shop.musicserver.cz
Michael Jackson - This Is It

Návrat do země muže zázraků

Vydáno: 09.02.2010 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Mohla to být koncertní událost minulého roku, osud to však chtěl jinak. Nemusíte být jeho fanouškem, přesto každého jeho smrt nějak ovlivnila. Snímek "This Is It" je tak ohlédnutím za vším, co byl Michael Jackson. Na nic víc si nehraje a v bonusové výbavě DVD se dozvíte mnoho zajímavostí a slov uznání.

8/10

Michael Jackson - This Is It

Vydáno: 25.1.2009
Celkový čas: asi 189 minut

Skladby: Michael Jackson's This Is It; bonusové dokumenty: Staging The Return: The Adventure Begins, Staging The Return: Beyond The Show, The Gloved One, Memories Of Michael, Auditions: Searching For The World's Best Dancers, Theatrical Trailer

Vydavatel: Bontonfilm

Michael Jackson byl perfekcionista, jehož koncerty byly vždy megalomanská podívaná, mělo tomu tak být i v jeho koncertní rozlučce. Pravidelně se dával dohromady s lidmi, na které se mohl spolehnout; byli to většinou jeho dlouholetí spolupracovníci. Pro padesátku vyprodaných show v Londýně v rámci turné "This Is It" se obklopil neméně talentovanými hudebníky, doprovodnými vokalisty a tanečníky. Poslední zmíněná skupinka ve většině případů byla o více jak dvě generace mladší než on a do nácviků přinášela novou energii, pohled na věc, která zpětně nabíjela a ovlivňovala i Michaela. Ten dokázal svým přístupem všechny vyburcovat k nejlepším výkonům a každičký detail musel být pečlivě nazkoušen. Co vše nabízí snímek "This Is It", jsme již přiblížili v našem pohledu na tento dokument.

Mnohem více však odhalují přiložené bonusy. Nakouknete tak do hloubky příprav jednotlivých choreografií, natáčení projekcí a nechybí ani pohled na vznik kostýmů pro Michaela (tomuto se výhradně věnuje patnáctiminutovka "The Gloved One"). Dominantou, která zabrala asi nejvíce času, byly projekce za masivního použití technologie 3D. Ty měly návštěvníky v maximální míře vtáhnout do děje (a byla v kontrastu se sólo výstupy Jacksona). Pro tento účel byly vybrané písně "They Don't Care About Us" (armáda vojáků), "Smooth Criminal " (gangsterské téma s využití starých filmových záběrů a nově dotočenými sekvencemi), přepracovaný hororový klip "Thriller" nebo ekologický hymnus "Earth Song" (s oním výjezdem buldozeru na pódium). Svou úlohu tyto projekce měly hrát i v úvodu nebo v úplném závěru (odletu Jacksona ze scény v poutavé "Man In The Mirror") chystané velké podívané. "Memories Of Michael" je spíše poctou jednotlivých členů teamu a jejich vnímání odkazu Michaela Jacksona. Nemalou pozornost si pak zaslouží snímek věnující se konkurzu vybírající jedenáctku tanečníků, kteří pro něj byli vždy pravou rukou během celého koncertu.

Co přináší druhý disk speciální edice?

Bonusový kotouč přináší další více než hodinu dokumentů a obsáhlou kolekci fotografií, které byly pořízeny během zkoušek a přípravy promo materiálů. První tři snímky se detailněji věnují kapele, vokalistům a tanečníkům. Každý z nich je představen a je s ním pořízen i krátký rozhovor. Nejpoutavější je však sledovat dancers, kteří se ve většině případů učili Michaelovy choreografie před zrcadlem nebo před televizními obrazovkami a přidali k nim svůj pohled na věc. Chvilkami to bere až dech, co ze sebe dokázali dostat a předvést, aby získali vysněné místo vedle Jacksona. Je pak zajímavé sledovat, jak se vzájemné působení mezi tanečníky a Michaelem přenášelo do výsledných tanečních kreací pro show. Posledním střípkem do mozaiky je pak "Dancing Machine", tedy souhrn kreativity muže, který přišel s moonwalkem a dalšími prvky, vlastním tanečním jazykem a řečí těla; improvizace skládal z jakéhokoliv podmětu, který zahlédl okolo sebe.

Jediným zklamáním je, že zvukový formát filmu je jen v Dolby Digital 5.1, jiná alternativa není (bonusy jsou ve stereu). Na Blu-Ray disku je zvuk ve formátu Dolby TrueHD, je tedy otázkou, zda se někde mimo naši republiku objeví i DTS nebo ne. Ze všech pořízených záznamů by se dal určitě výsledný mix udělat lépe, během sledování si několikrát všimnete chyb (i když decentních), zkreslení a nedotažené práce s efekty. Titulková výbava je velmi bohatá, a to i na bonusovém disku, včetně češtiny. Obraz je udělán v rámci možností a použité techniky, v kategorii dokumentů je však dobrý.

"Michael Jackson's This Is It" je tak plně funkčním přiblížením, jak měl vypadat jeho návrat na koncertní pódia se vší parádou a nadčasovostí, která mu byla tak blízká. Kenny Ortega odvedl poctivou práci, kdy se svým teamem vybral ze stovek hodin materiálu to nejlepší. Poselství a hudba Michaela Jacksona zůstává, během závěrečné "Man In The Mirror" nezůstane jedno oko suché.

NÁZORY
  • opravte si jméno posledni skladby. (Danny, 09.02.2010 11:22) Reagovat

    u které nezůstane oko suché

  • "Každého jeho smrt nějak ovlivnila" (Alex, 10.02.2010 14:53) Reagovat

    Mě smrt MJ neovlivnila nijak. Pro mě je Michael Jackson už přes 10 let mrtvý. Jeho další alba by zřejmě byla jen horší a horší, pokud by vůbec něco nového vydal. Invincible byl totální propadák a od té doby nic. Dokud žil, byl jen "kdysi úspěšný hudebník na konci kariéry". Teď je opět hvězda. Umělci, kteří jsou za zenitem a na konci kdysi úspěšné kariéry nevydávají nic, anebo jen propadáky, jsou pro showbusiness cennější mrtví než živí. Je to ironie, ale je to tak. Král je mrtev, ať žije král!

    • Re: "Každého jeho smrt nějak ovlivnila" (BOurne, 10.02.2010 22:39) Reagovat

      Tak je videt ,ze tomu rozumis jak koza drbani :) Invincible byl propadak ,protoze nemel ZADNOU propagaci... JInak jako album je to porad kvalitni a porad minimalne v zanru predci vse co vychazi ted:)

    • Re: "Každého jeho smrt nějak ovlivnila" (Braňo, 12.02.2010 00:30) Reagovat

      Z albumu Invincible sa predalo viac ako 12 mil. kusov od jeho vydania v Oktobri 2001!!!

      Ak je toto prepadák, keď dnes sa nikto nie je schopný dostať nad hranicu 10 mil., prípadne len výnimočne, ... potom sú prepadáky všetky albumy, z ktorých sa predalo menej ako Invincible od Michaela Jacksona!

      Dôvody, prečo Michael nevydával albumy ako na bežiacom páse tak, ako to robia takmer všetky hviezdy a hiezdičky je, že nebol na to odkázaný, nemusel nikomu nič dokazovať, rovnako ako mnohé iné "legendy", ktoré nevydali albumy aj 20 rokov.

      V prípade Michaela nebola ani potreba, rok 2007 je akýsi oficiálny začiatok novej éry, ktorá sa začala plánovaním turné, a následne vydaním nových albumov, teda dopredu niekoho pokladať za "mtrveho" bez prívlastku - hudobne - je smiešne a dokazuje to taký hudobný primitivizmus.

      Michael bol svojim spôsobom vždy aktávny a nahrával skladby, takže je z čoho vyberať, navyše, sú desiatky nevydaných skladieb od 70tych rokoch a desiatky demo nahrávok...

