Připravit, pozor, pop!

01.03.2010 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Když si někdo z muziky dělá míchaný salát, tak to většinou nedopadne úplně dobře. Co lze čekat, pokud se k mikrofonu postaví současné hvězdy rádiového popu a jako dresing jsou zality několika alternativami? Podle Rorečka, Valacha a Carloffa dva extrémy, přičemž ten mainstreamový má navrch.
7/10

Připraveným - Připraveným

Skladby: Kolumbus (Michal Malátný, Zdeněk Bína), Pro kondory (David Kraus), O počasí (Boris Carloff), 7 důvodů, (Michal Hrůza), Video (Marpo, Jana Lota, Michal Malátný), 25 vteřin (Richard Krajčo), Steward song (David Kraus), Taxi! (Michal Malátný), Ježíšek (Jana Lota), Na všech nárožích světa (Michal Malátný), Jako dnes (Lenny), Připraveným (Ivan Hlas), Šťastný a veselý (Bára Basiková)
Vydáno: 1.3.2010
Celkový čas: 45:08
Vydavatel: Championship Music
Pod značkou Připraveným se skrývá projekt textaře Tomáše Rorečka. Ten oslovil Emila Valacha s producentem Borisem Carloffem a dohromady vytesali základní stavební kámen alba. Do studia si k nazpívání pozvali několik svých oblíbených zpěváků a zpěvaček a vznikl tedy podobný koncept, na jakém frčí Hapka s Horáčkem. Jenže zatímco od Hapky je tak nějak jasné, čeho se dočkáme, u Připravených to byl velký otazník.

Shrnout by se to dalo jako poprockové album s alternativním ocáskem a trochou elektroniky. Jasně hitová skladba "Pro kondory" s výborně vypjatým projevem Davida Krause je tady střídána pomalou baladou "O počasí", které sice rovněž nechybí silná refrénová atmosféra, ale v úplně jiné rovině. Studené, s elektronickým podkladem a s totální rezignací na rádiové posluchače. Mimo jiné v ní poprvé slyšíme zpívat Borise Carloffa česky. A dobře!

Podobné schéma se pak line celou nahrávkou. "7 důvodů" Michala Hrůzy je jak vystřižená z repertoáru Ready Kirken, ale sotva máte pocit, že je to nějak moc "user friendly", dostanete se zpět do alternativnějších vod. Ty zde představuje třeba Jana Lota a Bára Basiková - obě v písních posmutnělých a s obrovskou sÍlou v hlasovém projevu. Vytřít zrak se povedlo i Lenny (ano, té moderátorce z Óčka), jež tady má jednoznačně druhou nejhitovější záležitost. Zásyp můžete zandat, Lenny není Michaela Dolinová a její "Jako dnes" má prostě šmrnc.

S texty Tomáše Rorečka mám jediný problém - má tendenci hodně využívat přirovnání. Avšak spolu s hudbou si to sedlo až překvapivě dobře. A ač mohou jména na obalu znít lehce zběsile, výsledek je hodně pestrý a doporučuje se z něho vyzobávat. Rozsykaný Marpo dokáže rozčílit, Ivan Hlas je, jako by nebyl, a Michal Malátný je tradičně oblečen v Chinaski stylu. Ale pak tady máme i onu druhou stranu mince. Tu neklišovitou. Čemu dáte přednost, je na vás. Nicméně kdo čekal průŠvih, má smůlu a může jít prudit o dům dál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY