shop.musicserver.cz
Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2010

Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2010

Vydáno: 09.03.2010 05:00 v sekci Publicistika - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

V minulosti jsme vás pravidelně informovali o výsledcích ostrovní ankety BBC Sound Of. Ani letošní rok nebude v tomto ohledu výjimkou, ale tentokrát žebříček britských novinářů obohatíme také o pár vlastních tipů. Kterým novým jménům tedy bude patřit rok 2010?

Konečně progrese?

80s
© spanish.bilinkis.com
V posledních deseti letech se stalo zvykem parazitování na (minimálně) jednou již provařených trendech. Obzvláště pak osmdesátých let jsme si za poslední dva roky užili snad ještě víc než v osmdesátých letech samotných. Možná i proto je třeba při vstupu do nové dekády věnovat pozornost novým interpretům a novým projektům, které by z jakési renesance populární hudby přešli konečně k progresi. K něčemu, na čem za třicet let budou parazitovat zase jiní.

Bylo by však naivní si myslet, že se vše změní jen proto, že nám od teď budou pár let desítky v letopočtu začínat jedničkou. Ten výrazný impuls, který je ke každé výrazné změně potřeba, by se ale přeci jen našel - ekonomická krize. Zatímco bush-blairovská snaha o boj s neviditelnými větrnými mlýny terorismu se přímo dotýkala jen části společnosti, finanční problémy se přisály na celou západní civilizaci a dotkly se každého. Nikoli jen zprostředkovaně přes hrozby z úst politiků a televizních komentátorů.

Reflexe již dlouho nebyla snadnější. A je jedno, jestli to bude bezstarostný pop, který vám zpříjemní náročný den a dovolí vám na chvíli zapomenout na problémy tam venku, nebo ukázání prstem a přímé pojmenování věcí. Oboje má své místo. Hlavní je snaha jít kupředu. Na kolik se to povede horkým koňům ze stáje ankety BBC Sound Of 2010, případně našim osobním tipům, nám prozradí několik příštích měsíců.

Ostrovní kritika dává electropopu rok, maximálně dva

Ellie Goulding
© facebook interpreta
Potřetí v řadě ovládly žebříček BBC Sound Of popové princezny. Od roku 2007, kdy se brutálním falsetem na vrchol vytáhl extravagantní excentrický extrovert Michael Holbrook Penniman Jr alias Mika, patří nejvyšší pozice právě jim. Po Adele, které v roce 2008 z dvojky na záda dýchala rovněž soulpopová diva Duffy, a loňské vítězce Little Boots, jíž pro změnu na trojce doplnila a během roku debutovým albem o míle předběhla Florence Welsh aka Florence And The Machine, potvrdila letos ženskou a electropopovou nadvládu Ellie Goulding. Třiadvacetiletá Angličanka má ale s Little Boots společného mnohem více než jen vítězství v této anketě.

Elena Jane Goulding předskakovala Victorii Hesketh na turné a i zvukově k ní nemá zrovna daleko. Navíc má v sobě stejnou schopnost napsat silnou písničku a nebýt Vincenta Franka a jeho projektu Frankmusik, se kterým se Ellie Goulding potkala v písničce "Wish I Stayed", byla by z ní dneska možná folkařka. Debutová deska mladé Britky byla nachystaná na první březnový den a nese název "Lights". Již brzy se tedy rozetne řada otázek a ukáže se, jestli na rozdíl od Little Boots dokáže naplnit naděje, které ji provází již od pilotního singlu "Under The Sheets" a které do ní vkládá nejen ostrovní kritika, ale i fundovaná blogosféra. Žádné happy popěvky ale nečekejte: "Ráda píšu o frustraci a temných věcech. A to také hledám v ostatních muzikantech. Miluji Bon Ivera a přitahuje mě zoufalý tón Antonyho (Antony And The Johnsons)." Momentálně Ellie boduje se singlem "Starred Eyes".

Marina & The Diamonds
© virginmedia.com
Na druhé příčce v anketě BBC Sound Of 2010 skončila Marina Lambrini Diamandis aka Marina & The Diamonds, velšsko-řecká marfuša, jejíž hlavní doménou je neuvěřitelná poloha a barva hlasu. Amy Winehouse budiž zapomenuta, je tady absolutní protipól již zmiňovaného Miky. Marina se po neúspěchu se studentskými půjčkami rozhodla naučit hrát na klavír a - překvapivě - udělat kariéru jako popstar. (Zní to jako klišé, ale na britských ostrovech jsou vážně asi jenom fotbalisti a zpěváci či zpěvačky. A Češi a Poláci jim sbírají v létě jahody...)

Její debutová deska "The Family Jewels" vyšla 22. února, takže nakolik se v tomto případě britští hudební žurnalisté trefili, již můžete posoudit. Pokud naše stránky ale čtete pravidelně, tak jste si již mohli názor udělat na základě videoklipů a "I Am Not A Robot", "Mowgli's Road" a "Hollywood". A pokud ne, můžete tak učinit dodatečně.

Honza Balušek doporučuje:

Erik Hassle
Erik Hassle
Z promrzlého Švédska se letos srdce fanynek po celém světě chystá zahřát mladík Erik Hassle, jemuž jsme před pár měsíci věnovali i jeden Radar. Loni svým singlem "Hurtful" a deskou "Hassle" dobyl domov, letos zaútočí na Británii, USA a samozřejmě i zbytek světa. I proto vznikl ke zmíněné skladbě už třetí videoklip, album se pak dočkalo nového názvu "Pieces". Jeho nenáročný (převážně) kytarový pop je uvěřitelný a plný emocí, tudíž se dá čekat, že jeho zrzavé afro bude letos koukat z obálek mnoha časopisů, hudebních i těch teenagerských. Vždyť internetoví bloggeři ho zbožňují už rok.

Více informací:
Radar | Hurtful (video) | MySpace.com


I Blame Coco
I Blame Coco
Stingova ještě ne dvacetiletá dcera Eliot Pauline Sumner se potatila a jako I Blame Coco, což je dle oficiálního webu pětičlenná kapela, nás letos oblaží svým debutovým albem. Smlouvu s Island Records podepsala už v roce 2008 a od té doby na desce pracuje. Zatímco na koncertech jí na krku visí kytara, album se díky švédským producentům (mimo jiné Bloodshy And Avant) pravděpodobně poveze víc na vlně elektroniky, jak ukazují skladby na jejím MySpace.com a hlavně pilotní singl "Caesar". V tom si ostatně pohostinsky zapěla i švédská electropopová bohyně Robyn.

Více informací:
I Blame Coco feat.Robyn - Caesar (video) | MySpace.com

A co na to Manchester?

Hurts
© myspace.com/ithurts
Ani tentokrát se čelo ankety neobešlo bez zástupců jedné z nejplodnějších oblastí hudební scény - Manchesteru. Do první pětky se letos dostaly hned dva projekty. Tím prvním je electro-dance skupina Delphic, o které jsme již loni psali v Radaru. Rick Boardman, jeden ze členů formace, pro BBC prohlásil, že Delphic nejsou ani klasickou indie partou, ani další bezduchou taneční akvizicí, kterých se v současnosti zjevuje čím dál tím více. Zároveň se také vymezil proti dalším dvěma místním fenoménům - Madchesteru a Liamu Gallagherovi. Jejich debutové album "Acolyte" vyšlo v lednu a my jsme vám již přinesli i jeho recenzi.

Druhým manchesterským projektem, který se do první pětky BBC Sound Of 2010 vešel, je duo Hurts, jež tvoří Theo Hutchcraft a Adam Anderson, dříve známí díky skupině Daggers, respektive Bureau. A právě na evropském turné s Daggers prý objevili pomalé italské disco lento, které bylo základním impulzem ke vzniku Hurts. Vše pak ještě oblékli do outfitu okoukaného z titulních stránek pánských módních časopisů, melancholie a hektolitrů gelu na vlasy. Slyšitelné odkazy na New Order ale o skupině prozradí asi nejvíc. Ostatně, remix debutového singlu "Wonderful Life" pro Hurts udělal Arthur Baker, jenž s New Order dlouhá léta spolupracoval.

Tomáš Bláha doporučuje:

Joy Orbison
Joy Orbison
Možná od něj prohlášení, že měl vždycky rád tu temnější stranu UK garage, zní trochu zvláštně. Důvod? Prostý. Je to právě on, kdo může na dubstepové párty znovu přilákat dívčí část publika a zároveň nevyšachovat část pánskou. Po tom, co se dubstep postupně uzavíral do stále temnějších konzerv, přichází obroditel Joy Orbison, aby ukázal, kterým směrem by se taneční klubová scéna měla ubírat. S trochou nadsázky. Měl to štěstí, že byl jeho strejda právě drum'n'bassovej producent Ray Keith, kterej ho do tematiky taneční hudby uvedl. Produkování se věnuje nějaké čtyři roky a ve svých dvaadvaceti letech patří mezi nejnadějnější taneční producenty / remixéry vůbec, protože tenhle hoch z jižního Londýna ještě špatnou věc prostě neudělal. Je trochu zarážející, že ty půlnočně laděné houseové / uk garage zvuky parazitující na jemných basách vytváří doma v obýváku. Jeho loňský singl "Hyph Mngo" patřil mezi taneční hymny a to samé se dá čekat od věcí z chystaného EP "The Shrew Would Have Cushioned The Blow".

Více informací:
Joy Orbison - BRKLN CLLN (video) | MySpace.com


Detroit Social Club
Detroit Social Club
Když si kapela dá do svého názvu jméno nějakého města, máte skoro stoprocentní jistotu, že pochází z úplně jinýho světadílu. Detroit Social Club je šestičlenná parta z Newcastlu, která ale přes Atlantik veselé pozdravy už nějaký ten pátek posílá. Hrajou takovej šedesátkovej rock'n'roll ochucenej bluesem, syntetizátorama a zablácenýma hippie džínsama. Žít v tý době, po Bowiem jsou dalšími obdivovateli The Velvet Underground. Jestli někomu z vás při poslechu v hlavě sepnou slovíčka Kasabian, Primal Scream, je to zcela v pořádku. Po šesti měsících tvůrčího procesu by měl na jaře konečně vyjít jejich debut a já myslím, že za pozornost určitě stát bude, protože v dnešní době se každá dobrá parta s kytarama v ruce počítá. A tím spíš, když nejde jen o kytary samotné.

Více informací:
Detroit Social Club - Rivers And Rainbows (video) | MySpace.com

Newyorské bubny a ti další

Hurts
© myspace.com/ithurts
Číslo pět patří asi nejzajímavějšímu jménu celé první pětky - newyorské indie formaci The Drums. Jednoduché písničky, které Jonathan Pierce a spol. balí okolo každodenních rutinních pocitů a impulsů, jsou jednosměrnou jízdenkou k pocitu absolutní bezstarostnosti. I když soudě podle Pierceových slov ne až tak doslova: "Píšeme písničky jen o dvou pocitech. Tím prvním je první letní den, kdy s vašimi přáteli stojíte na kraji útesu, sledujete západ slunce a necháte se pohltit všemi svými nadějemi a sny najednou. Tím druhým je osamělá procházka v dešti, během které si uvědomíte, že budete sami už navěky." Do které kategorie spadá první singl kapely "Let's Go Surfing", by ale nemělo být těžké určit.

Mimo první pětku se teto rok umístění již nespecifikovalo, takže již bez pořadí se v anketě umístili také šestnáctiletá pop-punkerka Daisy Coburn alias Daisy Dares You, která mezi své idoly řadí Kurta Cobaina a Karen O. Dále chytlavá indie kytarovka z Manchesteru Everything Everything, americkou jedničkou za singl "Fireflies" oceněný písničkář Adam Young aka Owl City, soulová zpěvačka Roxanne Tataei, zkráceně jen Rox, japonskou kulturou posedlý producent a minimalista Gold Panda, folkový kvintet z Oxfordu Stornoway či severoirská art-popová formace Two Door Cinema Club.

Budoucnost rapu by měl do rukou vzít grime rapper Devlin či cenou pro nejlepšího britského hiphopového interpreta na BET Hip Hop Awards oceněný Giggs. A vešel se také Joy Orbison, kterého ve svých tipech zmínil Tomáš Bláha.

Miroslav Böhm doporučuje:

Broken Bells
Broken Bells
Broken Bells je sice nové jméno na scéně, ale jsou za ním schováni dva velikáni americké indie scény - James Mercer, zpěvák a ústřední postava indiepopové formace The Shins, a protřelý hudební producent a muzikant Brian Burton aka Danger Mouse. Mercer zatím vedle v podstatě nešlápl, ale Danger Mouse dokáže být stejně tak geniální jako fádní. Soudě podle zatím zveřejněných písniček "Vaporize" a "The High Road" to však vypadá, že věnovat jim nějaký ten jarní týden v přehrávači nebude až taková oběť. Jejich debutové eponymní album vychází 9. března.

Více informací:
The High Road (video stream) | MySpace.com


Trailer Trash Tracys
Trailer Trash Tracys
Trailer Trash Tracys hrají něco, co by David Lynch okamžitě bral jako soundtrack ke kultovnímu seriálu "Městečko Twin Peaks". Tečnu mezi The xx a My Bloody Valentine, kterou oni sami definují jako minimalistický industriální surf. S největším objevem loňského roku ostatně Trailer Trash Tracys strávili nějakou dobu na turné. Z toho mála, co zatím vydali, si musíte pustit minimálně lízatkový hit "Candy Girl", který vás - stejně jako mě - zařadí do skupiny natěšenců na jejich debutové album. Nic oficiálního jsem zatím nezaregistroval, ale vyjít tento rok by mohlo.

Více informací:
Trailer Trash Tracys - Candy Girl (Demo) (mp3 stream / download) | MySpace.com

Jak to vidí NME a Q?

Magnetic Man
© nme.com
Díky BBC Sound Of 2010 tedy známe globální pohled britské kritiky na nová jména, ale zvláštní prostor zaslouží i tipy dvou největších britských časopisů Q a NME. Ne že by snad měly patent na dobrý vkus, ale mají takovou čtenost, že o jejich tipech bude slyšet stoprocentně jistě. NME věnovalo nejvíce prostoru již zmiňovaným The Drums a rapperovi Giggsovi, ale mezi dalšími jmény dávají šanci také evoluci dubstepu v podání Magnetic Man (dubstepová superskupina DJs Skream, Benga a Artwork, která hraje na tři Apple MacBooky Pro) a funky-rytmickou formaci Egyptian Hip Hop, která toho má s hip hopem společného asi tolik, co jejich Manchester s Káhirou.

Mainstreamověji zaměřené Qčko pak ve svém seznamu nejvýše vidí Coco Sumner alias I Blame Coco, kterou již ve svých tipech zmiňoval Honza Balušek, následovanou country inkarnací klanu Followillů The Avett Brothers. Dále se mezi deset vyvolených vešli také již zmiňovaní Broken Bells, Daisy Dares You, Ellie Goulding či The Drums. Seznam uzavírá příjemná letní kytarovka z Kalifornie The Soft Pack, o které jsme nedávno psali v Radaru.


NÁZORY
  • 403 (403, 09.03.2010 07:38) Reagovat

    Dobrá hudba se hledá úplně jinde já myslím...

  • Viva City (Pru, 09.03.2010 10:50) Reagovat

    Mne uchvatili tihle kluci z Newcastlu.

    www.youtube.com/watch?v=nD8Loz-ppC4&feature=PlayList&p=D7C32453BA01F072&playnext=1&playnext_from=PL&index=9

  • vynikající článek (Alex, 09.03.2010 11:56) Reagovat

    výborně a vtipně napsáno, obzvláště perly "... osmdesátých let jsme si za poslední dva roky užili snad ještě víc než v osmdesátých letech samotných..." nebo "na Ostrovech se rodí jen fotbalisti a zpěvačky a Češi a Poláci jim sbíraj jahody".

    bezkonkurenčně nejlepší text za poslední týdny na ms

  • Ellie (Florence, 10.03.2010 14:15) Reagovat

    Ellie Goulding je úžasná. Lights je skvělé album!

  • Ellie Goulding (nicky, 11.03.2010 14:13) Reagovat

    Jo také souhlasím s Florence.Album Lights se povedlo.Pěkná hudba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Two Door Cinema Club v "Happy Customer" svou radost rozhodně neskrývají (14.03.2024 16:46)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Video: Kasabian ohlašují vydání dalšího alba leteckým klipem "Call" (24.02.2024 15:34)
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Nové desky 48/2023 - od Petera Gabriela přes Miku po Lucii Vondráčkovou (06.12.2023 21:00)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Mika nahrál své první francouzsky zpívané album (28.10.2023 15:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
Zavřít reklamu