      Kto povie, alebo napíše že bol - "kdysi úspěšný hudebník na konci kariéry" - je HUDOBNY ANALFABET, pretože aj príprava na koncerty, a samotné DVD dokazujú, že jeho kariéra sa neskončila, naopak, záujem predčil očakávania, a nová tvorba, a nové pôsobenie Michaela nielen na hudobnej scéne bolo v pláne, teda opäť si niekto vykladá nezmyselné bludy o tom, kto bol Michael Jackson, a pritom ty daný pisateľ, ani nevieš, kto bol Michael Jackson, okrem toho, čo si sa dočítal v bulvári...

      Nechápem, čo je to sa spojenie, že je niekto cennejší mrtvy ako živý...

      Znova ďalší BLUD, že bol údajne za zenitom? Potom by si asi 1 mil. ľudí nekúpilo lástky do Londýna za 4 hodiny...

      Že údajne kedysi úspšný, ktorý nič nezarobil?

      Od roku 2000 predal Michael jackson ako umelec viac ako 70 mil. albumov a viac ako 30 mil. singlov, len z predaja albumov zarobil viac ako 150 mil. dolárov, a jeho ročný príjem z jeho 50% podielu SONY/ATV je 45 mil. dolárov (bez toho, aby niečo ako umelec vydal!!! - Sony/ATV investovala od roku 2000 viac ako 700 mil. dolárov do nákupu 5 hudobných katalogov, a dnes Sony/ATV spravuje viac ako 750 tisíc skladieb medzi ktorými je 256 od The Beatles, donedávna celý katalog Boba Marleyho, 55 skladieb Elvisa, alebo niektoré skladby pre Lady GaGa, Taylor Swift, Bjork, Eminema, Boba Dylana.....)


      Je toto málo na to, aby si si urobil obraz, o ktorom nič nevieš, pokiaľ ide o Michaela Jacksona?

      • Re: "Každého jeho smrt nějak ovlivnila" (Ijon, 14.02.2010 19:14) Reagovat

        Nu, v podstatě ale nijak Alexovo tvrzení nepopíráš. Rovnou musím uvést, že mi jsou nějaké byť sebegeniálnější obchodní aktivity ukradené a jako důkaz hudební nesmrtelnosti je neberu. Samozřejmě, že se teď bude mluvit o revolučních plánovaných nahrávkách a koncertech, o šuplatech plných nových nádherných písní, které Michael pouze z nadměrné sebekritičnosti odmítl vydat. O ničem takovém se dá mluvit libovolně dlouho. Pravdou ale je, že i jeho pražský koncert v roce 1996 není hodnocen v superlativech. Nejlépe to popsal kamarád - "Nepředvedl nic nového, všechno už ukázal dříve a lépe. Jen se snažil o ještě více megalomanství". Rozhodně nepopírám Michaelův vpravdě revoluční přínos ve své době. Jenže od té doby tak nějak postrádal jiného Quincy Jonese, který by se s géniem dokázal pohádat a dotáhnout třeba i sám věci ke zdárnému konci. Vždyť i na DVD vidíme a slyšíme jen běžné oslavné fráze. Michael měl naprosto výsadní postavení díky věcem které "kdysi" udělal a tím, jaký byl. To je nepochybné. Vše ostatní je ale spíš toužebné přání jeho fanoušků.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Johnny Depp produkuje muzikál o Michaelu Jacksonovi z pohledu jeho flitrové rukavice (03.12.2019 17:42)
- Publicistika: 5 (+ 2) koncertních filmů na Netflixu s českými titulky (27.11.2019 14:00)
- Michael Jackson se posmrtně dočká filmu i broadwayského muzikálu (25.11.2019 18:41)
- Michael Jackson je opět nejvíce vydělávající mrtvou celebritou (04.11.2019 18:51)
- Makrorecenze: Makrorecenze filmu "Leaving Neverland" Dana Reeda (19.03.2019 08:00)
- Michael Jackson kvůli dokumentu "Leaving Neverland" přestává znít z rádií. "Klid," vyzývá jeho dcera Paris (12.03.2019 16:44)
- Na nedožité šedesátiny Michaela Jacksona vzpomenuli Janet Jackson i Mark Ronson (02.09.2018 11:08)
- Publicistika: Michael Jackson: perfekcionista i citlivka v jednom by se dožil šedesáti let (29.08.2018 10:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu