E-crossover počesku

05.04.2010 00:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Rok 2010 je na tuzemské scéně zaslíben experimentování s elektronikou. Potvrzují to i Montage - projekt Thoma Heriana a Kláry Vytiskové. Spojení dvojice interpretů z protipólů domácí scény dodává projektu punc výjimečnosti. A výjimečná je i produkce na debutovém albu "King Or Queen".
8/10

Montage - King Or Queen

Skladby: Down The Street, Cinnamon, King Or Queen, Mr. Surpriser, Alphabet, Man, Soul & Shine, Loneliness, I Wanna Know, Make Me, Go To Hell, Whatz Up
Vydáno: 1.3.2010
Celkový čas: 53:20
Vydavatel: Indies MG Records
Na sklonku loňského roku se objevila na tuzemské scéně diskuse o nejlepších bubenících pohybujících se v česko-slovenském prostředí. Často padalo jméno Thom Herian - pro mainstreamového posluchače neznámý to pojem.

Otázka: Jak seznámit širší veřejnost s genialitou podzemního umělce Thoma Heriana? Odpověď: Spojme jeho produkci s hlasem někoho známého a atraktivního. Otázka: Kdo je v současnosti komerčně nejatraktivnější domácí zpěvačkou? Odpověď: Klára Vytisková.

Její nakažlivě působivá barva hlasu si vás podmaní. Čím dříve se tak stane, tím delší dobu si můžete vychutnávat její ležérní hlasový projev a provokativní kudrlinky, které vytváří s robotickou přesností přesně tam, kde mají být.

Po nedávném debutu Jitky Charvátové "Feed My Lion" se i v případě "King Or Queen" jedná o jednu z nejlépe zvládnutých desek posledních let. A to hned v několika směrech - zpěv, nápaditost, originalita, propracovanost a promyšlenost aranží, nevšední umělecké postupy a především opovržení českou malostí.

Superduo Montage je v evropském kontextu průměrnou e-crossover záležitostí, v Česku ale působí naprosto exoticky. Invence se bohužel nedopouští, nelze tedy předpokládat, že se Montage prosadí podobným způsobem jako lehce stravitelný retro-popík Toxique, tedy mateřská kapela hlavní protagonistky.

Montage se totiž nebojí vydat na výlet do krajin d'n'b či junglu, experimentovat s popovou melodičností nebo zpívat a capella. Undergroundové struktury byly posunuty směrem z podzemí nad zem. Jsou tak blíže k lidem, kteří noci netráví v dekadentním Crossu nebo rádoby dekadentním Chapeau Rouge. Navzdory tři roky šlechtěnému původu je deska "King Or Queen" především o urban soundu. Až budete čekání na tramvaj popohánět cigaretou a poslechem "Go To Hell", dáte mi za pravdu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY