shop.musicserver.cz
Vanessa - Nastanou nové dobré časy

Vanessa - Nastanou nové dobré časy

Vydáno: 10.03.2010 12:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Michal | foto: vanessa.cz

Není tomu dlouho, co média řešila kauzu zákazu videoklipu ke skladbě "Ahoj, chcípni!" ve vysílání České televize. Píseň pochází z alba, kterým na sklonku minulého roku ohlásila formace Vanessa svůj comeback. O televizní aféře, návratu, ale také o lidské omezenosti jsme si povídali s Moimirem Papalescu.

Vanessa, KC Vltavská, Praha, 17.12.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vanessa byla v devadesátých letech nepřehlédnutelná. Pak došlo k několikaleté odmlce. Někdy v polovině loňského roku jste ohlásili comeback. Co předcházelo obnovení činnosti?

Na samém začátku byl telefonát od Samira. Volal mi, že by do toho šel a co já na to. Říkal, že s tím nápadem přišel Jakub Horák.

Plácli jste si okamžitě nebo tam bylo nějaké váhání?

Pro mě bylo důležité, že je Dan Rodný zpátky. Bez něj bych do toho určitě nešel.

Proč ne? Vždyť Vanessa Gun se svého času bez Dana také obešla.

Vanessa Gun pro mě byla passé. Od té doby uteklo hodně času a já měl spoustu svých projektů, které mě zajímaly víc než navazování na toto období. Tím nechci říct, že to bylo špatné, jen jsem se od té doby posunul někam jinam. Po The Nihilists a Magnetik už k Vanesse Gun cesta zpátky nevedla. V podstatě na tom jsou podobně i Gun Dreams. Je to fajn vzpomínka.

Za dobu svojí existence si kapela na domácí scéně vydobyla status legendy, neměli jste obavy, že se při návratu bude taková laťka těžko překonávat?

Věděli jsme, že musíme vytvořit silný materiál, takže to bylo zavazující ve chvíli, kdy jsme tuhle informaci poprvé pustili na veřejnost. Ale obavami bych to nenazval. Navíc první zpráva šla již v době, kdy bylo hotových pár písniček, které dávaly naději, že to půjde dobře.

Vanessa...

Vanessa, Insania, KC Vltavská, Praha, 17.12.2009
... vznikla z kraje devadesátých let coby Vanessa Del Rio. Kapela o sobě dala vědět především svými živelnými koncerty, které u nás do té doby neměly srovnání. Na jednom z nich dokonce začal hořet divák. Od zbytku tuzemské scény se Vanessa vymezovala zvukovou syrovostí a naturalistickými texty z pera zpěváka Samira Hausera. Vanessa se dokonce postarala o remix jedné z písní Karla Gotta. Po sloučení s projektem Gun Dreams jednu dobu fungovala coby Vanessa Gun. Pod tímto názvem vyšlo i eponymní album. Na konci loňského roku se po mnohaleté odmlce Vanessa opět probudila k životu. V posílené sestavě na začátku prosince vydala desku "Ave Agony".

Jak se liší váš současný přístup k tvorbě ve srovnání s devadesátými léty?

U mě je postup de facto stejný. Skládám hodně intuitivně. Někdy zapnu mašiny a improvizuju. Nahrávám materiál a pak vyberu ty nejlepší pasáže, na kterých stavím dál. Někdy mám představu, jak by nová věc mohla znít, slyším ji v hlavě a pak se snažím to zaznamenat. V současnosti se mi podstatně rozšířily technické možnosti, takže dokážu představu rychleji přenést do reálu. Také jsem se za ta léta asi lépe naučil pracovat se zvukem a nástroji.

Už byla řeč o Danovi. Každý, kdo je znalý, ví, že co se hudby týče, jste oba zcela odlišní. Jak se vám spolupracovalo?

Dan dlouho nic seriózního v hudbě nedělal, takže se musel nejdřív rozjet. Proto jsem ze začátku tempo udával spíše já. Po pár měsících se rozjel naplno i Dan a začalo to mezi námi fungovat opravdu ideálně. Myslím, že pokud měl někdo na té či oné skladbě výraznější podíl, ten druhý do toho zasahoval citlivě a snažil se vytěžit právě z té základní idey. Rozhodně se nejednalo o kdovíjaké soupeření o post leadera. Ale byly i případy, kdy se změnila skladba stylově. Například skladba "Fízl na speedu," kterou jsem přinesl, byla hodně punk. Dan jí přetvořil více do elektro-trash podoby a tak jsme ji nakonec nechali.

Vanessa, natáčení Ahoj, chcípni!, Praha, 1. - 2.8.2009
© Ondřej Michal / musicserver.cz
"Ave Agony" produkoval Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten. Jak jste se dostali k takové personě?

Samir přišel s tím, že by bylo dobré mít producenta. Nejdříve jsme přemýšleli, že bychom opět oslovili Dušana Vozáryho. To by ostatně mělo logiku a návaznost na "Flashback." Pak jsme ovšem probírali ještě další jména a napadl nás Alex. Byly tu vazby z minulosti, kdy jsme o sobě s Alexem věděli díky tomu, že se Nihilisti poměrně intenzivně mihli berlínskou scénou. Navíc s Alexem hrál jednu dobu i Petr Venkrbec, můj kolega z Magnetik, takže nebyl problém se rychle zkontaktovat. Hudba se Alexovi líbila, ale chtěl překlady textů. Čekali jsme, jak to přijme. Výsledek hovoří za vše.

Spousta českých kapel si dokazuje světovost anglickými texty, vy zpíváte česky. Proč?

Text může být skvělý v angličtině a pitomý v češtině. Ovšem my zkrátka máme kliku. Máme skvělého textaře, který právě v češtině dokáže napsat text, co má hlavu a patu. Dokáže lidem něco skutečně sdělit a jeho texty nejsou jenom prázdná klišé. Byl by hřích toho plně nevyužít. Tím ovšem neříkám, že někdy nenazpíváme nějakou věc anglicky.

Skladba "Mukamba" je o černém dealerovi drog prznícím svoji bílou ženu. Jak vnímat takovou píseň v době, kdy se otázka rasismu skloňuje ve všech pádech?

Jako realitu, takové věci se prostě dějí.

Ke skladbě "Ahoj, chcípni!" byl natočený videoklip, který před časem vzbudil řekněme rozporuplné reakce. Česká televize dokonce odmítla snímek odvysílat. Jak se s odstupem času díváš na ten povyk?

To souvisí i s předchozí otázkou. Bylo dobře vidět, jak jsou tu lidé omezení. Nejsou připraveni reagovat na názor, který je odlišný od jejich zaběhnutého schématu. Po pravdě řečeno jsem se i dobře bavil tím, jak spousta lidí bere všechno tak zoufale vážně, a to nemluvím jen o tom zákazu v televizi.

Vanessa, KC Vltavská, Praha, 17.12.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ozývaly se hlasy, že jste už předem věděli, jak to dopadne, že se jednalo o čistý kalkul. Jak jste v souvislosti s vaším comebackem, resp. vydáním "Ave Agony" přistupovali k promotion a PR?

My jsme nic takového určitě neplánovali. To máš podobný jako s výpadkem zvuku na začátku našeho prvního koncertu na Vltavské. Tam si také hodně lidí myslelo, že to byl kalkul. Co se týče promotion, tak je fakt, že za ty roky celkem víme, co máme dělat, koho oslovit nebo naopak s čím neztrácet energii. V souvislosti s tím jsme se rozhodli navázat na dobré zkušenosti, které máme s vydavatelstvím X Production. Od loňského roku jsou tam navíc noví lidé a celkově mají teď silnější tým. Dokážou tomu věnovat víc času a energie. Nezapomeň ale na to hlavní, "Ave Agony" je prostě dobré album a to se pak to promo dělá zkrátka dobře.

Zdá se, že s výsledkem jsi spokojený.

Já bych si to netroufl říct jen tak. S odstupem času, když si to album pustím, tak mě to prostě jako celek pořád bere. U Vanessy Gun jsem tohle neměl. Po letech u mě projde sotva polovina skladeb. A to samé paradoxně můžu říct o "Monogamy" a vlastně i o "Flasbacku". Tam se ten závěr nedá poslouchat.

Pro koho hraje Vanessa v roce 2010? Neobáváte se, že si k vám mladé publikum nenajde cestu a stanete se kapelou pro pamětníky starých dobrých časů?

Tohle neřeším. Navíc po prvních dvou koncertech se to dá ještě těžko posoudit. Bylo tu nějaké očekávání a je fakt, že na Vltavský jsem viděl hodně známých tváří. Nicméně třeba v Brně na nás přišlo o hodně víc mladších lidí. Teď se to dobře projeví na druhém pražském koncertě v Akropoli. Věřím, že pro spoustu lidí to budou nové dobré časy.

NÁZORY
  • Vanessa Gun (AX, 11.03.2010 11:28) Reagovat

    Vanessa Gun je podle me hodne nedocenene album. Nebo spis (ve sve dobe) nepochopene. Ale za to si mohli sami tim nazvem, ktery odkazoval ke stare Vanesse a taky tim, ze hrali na koncertech veci od Rodnyho, ktery s VG moc nekorespondovaly. Kdyby to nazvali jinak a jednoznacne to prezentovali jako disco/punk/comix, tak by ta odezva byla urcite mnohem lepsi.

    Ty pisnicky jsou supr a s odstupem casu dost ocenuju i ty aranze...jsou takove dobove nezaraditelne a imho docela originalni.

    • Re: Vanessa Gun (ian69, 12.03.2010 08:30) Reagovat

      S odstupem času je to album naopak pěkná kravina, kde se dají poslouchat max. 3-4 věci. Teprve po letech, když jsem přestal Vanessu "žrát", jsem to pochopil.

      • Re: Vanessa Gun (Bardem, 12.03.2010 08:54) Reagovat

        Vanessa Gun byla dobra, skoro bych rekl ze skvela, ale nesmis to srovnavat s Vanessou. Je to sranda, bizarni kabaret. Kravina to je...ale zabavna kravina. A taky ocenuju, ze je to v podstate disko, ale zaroven tam neni az tolik tehdejsich klise (kdyz pominu nejaky ukradeny smycky). V ty dobe jsem Vanessu zral a z Gun jsem se uprimne zdesil, neposlouchal jsem to. Pustil jsem si to az nedavno a zjistil, ze jako nenarocny disko to nema chybu.

        Ale tak na klasickou Vanessu to nema ani zdaleka, to je jasne...


    • Re: Vanessa Gun (Marek Lučin, 12.03.2010 14:59) Reagovat

      Deska Vanessa GUN patří do dneška k deskám, který si rád poslechnu.Mám jí rád.

  • Vanessa Gun (Mixture.man, 11.03.2010 13:43) Reagovat

    byla moc fajn kapela. souhlasim, že je to nedoceněný projekt. Škoda že na koncertech teď nehrajou z týhle doby žádný věci. Ale chápu to. Jinak fajn rozhovor, jsem opravdu hodně zvědavej, jestli bude další deska.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Pětice (temných) koncertů, které nevynechat na Rock For People Hope (12.08.2021 10:00)
- Bruno Ferrari: "Poslech mé nové desky zlepší vaši imunitu" (19.03.2021 18:43)
- Brutal Assault rozšiřuje svou soupisku o dalších dvacet jmen. Přijede Vanessa, The Black Dahlia Murder i Die Krupps (21.12.2020 19:01)
- Video: Kdo zbaví Evropu špíny? Vanessa to ví a ve sci-fi klipu "Špína Evropy" to prozradí (19.11.2020 12:39)
- Vanessa oslaví v Kabinetu MÚZ svátek zamilovaných po svém (12.02.2020 09:56)
- Video: (18+) Vanessa ve videoklipu k "Nepodobat se jim" představuje koncept zážitkové eutanazie (16.12.2019 10:04)
- Recenze: Zombie Vanessa je na desce "Ghost Army" živá až až (03.12.2019 09:30)
- Vanessa vstává z hrobu a startuje kampaň k nové desce (24.09.2019 11:09)
- Fotogalerie: Vanessa se rozloučila vyprodaným Rock Café (06.01.2017 10:47)
- Video: Vanessa v novém klipu nastavuje "Zrcadla" (21.04.2016 14:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu