Čerstvé Termixy!

13.03.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Remixová deska "Termixes" osmi skladeb z alba "Futuretro" Tata Bojs se moc povedla!
9/10

Tata Bojs - Termixes

Skladby: Ramínka (Dolphine Dance Mix) - Pelf, Maličká (Analog Wave Mix) - Operator, Prométheus (T.G.U. Remix) - Transglobal Underground, Geometrická (Öggg Remix) - Öggg, Vesmírná (Clean Mix) - Ecson Waldes, Duševní (EOST Remix) - Ecstasy of Saint Theresa, Žluté křeslo (Hippies Radio Edit) - Gen-D & Milis, Maličká (Reset Mix) - Reset, Vesmírná (TWD RMX) - Touchwood, Duševní (Zion Train Remix) - Zion Train, Geometrická (Softcoremix) - DJ Blue & Clad, Toreadorská otázka (Lo-Fi Nightmare Mix) - L. Lučenič, Ramínka (Mr. Wok Remix) - Yoz, Extra bonus: Maličká (videoklip)
Celkový čas: 61:59
Po dvou týdnech od křestu remixové desky Tata Bojs "Termixes" v Paláci Akropolis vám představíme vlastní desku, která tehdy ještě nebyla k dispozici. Deska remixů skladeb z poslední řadové desky "Futuretro" vznikla částečně náhodou, původním záměrem bylo vydat jen singl s remixy. Remix totiž nabídli známí Zion Train, později se k nim přidali Transglobal Underground, takže se zrodil nápad přizvat další DJe z Česka a Slovenska. A na světě jsou "Termixy".

V recenzi z koncertu jsem se zmýlil, když jsem tři skladby zahrané částečně odlišně od verze z desky "podezříval" z využití části remixů, ty znějí víc "jinak". Obecně se dá řici, že logicky je potlačena kytarová stránka skladeb Tata Bojs, remixéři pracovali hlavně s "taneční" složkou, především rytmem. Nejsem znalec jednotlivých tanečních stylů, takže vás nezahrnu přesnými definicemi jednotlivých verzí, pokusím se naznačit. Ze jmen uvedených níže si znalci udělají přesnější obrázek, o co by mohlo jít, ostatním, stejně jako mě, moc přezdívky neřeknou. Nicméně se remixů kromě zahraničních hostů ujali například Ondřej Ježek, prý drum'n'bassový Touchwood, všestylový Öggg, Pavel Kašpar či Laco Lučenič. V první skladbě "Ramínka" od Pelf si užijete vokálu Milana Caise a Kláry Nemravové, kromě rychlejšího rytmu zaujme použití samplu saxofonu. Druhý remix stejné skladby od Yoz je dost ambientní, v první půlce bez rytmu, vynikne vokál. "Maličká" od Operatora je hozená do francouzského housu, s "nezbytným" prohnáním refrénu přes vokodér. Verze projektu Reset se přidaným piánem dostává docela do jazzu, ovšem jednoduchý rytmus a zvýrazněnou basu by asi milovníci jazzu nemuseli. "Prométheus" v T.G.U. remixu má zvýrazněné perkuse, různé zvuky, chybí "drsná" kytara z originálu. Öggův remix "Geometrické" postrádá původní "tuckovitý" rytmus, je nahrazen spíš triphopovým, verze od DJ Blue & Clad je postavená na samplu kytary a ještě línějším rytmu. "Vesmírná" od Ecson Waldes je technovitější, Touchwoodova verze je opravdu asi drum'n'bassová. Obě verze (EOST, Zion Train) "Duševní", nejdou proti původní, hodně vyklidněné, intimní verzi, EOST přidali perkusní rytmus a různé zvuky, Zion Train rytmus pojali spíš dubově, takže vyzní kytara a vokál. "Žluté křeslo" využívá rytmy slýchané ve worldmusic, "Toreadorská otázka" je volnější než originál, což neznamená, že by byla nějaká ospalá, je slyšet sampl kytary, celkově jde asi o "nejnormálnější" remix.

Na rozdíl od informací v únorovém Rock&Popu, že si každý remixér vybral jinou skladbu a pouze dvě zde budou dvakrát, se tak nakonec dvakrát opakuje pět skladeb. Pro ty, kteří už mají všech těch změn dost, je zde bonus, a sice klip roku podle čtenářů Rock&Popu - "Maličká" ve formátu mpg.

Těžko vypíchnout některé remixy (i když, obě dvě verze "Geometrické", a "Maličké"...), každý má něco. Určitě na tom má zásluhu výborná předloha samotných Tata Bojs (a taky to, že samozřejmě nejsou dvě verze jedné skladby za sebou, jak by to snad mohlo z recenze vypadat). Jediná výtka tak směřuje k tomu, že nikdo nezremixoval výbornou "Jednotku času", i "Lasičky" nebo "Oba dva" bych chtěl slyšet "zpřeházené", jak nazývají Tata Bojs remixování v poděkování v bookletu. Taky větší využití kytar by mi nevadilo, ale to nic nemění na tom, že tahle deska se včetně obalu hodně povedla a na rozdíl od mnohých remixových alb má smysl.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Tata Bojs - Termixes
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 61:59
Skladby: Ramínka (Dolphine Dance Mix) - Pelf, Maličká (Analog Wave Mix) - Operator, Prométheus (T.G.U. Remix) - Transglobal Underground, Geometrická (Öggg Remix) - Öggg, Vesmírná (Clean Mix) - Ecson Waldes, Duševní (EOST Remix) - Ecstasy of Saint Theresa, Žluté křeslo (Hippies Radio Edit) - Gen-D & Milis, Maličká (Reset Mix) - Reset, Vesmírná (TWD RMX) - Touchwood, Duševní (Zion Train Remix) - Zion Train, Geometrická (Softcoremix) - DJ Blue & Clad, Toreadorská otázka (Lo-Fi Nightmare Mix) - L. Lučenič, Ramínka (Mr. Wok Remix) - Yoz, Extra bonus: Maličká (videoklip) >.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY