Ano, přesně ta

26.03.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Kelly Family. Hysterickým pláčem teenagerů opředená, milovaná i nenáviděná senzace echt devadesátek. Většina provařené sestavy této hudební rodiny se překvapivě věnuje hudbě i dnes. A tou hudebně nejzajímavější je Patricia, která představuje svou první sólovku.
6/10

Patricia Kelly - It Is Essential

Skladby: Hecho Un Limon, Mira Il Tuo Popolo, Danny boy, Calling Heaven, I Love Paris, Une Famille C'est Une Chanson, Just A Closer Walk With Thee, Banks of the Ohio/Let It Shine/Take My Hand, You're Losing Me, No Lies, An Angel, O Christie
Vydáno: 22.2.2010
Celkový čas: 46:02
Žánr: akustika, folk
Vydavatel: self-release
Sólová kariéra Patricie Kelly ukrývá příjemná překvapení i pro feinschmeckery. Její tvorba se odlišuje od ostatních členů a velice jemně se vymyká. V posledních letech se pohybuje ve dvou zásadních rovinách. V něžném, citlivém a nádherně harmonicky opravdickém jazzu (EP "A New Room"), nebo v mezích akustického pseudofolku, standardně kytarového (EP "Essential"). Jak již ale název nového alba napovídá, Patricia Kelly se tentokrát bohužel rozhodla prezentovat jako tuctová akustická postavička. A jako bonus z větší části recykluje. Nadšení nabyté z poslechů ípíček se při poselchu alba "It Is Essential" rychle vypařuje. Jednačtyřicetiletá zpěvačka nabízí drtivou většinu písní z tvorby The Kelly Family a pár lidovek nebo předělávek.

Otevírákem je píseň "Hecho Un Limon", velice povedená a španělsky svižná, znalci po pár vteřinách vědí, že se jedná o volnou variaci na píseň "Ares Qui" z repertoáru celé této kdysi vlasaté rodinky. Patricia Kelly nabízí i další písně vázané k jejich tvorbě - "Danny Boy" či píseň "Une Famille C'est Une Chanson", kterou zpívali The Kelly Family již v roce 1984. Přicházejí ale i "Calling Heaven" či "You're Loosing Me", které na rodinných studiovkách zpívali (ten druhý nejoblíbenější) Paddy nebo (ta nejstarší) Kathy. Ve finále prezentuje i onen osudový hit "An Angel". Je sporné, dá-li se o této nahrávce mluvit jako o milé desce, ostudě nebo o smutné potřebě recyklovat a připomínat původ.

Na druhé straně je ale přinejmenším taktní zmínit, že "It Is Essential" Patricie Kelly je nahrávka, jejíž záběr může přesáhnout ortodoxní příznivce The Kelly Family a která jisté věkové kategorie možná velmi potěší. Poslech desky je díky hlasovému potenciálu této milé paní velice příjemný. Písní, jejichž originální verze zpívali jiní členové The Kelly Family, se Patricia chopila statečně a říci, že jim uškodila, by bylo více než nefér. Pravdou ale zůstává, že nahrávka s původní jazzovou sestavou by byla mnohem hudebně přínosnější, nejen jako její sólový debut.

Na konci února zavítala v rámci Essential Tour Patricia Kelly i do Prahy a v dubnu se českému publiku představí další ex-The Kelly Family - gospelová Kathy Kelly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY