Videotermix: Canny z Obří broskve

23.01.2010 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Zpěvák Obří broskve Canny se nejvíc rozpovídal u videoklipu Davida Bowieho, prozradil svůj názor na novinku Miike Snow a s nadhledem okomentoval aktuální singl Divokýho Billa. Jako svůj vlastní tip doporučil píseň kapely Boards Of Canada s tajemným názvem "Dayvan Cowboy".
Canny je frontmanem kapely Obří broskev, se kterou má na kontě dvě řadová alba ("Vybrané scény z dětského snu" a "Potápěči" - pod producentskou rukou Dušana Neuwertha), jedno remixové a jedno EP. Na sociální síti Facebook se charakterizoval takto: "Nejradši koukám do dvora pozdě v noci, nejradši hraju na brutálně zkreslenou kytaru, nejradši jdu po cestě na horách s výhledem do údolí, nejradši mám mlhu." S Obří broskví oslaví 25. ledna v pražském klubu Roxy patnáct let existence skupiny. Vstup bude v rámci free mondays zdarma.

KLIP NOVINKA

Miike Snow - Silvia (2010)

Miike Snow
Videoklip k písni "Silvia" toho vlastně moc nenabízí. Jenže je krásným příkladem toho, jak i obyčejné, avšak umně zvolené záběry dokáží silně umocnit hudební složku. Švédská kapela Miike Snow je jeden z objevů loňského roku. Jejich úspěch či propad do zapomnění se však ukáže až letos, vždyť své první světové turné odstartovali právě tento měsíc. Chladný sever na vás dýchne z každého tónu. A záběru.

Jak to vidí Canny...

Kapelu Miike Snow vůbec neznám, ale asi se podívám po dalších písničkách. Přiznám se, že i kvůli tomu klipu. Jsem totiž docela ujetej na postapokalyptický scenérie. Trochu mi to evokuje moji milovanou knížku "Cesta" od Cormaca McCarthyho. Nebo film "Potomci lidí". Ta sychravost a neutěšenost, olezlý paneláky. Trošku jsem čekal, že se víc odkryje nějakej příběh, že přijde nějaká výraznější pointa. Možná když si o tý kapele zjistim něco víc, dojde mi, co ten hořící pytel s parohama znamenal.


Miike Snow - Silvia


KLIP STAŘENKA

David Bowie - Thursday's Child (1999)

David Bowie - A Reality Tour
Není příliš známé, že nádherná píseň "Thursday's Child" vznikla původně pro počítačovou hru "Omikron". Jenže samozřejmě je tak silná, krásně zaranžovaná a po duši hladící, že její úspěch se velmi rychle rozprostřel i na poli rádiových posluchačů. Samotný videoklip trochu vychází z výše zmíněné hry, avšak doslova potvrzuje ono "v jednoduchosti je síla". Skladba, co patří mezi mainstreamovou tvorbu Davida Bowieho, mimochodem vznikla na pláži na Bermudách.

Jak to vidí Canny...

Super. O Davidu Bowiem jsem dlouho nevěděl, co si mám myslet. Všichni jako že je legenda a mě ty věci, co jsem slyšel, zase až tolik nebraly. Později se to nějak zlomilo. Asi s jeho deskou "Earthling". No a pak jsem kdysi viděl tenhle klip a mám ho vyloženě rád. Jednak jsou tam čtyři krásný lidi, jednak je to výbornej nápad. Stárnoucí chlap, co toho má hodně za sebou, vlastně by se dalo říct, že už je smířenej se vším. Ale jakmile zahlídne obraz svýho mládí, neváhal by ani vteřinu. A ta písnička je taky parádní. Jo, to mě bavilo hodně.


KLIP CZ/SK

Divokej Bill - Batalion (2009)

Divokej Bill, Masters Of Rock Café, Zlín, 14.11.2009
Divokej Bill sice rezignoval na jakýkoliv vývoj a ustrnul na místě, které nenabízí příliš prostoru pro invenci, ale minimálně obrazová část se tentokrát povedla slušně. Režisér Jan Bártek se vrhl výpravným způsobem na ztvárnění klukovského hraní na vojáky. Což možná působí infantilně, ale povedené záběry, bezchybné kostýmy a roztomilá atmosféra klukovského "světa ve světě" je zkrátka podařená záležitost.

Jak to vidí Canny...

Když se bavim s kamarádama, většinou skončim v pozici, že Divokýho Billa tak trochu obhajuju, i když to neni můj šálek. Ale čim víc desek vydaj, tim mám menší manévrovací prostor. Tahle písnička se mi nelíbí. Ani hudba, ani text. Klip docela jo. Vtipnej nápad, je to hezky natočený, pěkný barvy. Ale potřetí už si ho nepustim. Kvůli tý písničce.


Canny doporučuje...

Boards Of Canada - Daywan Cowboy (2006)
K ukojení svý potřeby vizuální něhy používám video od kapely Boards Of Canada. Je složený hlavně ze záběrů skoku Josepha Kittingera z třiceti jedna kilometrů a přijde mi strašně krásný. Vlastně dost jednoduchý a přitom strhující. A moc se mi líbí i ta písnička, takže pro mě úplně dokonalej kousek.

ANKETA
Který z těchto klipů se líbí nejvíc vám?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY