 2 - Lupiči povidel, BraAgas - Una Tarde De Verano, Tomáš Kočko & Orchestr - Kračún, Ida Kelarová & Jazz Famelija - Šunes man, Žamboši - Dřevorubecká, Jiří Pavlica & Hradišťan - Dřímotěnka, Cimbálová muzika S. Gabriela - Čo robíš Hanička, Tara Fuki - Čekání, Jana Vébrová & Ivan Acher - Červen na Svaté, Traband - Druhý břeh, Minach - Tvůj stín, Peter Lipa - I Saw Her Standing There, Tim Eriksen - Every Sound Below
Vydáno: 17.11.2009
Celkový čas: 79:49
Vydavatel: Indies Scope Records
Pokud sledujete produkty made by Indies Scope delší dobu pod drobnohledem, určitě jste se již dovtípili, že se vyznačují především celistvostí, tedy až mrazivou kompaktností, chcete-li jednotou. Výběr "Indies Scope 2009" vás v tomto ohledu rozhodně nezklame.

Pokud jste naopak nárazoví posluchači nezávislé scény a pod pojmem Indies si spíše než experimentování představíte trendy kytarovky a homo-boybandy z MTV, jste také na správné adrese. Díky "Indies Scope 2009" si totiž rozšíříte obzory a playlisty svých přehrávačů.

Kompilace servíruje samé pochutiny, přičemž první část tvoří výběr z těch nejlepších loňských nezávislých titulů, druhou zase tribute nahrávky z vynikajícího alba "Ztracený ve světě".

Hned v úvodu chytnete nostalgickou při poslechu definitivně posledního zářezu -123 min. - "Love And Sugar". Následuje rozjímání s pražsko-jemenskou etno partou Al-Yaman, po němž přichází trojlístek neprávem podceňovaných interpretů.

Prvním z nich je Lesní zvěř - nekonformní fúze jazzu, psychedelie a d'n'b. Pomyslný štafetový kolík záhy přebírají létající tučňáci z Fru Fru, jejichž "Tanec vlků" patří k vůbec nejzajímavějším skladbám kompilace. Trio uzavírá poeta postmoderní, respektive proto moderní doby Martin Evžen Kyšperský a jeho Květy plné emocí, prožitků, zážitků, nepříjemného života i příjemného umírání.

Jako žádoucí odlehčení působí Márdího alter-ego Kašpárek v rohlíku. Bejbypunk následně nahrazuje vynalézavá rytmika BraAgas, vysoce kvalitní jazzový zpěv v podání Idy Kelarové, folkaři Žamboši a jarní "Dřímotěnka" Hradišťanu.

Závěr první části obstarávají cimbálovky, americký písničkář Tim Eriksen nebo beatlesácký cover "I Saw Her Standing There" v dech beroucím provedení fenomenálního Petera Lipy.

Jak již bylo zmíněno, druhá část "Indies Scope 2009" patří výběru písní z tribute desky "Ztracený ve světě: A Tribute To Oldřich Janota". Janotoviny výroční kompilaci vyloženě sluší a jen potvrzují, že Indies Scope vydávají opravdové klenoty a loňský rok se minimálně v jejich režii vydařil na výbornou.

Pokud chcete využít otřepanou frázi "Za málo peněz hodně muziky" v praxi, s koupí výběru "Indies Scope 2009" neváhejte. Za 199 peněz se vám tato investice ještě mnohokrát vrátí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY