shop.musicserver.cz
Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010

Druhé zastavení v Hotelu Tokio

Vydáno: 16.03.2010 21:51 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V pondělí zaútočili na Prahu Němci, respektive jejich rockoví vyslanci. Ve Vysočanech se loučili Scorpions a v Holešovicích na Výstavišti vyčerpávali své fanoušky a jejich rodiče Tokio Hotel, kteří jsou stále ještě na začátku. Výbornou show nakonec nezkazilo ani tříhodinové čekání na začátek celé akce.

Live: Tokio Hotel

místo: Tesla Arena, Praha
datum: 15. března 2010
Setlist: Intro / Komm, Menschen suchen Menschen, Ich Brech Aus, Kampf Der Liebe, Lass Uns Laufen, Hey You, Alien, Übers Ende Der Welt, Humanoid, Geisterfahrer, Dogs Unleashed, Träumer, In Your Shadow (I Can Shine), Automatisch, Screamin', Sonnensystem
Přídavky 1: Zoom, Durch den Monsun
Přídavek 2: Für Immer Jetzt
Fotogalerie

Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Koncert Tokio Hotel začal poněkud nešťastně. Vše mělo odstartovat zhruba v šest hodin, ale ve zmíněný čas zůstávaly vchody Tesla Areny neprodyšně zavřené a dle sdělení pořadatelů se neměly otevřít dříve jak v sedm hodin. Asi většina dospělých musela v tu chvíli litovat nejen toho, že si zvolili trávit čas takto, ale především těch několik tisíc mladých slečen, které se pro kapelu náležitě vyparádily, a běhaly tak za deště, místy přecházející ve sněžení, kolem haly jen v sukních nebo šortkách.

A cože se tedy stalo? Kdo nadával na špatnou organizaci, vztekal se na špatném hrobě. Tokio Hotel hráli den předtím v polské Lodži a cestou se zasekly kamióny s technikou, takže poslední dva navážely části pódia ještě ve čtyři hodiny. Asi nejvíce tím trpěli rodiče, kteří museli na své ratolesti čekat o nějaký čas před halou déle, a pak taky původně plánovaná předkapela Airfare, která si díky tomu pochopitelně nezahrála. Teprve kolem deváté hodiny večerní, tři hodiny po plánovaném začátku, světla v hale potemněla a za řevu několika tisíc dívčích hrdel se rozjela velmi propracovaná show, které bylo za daných okolností až možná škoda.

Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Proč škoda? Představte si plochu Tesla Areny rozdělenou zhruba na třetiny. První zabíralo pódium dimenzované spíše pro O2 Arenu, druhá třetina byla koncipovaná jako stání u pódia a zbytek patřil obyčejnému stání. Ona střední část byla ještě zaplněná jakžtakž, ale zadní sektor doslova zel prázdnotou. Když napíši, že tam stály dvě řady, bude to ještě přehnané tvrzení. Nejinak tomu bylo v případě ochozů. Odhadem mohlo být v hale tak pět tisíc návštěvníků a proti nim stála výprava minimálně pro čtyřnásobek. A to se dokonce do Tesly nevměstnala celá. Díky malé světlé výšce přišla dominanta scény - obří kovové vejce - o svoji vrchní část.

Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Po krátkém intru, kdy na scénu naběhli kytaristi skupiny a plynule navázali úvodní "Komm", se ona půlka vejce rozevřela, odhalila frontmana Billa Kaulitze a na doposud skryté konstrukci, která během večera fungovala jako výtah, i bubeníka Gustava Schäfera. Obrovské pódium bylo koncipované jako jakási technicistní divadelní scéna o několika úrovních s velkou promítací stěnou jako pozadím a především nabušeným světelným parkem, který dokázal vytvořit takové efekty, za jaké by se nemuseli stydět i slavnější kolegové. Během koncertu se nad pódiem rozzářily ještě o něco menší promítací plochy, zaplály ohně (při přídavcích dokonce hořel i klavír), objevila se motorka a nechyběly ani finálové konfety. Celé vystoupení pak bylo rozdrobeno několika intermezzy.

Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Otázkou je, do jaké míry si to užila ta lavina holčiček a slečen, která nemohla spustit oči především z Billa Kaulitze. Zatímco zbytek kapely byl v podstatě úplně normální, jeho zjev byl další dominantou koncertu. Vypadal ještě divněji než kdykoli předtím. Opustil stylizaci Briana Molka z Placebo a nahodil outfit někde na pomezí Michaela Jacksona a Prince v jejich nejbizarnějších dobách v kombinaci s kostýmy z nějaké sci-fi. Na hlavě měl jakési vyčesané nagelované afro a na anorektickém těle navlečenou těsnou kombinézu, navíc v různých fázích koncertu obohacenou o nejrůznější efekty včetně světelných diodových křídel.

Koncert jako takový navázal na ten předchozí a co bylo velmi důležité a pozitivní - Praha byla jedním z mála neněmeckých měst, kde kapela odehrála německou verzi setlistu. Vyslyšela tak prosby svých fanynek, které přezpívaly s Tokio Hotel podstatnou část koncertu. Díky několika písničkám v angličtině musel i nezávislý posluchač konstatovat, že s tímto měkkým jazykem se ztrácí jeden z podstatných rysů této skupiny z Magdeburku. A stejně jako na minulém koncertě ani tentokrát Kaulitz a spol. nevynechali krátký akustický set.

Tokio Hotel, Tesla Arena, Praha, 15.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Velkým překvapením byl setlist jako takový. Opíral se totiž takřka bezezbytku o poslední desku "Humanoid", ale nejen o standardní verzi, ale i o deluxe edici, takže jen obyčejný příznivec (byl-li tam vůbec nějaký) mohl slyšet některé písničky úplně poprvé. Na posledním CD kapela přešlapuje mezi předešlou tvorbou a odkazem německých elektronických kapel přelomu osmdesátých a devadesátých let, což se podepsalo i na koncertu, kde se místy kytaristé vzdali svých původních nástrojů a naopak zasedli za syntezátory. Z předchozích dvou desek naopak zazněly pouze fragmenty a asi nejodvážnějším a nejtroufalejším činem bylo ignorování velkého hitu "Schrei".

Na rovinu se přiznám, že když jsem odcházel z koncertu, ani jsem nějak moc nelitoval oněch několika strávených hodin. Tokio Hotel prostě dospívají a s nimi i jejich hudba. Dala se poslouchat už před třemi lety a letos tomu nebylo jinak. Samozřejmě žádný echt hudební zážitek to nebyl, ale to tihle Němci bohatě doháněli opravdu propracovanou show, kde bylo nápadů na několik dalších koncertů. Je jen otázkou, zda je dobře nebo špatně to, že tak jak dozrává kapela, nedozrává i její publikum. Onen frenetický řev fanynek mi bude znít v uších ještě nějakou dobu.

NÁZORY
  • začátek.. (Scoty, 16.03.2010 23:21) Reagovat

    Už vidím, jak bedňáci nestíhali stavět na poslední chvíli nášlapy.. Nebo vedoucímu členů security, se něco nelíbilo a už to bylo s Němci jsou problémy.. Zlatí američani, zlatí američani!

    • Re: začátek.. (Scoty, 16.03.2010 23:23) Reagovat

      Jinak nechápu tak přehnaně kýčovitou show.. jdu se vyzvracet!

  • Souhlasím (Natálie, 17.03.2010 09:02) Reagovat

    První pořádná recenze, se kterou stoprocentně souhlasím. Zvláště s tím posledním odstavcem. Až mi bylo kapely chvílemi líto, že si tohle nezaslouží.
    No, jiné to asi v jejich případě nikdy nebude, ale je to škoda.

  • Bezva show (calander, 17.03.2010 11:17) Reagovat

    Show naprosto korespondovala s názvem alba. Byli skvělí . Zaslouží si víc fanoušků. Bohužel hodně lidí si myslí, že je to jen pro pubertální slečny a nedokážou se na ně dívat bez předsudků. A Bill jak děkoval za naši lásku, podporu a za všechno
    strašně moc. Oni jsou hrozně milí.

  • ... (Jana, 17.03.2010 11:51) Reagovat

    Opravdu koncert jak má být :-) ... Tokio Hotel jsou prostě skvělá live kapela a to jim nikdo nemůže upřít ... čekání bylo sice nemilé, ale rozhodně stálo za to a taky doufám, že na další koncert nebudeme muset čekat další tři roky ... a taky souhlasím s komentářem od calander o předsudcích vůči kapele ... mě osobně je 22 a za pubertální slečnu už se nějaký ten pátek nepovažuju ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- Nové desky 9/2017 (06.03.2017 09:09)
- Nové desky pro 41. týden (05.10.2014 10:58)
- Video: Tokio Hotel zvou v "Love Who Loves You Back" na láskyplné orgie (02.10.2014 12:37)
- Video: Tokio Hotel jsou v "Girl Got A Gun" konečně divocí a obscénní (27.09.2014 08:58)
- Video: Tokio Hotel přináší v "Run, Run, Run" křehkost a smutek (14.09.2014 08:29)
- Tokio Hotel mají hotovo, nová deska vyjde začátkem října (05.09.2014 16:07)
- Nové desky pro 50. týden (12.12.2010 05:00)
- Lady Gaga si podmanila i MTV European Music Awards (07.11.2010 23:50)
- Recenze: Humanoid City na štíru s technikou (15.10.2010 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu